Příspěvky uživatele Jana Vlková - Diskuze - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Příspěvky uživatele Jana Vlková

Přezdívka: Jana Vlková
Počet všech příspěvků: 46
Nejaktivnější forum: neviditelné (ke všem modulům)   (95.7%)
Nejaktivnější téma: Meribel - od Římanů k olympiádě [článek]   (2.2%)
Uživatel je offline
Nedělníček: Pexeso [článek] Zobrazeno 237x 1 z 14 odpovědí
včera 08:34:27

Pan Z. se zamiloval do Julinky na horách. Když se někdo zamiluje na horách, tak chce znovu a znovu s milovanou bytostí jezdit na hory. Pan Z. poznal kdysi na horách i svou manželku Lídu.


Nedělníček: Pij holka, budeš povolnější [článek] Zobrazeno 739x 1 z 25 odpovědí
19.02.2017 08:31:51

Krásná dívka obklopená stádem mužů, to je takový trochu ordinérní obraz. Julinka jela na hory sama s pěti pány. Původně to tak neplánovala. Na výlet měla jet s kamarádkou, ale ta na poslední chvíli od…


Nedělníček: o chlapeckých hrátkách a tunelu [článek] Zobrazeno 14x 1 z 0 odpovědí
08.01.2017 08:35:45

Žil byl jeden chlapec a ten byl velmi divoký. Když byl malý, tak svou nebohou matičku velmi zlobil. Tropil různé lumpárny, jaké chlapci tropí a k tomu ještě další, mnohem a mnohem horší. O takových ch…


Nedělníček: v idolově stopě [článek] Zobrazeno 14x 1 z 0 odpovědí
01.01.2017 08:33:14

Když jsem se potýkala s pubertou, měla jsem několik lyžařských idolů. Samí chlapi: Jean-Claude Killy, protože je Francouz, Ingemar Stenmark, protože vynalezl moderní obloučky, Franz Klammer, jímž chci…


Nedělníček: jak pani kupovala chrániče [článek] Zobrazeno 15x 1 z 0 odpovědí
18.12.2016 08:34:07

Pani měla dlouhý flaušový kabát a kozačky z černé kůže. Také rukavice a kabelka byly z ušlechtilého materiálu. Pani věděla, že jen to „nejlepší je pro nás dobré“. Pani byla v nejlepších letech, ale zb…


Nedělníček: o dvou bratrech a jedné permanentce [článek] Zobrazeno 36x 1 z 0 odpovědí
06.11.2016 08:31:47

Žili, byli dva bratři. Aby byla zachována diskrétnost příběhu, můžeme jim třeba říkat Koloman a Adalbert. Oba moc rádi jezdili na hory, ale nikoli spolu.


Nedělníček: oddaným ženám [článek] Zobrazeno 35x 1 z 0 odpovědí
16.10.2016 08:33:05

Svého manžela jsem poznala na lyžích. Léta společného soužití ledacos změnila, včetně vztahu k lyžím. Já jsem se jich držela, on se rozhodl, že se stane snowboardistou. Když přinesl domů prkno, chtěl…


Gastronomie na lyžích: jak jíst v rytmu regionu [článek] Zobrazeno 132x 1 z 0 odpovědí
26.01.2016 19:30:48

Je důležité, co máte na talíři. A neméně důležité je, jak to budete jíst. Obojí se mění skoro v každém alpském údolí.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 78 (listopad 2013).


Gastroendemiti: Bündnerfleisch – takové švýcarské jerky [článek] Zobrazeno 283x 1 z 0 odpovědí
27.01.2015 19:35:43

Bündnerfleisch je viande de Grison. Oba výrazy popisují dvěma jazyky jedno a to samé – sušené maso z Graubündenu. Vynikající hovězí – prostě takové alpské jerky.


Gastroendemiti: matafan - hladobijec z francouzských hor [článek] Zobrazeno 248x 1 z 0 odpovědí
30.12.2014 19:38:09

Jeden název a jídlo je pokaždé jiné. I tak vypadají někdy gastronomičtí endemiti.


Gastroendemiti: capuns - kulinární endemit pro zahřátí [článek] Zobrazeno 310x 1 z 0 odpovědí
23.11.2014 19:36:52

Podivné nářečí, výživné závitky a bezcelní zóna. I bez lyžování je v Graubündenu dost zajímavostí.


Gastroendemiti: co je to ten malakov [článek] Zobrazeno 339x 1 z 0 odpovědí
09.10.2014 19:39:32

Smažák, nebo piškotový dort? Je to z Francie, Ruska, nebo Švýcarska? Každopádně je to poměrně jednoduché jídlo, vycházející ovšem z neobyčejného příběhu.


Bella a Sebastián: v kulisách Haute Maurienne [článek] Zobrazeno 352x 1 z 0 odpovědí
19.02.2014 19:34:26

Ve čtvrtek 20. února má premiéru film Bella a Sebastián. Pro dojemný příběh dětského románu o malém sirotkovi a velkém psu byly exteriéry filmovány v savojském údolí Haute Maurienne. Většina z nich se…


Týdenní jídelníček do francouzských Alp [článek] Zobrazeno 391x 1 z 0 odpovědí
21.09.2013 09:06:26

Nikdo nevěnuje tolik pozornosti jídlu jako Francouzi. A oni si tento status udržují bez ohledu na to, co si o nich celý zbytek zeměkoule myslí. Pro jídlo jsou schopni slevovat z mnoha dalších kulturní…


O čem sní lyžaři a lyžařky [článek] Zobrazeno 1236x 1 z 3 odpovědí
14.09.2013 09:29:28

Staří lyžaři sní o prázdných sjezdovkách, správné partičce, prašanu po kolena. Mládí na budoucnost nemyslí.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 71 time.


Jak se chovají různé národnosti na lyžích? [článek] Zobrazeno 376x 1 z 0 odpovědí
07.09.2013 09:23:46

Že neexistují národní povahy? Ale ano, jen se trochu zastavit a umět v nich číst. Je to zábavnější než humoristický román z devatenáctého století.
Celý svět se smrskává, protože se rychle cestuje a …


Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti [článek] Zobrazeno 424x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:39:44

Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly p…


Aperitivy a digestivy horských krčmiček [článek] Zobrazeno 424x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:39:04

Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 68.


O bramborech, co se jim krompir říká [článek] Zobrazeno 395x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:38:25

aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století opovrhované hlízy s…


Labužnické tajemství klobásky [článek] Zobrazeno 405x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:37:44

Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.


Energetické bombičky z nížin [článek] Zobrazeno 375x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:37:05

Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.


Pochutnejme si jako zvěř [článek] Zobrazeno 377x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:36:51

Lesní savci a ptáci se krmí na horách i v údolích výborně. Bobulky a bobule, které jim přijdou do cesty, jsou znamenité chuti a také v biokvalitě.

*Tento článek vyšel ve SNOW 72.


Svišti a jiné pochoutky [článek] Zobrazeno 400x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:36:35

Horalové milují lov. Vegetariáni mezi nimi nejsou. Loví, vaří, pečou a degustují nejrůznější zvířata.
Být nimrodem na horách je jistě jiné než v rovinách a nížinách. Vysoké kopce a neprostupné l…


Chléb stmeluje lidi [článek] Zobrazeno 381x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:36:18

Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.

*Tento článek vyšel v časopisu SNOW 70.


Alchymie zvaná sýr [článek] Zobrazeno 407x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:36:02

Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?

Tento článek vyšel ve SNOW 63.


Jíme horskou louku [článek] Zobrazeno 390x 1 z 0 odpovědí
22.05.2013 19:35:25

Sjezdovky jsou v létě jako jiná planeta. Zkuste si představit, jak to vypadá pod závějemi sněhu.
Luční byliny dříve tvořily součást jídelníčku nejen krav, ale i jejich majitelů – horalů. Květiny…


Jižní Alpy - lehce se do nich zamilujete [článek] Zobrazeno 515x 1 z 0 odpovědí
05.07.2011 01:48:25

Je to divočina a exotika. Cestovní i kulturní vzdálenost je cítit. To první je třeba překonat možná s lehkým odporem, to druhé je naopak třeba hltat plnými doušky. Řeč je o jižních, francouzských Alpá…


Wellness - hýčkání přírodou i vynálezy [článek] Zobrazeno 622x 1 z 0 odpovědí
05.07.2011 01:48:15

Wellness si zvolna razí cestu hlubokými alpskými průsmyky i k nám. Kdo jednou vyzkoušel některou z moderních technik tělesného rozmazlování, získává většinou závislost. Přiznejte si to! Je to prostě p…


Mapy jsou mrtvy, ať žijí mapy! [článek] Zobrazeno 597x 1 z 0 odpovědí
05.07.2011 00:07:59

Tipy na zastávky po cestě na hory


Mapy mají své tradiční, starobylé kouzlo. Zvou k objevování míst a hledání cest. Své místo si ale najdou jen v duších těch, u nich…


Dítě lyžař mezi dospělými [článek] Zobrazeno 556x 1 z 0 odpovědí
05.07.2011 00:02:05

Pokud patříte k rodičům, kteří si přítomnost svých dětí na dovolené užívají, vstupte. Pokud dáváte přednost lyžařským školičkám, nalistujte si jinou stranu.


Lyžařské areály vhodné pro rodiny s dětmi [článek] Zobrazeno 720x 1 z 0 odpovědí
04.07.2011 19:25:33

Jednou z nejčastějších charakteristik, kterou se lyžařská centra sama nálepkují, je „vhodné pro rodiny s dětmi“. Všude najdete nějakou tu cvičnou louku, čím dál častěji i dětský park, lyžařskou školič…


Raclette - čí vlastně je? [článek] Zobrazeno 809x 1 z 0 odpovědí
29.06.2011 17:04:36

Tavený sýr s bramborami je typickým horským pokrmem. Energeticky hodnotná strava se prostě výborně hodí do chladného počasí. Raclette je jídlo skupinové, vhodné pro dlouhé večery a k jeho konzumaci se…


Salcburk - maloměsto, nebo metropole? [článek] Zobrazeno 616x 1 z 0 odpovědí
29.06.2011 09:22:57

Město na řece Salici neboli Salzach si trpělivou marketingovou prací posledních desetiletí vytvořilo image kulturní metropole, která tyje z odkazu evropského hudebního génia.


Limbovice - zahřeje a dodá energii [článek] Zobrazeno 2066x 1 z 0 odpovědí
29.06.2011 09:21:29

Růžová kořalička jménem Zirbenschnaps je domovem prakticky ve stejném regionu jako vedle popisovaná těstovina. Češi, kteří si již stačili zamilovat její lahodnou chuť, ji důvěrně nazývají limbovice. N…


Curych, jemuž by se Lenin divil [článek] Zobrazeno 615x 1 z 0 odpovědí
29.06.2011 01:20:58

Nejpohodlnější město Evropy – Curych – má předměstí, jímž by se v jistých dobách rozhodně nechlubil. Řeč je o epoše, kdy Zürich West byly slumy – podobné, jaké dnes existují na předměstích měst Indie …


Skiwasser - prostě babiččina šťáva [článek] Zobrazeno 684x 1 z 0 odpovědí
29.06.2011 00:46:02

Nápoj, kterému se přezdívá Skiwasser, připomíná domácí nápojové improvizace z doby, kdy v naší zemi nad zásobováním železnou rukou vládnul bolševik a člověk si musel různé laskominy opatřovat vlastním…


Kaiserschmarrn - císařův trhanec [článek] Zobrazeno 835x 1 z 0 odpovědí
29.06.2011 00:45:10

Jídlo se dostalo na gastronomický Olymp nejspíš díky svému jménu a historce, která provází jeho vznik. Jedná se o pokrm kaloricky robustní, který svým pojetím připomíná něco mezi svítkem a omeletou. J…


Jihotyrolská klasika [článek] Zobrazeno 613x 1 z 0 odpovědí
29.06.2011 00:43:56

Špek ==== Nepředstavujte si nic, co by se podobalo našemu špeku či slanině. Jihotyrolský špek není žádný kluzký tuk, který by vám na prkénku uskakoval pod nožem a následně tlačil na žlučník. V sever…


Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky [článek] Zobrazeno 615x 1 z 0 odpovědí
28.06.2011 22:47:34

Říkat, že Schlutzkrapfen je „něco jako ravioli“, ponižuje oba dva originální pokrmy. Tyto taštičky jsou lahodným jídlem, které více než cokoli jiného demonstruje prorůstání gastronomie středomořské a …


Lékárnička na lyžování [článek] Zobrazeno 963x 1 z 2 odpovědí
28.06.2011 22:47:00

Dobrá lékárnička na cesty se pozná tak, že všechny léky, které v ní máte, umíte použít. Je dostatečně lehká a skladná, abyste vůbec neváhali přihodit ji do zavazadla, i pokud jedete na hory jenom na v…


Briançon - město barokního maršálka [článek] Zobrazeno 546x 1 z 0 odpovědí
28.06.2011 19:57:26

Když přijíždíte do města Briançon přes sedlo Montgenevre, sama se vám nabídne myšlenka, že tady byste chtěli mít budku, v níž byste vybírali mýto za průchod do údolí, a to by zkrátka muselo stačit k b…


Meribel - od Římanů k olympiádě [článek] Zobrazeno 645x 1 z 0 odpovědí
28.06.2011 19:55:33

Může mít středisko známé tak jako Eiffelovka nebo hospoda U Fleků ještě nějaká tajemství? Ano, ale hodně hluboko ukrytá. Zajímá vás, jaká historie kráčela pod vašimi čerstvě nabroušenými hranami, kdy…


Norimberk - kdo je jeho ikonou [článek] Zobrazeno 593x 1 z 0 odpovědí
28.06.2011 19:53:41

Karel IV., Albrecht Dürer, nebo Adolf Hitler? Kdo je ikonou Norimberku? Město vypadá na první pohled poměrně konfekčně. Velký městský okruh symetricky obkružuje ten vnitřní vedoucí po bývalých hradbác…


Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu [článek] Zobrazeno 593x 1 z 0 odpovědí
07.06.2011 20:45:55

Lyon, kdysi Lugdunum, zasluhuje malou zajížďku, i když není na optimalizovaných trasách do nebo z francouzských Al­p.


Tartiflette - obyčejná solidnost [článek] Zobrazeno 591x 1 z 0 odpovědí
07.06.2011 20:44:55

Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.


Co je to ten Génépi? [článek] Zobrazeno 710x 1 z 0 odpovědí
07.06.2011 20:43:52

Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.


Hledat v diskuzi

Články

27.02.2017

SNOW tour 2016/17: Špindlerův Mlýn – o víkendu pocukrován!

I když už se probudilo jaro, zima ještě docela nesp...
27.02.2017

Andermatt kdysi a zítra

Pokud Andermatt znáte, pak dost pravděpodobně jako ...
27.02.2017

NORDIC 42 - březen 2017

V posledním NORDICu sezóny 2016/17 se dozvíte o tře...
26.02.2017

Sporten Dark SNOW Monínec s Kryštofem Krýzlem

Po strašidelně teplém týdnu s rozměklými sjezdovkam...
26.02.2017

SNOW tour 2016/17: Tanvaldský Špičák – hora na talíři

Páteční počasí bylo jak na houpačce. Nejprve zataže...
26.02.2017

Harrachov – krkonošské středisko pro malé i velké

Městečko Harrachov leží na samém západě horského hř...

Diskuze o lyžování

Jaké komerční GS vybrat?

dnes 21:25:24 od Martin47

Bílá a Mezivodí.

dnes 21:18:15 od m3

Oblbovací fíčury

dnes 20:08:31 od HonzA_

Dolní Morava: [Středisko]

dnes 19:41:46 od PetrAT

Swiss ski - Co je to za lyže?

dnes 18:32:10 od kubaNGC

Alternatíva lyží Fisher PROGRESSOR 800

dnes 17:32:38 od Gravedigger

Jizda na ledu

dnes 16:48:17 od m3

Lyže Lusti

dnes 15:08:34 od ˘Ö˘Krab

Gabča jede !

dnes 09:59:03 od korsičan