aprés-ski - tématické články - SNOW.CZ

aprés-ski - tématické články

Chléb stmeluje lidi

Chléb stmeluje lidi

Lyžařské oblasti | 03.11.2012 | Jana Vlková

Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 70.

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Lyžařské oblasti | 06.10.2012 | Jana Vlková

Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 68.

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Lyžařské oblasti | 10.03.2012 | Jana Vlková

Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly přitom dávno přítomny v horalských kuchyních a jsou tam kupodivu d...

Energetické bombičky z nížin

Energetické bombičky z nížin

Lyžařské oblasti | 28.01.2012 | Jana Vlková

Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 66.

Labužnické tajemství klobásky

Labužnické tajemství klobásky

Lyžařské oblasti | 03.12.2011 | Jana Vlková

Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.

Alchymie zvaná sýr

Alchymie zvaná sýr

Lyžařské oblasti | 29.10.2011 | Jana Vlková

Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?

Tento článek vyšel ve SNOW 63.

O bramborech, co se jim krompir říká

O bramborech, co se jim krompir říká

Lyžařské oblasti | 01.10.2011 | Jana Vlková

aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století opovrhované hlízy spasily Evropu před hladomory a pak byly jeho důvodem.

*Te...

Génépi - co to vlastně je?

Génépi - co to vlastně je?

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.

Tartiflette - obyčejná solidnost

Tartiflette - obyčejná solidnost

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.

Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu

Nesnesitelná lehkost bytí (v) Lyonu

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Lyon, kdysi Lugdunum, zasluhuje malou zajížďku, i když není na optimalizovaných trasách do nebo z francouzských Alp.

Norimberk - kdo je jeho ikonou?

Norimberk - kdo je jeho ikonou?

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Karel IV., Albrecht Dürer, nebo Adolf Hitler? Kdo je ikonou Norimberku? Město vypadá na první pohled poměrně konfekčně. Velký městský okruh symetricky obkružuje ten vnitřní vedoucí po bývalých hradbách, které objímají staré město s pěší zónou. středem protéká řeka ...

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Jídlo se dostalo na gastronomický Olymp nejspíš díky svému jménu a historce, která provází jeho vznik. Jedná se o pokrm kaloricky robustní, který svým pojetím připomíná něco mezi svítkem a omeletou. Jako každé velmi běžné jídlo nabývá mnoho podob a také cenových hl...

Skiwasser - prostě babiččina šťáva

Skiwasser - prostě babiččina šťáva

Lyžařské oblasti | 27.01.2011 | Jana Vlková

Nápoj, kterému se přezdívá Skiwasser, připomíná domácí nápojové improvizace z doby, kdy v naší zemi nad zásobováním železnou rukou vládnul bolševik a člověk si musel různé laskominy opatřovat vlastními způsoby.
V Alpách byla ovšem tato šťáva povýšena na regulérní...

Salcburk - maloměsto, nebo metropole?

Salcburk - maloměsto, nebo metropole?

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Město na řece Salici neboli Salzach si trpělivou marketingovou prací posledních desetiletí vytvořilo image kulturní metropole, která tyje z odkazu evropského hudebního génia.

Limbovice - zahřeje a dodá energii

Limbovice - zahřeje a dodá energii

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Růžová kořalička jménem Zirbenschnaps je domovem prakticky ve stejném regionu jako vedle popisovaná těstovina. Češi, kteří si již stačili zamilovat její lahodnou chuť, ji důvěrně nazývají limbovice. Nejedná se vlastně o kořalku v pravém slova smyslu, je to spíš lik...

Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky

Schlutzkrapfen - takové plněné taštičky

Lyžařské oblasti | 02.12.2010 | Jana Vlková

Říkat, že Schlutzkrapfen je „něco jako ravioli“, ponižuje oba dva originální pokrmy. Tyto taštičky jsou lahodným jídlem, které více než cokoli jiného demonstruje prorůstání gastronomie středomořské a středoevropské.

Briançon - město barokního maršálka

Briançon - město barokního maršálka

Lyžařské oblasti | 28.10.2010 | Jana Vlková

Když přijíždíte do města Briançon přes sedlo Montgenevre, sama se vám nabídne myšlenka, že tady byste chtěli mít budku, v níž byste vybírali mýto za průchod do údolí, a to by zkrátka muselo stačit k blahobytnému živobytí i na důchod.

Špek - jihotyrolská klasika

Špek - jihotyrolská klasika

Lyžařské oblasti | 28.10.2010 | Jana Vlková

Nepředstavujte si nic, co by se podobalo našemu špeku či slanině. Jihotyrolský špek není žádný kluzký tuk, který by vám na prkénku uskakoval pod nožem a následně tlačil na žlučník. V severní Itálii se jedná o lahodné kousky sytě červeného masa pokryté jen jemnou vr...

Curych, jemuž by se Lenin divil

Curych, jemuž by se Lenin divil

Lyžařské oblasti | 14.10.2010 | Jana Vlková

Nejpohodlnější město Evropy – Curych – má předměstí, jímž by se v jistých dobách rozhodně nechlubil. Řeč je o epoše, kdy Zürich West byly slumy – podobné, jaké dnes existují na předměstích měst Indie nebo Jižní Ameriky.

Raclette - čí vlastně je?

Raclette - čí vlastně je?

Lyžařské oblasti | 14.10.2010 | Jana Vlková

Tavený sýr s bramborami je typickým horským pokrmem. Energeticky hodnotná strava se prostě výborně hodí do chladného počasí. Raclette je jídlo skupinové, vhodné pro dlouhé večery a k jeho konzumaci se výborně hodí konverzace, odkud vlastně „rakletování“ a „rakleťák...

Nalezené položky: 46 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

Aktuality

01.12.2016

Aktuálně: v Česku začíná sezóna už ve většině pohoří

Několik mrazivých dní v polovině listopadu a současné oc...
25.11.2016

Dokument o legendárním Janu Němcovi vyhrál na mezinárodním festivalu v Miláně

Dokumentární film Lyžař o příběhu čtrnáctinásobného mist...
14.11.2016

České dráhy zavedou přímý noční vlak do Švýcarska

Od 11. prosince 2016 zavedou České dráhy přímý noční vla...
11.11.2016

Ve Špindlu běží sněhová děla naplno

Špindlerovské svahy se dočkaly letošní první sněhové nad...
10.11.2016

Skialpem to začalo! – sportovní seriál se vrací na obrazovky v další sérii

Úspěšný sportovní seriál Skialpem to začalo! pokračuje d...

Lyžařské zájezdy

P&V Rés. Les Temples du Soleil
Orientační cena za noc 1 022 Kč/os.
Sportpension Geisler
Orientační cena za noc vč. polopenze a skipasu 1 300 Kč/os.
Gasthof Andrelwirt
Orientační cena za noc vč. polopenze 1 337 Kč/os.

Diskuze o lyžování

Služba Identbox

dnes 12:57:33 od Daniel73

Testování Sporten Stupava

dnes 12:21:49 od BoB

Ester Ledecká

dnes 08:57:50 od fischerbl

Klínovec: [Středisko]

včera 22:26:57 od BigBang

Crans-Montana: [Středisko]

včera 22:02:17 od mirjur

Výber vhodných lyží pre muža

včera 20:33:57 od Mefko1

Čím nahradit Dynastar Omecarve 10?

včera 08:51:22 od Marek Bednář

Bootfitting

včera 00:38:48 od MMartin

vosky Skivo

02.12.2016 20:26:55 od Marek Bednář