Kolikrát se mohou brousit hrany u lyží? - strana 2 - Diskuze - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Kolikrát se mohou brousit hrany u lyží? (diskuze strana 2)

Nalezené položky: 80 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

26.01.2012 21:30:24 #31 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

>> #29, PavelKo, 26. 01. 2012 21:19:59

Ještě je tady dost důležitý faktor na čem se jezdí. Když ho budeš pořád mydlit v obřáku na vyjetém tvrdém, technickém sněhu, struktura bude pryč podstatně dřív. Takže všechny časové údaje jsou v podstatě úplně k ničemu. Rozhodující je pohled na skluznici. To píšu hlavně pro ty, kteří to moc neznají, aby se nenechali vybláznit statistikami. Řiďte se následujícím. Když skoro zmizí ty malé, husté, podélné, krátké drážky (rýhy) na skluznici, nastal čas Montany a spol.

26.01.2012 21:33:43 #32 

Příspěvků: 3866

ivan

>> #17, Navvy, 26. 01. 2012 20:02:04

Jak psali kluci. Strukturu a odklon a pak už jenom sám lehce z boku, ještě lehčeji diamantem líznout odspodu, aby nezůstal grot, a mazat, mazat, mazat a leštit, leštit, leštit. Tím ti zmizí chlupy (ne tobě, skluznici) a až bude hezky prosycená a nechlupatá, teprve pořádně pojede. A jak psal koko.roko post 24, nová struktura = nové zdrsnění a nová potřeba mazat, leštit znova.

27.01.2012 00:16:20 #33 

Příspěvků: 1228

Navvy

>> #32, ivan, 26. 01. 2012 21:33:43

Z toho co se tady píše, mi vychází, že malý servis by se nemusel dělat častěji než 1 x ročně, ale pokud není skluznice poškozená (což u mě nebývá), tak ani to ne a pak by stačilo jen lyže mazat a sem tam obtáhnout hrany ručním brouskem.

K tomu mazání ještě přidám malé upozornění – prodávají se různé tekuté vosky nebo pasty. Na nouzové mazání je to dobré a je to lepší než nic, ale dlouho na skluznici nevydrží. Jak vlastně vy ostatní řešíte mazání někde mimo domov?

27.01.2012 01:03:22 #34 

Příspěvků: 3866

ivan

>> #33, Navvy, 27. 01. 2012 00:16:20

Žehlím atd. všude. Připravený to vždycky zvládne.

27.01.2012 06:48:44 #35 

Příspěvků: 365

kokoska.rokoska muž

>> #34, ivan, 27. 01. 2012 01:03:22

Taky tak, vsjegda gotov!

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

27.01.2012 11:06:36 #36 

Příspěvků: 31

Rock_Shock muž

mužů se jen zeptat jestli je Možné ze ubyvaji hrany samotnou jízdou. (ubyvaji mi) ja když porovnam hrany moje a zbytku rodiny (servisní intervaly jsou velice podobne) cca po Peti az deseti dnech Maly servis a vzdy po začátku sezony Velky. počet odjezdenych dnu je velice podobny ale oni jezdí opravdu rekreačně. jo a ještě je Možné ze mi po nabrouseni prijde ta lyže "Ostrá " cca pul dne. pak se to srovna a je to par dni téměř konstantní . diky

NO CRYING IN HARDCORE

27.01.2012 11:22:47 #37 

Příspěvků: 881

Martin430

>> #36, Rock_Shock, 27. 01. 2012 11:06:36

Ahoj,

nahlednuto technicky je ubytek materialu hrany prostou jizdou [po snehu] zcela jiste nemeritelny.

Pri stejnych servisnich intervalech vetsi ubytek na jednech lyzich z nekolika si dokazu vysvetlit v zasade dvema zpusoby. Vsechny hrany nejsou u novych lyzi stejne siroke a po nekolika brousenich muze byt jejich rozdil vice patrny nez na pocatku. Druhym duvodem muze byt rozdilny material hrany na ruznych parech a tim zpusobeny odlisny ubytek pri servisu. Do hry ale vstupuje temer nekonecna rada promennych [servisak potreboval vice neco srovnat, lyze sla do masiny behem servisu vickrat etc.].

Shrnuto – ruzny ubytek hran pri identickem poctu servisu je prirozeny jev, kteremu neni treba prikladat zvlastni vahu. Vliv jizdy na ubytek hrany [mimo servis] je zanedbatelny az nulovy. Rozhodne nemeritelny, jak pisu v uvodu.

Dojem „ostrosti“ prvnich nekolik jizd a nasledne podobne vlastnosti muze byt subjektivne zpusoben tim, ze po servisu nebyl srazen „grot – otrep“ na hrane diamantem nebo brusnou pryzi. To vyvolava falesny dojem vetsi ostrosti, ovsem otrep se ohladi o snih velice brzy [zejmena pri podilu driftu pri jizde] a nastava dojem „otupeni“, ktere je pak relativne delsi cas plusminus stejne. Predejit tomu muzes srazenim grotu [viz. vyse], lepe vsak pravidelnou „meziudrzbou“ diamantem z boku s naslednym srazenim grotu od skluznice. Diamantem lestene ostri hrany take mnohem dele vydrzi ostre.

Mnohem podrobneji by Ti mohl poradit napr. Dali, Martas, a ivan, na jehoz clanky o brouseni [nyni jiz zdarma volne dostupne v elektronickem archivu zde na SNOW] bych Te rad odkazal.

Skol lyzarici

M430

EDIT: jak spravne pise dole kokoska-rokoska, hrana se jizdou tupi. Pomerne rychle. K meritelnemu ubytku materialu hrany jako takove [nikoli k tupeni ostri] ale nedochazi. Dukazem jsou kvanta nikdy neservisovanych lyzi, slouzicich snad i desitky let a stale majicich hrany. Doporucuji prozkoumat na odlozenych ski spolulyzniku pred vhodne zvolenym bufetem.

27.01.2012 11:29:45 #38 

Příspěvků: 365

kokoska.rokoska muž

>> #36, Rock_Shock, 27. 01. 2012 11:06:36
 

  1. Ano, hrana ježděním ubývá.
  2. Ano, po půldni ježdění by měl lyžař poznat znatelně menší ostrost hrany (proto se obvykle prohazují lyže, levá za pravou; nemáš-li na každé jiné úhly jako třeba Ivan.)
  3. Ne, nezůstvává stejně tupá. Každou další jízdou se hrana dál tupí, takže se to zhoršuje. Nicméně máš částečně pravdu v tom, že druhý den se na nenabroušené lyži nedá smysluplně jezdit stejně, jako se to nedá ždný další den.
  4. Lyže dávej na velký servis před sezónou (nebo až Ti zmizí struktura) a mazej a brus každý den ručo-fedro. Psal to sem snad už každý několikrát…
„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

27.01.2012 11:42:46 #39 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

>> #38, kokoska.rokoska, 27. 01. 2012 11:29:45

Já brousím jen vnitřní hrany. Činím tak proto, aby lyže vydržely déle (v podstatě dvojnásobek životnosti oproti broušení obou). Předpoklad je samozřejmě mít lyže označené a nejezdit na jednom páru na tvrdu od spuštění do vypnutí vleku, tam bych se prohození nevyhnul. Zkoušel jsem jezdit na vnější nabroušené a na nenabroušené a bylo to jedno. Já ale fakt na vnitřní stojím málo. Nebrousím ovšem tak, že bych nejdřív zbrousil jednu cugrunt a pak teprve začal s druhou. Střídám to.

27.01.2012 11:48:22 #40 

Příspěvků: 365

kokoska.rokoska muž

>> #30, kokoska.rokoska, 26. 01. 2012 21:21:07

Jak jsem slíbíl, poptal jsem se Pavla Šmída na jeho odhad maximálního počtu servisů u lyže a dozvěděl jsem se následující:
 

1. Težko generalizovat, co kus to originál. Nejen napříč značkami, ale i u jedné značky u stejného typu (včetně RD lyží).

2. Když má padnout obecné číslo, tak pro „šolíchací“ kompletní servis turistických/re­kreačních/… lyží je Pavlův odhad 7–20.

3. U kompletního servisu závodních lyží se střední nebo hrubší strukturou je max. počet zhruba poloviční.

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

27.01.2012 11:51:29 #41 

Příspěvků: 365

kokoska.rokoska muž

>> #39, Martin47, 27. 01. 2012 11:42:46

Rozumím, díky za tip.

Já taky nejezdím od rána do večera, protože při plném nasazení toho mám již kolem poledne dost. Brousím obě lyže identicky a v půlce dopoledne prohazuju L/P, nebo měním lyže.

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

27.01.2012 15:51:54 #42 

Příspěvků: 1788

TNS muž

>> #37, Martin430, 27. 01. 2012 11:22:47

Ahoj,

chlape,čo je s Tebou?Si sa prišiel len nadýchnuť zo záhrobia?Ja som sa nechal pochovať v rovnakom čase,ale potom som sa vyhrabal,nadýchol,po­rozhliadal a akosi sa mi nechce späť dole:)

..inak s tým ubýtkom materiálu na hranách je to trochu ošemetné.Schválne si,ak môžeš a nebrúsiš spodnú hranu skontroluj jej stav(v °) na začiatku sezóny a na konci.Ak jazdíš často a na tvrdom bezpečne rozdiel nameráš.Samozrejme rozdielne hodnoty po dĺžke hrany.Sklznica pri hrane sa vypáli a zostúpi pod hranu samozrejme rýchlejšie,ale to na meranie nemá vplyv.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

02.02.2012 11:52:15 #44 

Příspěvků: 25

iphone4usa

Tak jsem si to celé přečetl a muj zavěr, co jsem si z toho vybral je, že lyže snesou přes 5 malých servisů. Jelikož mám zatím udělaný jeden malý a žádný velký, tak jsem v pohodě :-)

18.02.2012 11:31:49 #45 

Příspěvků: 300

rADEk

tak se obavam , ze po treti sezonne bez servisu (pribrusuji jen posledni sezonnu a jen tak opatrne rucne), jiz nejsem schopen pribrousit odklon hrany od skluznice, jelikoz je skluznice jiz prilis vystoupla nad hranu (resp. hrana prilis „zalezla“), pravdepodobne opotrebenim. Je treba srovnat skluznici s hranou v servisu. To sem zvedav kolik se ze skluznice ubere. lyze- Lusti FCT

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

14.07.2012 21:25:08 #46 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

Zdravím v půlce léta a přidám jednu trochu legrační informaci o tom, jak rozdílný může být úhel pohledu. Rozhodl jsem se koupit BC běžky, které mají ocelové hrany. Tak jsem začal lovit informace. No a jeden běžec o nich napsal: „Při traverzech lyže skvěle držely, jediným překvapením pro mě bylo poměrně rychlé otupení hran – po sezóně jsem je musel nabrousit“. Doufám, že prožíváte skvostné léto jako já a jestli ne, tak s tím honem začněte :-)

26.08.2012 10:16:16 #47 

Příspěvků: 10

Snipp

Ahoj:) a jak poznam stav hran:) hledal jsem ale nikde nemuzu najit:) kolik materialu je ok a kolik uz je krajni hranice? vsichni kdyz se zeptam stam hran ok, ale kolik to vlastne je:) diky

26.08.2012 11:03:17 #48 

Příspěvků: 522

valerius

Za jakym ucelem to chces vedet?

  1. Kvuli prodeji a ohodnoceni ve stylu „zbyva jeste XY%“ hran?
    • v tom pripade musis vedet, kolik toho lyze mela na zacatku a u ruznych lyzi se pocatecni stav muze lisit(take to muzes sirku hrany nekde pod vazanim zmerit)
  2. Kvuli predstave, jak dlouho to jeste vydrzi?
    • Znalec od oka odhadne treba odhadne. Nevim, kolik muzes ubrat pri brouseni. Nekolik setin mm, mene, vice…? Kazdopadne take zalezi jak to chces ostre, jak casto lyzujes, jak casto brousis(je rozdil, zda brousis takrka denne, ci jednou za rok).
  3. Na cem se da jeste jezdit?
    • da se jezdit i na lyzich bez hran, tak asi tak :) Par lyzi uz jsem dojel takrka „do mrte“, kdy uz v nekterych kratkych usecich hrany chybely. Nicmene, uzke hrany se snadneji vytrhnou, ci se muzou ohnout, na led s tim nemuzes a rovnez je otazka, v jakem stavu je zbytek lyze.

26.08.2012 14:55:40 #49 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

>> #47, Snipp, 26. 08. 2012 10:16:16

Krajní hranice je ta, kdy už hrany nejdou dál brousit, protože broušení brání bočnice lyže. Je to situace, kdy hrany zůstává opravdu tenký proužek a je v jedné rovině s bočnicí.

>> #48, valerius, 26. 08. 2012 11:03:17

„kdy uz v nekterych kratkych usecich hrany chybely“ – můžeš to prosím blíž popsat a vysvětlit?

26.08.2012 21:16:12 #50 

Příspěvků: 522

valerius

>> #49, Martin47, 26. 08. 2012 14:55:40

Par useku dlouhych nekolik cm, kde chybi hrana. Bud ubrousena(holt neni brouseni uplne rovnomerne a kdyz uz zbyva jen „vlasova“ hrana, tak nekde ta hrana zmizi prvni – neobrousi se najednou po cele delce, zejo), event. tenka hrana, ktera se vyhla ven – to jsem pak orizl.

26.08.2012 21:58:52 #51 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

>> #50, valerius, 26. 08. 2012 21:16:12

Ptal jsem se, protože mi uniká smysl takového počínání. Když jdu lyžovat, stojí to nějaké úsilí a někdy i prachy, tak si to chci co nejvíc užít. Neumím si představit, že bych se kdy postavil na trosky, které mají hrany v tebou popisovaném stavu a stejně si neumím představit, že bych s přípravou takových lyží ztrácel čas. Už předtím, než se do takového stavu dostaly musely stát značně za kulový. Co je to pak z takovýho lyžování za zážitek?

27.08.2012 14:53:00 #52 

Příspěvků: 10

Snipp

Ok :) nejmene jsem nameril sirku hrany 1,5 mm co zbyva nekde jsem nameril i 1,77 podle toho jak jsem meril:) takze se chci zeptat jak moc je lyze brousena a zda nejaky patek vydrzi jeste brousim tak 2× za sezonu co jezdim do Italie lyzovat. Myslel jsem to tak ze kdyz tam zvyba napriklad 0,5 mm masa je lyze vice mene mrtva :)

27.08.2012 16:29:10 #53 

Příspěvků: 403

Myval muž

>> #52, Snipp, 27. 08. 2012 14:53:00

1.5mm mi uz prijde jako docela malo. Jedno brouseni to jeste snese, mozna i dve, takze pristi sezonu snad jeste jo, ale uz zacni pomalu vybirat nove.

Nejlepší je TLUSTÁ :-)

27.08.2012 16:46:28 #54 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

>> #52, Snipp, 27. 08. 2012 14:53:00

>> #53, Myval, 27. 08. 2012 16:29:10

Je úplně jedno kolik hrany zbývá celkem (hrana není jen to, co je vidět u skluznice ale v lyži ji drží poměrně masivní skrytá část). Nedívejte se tedy na zbytek hrany vedle skluznice ale od bočnice! Ta vám ukáže, kolikrát se dá ještě brousit. Dále platí paradoxní pravidlo – čím častěji brousím, tím déle mi hrany vydrží, noboť úbytek je při každém broušení naprosto minimální narozdíl od občasného broušení, kdy se musí ubrat mnohonásobně víc, aby bylo vůbec možné hranu nabrousit. Pokud se mi dostane do ruky lyže, která byla servisovaná kvalitně a pravidelně a hrany jsou tudíž v dobrém stavu, u bočnice poznám relativně přesný počet budoucích broušení do smrti lyže. Bohužel takovou zkušenost načerpáte až za dost dlouhou praxi u servisního stolu, pro človeka bez zkušeností je to zhola nemožné. Nejlepší řešení pro nezkušené je požádat o posouzení zkušeného.

27.08.2012 18:43:01 #55 

Příspěvků: 522

valerius

>> #51, Martin47, 26. 08. 2012 21:58:52

Tak byli to SL a tahal jsem je na staveni trate, event. jsem na nich pojezdil, kdyz nebyl led, ale byla naka hnusna pista(treba mekko). Byly krapet vypraskane, ale co se tyce hran, tak problem nebyl(jak rikam, nebral jsem je na tvrdou pistu)

>> #54, Martin47, 27. 08. 2012 16:46:28

ad hrana pod skluznici) Tebe zajima ale jen ta cast hrany, co vidis(od skluznice). Co dela hranu hranou? Nejen to z boku, ale i to od skluznice. A kdyz to obrousis tolik, ze uz z vrchu hranu nevidis, tak cim se chces zariznout do snehu? Skluznici tezko. A u me prakticke zkusenosti rikaji, ze to, co vidis, odpovida(realnemu pouzivani hrany).

ad pravidelne brouseni) Hrana se nejrychleji opotrebuje kdyz je nejostrejsi. A nejak mi z toho vychazi, ze pokud brousis mene casto, tak ti zbyva vice hran. Jiste, kdyz brousis po delsi dobe, tak za to jedno brouseni uberes vice hrany. Ale z dlouhodobejsiho pohledu, napr. kdyz bys porovnal lyze, ktere budes brousit po kazdem lyzovani a lyze, ktere bys brousil jednou za 5 lyzovani, tak ty mene casto brousene budou mit po sezone vice hran. Dle mych zkusenosti(ackoliv ne uplne jasnych), vyse zminene logiky a nazoru jednoho strojare mi vychazi, ze by to tak mohlo byt.

Ale rad se poucim…ale uz by to chtelo poradna fakta, napr jake casti hrany se obrusuji(tj. pod jakym uhlem…jak to ubira z boku a jak od skluznice…), prubeh toho tupeni(prvni jizda zmeni zakousnuti lyze jinak, nez druha jizda, nez pata jizda…) a do kdy je to jeste jezditelne, atd…

27.08.2012 20:15:50 #56 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

>> #55, valerius, 27. 08. 2012 18:43:01

Píšeš dlouze ale bohužel zbytečně, neboť nevíš o čem je řeč (došlo mi to už u tvého příspěku výš). Pokud mluvím u rozměru hrana-bočnice, je řeč o tomto http://imageshack.us/…5/hrana.png/ rozměru, který jednoznačně určuje další životnost hrany. Jinak čistě soukromě pro tvoji informaci – hrana nejde nikdy dobrousit úplně (aby zmizela :-)), neboť to nedovolí právě bočnice lyže.

28.08.2012 09:58:14 #57 

Příspěvků: 522

valerius

>> #56, Martin47, 27. 08. 2012 20:15:50

Mas recht, zrejme jsem te nepochopil. Ale pokud mi nic neunika, tak bocnice muzes strhnout, takze hranu ubrousit uplne lze, ne?

28.08.2012 13:25:14 #58 

Příspěvků: 2061

Martin47 muž

>> #57, valerius, 28. 08. 2012 09:58:14

I tady ti něco uniklo. Strhává se nnikoli sama bočnice ale pouze její vystouplá část, která je součástí hrany a strhává se proto, aby se nezasíral pilník. Sama bočnice lyže je již zpravidla úhlovaná a kdyby si se dostal do stavu, kdy je hrana zbroušená natolik, že budeš zároveň ubírat celou bočnici, žádné strhávání ti nepomůže, nehledě na samotné narušení (oslabení konstrukce lyže). Již jsem o tom kdysi psal, hranu lze pomocí úhlového vodiče, který obepne pilník z obou stran a pilník se do něj dá dostatečně utopit, podbrousit pod úroveň bočnice, je to ale takové ošetřování mrtvoly. Prostě když je hrana zároveň s bočnicí, nastal čas pro změnu bydliště lyže do kontejneru.

28.08.2012 21:30:48 #59 

Příspěvků: 418

Thomas muž

>> #53, Myval, 27. 08. 2012 16:29:10 čau, nemám po ruce měřidlo. Ale těch 1,5mm mi připadá ještě tak-tak OK pro ojetou normál sekáčovou lyži, pokud si borec slibuje na nich poctivě odfachčit 2–3 sezony. Samozřejmě prvotně !! záleží o kolik je tam ještě vystouplá bočnice umožnující to , co říkal viz Martin 47.Ale ne všechny lyže mají poctivý sendvič. Je mi daleko sympatičtější lyže i s velkými šrámy na skluznici ,ale s ok hranami. Ono je to tak, že v různých bazarech lákají za dost těžké prachy na kosmeticky naleštěné vyjeté „prostitutky“ lyže :-D s mnohem užšími hranami někde k 1mm. Jednoduše řečeno:)) při výběru starší all mountain lyže: Když nemáš v bazaru po ruce pravítko-jak hrana klesne pod 3/4 šířky obyčejné sirky z krabičky, tak raději starší lyži neberu (přitom zhruba je to tak ,že šířka obyčejné sirky je ± nová hrana). Ale proti gustu žádný dišputát, sám brousím málo, jen když už je to nutné.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

28.08.2012 21:46:43 #60 

Příspěvků: 1788

TNS muž

>> #58, Martin47, 28. 08. 2012 13:25:14

Prostě když je hrana zároveň s bočnicí, nastal čas pro změnu bydliště lyže do kontejneru.

To by bola pri agresívnom brúsení na slalom trochu škoda.Hneď ich hádzať do smetiaku,ešte pred ich premiérovou jazdou:)

..ale takéto brúsenie presahuje zadanie tohoto vlákna.Preto s Tebou môžem súhlasiť,že pri normálnom brúsení platí vyššie uvedené.Inak by som vedel súhlasiť aj s Valeriusom.

Ahoj.

TNS(toho času ešte v príprave na nadchádzajúcu sezónu:)

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.
Nalezené položky: 80 « První | < Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další > | Poslední »

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Hledat v diskuzi

Články

08.12.2016

Vyhrajte 4 luxusní lyžařské dny v Dolním Rakousku!

V Dolním Rakousku najdete rodinné sjezdovky i trať ...
08.12.2016

SP v alpském lyžování: ach ten materiál. Hudcovi premiéra nevyšla

Jan Hudec, šumperský rodák, který ještě před pár mě...
07.12.2016

Hodinky na lyže

Moderní, sportovní GPS hodinky umí často měřit širo...
06.12.2016

Představujeme značku Völkl

Völkl je tradiční německá značka, vyráběná v soused...
06.12.2016

Vyhlášení vítěze soutěže o zájezd do La Normy

CK Beta tour připravila soutěž o jednodenní lyžařsk...
05.12.2016

Počasí 2016/17: zima je blízko, ale…

Zima připravila lyžařům velmi příjemný vstup do měs...

Diskuze o lyžování

Co v lyžárně přebývá

dnes 14:02:27 od AntonByckov

Oprava lyžiarok

dnes 12:44:33 od TomáS

Klínovec: [Středisko]

dnes 07:59:31 od t603

Alpine Ski World Cup 16/17

včera 13:32:36 od Martin47

vosky Skivo

06.12.2016 23:25:27 od Boryš

Úplně nový typ lyží

06.12.2016 23:01:39 od HonzA_

Ester Ledecká

06.12.2016 22:21:35 od m3

Obertauern: [Středisko]

06.12.2016 10:46:17 od ACS

Malenovice: [Středisko]

05.12.2016 22:30:53 od PaloS

Lyže dítě-závodní?

04.12.2016 20:12:14 od CzechSkier