gastronomie - tématické články - SNOW.CZ

gastronomie - tématické články

Gastronomie na lyžích: jak jíst v rytmu regionu

Gastronomie na lyžích: jak jíst v rytmu regionu

Lyžařské oblasti | 26.01.2016 | Jana Vlková

Je důležité, co máte na talíři. A neméně důležité je, jak to budete jíst. Obojí se mění skoro v každém alpském údolí.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 78 (listopad 2013).

Gastroendemiti: Bündnerfleisch – takové švýcarské jerky

Gastroendemiti: Bündnerfleisch – takové švýcarské jerky

Lyžařské oblasti | 27.01.2015 | Jana Vlková

Bündnerfleisch je viande de Grison. Oba výrazy popisují dvěma jazyky jedno a to samé – sušené maso z Graubündenu. Vynikající hovězí – prostě takové alpské jerky.

Gastroendemiti: matafan - hladobijec z francouzských hor

Gastroendemiti: matafan - hladobijec z francouzských hor

Lyžařské oblasti | 30.12.2014 | Jana Vlková

Jeden název a jídlo je pokaždé jiné. I tak vypadají někdy gastronomičtí endemiti.

Gastroendemiti: capuns - kulinární endemit pro zahřátí

Gastroendemiti: capuns - kulinární endemit pro zahřátí

Lyžařské oblasti | 23.11.2014 | Jana Vlková

Podivné nářečí, výživné závitky a bezcelní zóna. I bez lyžování je v Graubündenu dost zajímavostí.

Gastroendemiti: co je to ten malakov

Gastroendemiti: co je to ten malakov

Lyžařské oblasti | 09.10.2014 | Jana Vlková

Smažák, nebo piškotový dort? Je to z Francie, Ruska, nebo Švýcarska? Každopádně je to poměrně jednoduché jídlo, vycházející ovšem z neobyčejného příběhu.

Vysoká gastronomie v největší lyžařské oblasti na světě

Vysoká gastronomie v největší lyžařské oblasti na světě

Lyžařské oblasti | 07.11.2013 | komerční prezentace

Během zimní dovolené ve francouzském středisku Les Menuires si můžete vychutnat nejen lyžování v největší lyžařské oblasti na světě, ale také nejlepší francouzská vína.

Týdenní jídelníček do francouzských Alp

Týdenní jídelníček do francouzských Alp

Sjezdové lyžování | 21.09.2013 | Jana Vlková

Nikdo nevěnuje tolik pozornosti jídlu jako Francouzi. A oni si tento status udržují bez ohledu na to, co si o nich celý zbytek zeměkoule myslí. Pro jídlo jsou schopni slevovat z mnoha dalších kulturních vymožeností, jako jsou auta, oblečení, úklid… snad i spánek. ...

Jíme horskou louku

Jíme horskou louku

Lyžařské oblasti | 02.03.2013 | Jana Vlková

Sjezdovky jsou v létě jako jiná planeta. Zkuste si představit, jak to vypadá pod závějemi sněhu.
Luční byliny dříve tvořily součást jídelníčku nejen krav, ale i jejich majitelů – horalů. Květiny, trávy i různé kořínky mají léčivou moc, která byla před objeven...

Svišti a jiné pochoutky

Svišti a jiné pochoutky

Lyžařské oblasti | 26.01.2013 | Jana Vlková

Horalové milují lov. Vegetariáni mezi nimi nejsou. Loví, vaří, pečou a degustují nejrůznější zvířata.
Být nimrodem na horách je jistě jiné než v rovinách a nížinách. Vysoké kopce a neprostupné lesy vyžadují celé muže. Lovecká vášeň horaly zpravidla zdobí i pr...

Pochutnejme si jako zvěř

Pochutnejme si jako zvěř

Lyžařské oblasti | 08.12.2012 | Jana Vlková

Lesní savci a ptáci se krmí na horách i v údolích výborně. Bobulky a bobule, které jim přijdou do cesty, jsou znamenité chuti a také v biokvalitě.

Tento článek vyšel ve SNOW 72.

Chléb stmeluje lidi

Chléb stmeluje lidi

Lyžařské oblasti | 03.11.2012 | Jana Vlková

Křupavý i vláčný, černý i bílý, se semínky, s kukuřicí, sladký, z kvásku nebo z mrazáku – chléb je vždy fascinující potravina.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 70.

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Aperitivy a digestivy horských krčmiček

Lyžařské oblasti | 06.10.2012 | Jana Vlková

Bublinky, divoké barvy, kopce šlehačky, hořící šňaps, to všechno se vejde na alpské nápojové lístky.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 68.

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Kukuřice a pohanka - kulinářské starožitnosti

Lyžařské oblasti | 10.03.2012 | Jana Vlková

Kukuřice je dnes k mání jako uvařený klas v různých řetězcích konfekčního stravování nebo jako popcorn v multiplexech a pohanka je považována za jakousi raritku pro bigotní vegany. Obě rostliny byly přitom dávno přítomny v horalských kuchyních a jsou tam kupodivu d...

Energetické bombičky z nížin

Energetické bombičky z nížin

Lyžařské oblasti | 28.01.2012 | Jana Vlková

Ořechy, oříšky a kaštany patřily do horské kuchyně odjakživa. V minulosti zachraňovaly na cestách zkřehlé horaly, stejně jako dnes dávají sílu lyžařům na lanovkách nebo na hřebenových túrách.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 66.

Labužnické tajemství klobásky

Labužnické tajemství klobásky

Lyžařské oblasti | 03.12.2011 | Jana Vlková

Ideální přítel každého pikniku a túry. Rodná sestra uzenin. Kaloricky bohaté a chuťově výrazné jídlo patří především do hor.

Tento článek vyšel v časopisu SNOW 65.

Alchymie zvaná sýr

Alchymie zvaná sýr

Lyžařské oblasti | 29.10.2011 | Jana Vlková

Stejné mléko a přitom na druhém konci tolik vůní, tvarů, konzistencí. Kde je to kouzlo, kterým se z mléka tvoří sýr?

Tento článek vyšel ve SNOW 63.

O bramborech, co se jim krompir říká

O bramborech, co se jim krompir říká

Lyžařské oblasti | 01.10.2011 | Jana Vlková

aneb jak se z nich rösti nebo gratin připravují
Brambory jsou jednou z nejúžasnějších evropských potravin. A to i přesto, že pocházejí ze zcela jiného kontinentu. Dvě století opovrhované hlízy spasily Evropu před hladomory a pak byly jeho důvodem.

*Te...

Génépi - co to vlastně je?

Génépi - co to vlastně je?

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Likér, bez něhož se v Savojsku nic neobejde. Nutná výbava každého lyžařského instruktora a povinný digestiv. Označení likér trochu odrazuje a lepší to není ani s přirovnáním k naší becherovce.

Tartiflette - obyčejná solidnost

Tartiflette - obyčejná solidnost

Lyžařské oblasti | 03.03.2011 | Jana Vlková

Jídlo z nižších pater gastronomického Olympu potřebuje patřičné kulisy, aby se mohly projevit všechny jeho vynikající aspekty. Tartiflette se v podstatě připravuje ze zbytků.

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Kaiserschmarrn - císařův trhanec

Lyžařské oblasti | 28.01.2011 | Jana Vlková

Jídlo se dostalo na gastronomický Olymp nejspíš díky svému jménu a historce, která provází jeho vznik. Jedná se o pokrm kaloricky robustní, který svým pojetím připomíná něco mezi svítkem a omeletou. Jako každé velmi běžné jídlo nabývá mnoho podob a také cenových hl...

Nalezené položky: 25 « První | < Předchozí | 1 | 2 | Další > | Poslední »

Aktuality

16.02.2017

Kasete Skeen z exotického ostrova Tonga chce na olympiádě vyzvat na souboj nejlepší lyžaře světa

Někteří lidé se svých snů nevzdávají, byť se mohou zdát ...
08.02.2017

O'Neill Czech Freeski Tour 2017 powered by Sony - Deštné v Orlických horách

Zima je konečně v plném proudu a my se můžeme těšit na p...
01.02.2017

Zlomené žebro Kryštofa Krýzla v cestě na MS nezastaví

Se zlomeným žebrem pro body ve světovém poháru! Až dodat...
31.01.2017

Čistý festival na sněhu - jak třídit odpady na sjezdovkách

Úspěšný projekt Čistý festival, prostřednictvím kterého ...
25.01.2017

Freeski kempy se slopestyle reprezentací

Czech Freeski Camp má letos na programu dva kempy: první...

Lyžařské zájezdy

Hotel Baita Clementi
Orientační cena za noc vč. polopenze a dopravy 2 225 Kč/os.
Résidence Les Mélèzes
Orientační cena za noc vč. skipasu 1 829 Kč/os.
Hotel Julius Payer
Orientační cena za noc vč. polopenze 2 212 Kč/os.

Diskuze o lyžování

Jaké lyže?Žena 175 cm,70 kg.

dnes 12:09:00 od Harry

Lyže pro tlusťocha

dnes 09:36:06 od sportback

nastavení vázání

včera 22:46:30 od m3

MS 2017 St.Moritz

včera 21:22:02 od m3

Lyže pre opatrného skorodôchodcu.

včera 19:20:55 od Vlark

Bílá a Mezivodí.

včera 19:19:58 od fischerbl

Plešivec: [Středisko]

včera 18:58:20 od HonzA_

Hinterstoder: [Středisko]

včera 13:12:26 od AnetaAnetova

[Analyzátor]: aroser - č. 1

17.02.2017 22:01:41 od aroser