Podekovani - zkusenost obracky
09.01.2012 11:59:09 #1
Posledni dobou na foru probehlo par diskuzi ohledne budoucnosti fora, komu to pomaha, kdo se veze a kdo to plati svym casem, co za to a tak…
Chtel bych podekovat vsem, co zde dopuji lyzarskou komunitu, snad jim to alespon trosku pomuze se motivovat a stale sdilet jejich zkusenosti.
Standardni pribeh: posledni 4 roky na slalomkach Sporten AHV 06. Fascinace krojenim, jak lyze toci na petniku. Prubezne ctu o obrackach, o technice … Vysledek: chci to zazit.
Prave jsem prozil 2 dny se svymi obrackami Kneissl White Star 190/23.
Den D
1. jizda – uff, tak tohle znamena, ze obracka proveri techniku. no to
bude tezke ale je to vyzva
2. – 3. jizda – hej, pujde to, jen to chce dat vice duvery lyzi, a proste
jen delat to, co vim.
4. – 5. jizda – behem oblouku stihnu vnimat vice veci, stihnu ruce, nohy,
snih, hraneni … no, jeste 2,3 jizdy a beru si slalomky, tohle je makacka a
snih se zkazi, …
6. – 7. jizda – budovani duvery: ta lyze drzi, toci krasne, pohoda,
rychlost, bezpecnost. Jeste par jizd si dam..
8. – 10. na slalomky dneska zapomenu, i v horsicich se podminkach to drzi,
rozhodne vice nez se prat s nasmykanym snehem v kratsich oblouccich (11h –
jdu domu)
Den D+1
- slalomky pujcuji zene (a rad ;))
- ustabilnuje se horni polovina tela (toho jsem za 4 roky nebyl schopen docilit)
- znova jsem schopen stihat (ne rychlosti, ale kvalitou) svetho 10leteho syna, co ma obracky od zacatku sezony
Neni to zadna ostra lyze, ale je to lyze o 25 cm delsi, skoro s 2× vetsim radiusem. Po 2 dnech:
- toci krasne, stredni/delsi oblouk mi dovoli vsechny pohyby mnohem lepe prozit
- ve strednim oblouku zasadne stabilneji (bezpecnejsi) nez kratke slalomky
- nebal bych se ostrejsi lyze
DEKUJI za tento zazitek. Bez tohoto fora bych se k tomu asi nedokopal. Porad bych si drzel odstup od vybaveni pro experty a asi i mnohem vice nasledoval vsechny ty marketingove kecy.
Mozna i dalsi muzou pridat svuj pribeh, a alespon tak vyjadrit svuj casto skryty dik.
Jo a dik „zdroji“ za ty lyze.
09.01.2012 14:24:36 #2
>> #1, jirri, 09. 01. 2012 11:59:09
Hezký příspěvek a hezké, žes neváhal poděkovat za inspiraci.
Někdy se vývoj od extrémů (slalomka) vrátí do rozumných rozměrů (skoro) sám, jindy je vhodné tomu trochu pomoci „plavbou proti proudu“, protože kombinace komerční a mediální kanonády může sabotovat žádoucí relace neboli lidi blbnout.
Přičemž (blbé) lyže jsou ještě to nejmenší zlo, jež se dneska hustí do hlav.
12.01.2012 19:57:32 #3
S Másinem ti děkujem za pochvalu. Už čtvrtý den na Kronplatzu prožívám „ohromení“ tou lyží, když v 10.30 sundám SG. Musím říct, že ses trefil ideálně do kategorie vstup do GS 185 plus. Je to lyže, která ideálně spojuje vlastnosti racecarveru 180+/R21 a obřačky. Je skutečně hodná, točivá, ale při tom zase trochu obřačka. R jsem jí vypočítal na cca 25. Já sem si nechal dvě:-) Ještě jsem nejel lepší poměr cena/výkon… Uvidíme, jak lyže bude držet…
12.01.2012 21:32:46 #4
>> #3, TomáS, 12. 01. 2012 19:57:32
Už ste vybrakovali celý „zdroj“,či tam ešte niečo z Kneisslu ostalo?Chystáte sa spolu Másinom pomocou starých SG na nové pravidlá FIS pre GS?:)
12.01.2012 22:28:53 #5
Chtěl bych se přidat k zakladateli tohoto vlákna a poděkovat všem zdejším diskuzním matadorům.Vloni jsem po dlouhém váhání a strachování vyzkoušel GS lyže.Do té doby jsem jezdil na jakýchsi pseudoobřačkách R18 a klasických obřaček jsem se bál jako spousta jiných.Každý výrobce uváděl,že to jsou lyže pro závodníky,lyžařské experty atd. a na to jsem si nevěřil.Pak jsem dostal kontakt na jednoho závoďáka a následně od něj koupil race GS za pár peněz s vědomím,že když to nepůjde,tak je prostě vyhodím a bude to.První jízdy byly hrůza,v hlavě blok,že se na tom nedá jezdit.Pak jsem o tom přestal zbytečně moc přemýšlet,a ono to tam najednou přišlo a já ty lyže loni skoro nesundal z nohy.Jsem už sice střední generace,začínám se trochu bát(3 děti,podnikání atd.),ale ten pocit,když to po ránu valím po upravené sjezdovce na plný pecky ,je prostě nenahraditelný.Letos jsem přikoupil ještě kvůli učení svých dětí a na náš zdejší krátký svah slalomky Lusti RT,jezdí se na nich skvěle,ale už se těším na delší kopec a moje kočičky 191/27.Pro ty z vás,kdo se toho bojíte jako loni já,věřte,že to není tak hrozné a zkuste to.Nedá mi to,abych ještě nezareagoval na poslední dění na tdejším fóru.Sleduju ho pasívně déle než rok a myslím že je nás hodně,komu otevřelo lyžařské oči.Byla by proto stašná škoda,kdyby se z toho stalo fórum plné osobních útoků a osočování,to si lyžování nezaslouží.Takže ještě jednou děkuju všem,kteří mi svými zkušenostmi a radami pomohli se posunout o notný kousek dál.Skol
12.01.2012 22:42:53 #6
>> #4, TNS, 12. 01. 2012 21:32:46
Spíš se chystáme pomocou starých GS na nové pravidla FIS pre SG, to bysme možná oba jakž takž utočili. Zdroj bohužel téměř vyschnul, ale aspoň doma to vypadá jak u Knajslů, což zejména něžný polovičky vyloženě ocení.
12.01.2012 23:06:22 #7
>> #6, Másin, 12. 01. 2012 22:42:53
Som si môhol myslieť,že Másin nebude ďaleko.
„ale aspoň doma to vypadá jak u Knajslů, což zejména něžný polovičky vyloženě ocení.“
Akože sú pekné,hodia sa k bielej koženej sedačke ako solitér,alebo ako to teda vyzerá u Knajslov?
..dostal si od TomáSa info o Raptoroch?Mám pre Vás nachystané aj info o Raptors WC plug,ale už bez rozmerov.
..pekné pojazdenie Kneissl boys:)
12.01.2012 23:15:19 #8
>> #7, TNS, 12. 01. 2012 23:06:22
O Raptorech nepadlo ani slovo, byť by mě to aktuálně docela zajímalo, páč začínám shánět nový boty.
Tomáš určitě pěkně pojezdí, zmetek jeden. Je tam s rodinkou, já pojezdím maximálně u nás v ČR o víkendu.
Knajsle kam se podíváš, tak to vypadá u Knajslů, máš pravdu, sou krásný a tak se zároveň, alespoň podle mýho, výtečně hoděj jako designový doplněk interiéru.
12.01.2012 23:24:04 #9
>> #8, Másin, 12. 01. 2012 23:15:19
TomáS išel bez Teba?Čo si mu Ty menej než rodina?
Urguj si info u Tomáša.Vravel,že to pre Teba..počkajte banda,však ja Vás rozoštvem:))
Raptory sa rozhodne ku Kneisslom hodia výtečne.Farba jazdí,to je predsa základ výberu!
12.01.2012 23:42:09 #10
>> #9, TNS, 12. 01. 2012 23:24:04
Nezatopíš, neposvítíš, jak tu u nás říkáme.
Budu mu asi muset, holomkovi, trochu zvednout mandle za informační trhliny.
Barva a zejména použitý font písma na botě je bezpochyby nejdůležitějším faktorem výběru!
19.03.2016 06:31:51 #11
Taky bych chtěl poděkovat 1. fanatikům z fóra: díky nim jsem během pár let opustil lyže 159cm/R13 a loni pořídil jedny 176/17, šířka 86 mm a teď Kastle Rx 12 184/18 m, fakt parádní svezení. 2. bych chtěl poděkovat e-shopu aaalyze.cz: původně jsem měl trochu obavu kupovat lyže, které jsem reálně neviděl. Ale za víc než dobrou cenu přišly lyže v perfektním stavu, po servisu (skluznice a hrany jako nové). Maximální spokojenost.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.