Leva a prava lyze - Diskuze - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Leva a prava lyze

Nalezené položky: 33 « První | < Předchozí | 1 | 2 | Další > | Poslední »

11.02.2013 09:36:42 #1 

Příspěvků: 13

abernas muž

Ma nejaky smysl, udelat z jedne sjezdove lyze levou a druhou pravou a nebo je mam nasazovat, jak mi padnou do ruky?

11.02.2013 09:46:17 #2 

Příspěvků: 4224

˘Ö˘Krab muž

Nepředpokládám, že bys jinak brousil vnitřní a vnější hrany.
Ale označit si L a P má dobrý důvod – např. na tvrdém pak můžeš prohodit cíleně při pauze lyže a tak jezdit déle po lepších hranách a opotřebovávat je obojí stejně. Resp. víš, na kterých hranách jsi toho kolik najezdil, třeba při týdnu lyžování bez servisu. Jedny hrany si můžeš šetřit na tvrdé povrchy.
(Pokud si prohazuješ lyže na svahu a ne před bufetem a přibrušuješ denně, nemá to pro Tebe asi valný význam.)

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.02.2013 09:56:40 #3 

Příspěvků: 13

abernas muž

Presne takto jsem to myslel. Vzhledem k hranam jak pises. Ja jsem ale zacal lyzovat asi tak po 20 letech. Koupil jsem si novou vybavu a ted to zkousim. Je fakt, ze jsem toho zapomnel min nez jsem si myslel, takze to jde docela dobre. Lyze se snazim mazat, ale na hrany si sam netroufam, takze dorazim tuto sezonu a uvidime jak budou vypadat. Myslel jsem to tak, jak rikas. Aby se obe strany skluznice sjizdely stejne. Jenze pak me napadlo, ze prece kdyz jezdis obloucky tak obe ty strany zatezujes stejne pri jizde, takze me hned vzapeti napadlo, ze jsem vymyslel nesmysl :-)

11.02.2013 10:13:27 #4 

Příspěvků: 4224

˘Ö˘Krab muž

>> #3, abernas, 11. 02. 2013 09:56:40

Nevymyslel, vnitřní hrany trpí mnohem víc – pokud nejezdíš fun a hodně po vnitřní lyži.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.02.2013 11:14:17 #5 

Příspěvků: 13

abernas muž

Perfekt, takze na to budu myslet

11.02.2013 14:04:54 #6 

Příspěvků: 129

jarda muž

>> #3, abernas, 11. 02. 2013 09:56:40

Pokud lyže brousíš jednou za sezónu a stačí ti to, tak na hrany a přehazování lyží nemusíš myslet vůbec, nasazuj je, jak ti padnou do ruky.
Většina lidí na tomhle fóru by ti ale potvrdila, že je mnohem důležitější často a jemně brousit, než mazat. Na přiložené fotce vidíš chomáček železné vaty z hran po celkem brutálním ručním broušení, ale úbytek šířky hrany byl míň než 0.01mm !!!

Fotky

11.02.2013 17:41:46 #7 

Příspěvků: 4224

˘Ö˘Krab muž

>> #6, jarda, 11. 02. 2013 14:04:54

Mohu jen potvrdit, pro hranu je šetrné, když ji každý den lyžování (někdy dvakrát) celou vezmu klidně tím nejhrubším pilníkem (nejrychlejší broušení, možno provést i na svahu). V podstatě pak hrana ubývá mnohem pomaleji, než se ztrácí ostatní užitné vlastnosti lyže, po pár letech jsou lyže rozšlapané, ale se skoro celou hranou.
Úbytek při libovolném pravidelném broušení rukou je, zdá se, zanedbatelný oproti cyklu úplné otupení → strojní broušení. Samozřejmě, kvalita hrany po zásahu diamantem/diamanty je daleko lepší a hrana je trvanlivější. To už je ovšem o tom, kolik a čeho chceme za svůj čas.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.02.2013 19:26:57 #8 

Příspěvků: 129

jarda muž

>> #7, ˘Ö˘Krab, 11. 02. 2013 17:41:46

vezmu klidně tím nejhrubším pilníkem – to bych teda zrovna moc nedoporučoval, zbytečně tím ubereš hranu, navíc vzniknou otřepy, které se následně utrhnou, výsledkem je zubatá hrana a nutnost nového přebroušení. Hrubý diamant je mnohem šetrnější a obvykle dostatečný.

11.02.2013 21:03:54 #9 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #1, abernas, 11. 02. 2013 09:36:42

Jak už bylo zmíněno ,má to význam za určitých okolností.Některé lyže už jsou tak rovnou vyrobeny(tedy pravá/levá)-prakticky všechny závodní slalomky,Elan Amphibio ,ale i FIS obřačky od Elanu.Já běžně hned všechny lyže popíšu,šipkama označím vnitřní hrany(je jedno jestli napíšeš pravá /levá nebo si je označíš panáčkem a panenkou).V pod­statě stačí i jedno kolo obřáku (tedy u běžného lyžaře asi pár jízd) na ledu a vnitřní hrana je výrazně tupější než vnější.Jiná otázka je,že pro nezávodníka- běžného lyžaře je to málo rozponatelné,resp. na brutálním ledu většina běžných lyžařů asi nejezdí nebo se snaží nejezdit.Pokud si umíš hrany dobrušovat sám a nejsi milovník ledovky ,bych to nějak příliš neřešil.

11.02.2013 21:24:08 #10 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #8, jarda, 11. 02. 2013 19:26:57

Diamantem hranu nenabrousíš a to ani tím nejhrubším.Ma­ximálně jí „oživíš“ a zarovnají se otřepy od kamenů.Diamantem hranu vyleštíš po broušení.Déle potom vydrží ostrá,lépe klouže a „nespálí“ se tak snadno .Na běžné leštění používám hrubost 400 ,ale na SG 1000.

>> #6, jarda, 11. 02. 2013 14:04:54

ale úbytek šířky hrany byl míň než 0.01mm !!!

Prosím tě jak jsi změřil úbytek hrany méně než jednu setinu milimimetru ?

Na přiložené fotce vidíš chomáček železné vaty z hran po celkem brutálním ručním broušení

Nikdy si tedy neschovávám to co obrousím,resp.to padá mezi vosk atd. ale schválně to zkusím.Pravda ale je že „brutální“ broušení nikdy nedělám,protože je za prvé moc pracný a za druhé na tupých to nejde,takže brousím po každém lyžování,někdy víc někdy míň – podle toho jaká byla pista.A ještě jednu věc,pravidelný servis lyží je i o mazání.Tedy pravidelně brousit a i mazat.

12.02.2013 12:16:41 #11 

Příspěvků: 129

jarda muž

>> #10, m3, 11. 02. 2013 21:24:08

#8 – reagoval jsem na krabem popsaný styl broušení na svahu, kde opravdu nejhrubší pilník nepovažuju za dobrý způsob. Ostatně nejhrubší pilník není dle mých zkušeností nutný v 99% případů, pokud teda brousím dostatečně často, cca po každých 2 dnech lyžování na běžných svazích. A když je měkký podklad, tak přeleštění hrubým pilníkem po každém dnu mi spolehlivě udží ostrou hranu i pět dnů.

#6 – na to stačí fyzika a matematiky snad ze 6. třídy ZŠ. Chomáč jsem zvážil na laboratorních vahách, použil měrnou hmotnost ocele, délku a výšku hrany znám. Pro jistotu jsem ještě uvažoval s cca 30% rezervou, ale i tak to vycházelo pod 0,01mm. Tenhle „pokus“ jsem měl už dlouho v hledáčku, protože mě docela zajímalo, kolik hrany mě takové ruční broušení stojí.

12.02.2013 13:04:08 #12 

Příspěvků: 142

pool muž

>> #11, jarda, 12. 02. 2013 12:16:41

Takový chomáč pilin se mi ještě nikdy nepodařilo (naštěstí) ubrousit, ani po nabroušení čtyř párů lyží najednou.

12.02.2013 13:48:00 #14 

Příspěvků: 1788

TNS muž

>> #10, m3, 11. 02. 2013 21:24:08

„Diamantem hranu nenabrousíš a to ani tím nejhrubším.Ma­ximálně jí „oživíš“ a zarovnají se otřepy od kamenů.“

Že som taký smelý.Aký je prosím rozdiel medzi brúsením a oživovaním hrany a koľko sekov na 1cm má pilník v brúske Trione,alebo Snowglide?

..keď chceš naostiť kuchársky nôž,tiež si na to berieš pilník?

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

12.02.2013 22:45:47 #15 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #11, jarda, 12. 02. 2013 12:16:41

Tak to smekám před tím laboratorním pokusem.....

12.02.2013 22:58:30 #16 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #14, TNS, 12. 02. 2013 13:48:00

Odjakživa hrany brousím pilníkem,diamant je na vyleštění.V kon­textu tohoto je myšleno „oživením“ odstranění otřepů,vrypů nebo jak to nazvat od kamínků.Co se používá v bruskách je mi celkem fuk,protože už pěknou řádku let brousím ručně a nehodlám to měnit.Navíc porovnávat brusky s ručním broušením nebo leštěním je míchání jablek a hrušek.Kuchyňský nůž a to snad jen jeden,protože ostatní co máme doma se nebrousí ,brousím nástrojem k tomu určeným- udělátko/brousítko s nějakými tvrdokovovými kolečky.Tedy ani pilníkem ani diamantem.

13.02.2013 00:30:11 #17 

Příspěvků: 1788

TNS muž

>> #16, m3, 12. 02. 2013 22:58:30

Tak Ti radím,skús niekedy brúsiť udržiavané hrany diamantom.Je to 2 in 1.Načo brúsiť pilníkom a neskôr po ňom diamantom odstraňovať stopy.Zbytočná prá­ca.

Brúsky by som nezavrhoval,ale tiež za ňu nedám 1700€ bez DPH,keď brúsim len pre seba.V dnešnej dobe je ale už skoro v každom lyž.oddiely jedna.

Brúsenie nožov na úrovni je hotová alchýmia a dlhoročná prax,ale ide aj pomimo mňa.Nevládnem takými schopnosťami.Pri­rovnanie som zvolil,lebo sa brúsia diamantami/ka­meňmi…atď.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

13.02.2013 21:32:51 #18 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #17, TNS, 13. 02. 2013 00:30:11

Neumím si dost dobře představit kolikrát bych musel diamantem po hraně přejet ,aby se dalo mluvit o nějakém nabroušení.Možná kdybych dělal jeden pár,ale ani tak si to nedovedu představit.To bych si asi dřív udělal zánět všech kloubů na rukou,pokud by mi dřív neodpadly hned u ramen.Používám jen diamanty Icecut .Běžně na vyleštění hran používam 400 ,na závodačky pak i 600 a na SG 1000. Možná používáš hrubší diamant,nebo máš nějaký fígl který mě uniká.Ani jsem se po hrubším diamantu nekoukal.Na každodenní broušení beru úplně jemný pilník a pak stačí 2–3 tahy diamantem a je hotovo.V podstatě by se to dalo udělat i na kopci.Brusky nezavrhuju,nemám s tím zkušenost, ale hodnocení jsem slyšel jak pozitivní,tak negativní.Každý svého štěstí strůjcem a tak když ti funguje broušení diamantem,proč ne.Já zůstanu u pilníků všech hrubostí a diamantů na leštění.

13.02.2013 21:36:04 #19 

Příspěvků: 4182

HonzA_ muž

>> #18, m3, 13. 02. 2013 21:32:51

Diamant 200 je spíš takový slušný pilník než leštítko… A pokud se brousí každý den a hrana nedostala větší záhul, víceméně stačí místo pilníku na broušení. Těch tahů je sice o něco víc než tím pilníkem, ale je to zase bez špon apod.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

13.02.2013 22:18:53 #20 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #19, HonzA_, 13. 02. 2013 21:36:04

Tak to mi nedá spát.Popídím se po 200 a vyzkouším.Moc si od toho sice neslibuju,ale co kdyby.No a ta trocha pilin se zamete…

13.02.2013 23:25:23 #21 

Příspěvků: 3866

ivan

Zásadně rozlišuju, důvody byly popsány. Rovněž se mi osvědčily vedle L a R šipky, usnadňuje orientaci při broušení a obracení lyže.

14.02.2013 17:10:00 #22 

Příspěvků: 142

pool muž

>> #20, m3, 13. 02. 2013 22:18:53

Navíc diamantem můžeš tam i zpátky, takže to v podstatě vyjde skoro na stejno jako pilníkem.

14.02.2013 21:53:00 #24 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #22, pool, 14. 02. 2013 17:10:00

Co mě na servisování lyží prudí nejvíc je práce s diamantem.Nej­později už při druhém páru mi začíná naskakovat kopřivka.Postupem času jsem dospěl k nějakému kompromisu pilník/diaman­t.Radši mávnu 1× pilníkem než 2× diamantem.Vyzkoušel jsem různé pilníky (na každodenní dobrušování)než jsem vychytal ten správný.Jak jsem už psal,určitě broušení diamantem vyzkouším.Pokud se neosypu a uberu čas nutný na servis při zachování požadovaného výsledku jen dobře a budiž chvála této diskuzi.

14.02.2013 22:19:16 #25 

Příspěvků: 4182

HonzA_ muž

>> #24, m3, 14. 02. 2013 21:53:00

A můžu se zeptat u jakého pilníku jsi pro každodenní broušení nakonec zakotvil?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

14.02.2013 22:19:57 #26 

Příspěvků: 142

pool muž

>> #24, m3, 14. 02. 2013 21:53:00

Každý jsme jiný (naštěstí). Já osobně mám rád práci (práce to není, ale tuto činnost musím nazvat)diamantem. Možná i proto, že je to už práce finální. Možná taky proto, že při (použiji slovo z vedlejšího vlákna) „šmidláni“ diamantem už nemusím tak moc hlídat, abych udržel úhel, možná je to jen pocit. Ale opravdu je tady podstatná jedna věc, pokud hrana není zničená, tupá, kulatá, zubatá či jakkoliv jinak nazveme dlouho neudržovanou hranu, diamant na to stačí a je to jednodužší než pilník a nakonec stejně diamant. A máš pravdu, budiž chvála diskuzi, jakékoliv…

15.02.2013 13:07:02 #27 

Příspěvků: 13

abernas muž

Se nam to tu malinko zvrhlo :-) Nedokazu si predstavit, ze bych na svych novych lyzich kouzlil pilnikem. Jak udrzite spravny uhel? V jinem vlaknu jsem cetl, ze se to brousi na 88 stupnu. Jak to obycejnym pilnikem udelate?

Zatim jsem to vyresil tak, ze v pulce lyzovani proste lyze vymenim a hotovo.

15.02.2013 20:29:46 #28 

Příspěvků: 217

PavelKo

>> #27, abernas, 15. 02. 2013 13:07:02

Pilník se nedrží v ruce, jsou na to různé úhelníky, ke kterým se pilník připevní. Víc dohledáš buď tady na fóru nebo na youtube.

15.02.2013 20:46:55 #29 

Příspěvků: 217

PavelKo

Ještě k dilematu doostřování pilníkem vs. diamantem. Mně vadilo obojí – po pilníku uklízím špony, diamant musím pořád máčet nebo plivat a po několika párech lyží mám tak černé prsty, že mi to nejde dolů ani Solvinou (a rukavice používám nerad). Tak teď zkouším tyhle kameny od Skivisions:

http://www.slidewright.com/…4stones.html?…

http://skivisions.us/2241.html

Nemusím je namáčet, není z toho žádný bordel. Jediná nevýhoda (pro mě) zatím je, že se do nich postupně vybrousí drážky od hran, takže je potřeba kámen čas od času zase srovnat do roviny. A pro větší zásahy mám samozřejmě pořád pilníky.

15.02.2013 21:06:57 #30 

Příspěvků: 1443

m3 muž

>> #25, HonzA_, 14. 02. 2013 22:19:16

Ahoj,prakticky všechno nářadí kupuju u Denifla na Stubai.Myslel jsem,že vložím odkaz na ten pilník,ale nemá v e-shopu všechno.Kupuju jen chromové Icecut.Je to úplně jemný 150 mm pilník.Asi se bude dát sehnat i v CZ ale nekoukal jsem.

Nalezené položky: 33 « První | < Předchozí | 1 | 2 | Další > | Poslední »

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Hledat v diskuzi

Články

09.12.2016

Soutěž Poznej a vyhraj: nejbližší Alpy, kde děti do 10 let lyžují téměř zdarma

Jedna z nejbližších a dopravně nejdostupnějších alp...
08.12.2016

SNOW 100 - jubilejní vydání s 8 skipasy zdarma!

Prosincové vydání SNOW – historicky rekordní – je t...
08.12.2016

Paseky nad Jizerou - top lyžování pro děti i ambiciózní lyžaře

Lyžařský areál v Pasekách nad Jizerou může nabídnou...
08.12.2016

Vyhrajte 4 luxusní lyžařské dny v Dolním Rakousku!

V Dolním Rakousku najdete rodinné sjezdovky i trať ...
08.12.2016

SP v alpském lyžování: ach ten materiál. Hudcovi premiéra nevyšla

Jan Hudec, šumperský rodák, který ještě před pár mě...
07.12.2016

Hodinky na lyže

Moderní, sportovní GPS hodinky umí často měřit širo...

Diskuze o lyžování

Klínovec: [Středisko]

dnes 08:07:56 od Vvladimir

Co v lyžárně přebývá

včera 18:20:00 od CzechSkier

Oprava lyžiarok

včera 18:15:19 od CzechSkier

Lyzovani Prosinec 2016

včera 17:20:29 od Honza_S

Alpine Ski World Cup 16/17

07.12.2016 13:32:36 od Martin47

vosky Skivo

06.12.2016 23:25:27 od Boryš

Úplně nový typ lyží

06.12.2016 23:01:39 od HonzA_

Ester Ledecká

06.12.2016 22:21:35 od m3

Obertauern: [Středisko]

06.12.2016 10:46:17 od ACS