hrany - uhol podbrusenia - Diskuze - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

hrany - uhol podbrusenia

12.03.2007 10:44:41 #1 

Příspěvků: 8274

administrator

(flexMR, flexmr@gmail.com) zdravim, v poslednom snow som nieco cital o uhle pod ktorym sa brusia hrany, spominali sa tam hodnoty ako 0,5 stupna (co sa mi nezda nejako vela). aky ma vplyv uhol podbrusenia na jazdne vlastnosti? cim ostrejsi tym ostrejsia lyza (teda viac drzi na lade)? pamatam sa ze na svojich starych atomic beta ride 9.22 som mal uhol dokonca zobrazeny od vyrobcu,bolo to 88 stupnov. dik.

12.03.2007 18:47:42 #2 

Příspěvků: 8274

administrator

(MartinR, martin.ruznar@centrum.cz) Sportu zdar,carvingu zvlášť! Nedávno při lyžovačce v Tatrách jsem musel navštívit skiservis.To díky hluboké rýze ve skluznici blízko hrany.Rýhu v rychlosti zatavili,ale než jsem se stačil rozkoukat přebrousili hrany na mých Elan SLX i z boku.Měl jsem je naúhlované na 87°.Při bližším pohledu bylo vidět že původní úhel je pryč.V tu chvíli mi to nevadilo,říkal jsem si,že to nemůže být takový rozdíl..Omyl! Rozdíl byl znát hned v prvních obloucích! Ve větším náklonu na ledových plotnách-do té doby jsem o nich nevěděl, lyže „ustřelovali“.Při brždění sice bylo znát,že hrany jsou ostré,ale v oblouku při razantní jízdě na lyže nebylo spolehnutí a nástup do oblouku byl pomalejší…No a co se týká ostrosti lyže,tak hlavně záleží na její konstrukci.

25.03.2007 18:31:18 #3 

Příspěvků: 8274

administrator

(arsi, arsifins@atlas.sk) Ahoj flexMR,tak priatelu ak si to este precitas a pre vsetkych co v tom nemaju jasno:tych 0,5 stupna je podbrus od sklznice(to znamena ak je podbrus 0,tak je sklznica v rovine s hranou)Pri podbruse 0 je lyza najviac agresivna pri 0,5 je to velmi sportove pouzivane aj v zavodnom lyzovani.Potom su este pouzivane 1,0–1,5 a to bud len v malej casti lyze(oblast spicky-patky),alebo aj po celej dlzke(pre turistov) aby boli tolerantnejsie v obluku.Mensia hrozba,ze sa ti nechtiac „sekne“ hrana.Ak by si chcel bez podbrusu,teda 0 je tam problem,ze ti stroj narysuje strukturu aj na hranu nielen na sklznicu a ine patalie.Potom by bol dobry podbrus tak 0,2–0,3 a to neviem ci ti tu v servisoch dokazu spravit.No to by sme mali,teraz k tym tvojim „88“ stupnom:to je bocna cast hrany a ako pisal kolega 87 stupnov je fajn,menej len na pretek a 88 je uz pre naozaj dobre vyjazdeneho lyziara nanic.Vo vacsej rychlosti,alebo pri extremnejsiom naklone v obluku ti to ustreli.Ale toto je velmi INDIVIDUALNE! Bacha este na to ze napriklad Americania bocny uhol neznacia napr.87,ale 3 a to si odpocitaju z tych 90 stupnov praveho uhla. Nu coz,oni musia mat vsetko inak nez my:-))) Ak este nieco,kludne piste.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Hledat v diskuzi

Články

27.03.2017

SWISSmag 16 - jaro/léto 2017

Zima se loučí a jaro nám připomíná, abychom se pust...
26.03.2017

SNOW tour 2016/17: St. Anton am Arlberg – sport v luxusním balení

St. Anton se letos stal největší rakouskou lyžařsko...
26.03.2017

Nedělníček: Bez happyendu

Stalo se, že žena, která za nic nemohla, nebo si to...
24.03.2017

SNOW tour 2016/17: Livigno – prosluněné dálnice s bujarým apres-ski

Livigno je nejen českými lyžaři oblíbené pro široké...
24.03.2017

Vyhlášení výherců soutěže se Surf Arenou

Jen v Surf Areně si můžete v ČR užít indoor surfing...
24.03.2017

Aktuálně: jarní lyžování pro fajnšmekry

Prázdniny skončily, sezóna se chýlí ke konci a mnoh...

Diskuze o lyžování

Výběr nových bot

dnes 20:33:28 od Vlark

Fischer Vacuum

dnes 20:30:34 od Marek Bednář

Klínovec: [Středisko]

dnes 18:26:31 od TNS

Na hrudi obra obláček zlatý

dnes 17:02:34 od HonzA_

Vazani Tyrolia Freeflex 14 vs. 16

dnes 10:11:43 od opc

poprvé na SCT WIDE /tyčky

včera 19:41:38 od Vvladimir

Nedělníček: Bez happyendu [článek]

včera 13:23:55 od valerius

Lyže Kästle starší ročník

25.03.2017 19:03:35 od ˘Ö˘Krab

Dotazník na obeznámenost s hummusem.

24.03.2017 20:52:38 od m3