aprés-ski - tématické články - SNOW.CZ

aprés-ski - tématické články

Chléb stmeluje lidi

Chléb stmeluje lidi

Lyžařské oblasti | 03.11.2012 | Jana Vlková

Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 70.

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Lyžařské oblasti | 06.10.2012 | Jana Vlková

Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 68.

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Lyžařské oblasti | 10.03.2012 | Jana Vlková

Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly přitom dávno přítomny v horalských kuchyních a jsou tam kupodivu d...

Energetické bombičky z nížin

Energetické bombičky z nížin

Lyžařské oblasti | 28.01.2012 | Jana Vlková

Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 66.

Labužnické tajemství klobásky

Labužnické tajemství klobásky

Lyžařské oblasti | 03.12.2011 | Jana Vlková

Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.

Alchymie zvaná sýr

Alchymie zvaná sýr

Lyžařské oblasti | 29.10.2011 | Jana Vlková

Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?

Tento článek vyšel ve SNOW 63.

O bramborech, co se jim krompir říká

O bramborech, co se jim krompir říká

Lyžařské oblasti | 01.10.2011 | Jana Vlková

aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století opovrhované hlízy spasily Evropu před hladomory a pak byly jeho důvodem.

*Te...

Génépi - co to vlastně je?

Génépi - co to vlastně je?

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.

Tartiflette - obyčejná solidnost

Tartiflette - obyčejná solidnost

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.

Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu

Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Lyon, kdysi Lugdunum, zasluhuje malou zajížďku, i když není na optimalizovaných trasách do nebo z francouzských Alp.

Norimberk - kdo je jeho ikonou?

Norimberk - kdo je jeho ikonou?

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Karel IV., Albrecht Dürer, nebo Adolf Hitler? Kdo je ikonou Norimberku? Město vypadá na první pohled poměrně konfekčně. Velký městský okruh symetricky obkružuje ten vnitřní vedoucí po bývalých hradbách, které objímají staré město s pěší zónou. středem protéká řeka ...

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Jídlo se dostalo na gastronomický Olymp nejspíš díky svému jménu a historce, která provází jeho vznik. Jedná se o pokrm kaloricky robustní, který svým pojetím připomíná něco mezi svítkem a omeletou. Jako každé velmi běžné jídlo nabývá mnoho podob a také cenových hl...

Skiwasser - prostě babiččina šťáva

Skiwasser - prostě babiččina šťáva

Lyžařské oblasti | 27.01.2011 | Jana Vlková

Nápoj, kterému se přezdívá Skiwasser, připomíná domácí nápojové improvizace z doby, kdy v naší zemi nad zásobováním železnou rukou vládnul bolševik a člověk si musel různé laskominy opatřovat vlastními způsoby.
V Alpách byla ovšem tato šťáva povýšena na regulérní...

Salcburk - maloměsto, nebo metropole?

Salcburk - maloměsto, nebo metropole?

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Město na řece Salici neboli Salzach si trpělivou marketingovou prací posledních desetiletí vytvořilo image kulturní metropole, která tyje z odkazu evropského hudebního génia.

Limbovice - zahřeje a dodá energii

Limbovice - zahřeje a dodá energii

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Růžová kořalička jménem Zirbenschnaps je domovem prakticky ve stejném regionu jako vedle popisovaná těstovina. Češi, kteří si již stačili zamilovat její lahodnou chuť, ji důvěrně nazývají limbovice. Nejedná se vlastně o kořalku v pravém slova smyslu, je to spíš lik...

Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky

Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Říkat, že Schlutzkrapfen je „něco jako ravioli“, ponižuje oba dva originální pokrmy. Tyto taštičky jsou lahodným jídlem, které více než cokoli jiného demonstruje prorůstání gastronomie středomořské a středoevropské.

Briançon - město barokního maršálka

Briançon - město barokního maršálka

Lyžařské oblasti | 28.10.2010 | Jana Vlková

Když přijíždíte do města Briançon přes sedlo Montgenevre, sama se vám nabídne myšlenka, že tady byste chtěli mít budku, v níž byste vybírali mýto za průchod do údolí, a to by zkrátka muselo stačit k blahobytnému živobytí i na důchod.

Špek - jihotyrolská klasika

Špek - jihotyrolská klasika

Lyžařské oblasti | 28.10.2010 | Jana Vlková

Nepředstavujte si nic, co by se podobalo našemu špeku či slanině. Jihotyrolský špek není žádný kluzký tuk, který by vám na prkénku uskakoval pod nožem a následně tlačil na žlučník. V severní Itálii se jedná o lahodné kousky sytě červeného masa pokryté jen jemnou vr...

Curych, jemuž by se Lenin divil

Curych, jemuž by se Lenin divil

Lyžařské oblasti | 14.10.2010 | Jana Vlková

Nejpohodlnější město Evropy – Curych – má předměstí, jímž by se v jistých dobách rozhodně nechlubil. Řeč je o epoše, kdy Zürich West byly slumy – podobné, jaké dnes existují na předměstích měst Indie nebo Jižní Ameriky.

Raclette - čí vlastně je?

Raclette - čí vlastně je?

Lyžařské oblasti | 14.10.2010 | Jana Vlková

Tavený sýr s bramborami je typickým horským pokrmem. Energeticky hodnotná strava se prostě výborně hodí do chladného počasí. Raclette je jídlo skupinové, vhodné pro dlouhé večery a k jeho konzumaci se výborně hodí konverzace, odkud vlastně „rakletování“ a „rakleťák...

Nalezené položky: 46 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

Aktuality

10.01.2017

Pozvánka: ISPO 2017 hlásí vyprodáno

Mezinárodní veletrh sportovního zboží, sportovní módy a ...
06.01.2017

Pozvánka na Vertical Grand Tour 2017 v Tatranské Lomnici

Zveme vás na unikátní noční závod 3 disciplín, který se ...
28.12.2016

Pozvánka: dobrý Trautenberk

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě vaří pivo už rok. Nyní na...
08.12.2016

Monínec bude jezdit od pátku každý den

Hlavní sjezdovka areálu Monínec bude od pátku 9. prosinc...
05.12.2016

Skiopening v Harrachově 17. 12. s testováním lyží i programem pro děti

Lyžařský areál v Harrachově zve na slavnostní zahájení l...

Lyžařské zájezdy

Hotel Garni Imseng
Orientační cena za noc vč. snídaně a skipasu 3 204 Kč/os.
Park Hotel Sport
Orientační cena za noc vč. polopenze 2 531 Kč/os.
Hotel Domina

Hotel Domina

Itálie Itálie - Pejo
polopenze autobusem, vlastní doprava bez skipasu
Od 10 583 Kč
Orientační cena za noc vč. polopenze a dopravy 2 419 Kč/os.

Diskuze o lyžování

Alpine Ski World Cup 16/17

dnes 00:02:58 od ivan-ski

BROUŠENÍ-MAZÁNÍ RUČNĚ

včera 22:47:44 od TNS

Výběr lyží, Fischer RX4

včera 21:50:47 od lapaj

Rozbor jízdy Tom

včera 21:46:48 od MPS

Český pohár 2017

včera 21:40:46 od m3

Délka slalomové lyže

včera 21:22:27 od anonymni 36

Klínovec: [Středisko]

včera 20:45:32 od BigBang

Jaké komerční GS vybrat?

včera 18:39:24 od anonymni 36

Atomic Redster XTi vs. Lusti PCT

včera 17:47:50 od mark85

Nové lyže pro ženu

včera 17:43:28 od HonzA_