nabrousit či nenabrousit - Diskuze - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

nabrousit či nenabrousit

Nalezené položky: 55 « První | < Předchozí | 1 | 2 | Další > | Poslední »

03.01.2010 22:07:52 #1 

Příspěvků: 300

rADEk

Zdravím, mám rok staré lyže- najeto 12 dní(čisté lyžování) a uvažuji o tom zda je mám nechat nabrousit(hrany) Vyznávám spíše kratší řezaný oblouk. Poraďte prosím zda mám nechat hrany nabrousit(samoz­řejmě v odborném servisu), pod jakým úhlem a zda nechat ztupit špičku a patu. Děkuji za odpovědi.

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

03.01.2010 22:54:34 #2 

Příspěvků: 1283

HOnza muž

>> rADEk, 03. 01. 2009 22:07:52 No nejspíš ty lyže potřebovaly nabrousit už po třetím – čtvrtém lyžování, pokud to bylo na ledu, tak po každém lyžování… Teď to dej do servisu – odklon cca 0,5 – 1 a úhel 89–90 a žádne tupení špičky nebo paty (předpokládám, že máš carvingové lyže) a rozhodně si tady v historii nebo v časopisu Snow vyhledej informaci o broušení, kup si brousek a přibrušuj si pak sám. A nenech zešednout skluznici a mazej nejméně tak často, jako budeš brousit :o).

www.vl-snow.cz

04.01.2010 23:15:19 #3 

Příspěvků: 300

rADEk

tak jsem to hodil k nam do servisu, odklon 0,5, uhel 89 stupnu, za 390 kc, z cehoz nejsem nijak odvarenej, ze bych toto mel delat po kazdem tretim dni lyzovani me dost desi. budu to davat do servisu pouze 1× po sezonne a v sezonne bych rad brousil sam, jenze me to i po precteni nekolika diskuzi zde stale neni uplne jasne. potrebuju teda brousek s uhelnikem na vytvoreni uhlu 89 stupnu a pak neco na odklon – nebo nelze vytvorit 0,5 odkon nejak rucne. doporucte me nekdo nejake brousky, pokud mozno co nejlevnejsi a jednoduche k pouziti. dekuju za odpovedi

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

04.01.2010 23:21:31 #4 

Příspěvků: 57

Mrkev

Hlavne pokud vyznavas kratky rezany oblouk, tak bys mel mit tak 88 nebo 87 stupnu. 89 se dava na vsecky tuctove komercni lyze na kterych lidi smykaj. Naopak spicka a patka se trochu tupi, nebo se na tom zbijes… :-)

04.01.2010 23:59:40 #5 

Příspěvků: 1787

TNS muž

>> #4, Mrkev, 04. 01. 2010 23:21:31

Keď napíšeš toto:„Naopak spicka a patka se trochu tupi, nebo se na tom zbijes“

..tak už radšej nepíš nič o lyžiach,prosím:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

04.01.2010 23:59:44 #6 

Příspěvků: 981

CzechSkier

>> #3, rADEk, 04. 01. 2010 23:15:19

No to tě nepotěším. Ruční broušení je pracné, časově náročné a bohužel taky drahé. Lyže si nech naúhlovat v servisu, když pro začátek zvolíš 88 z boku a 0,5 zespodu, neuděláš chybu. Pak je stačí ručně přibrušovat pouze z boku. potřebuješ k tomu minimálně(Ceny jsou přibližné a v Eurech):

Svěráky 120 Úhelník + svorka 30 Pilník 8 žehlička 80 škrabka 5 vosky

Plus musíš svěráky někam uchytit. Buď si poradíš, nebo si koupíš stůl za 250 Eur, nebo se dá provizorně použít skládací koza třeba z Obi nebo tak za cca 700 Kč.

Stránek o údržbě lyží najdeš na Googlu mraky. Vybavení prodávají v ČR hlavně Swix, Toko, Holmenkol, v cizině třeba Briko, Maplus, Kunzmann, atd., ale vyrábí to stejně někdo jiný. Nejlepší ceny má asi teď Vola

I.

www.juniorsports.cz

05.01.2010 00:06:36 #7 

Příspěvků: 981

CzechSkier

>> #5, TNS, 04. 01. 2010 23:59:40

Já sám netupím, ale někdo cca 30 cm na špičce a na patě 2× přejede brusnou gumou, aby hrana nebyla tak jedovatá. Dokonce i Nemeth z Holmenkolu to jako možnost na svých seminářích uvádí. Mně to ale nevyhovuje. Jinak před vánoci jsem koupil brusku od Trione a ta dělá pěkně ostré hrany. Jenom když si ale vzpomenu na tu cenu, tak bych je nejradši zase ztupil … :-( I.

www.juniorsports.cz

05.01.2010 00:18:03 #8 

Příspěvků: 57

Mrkev

>> #5, TNS, 04. 01. 2010 23:59:40

To by me teda jen zajimalo proc bych nemela psat o lyzich, kdyz o nich muzes psat ty… Docela me to urazi! A neni to tim ze jsem holka, ale ze lyzim se venuju uz docela dlouho. Tak jak pisu ja, to delame vsichni koho znam z mych lyzarskych kamaradu. A stim ze „se zabijes“ je to nadszaka, ale myslim kdo nezazil neztupenou slalomku na spicce a patce na ledovate prudke sjezdovce, se prinejmensim trapi. Kdyz to delaji zavodnici, tak by to tuplem asi meli delat turisti…

05.01.2010 02:19:46 #9 

Příspěvků: 3866

ivan

Na 89 jsem dneska, vlastně už včera, brousil jedny „rovné“ Kastle (82–65–72, neodolal jsem si je nezměřit) patřící jedné starší dámě. A dal jsem si samozřejmě záležet, abych hrany na koncích patřičně ohladil – k takové lyži a lyžařce to patří.

Ovšem dávat si dělat na carvingové lyži kombinaci 0,5 a 89 je hodně atypické. Jak píšou Mrkev a Ivan, bohužel ne tak, jak doporučoval HOnza. Nevím o tom, že by některá firma dávala lyže z výroby na 89, většinou dnes deklarují 87 a reálně oscilují mezi 88 a 87.

Pozor na to, že při požadavku na 0,5 plno servisů odevzdá lyži s 0 na koncích, která nepůjde do oblouku a bude se zařezávat. Lyžař pak zmateně začne „tupit“ ostří, jež si za nemalý peníz nechal vytvořit.

Ale na tohle téma jsem toho v životě napsal už tolik, že se nebudu opakovat.

05.01.2010 06:51:18 #10 

Příspěvků: 2060

Martin47 muž

Před týdnem jsem dělal kamarádovi Dynastary z obchodu a měly hrany odhadem 100. Polovina hrany šla pryč při prvním broušení, nehledě na to, že v nich byly fakt hloboký rýhy od brusu.

Mohu dopuručit víngl Vola. Je naprosto dotažený. Dělám s ním první sezónu (cca. 30 broušení) a na skluznici nenechává sebemenší stopu. Pod pilníkem má schod, kam bordel padá a odsypává se pryč otvorem. Má perfektní povrch. Vodítko od skluznice je taky dobrý. Hlavně nezapomenout při broušení od skluznice načernit hranu fixou, aby bylo vidět kdy skončit a nebrousila se skluznice.

Všem co se broušení bojí. Je to dnes díky vychytaným pomůckám mnohem jednodušší. Stačí mrknout třeba na již avizovanou Swix School jak to držet v ruce a zvládne to každý.

Hrany po broušení přetahuju gumou celé. Jak jinak odstranit grot? Kdyš se tam nechá, lyže je za dvě jízdy po tvrdém tupá. Lyže brousím stejně od špičky k patě.

05.01.2010 07:42:03 #11 

Příspěvků: 981

CzechSkier

www.juniorsports.cz

05.01.2010 08:48:34 #12 

Příspěvků: 634

Tom_

Dotazy k broušení:

1.) Dají se zpětně zjistit (změřit?) úhly, na které jsou lyže nabroušené?

2.) Proč je takový rozdíl v jízdních vlasnostech lyže

  1. nabroušené třeba na 89 a 88 stupňů, když se stejně lyže klopí na sněhu pod různým úhlem?
  2. to samé pro 0,5 st. od skluznice?

Pozn. Myslím to vážně, nejde o provokaci. Je to jen má zvědavost a neznalost problematiky. Tom

P.S. Ještě dotaz na CzechSkiera: Ivane, díval jsem se na ty vaše stránky, to broušení je jen pro oddíl nebo i pro cizí?

It's only skiing

05.01.2010 09:43:07 #13 

Příspěvků: 300

rADEk

diky za rady, nejake pilniky v pomerne hezke cenove relaci sem nasel tady -http://www.vo­laracing.cz/eshop-kategorie-14.html ( napiste pls zda budou pouzitelne i ty v cene kolem 300kc) ale stale netusim zda odklon 0,5 mam nejak sam vytvaret ci nikoliv. jinak ten chlapik a servisu(vypadal , ze uz to asi delal) me doporucil prave onech 89 stupnu s tim , ze cim mensi uhel bude (88–86) tim se bude muset lyze vice naklonit aby se zarizla, coz bych si v praxi predstavoval jako extremni zatezovani vnejsi hrany vnitrni lyze az na hranici funcarvu,coz nepotrebuji. s tim tupenim cca. 15cm na spicce a pate me to take potvrdil, s timto mam jednu velmi neprijemnou zkusenost- kdysi (15let tomu nazad) jsem dal nabrousit lyze do servisu a na sjezdovce jsem zjistil , ze smykany oblouk nelze projet , pac misto smyknuti lyze vytvarela nekolik 5cm vysokych skoku pri kterejch stehna rvaly radosti.tedy jsem nasel vhodny kamen a prislusnou cast spicky a paty jsem ztupil. si ted asi rikate, ze preci rezany oblouk musel byt bozsky, to byl ale ne vsude na cerne zvladnu rezany oblouk pri zachovani konstatni rychlosti, obcas je proste treba pribrzdit a zastavit. ono na dojezdu sjezdovky pred lidma pro zastaveni pokladat do funcarvu a brzdit protisvahem, by mohlo bejt celkem vtipny (hlavne pro divaky,az by me ta vnitrni ujela).

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

05.01.2010 10:40:20 #14 

Příspěvků: 981

CzechSkier

>> #12, Tom_, 05. 01. 2010 08:48:34

ad 1) Úhel se zjistit dá, prodávají se na to měrky, jsou drahé, jako všechno, co se týká údržby lyží. Já žádnou nemám. Možná by Ti ivan mohl dát nějaký odkaz.

ad 2) Jedna věc je, jak máš ostrý nůž a druhá, pod jakým úhlem s ním krájíš maso. Je evidentní, že maso můžeš krájet pod jedním úhlem jak tupým, tak ostrým nožem. V prvním případě ti sklouzne, ve druhém se zařízne.

Odklon od skluznice, to je jiné. Ten skutečně ovlivňuje, jak moc musíš lyži naklonit, než zabere, protože odkloněním v podstatě vzdaluješ hranu od sjezdovky – trochu. Samozřejmě se tím také hrana také přiostřuje.

Co se týká našho broušení, je spíše pro členy a přátele oddílu, ale pokud máš udržované lyže, možná bychom to teď mohli udělat. Finančně na tom ale nevyděláš.

www.juniorsports.cz

05.01.2010 11:16:13 #15 

Příspěvků: 634

Tom_

>> #14, CzechSkier, 05. 01. 2010 10:40:20

Ad 1) To je opravdu ten úhel menší než 89 jen kvůli tomu, aby byla hrana ostrá? Tak proč se teda nedělá ještě menší úhel? (Kolik stupňů má hrana nože? Umím si předsavit i ostře nabroušenou 90 st. hranu.)

Ad broušení: mně nejde ani tak o fin. úsporu, spíš o jistotu a pocit dobře nabroušených lyží. Což ani ze servisu vždycky nemám (lidský faktor). Sám to zatím neumím.

Mohl bys mi pls napsat, kdy a kde brousíte, popř. poradit nějaký osvědčený servis v KV či okolí? (Zkoušel jsem Klínovec a pak servisy v KV – Matějka, Roubíček, Řehořek; snad jen na Klínovci pořádně vědí, jak na to, ale mívají toho v sezóně moc a přednostně brousí lyže pro půjčovnu, takže až na výjimky mi neudělali servis na počkání. Servis v Oberwiesenthalu jsem ještě nezkoušel.)

It's only skiing

05.01.2010 11:35:58 #16 

Příspěvků: 981

CzechSkier

>> #13, rADEk, 05. 01. 2010 09:43:07

Za 300 Kč už musí být dobrý pilník. Stačí i levnější, hlavně používej jemný.

Odklon si nech udělat v servisu, stejně jako naúhlování, na které pak budeš brousit.

Jak už psal ivan, to co popisuješ, mohlo být způsobeno tím, že nebyl dostatečný odklon hrany, např. 0,5°. Těžko říct takhle po internetu po 15 letech :-)

I.

www.juniorsports.cz

05.01.2010 11:47:11 #17 

Příspěvků: 981

CzechSkier

>> #15, Tom_, 05. 01. 2010 11:16:13 No taky se brousí ostřejší úhly, 87 i 86° i méně a někdo odklání třeba 1,5°. Nebo třeba jinak na špičce a jinak na patce. Je to hodně individuální. Při ostřejším úhlu je obtížnější z už zařízlé stopy vystoupit.

Nutnou podmínkou (ne postačující) kvalitního strojového broušení je dobrá mašina. Tu v KV nikdo nemá. Mají je na Klínovci a Sport Gahler v Oberwiesentalu. My si brousíme sami a tak 2× za sezónu to dáváme ke Gahlerovi do Oberwiesentalu, který udělá strukturu a opravy skluznice a naúhlování zespodu. Na Klínovci to párkrát bylo fajn a párkrát jsem spokojený nebyl. Kdybys potřeboval nějak pomoct, napiš mi na info@juniorsports.cz. I.

www.juniorsports.cz

05.01.2010 12:25:12 #18 

Příspěvků: 300

rADEk

pls muzete se sem podivata poradit me co z toho bych na takove zakladni domaci dobrusovani hran v prubehu sezony nebo tydenni dovolene na lyzich mel zakoupit???

http://www.volaracing.cz/…orie-14.html

dekuju

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

05.01.2010 13:02:01 #19 

Příspěvků: 44

marťas

>> #13, rADEk, 05. 01. 2010 09:43:07

Odklon 0,5 od skluznice by měli udělat v servisu při naformátování hran nebo broušení sluznice.Před broušením lyže z boku Ti pak stačí ze směru od skluznice patřičně vypodloženým brusným kamenem nebo diamantem jenom zahladit případné rýhy a otřepy vzniklé při lyžování.Pilníky a vodítka z uvedené nabídky volaracing.cz jsou samozřejmě postačující a cenové relace jsou tam dost dobré. Jinak kromě vinglu, pilníku a do svěrek upnutých lyží o kterých už tu psali chlapi přede mnou, bych ještě doplnil že naprosto nutně potřebuješ pro broušení ještě taky seřezávač bočnic,aspoň jako:http://www.volaracing.cz/…p-11052.html Pokud bočnici pod hranou neseřízneš, pilník odskočí, zalepí se plastem i zbytky vosku na bočnici, nenabrousíš nic a budeš pravděpodobně bědovat nad vyhozenými penězi za ostatní fidlátka. Co se týče těch cen,tak ta Vola vypadá cenově o dost lépe,třeba proti Toku kde má český dovozce ty ceny úplně šíleně našponované.

05.01.2010 13:19:15 #20 

Příspěvků: 988

Pavlos muž

>> #19, marťas, 05. 01. 2010 13:02:01

Tak ten sidewallplanner bych doporučil jen pokud máš sidewall na lyžích. Pokud máš cap, tak tam je k ničemu. Nebo ne ?

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

05.01.2010 13:48:34 #21 

Příspěvků: 1

Sakullic muž

>> #8, Mrkev, 05. 01. 2010 00:18:03

Jenom k tomu tupení hran: Hranu bych u carv lyží nikdy netupil. Jestliže lyže skáče, zakusuje se a „vede“ jako v kolejích" – není schopná „povolit“ ze zaříznutých hran do trochu smýkaného oblouku, tak je špatně nabroušená v tom smyslu, že asi nemá vůbec spodní naúhlování. Rozmezí úhlu hrany ze skluznice je vhodné cca od 0,5 do 1 st. max. Doporučení: Slalomka (165cm, 13m radius – Lusti RT např – úhel 0,5 uprostřed (třetina lyže pod vázáním) a 0,7 st špice a pata. Hrana – asi 88 st. nejlépe – zde se berou stupně vzhledem k rovině skluznice.....
Ani u B3 Rossi – kde je trochu větší oblouk, sirší měkká lyže, radius asi 18m – nemám otupenou hranu, jenom více naúhlovanou zespoda (0,7 střed, 1 st. špice+pata)

Pozor, je snadné ručně přeúhlovat hranu ze skluznice na příliš mnoho, pak bude lyže nestabilní, klouzavá. Nejlepší články jsem zatím viděl tady – na EpicSki: http://www.epicski.com/…7/base-bevel

Nástroje doporučuju z USA, ale bohužel je to taky drahá záležitost, se svěrkama mě sada nářadí stála výrazně víc než jedny lyže… např.: Tognar – http://tognar.com/…owboard.html

05.01.2010 14:01:54 #22 

Příspěvků: 44

marťas

>> #20, Pavlos, 05. 01. 2010 13:19:15
Potřebuješ prostě cokoliv co Ti seřízne bočnici pod hranou. Tíms jako chtěl říct že cap lyže nemá pod hranou žádný plast? Že tomu seřezávači říkaj sidewall je jenom hra se slovíčky, důležitý je co má ten nástroj za nůž, obvykle je tam ve tvaru čtverečku nebo kolečka. Jinak tenhle od Voly je asi nejlevnější varianta, pokud teda odmyslím srážení bočnice nějakým truhlářským hoblíkem na dřevo..

05.01.2010 14:52:54 #23 

Příspěvků: 44

marťas

>> #18, rADEk, 05. 01. 2010 12:25:12

Z té konkrétní nabídky z toho webu bych si pokud bych chtěl maximálně ušetřit, vybral vedle výše jmenovaného seřezávače, multiúhelník stavitelný v rzsahu 80– 90 stupňů, do něj pilník třebas 150 mm.Dále nějaký hrubší diamant na sražení hrubých otřepů po lyžování z boku nebo od skluznice. Na upnutí lyží potom svěrky třebas ty Vola Compact. Jinak o broušení lyží a jejich údržbě vychází v letošních číslech Snow na pokračování dost podrobný seriál kde ivan vše popisuje.Takže opět stačí jenom pozorně listovat a číst.

05.01.2010 16:35:01 #24 

Příspěvků: 563

Mirek muž

Měl bych dva dotazy ohledně broušení lyží:

  1. veme sidewall i titanal nad hranou?
  2. máte nějaký fígl, jak správně brousit lyži v místě kde se začíná zvedat špička? Myslím místo kde se volně položená lyže dotýká podložky plus nějakých 5–8 cm před ním ke špičce.

05.01.2010 17:02:49 #25 

Příspěvků: 988

Pavlos muž

>> #22, marťas, 05. 01. 2010 14:01:54

Máš pravdu předsedo :)

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

05.01.2010 17:13:45 #26 

Příspěvků: 1787

TNS muž

>> #24, Mirek, 05. 01. 2010 16:35:01

..he,celkom pekné vlákno bez OT.

1.Áno,sidewall planer si s hliníkom hravo poradí.

2.Špička sa nebrúsi,ale naopak zaobľuje a to aj od sklznice,aj od vrchnej fólie.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

05.01.2010 18:07:16 #27 

Příspěvků: 44

marťas

>> #24, Mirek, 05. 01. 2010 16:35:01 Já osobně na titanal nad hranou, nožem nesahám, hodně se tím ničí.K nabroušení hrany v obloučku špičky z boku, mě zatím vždycky stačil stavitelný úhelník od Toka Ergo multi,který jezdí po skluznici na kolečkách.Důležitý je podržet to tam správně na skluznici, lehce tlačit z vrchu na pilník a s přípravkem kopírovat oblouček.

05.01.2010 22:46:54 #28 

Příspěvků: 563

Mirek muž

>> #27, marťas, 05. 01. 2010 18:07:16

Díky za odpověď, ale mám problém s horním titanalem. Je sice zafrézovaný z továrny, ale zafrézování končí 20cm od konce lyže a 35cm od špičky. Proto ho potřebuji nějak odstranit.

06.01.2010 01:00:31 #29 

Příspěvků: 3866

ivan

>> #28, Mirek, 05. 01. 2010 22:46:54

TZv. ohbí špičky: brousí se do předního kontaktního bodu, vše „nad“ ním, tedy to, co nejede po sněhu, má být zakulacené. Viz příspěvek brata TNS. Platí i pro konec lyže, opět vše dokulata. Jak si poladíš samotnou oblast kontaktu, záleží na druhu lyží, způsobu jízdy a osobní preferenci.

Horní titanal: zkus krátkou horní hranu malého pilníku, je ostrá a tvrdá. S trochou cviku a opatrnosti se hodí i na doladění strhávaných bočnic. Závěrem hrubší a pak jemnejší šmirgl, aby se hrana ohladila. Občas jí neuškodí trochu vosku (pasta).

(Zkoušel jsem i flexu, ale je to příliš hrubé a rychlé. Dremela plánuju vyzkoušet. Za 130 euro existuje elektrický hoblík na bočnice, linka na něj tady nemám.)

06.01.2010 01:06:56 #30 

Příspěvků: 3866

ivan

>> #10, Martin47, 05. 01. 2010 06:51:18

Odstranit grot:

Když rychlobrousím na počkání běžně zanedbané rekreační lyže, taky gumou.

Když mám motivaci/důvod udělat lépe, diamantem.

Pro sebe: diamanat 600 z boku, od skluznice a zase z boku. Poté tvrdý arkansas z boku.

Jde to i jemným šmirglem (cca 320 a výše).

Viz můj loňský seriál ve SNOW.

Nalezené položky: 55 « První | < Předchozí | 1 | 2 | Další > | Poslední »

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Hledat v diskuzi

Články

05.12.2016

Počasí 2016/17: zima je blízko, ale…

Zima připravila lyžařům velmi příjemný vstup do měs...
03.12.2016

Adelboden: oáza klidu ve švýcarských Alpách

Při příjezdu do Adelbodenu vás přivítá pohled na do...
02.12.2016

Světový pohár: co napověděla premiéra

Poslední listopadový víkend se stal již tradičně př...
02.12.2016

Vložky do lyžařských bot – proč a pro koho?

Při sjezdovém lyžování je noha v botě zatěžována ve...
02.12.2016

Známe vítěze souteže se Skier.cz!

Známe vítěze soutěže s lyžařským obchodem a eshopen...
01.12.2016

Vyhlášení vítěze soutěže o celosezónní Czech Skipass 2016/17

Czech Skipass – unikátní lyžařská celosezónní perma...

Diskuze o lyžování

Co v lyžárně přebývá

dnes 13:34:43 od CzechSkier

Úplně nový typ lyží

dnes 10:48:40 od TNS

Obertauern: [Středisko]

dnes 10:46:17 od ACS

Malenovice: [Středisko]

včera 22:30:53 od PaloS

Ester Ledecká

včera 22:09:30 od oblouk

Alpine Ski World Cup 16/17

včera 19:29:41 od CzechSkier

Klínovec: [Středisko]

včera 13:15:39 od johnycek

Lyže dítě-závodní?

04.12.2016 20:12:14 od CzechSkier

Predajne s fundovanym personalom - Praha a okolie

04.12.2016 19:30:57 od headskitest

Služba Identbox

04.12.2016 12:57:33 od Daniel73