Šárka Záhrobská (diskuze strana 5)
#121 26.01.2012 16:03:24
>mski >Thomas
Fajn pojem predklonen pred osou rovnovahy me spis evokoval predklon trupu dopredu v pase (nez stranove lyze co nejdal od teziste – centre of mass), ale to by mel vysvetlit Thomas
Myslite tim jinak receno (mene ovinene ![]()
- tim zamykanim v podstate toto http://www.youtube.com/watch?…
- otazka jestli to neni typicky applikovano/specialni prvek pro specialni situace
- a obecne to uzamceni boku neni proste jen uz recena dostredna rotace vnejsiho boku + nasledne ci soucasne femuru??? zpusobujici pritlak hran po celou dobu vedeni
2)Nohy stranove co nejdal od tela jsou prece logicky; to spolu s vlomenim je zaklad jak docilit uhlu hraneni (+oporu) a je to zakladni prvek o ktery se v ramci svych vykonnostnich levelu musi snazit kazdy
3)ano citlivy prechod s vyuzitim sil pri preklopeni z predchoziho do dalsiho, to je jako nervete se se silama a vyuzivejte je(ale to je podobne jako bod 2)
Moznam v tom hledam jen vic nez v tom je.
#122 26.01.2012 16:13:05
>> ivan, 26. 01. 2012 15:44:14
zalezi x nezalezi
No a to znovu u toho co byl ten rozpor, ale spis formulacni, myslim, ze jinak jsme se asi pochopili (a k tomu padlo uz dost). Otazka zda to neni jen v souladu jako optimalni pohybove reseni toho prechodu v dane situaci a pak pri vedeni jen zalezi:-)
Jak pisi vys, vidim tam take 2 body (a nejen u odlehcenych a nejen u SL)
- rotace panve
- roTace femuru
U odlehcenych tu rotaci panve mozne jen vidime lepe nebot tam neni odpor podlozky (v pripade odporu podlozky, tj zatizenych tam muze byt take mit svuj logicky vyznam onoho pritlaku)
Nebo je to proste kombinace obou rotaci a nijak se neresi jejich zapojeni a oddeleni (podobne jako se mozna uz neresi pasivni vedeni…)
Jen nemam jeste moc vizualni predstavu.
#123 26.01.2012 16:26:36
>> MirekP, 26. 01. 2012 16:13:05
Ještě by tam patřilo zdůraznit, že jsem si „sekal“ video Hirscherovo a díval se, jak jede SL světová jednička. Což je trochu sranda, že se tady tím zabýváme my. Ale proč ne, lze z toho hodně vykoukat a odvodit, přinejmenším ten princip oblouku.
Ovšem pro praxi toho bájného (ne bludného) Holanďana, co si plete levou a pravou a potká se s lyžemi pár dnů v roce, a to možná ne každém, bude fungovat nějaký co nejblbuvzdornější návod.
#124 26.01.2012 16:38:47
>> ivan, 26. 01. 2012 16:26:36
jeste jsem editnul nahore.Ale jinak jak rikas jak to asi uzijeme. Myslim, ze i ti kluci to resi sami svym citem nadanim… Videl jsem trenera Murryho pred Ivanem Lendlem (nechapal jsem proc ho davno nevymenil, totez Berdych Navratila, ale ten byl jeste zlatej) A to kritizujeme Sarku,ze to nepozna. Murray s Lendlem lepsi bude (uz je a stacilo par pokynu a davani jistoty, ze je to spravna cesta, nez o tom bude Andy presvedcen 100% sam), snad i vyharje vic (i kdyz ti 3 pred nim to je pro nej pech) Sorry za odskok k tenisu. Jdu se dolecit a pracovat, tak zas dam pokoj. Az se treba potkame tak me ten tvuj tenisovej znamej trener zajima (PavelS???).
M.
#125 26.01.2012 20:28:46
>> mski, 26. 01. 2012 06:39:01
A musím říct, že změna techniky mi přináší nebývale příjemné pocity. Dostal jsem se za bod zlomu. Dnes jsem zkusil vše nové zapomenout a zajet jako dřív. Nešlo to. Přesto ale nové není zafixované jak by bylo třeba a tak jsem ve velmi zvláštní fázi, kdy během oblouku myšlenky kmitají jak vzteklé a snaží se korigovat co se dá. Kromě lyžování je to i docela příjemný mentální trénink a to nemluvím o tom, že na vleku je dost o čem přemýšlet a tak cesta příjemně ubíhá.
#126 26.01.2012 20:45:22
#127 26.01.2012 20:51:07
#128 26.01.2012 20:57:10
>> Martin47, 26. 01. 2012 20:51:07
Neboj,niesi.Tam kde sedi logika a k tomu to citime na sebe,tam nie je co riesit.Len to dokazat dosledne napratat do hlavy.Aby to bolo v podvedomi.
Za seba hovorim,TOTO som hladal.Mski dik,otvoril si mi oci.
#129 26.01.2012 21:47:26
>> mski, 26. 01. 2012 14:56:25
Milane,ze ma Thomas celkom zaujimave rozmyslanie nad ski.
Keby nepisal len ked ho kopne muza/pet piv/,nebolo by to na skodu.Celkom mu to pali,a dobrym smerom.
Thomasi,pre mna celkom zaujimave poctenicko,aj ked mam co robit aby som usledoval vo co go.
caute Harry
#130 28.01.2012 02:16:50
>> ivan, 26. 01. 2012 15:44:14 + MSKI+ Harry a další. Zdar borci. To MSKI- trenér nejsem, tak na to kašlu. Zrovna sem se vrátil z hospody:-D,tak mám opět inspiraci ale nemám čas číst příspěvky. Ale v podstatě tím myslím , to co popisuju v předchozím příspěvku( už to moc nepamatuju).Jde o klíčový bod vrcholového lyžování -BREAK POIT´, tj. BOD ZLOMU.Což doporučuji i rakouským sedlákům. Zde se všechno láme v disciplínách co se počítají na desetiny vteřiny. Nikohoho jsem neviděl ( z běžných zde přítomných diskutujících ve videiích) za těch 4 let diskuse tento úsek odjet dobře. A nikde zde za těch 5 let se tomuto úseku nepřikládala klíčová úloha. Všichni diskutující zde jedou pasivně, což je mega-chyba( včetně Šárky Záhrobské) Jde o přechod z reboudu mezi zahraněním a výjezdem z oblouku.Promítá se to zcela jasně do osy pohybu. Každému tam chybí ta klíčová energie zabráním červených rychlých svalových vláken. Dá se to přirovnat ke skoku tichomořského lososa s využitím energie proudu na překonání 10metrového vodopádu nebo výskoku nejrychlejší ryby 300 kilového tuňáka či mečouna,kdy těmi bokama dostane závratnou energii, která trhá vlasce o nosnosti jedné tuny. Jak na to, přijde vnímavý člověk sám. Zatím to předvádí jen pověstný akrobat Marcel Hirscher a slabá hrstka dalších.Pak už je to jen o tom pohlídat a načasovat výjezd z oblouku.
#131 28.01.2012 07:22:01
>> Thomas, 28. 01. 2012 02:16:50 Zajimavy!!
musel jsem si to precist jeste jednou a znovu.. zajimavy!!
vim presne co myslis.., az na ty cervene svaly..tam je to mozna
komplikovanejsi.. http://biomech.ftvs.cuni.cz/…e_vlakna.php
ale rozumim ti co myslis.. na podstate toho co sdelujes a to je velmi podnetny moment..! diky od toho by dikuze meli byt.. chytremu napovez,.. tady ten muj vice jak 15 let stary termin : „srovnavani se“ nabira novou, az akrobatickou dimenzi.. a pak uz opravdu „staci“ udrzet zaber v oblouku bez ztrat.. a je vymalovano..lol
a co ze do ty hospody chodis posledni dobou tak casto?? M
#132 11.02.2012 14:26:45
Dnešní slalom v Soldeu v Andoře opět ukázal, že aktuální „forma“ Šárky Záhrobské stačí se štěstím na místo v první dvacítce (nakonec po výpadcích ostatních skončila na 16. místě).
ŠZ už ztrácí i tam, kde kdysi bývala neporazitelná. Na placce. Horní část kopce byla dost plochá a i přesto tam od lyží ŠZ odstřikovalo tolik sněhu, že to vypadalo jako kdyby jela na 40° svahu. Ostatní závodnice z první patnáctky jely vršek o hodně čistším způsobem…
#133 05.03.2012 13:03:50
Ještě to nevzdává. http://www.sport.cz/…u-skolu.html#…
#134 05.03.2012 22:29:47
>> mski, 28. 01. 2012 07:22:01 Zdar ,to
víš není čas
tak
chlastám a chodím do práce a hned do hospody.Vyzkoušel jsem dneska nové 24%
pivo a ok pařba. Ale k tématu,vždy je větší výhoda mít více aktivních
červených vláken, 50% je genetika a 50% trening. V Beskydech jak napadlo
jsme s bráchou trochu potrénoval novou techniku mezi karparskými
slalomovými tyčemi, které se neohýbají a nic ti neodpustí.Když se
netrefíš, jdeš do kytek…nebo i do laviny. Měj se fajn.:-D Tady je odkaz
na You tube video: http://www.youtube.com/watch?…
#135 17.03.2012 20:02:56
Tak v dnesnich zpravach…Sarka se rozesla se Stastnym…A bude hledat noveho trenera…udajne pecliveji.. Nejake tipy nebo zakulisni informace?
#136 17.03.2012 20:41:54
#137 17.03.2012 23:01:13
No ,mozno by Sarke pomohlo,keby si ju Zuzula zobral k Veronike jako bocak.Sarke by to pomohlo,a mozno aj jej penazenke.
Nuz,kedze sa tolko hovori o roznych konspiraciach,tiez si dovolim zaspekulovat.
Vsimli ste si,ze od momentu ako Sarka hlada trenera sa na Snow odmlcali I.S. a M.T.?
Neusili na nas nejaku búdu?
Nebrusi uz I.S. Sarkine lyze?A nederie ju uz na svahu M.T.?
caute Harry
#138 17.03.2012 23:09:14
#139 17.03.2012 23:19:04
>> Honza M, 17. 03. 2012 23:09:14
Vidis,na toho som zabudol.
Az teraz to vsetko do seba zapadlo.
caute Harry
#140 17.03.2012 23:51:40
#141 18.03.2012 09:10:10
#142 18.03.2012 10:46:14
>> Harry, 17. 03. 2012 23:01:13
ivánkovi právě začala sezóna. Teď se válí na Kaunoši ve Volvu. Teda teď ne. Teď má první SG sekci. Za chvíli se dojde najíst, sundá boty a dá si v autě dvacet a pak vyrazí na GS seanci. Takhle to bude dělat až do konce sezóny, což mu dost závidím. T
#143 18.03.2012 20:43:59
Poslední slalom sezóny ukázal, že změna stylu jaksi nevyšla a že Šárce ujíždí vlak. Dokonce i moje dcera o ní prohlásila, že jede jak bába pro rohlíky do supermarketu. Uvidíme, jak to bude příští rok s materiálem. Pochybuju, že si ji Head nechá jako elitní slalomářku a budebude ji podporovat v sezóně 12/13. Bude to ještě zajímavý. A trenér? Kde sehnat kvalitu? Kdo do toho bude chtít jít? Bude na to mít ŠZ peníze? Co na to Tonda?
#144 18.03.2012 21:04:02
>> TomáS, 18. 03. 2012 10:46:14
Máš pravdu až na to, že první dějství už je skončené a dneska už se válím doma u počítače. Ale tento týden byl opravdu boží a GS seance neměly jinou chybu než tu vznikající u zdroje, tedy u mě.
Doufám a těším se, že to někdy na jaře sladíme a vytvoříme něco na videu. Prostor je do 10/6.
#145 18.03.2012 22:36:07
>> Pavlos, 18. 03. 2012 20:43:59
už se těším jak začne tvoje dcera jezdit světák, druhé kolo světáku anebo ho občas i vyhraje......
Mám takový pocit, že Šárka si najde nového trenéra velmi rychle .....hlavně tady na tomto fóru je expertů až až;)!!! Jo Šárka nejezdí v té formě a tak jak jezdila v době své nejlepší slávy, volba trenéra Štastného se ukázala jako špatná, ale to tak někdy ve vrcholovém sportu chodí. Pořád, ale zustane naší nejúspěšnější lyžařkou, kterou jsme kdy měli a měli by jsme k ní mít trochu větší úctu. Jenomže na to v Čechách nikdo neslyší, a plivnout si na někoho je přece jednodušší. …jsem strašně rád, že působím v Rakousku, kde mají k špičkovým lyžařům daleko větší úctu než u nás. Nicméně tohle je veřejné fórum, kde si každý může napsat co se mu zlíbí. Já bych Šárku ještě nezatracoval, technicky na tom není špatně a potenciál v ní je taky.
H.
#146 18.03.2012 23:18:53
>> hansi, 18. 03. 2012 22:36:07
Hansi ahoj.
Budem politicky korektny a zareagujem len na dve veci.
volba trenéra Štastného se ukázala jako špatná, ale to tak někdy ve vrcholovém sportu chodí.
Nebolo by spatne,keby si sa preluskal vlaknami o Sarke uplne do prvopociatkov zmeny trenera.
A aky mala tato zmena ohlas u niektorych az az expertov na tomto fore.
Zaujimave,od Teba som na temu trenerskej vymeny v tej dobe nezachytil ani mekke f.
Ale je dobre,ze aspon teraz to uz vidis a vies.A ze si vtedy svoje know how nepustil do eteru.Ved naco pre plebs.
Po druhe.
Mohol by si mi ozrejmit,co to u Teba znamena ze Sarka na tom technicky nie je spatne? Ze bude jazdit medzi dvadsiatym a tridsiatym miestom?
Ja si myslim ze je.Presne ako tvrdi Pavlos,Sarke ujel vlak.To som zvedavy,ktory trener sa odhodla ten vlak dobehnut.
No,uvidime za dva tri roky,ako Sarka skonci.Potom uznam ze, mas dobre oko.
caute Harry.
P.S. Nikto neupiera Sarkine zasluhy.Bude zlatymi pismenami zapisana v kronike svetoveho lyzovania,a to sa moc ceni.
#147 19.03.2012 00:24:52
Nikdo tady na ŠZ neplive. Moje dcera je laik (stejně jako já) a na první pohled vidí, že jede jinak.
Jinak samozřejmě děkuju za lekci. Je mi jasné, že v Rakousku je všechno lepší než u nás doma. I ta tráva je tam taková zelenější. Hlavně je potřeba to dát s patřičnou arogancí nám zaprděným čecháčkům najevo.
PS moje dcera nikdy světový pohár nepojede, ale třeba o ní jednou uslyšíš jako o reprezentantce zaprděného Česka ve volejbale
#148 19.03.2012 07:36:59
Hansi,
Jak psal Harry, diskusi o Šárce by bylo třeba znát od počátku (jsou to tady celkem asi tři vlákna), abys měl opravdu přehled o zdejších postojích a mohl z toho vyvozovat jakýsi objektivizující nadhled. Do toho patří nejenom to, jak konkrétně se svého pohybového úkolu (projet konkrétně vytýčenou sestavu branek) zhostí – probírali jsme velmi detailně, zkus si dohledat -, ale i všechny okolnosti změny trenéra, tragické medializace a další související.
Nepamatuju se, že by tady někdo kopal třeba do Bobase, Míly Sochora, Tomáše Krause, ba ani třeba Evy Kurfurstové, ačkoliv nedosáhli (až na Krausíka ve SX) to, co Šárka. Ba ani do Olgy, jestli mě paměť neklame, přestože, imho, její aktivity po 1990 by lecjakou kritiku snesly.
O tom, že ani v Rakousku, ať už dříve, nebo nyní pod vedením „profesora“ Schröcksiho (přitom kéžbychom takového mocného šéfa svazu měli!) není všechno jen skvělé (já vím, tohle netvrdíš), by asi lidé jako Stefan Eberharter, mistr světa posléze vyhozený z repre, Florian Albrecht, nebo třeba i nebožtík Toni Sailer mohli leccos vyprávět. (A mám také svůj velmi znalý, velmi kvalifikovaný a velmi kritický zdroj názorů na rakouské lyžování, und echt österreichisch dazu noch).
Jenže v Rakousku je pro mnohé úspěšný lyžař sice hrdina, ale také jen „kus“, který je, byl a po něm přijdou další, kanónenfutru je relativně stále dost (mladý Hirscher má globus a za ním se už tlačí ještě mladší, třeba Mathis). Kdežto v zemích, kde je mistr světa výjimkou, to prožíváme zase trochu jinak.
Šárce a celé rodině, protože její kariéra byla výsledkem zabejčenosti a soudržnosti celé rodiny, kdy všechno tmelil největší loser toho všeho, paní Jiřina, a kde svou roli zkušebního králíka sehrál Petr mladší, nikdo tady její úspěchy neupírá, nikdo je nezlehčuje, snad všichni je ctí a nezapomínají na ně. Ale asi právě proto tak prožíváme její sportovní úpadek.
Není samozřejmě sama. Ještě hlouběji klesla Sandrine Aubert, co by měla říkat Niki Hosp, jen stín vítězky WC 2007, Lara Gut, nemluvě o ubité končící Anje Paerson, která ale už nikomu nemusí nic dokazovat.
Konstatování, že „technicky na tom není špatně“, mě ale opravdu zaráží. Mohl bys, podobně jako jsme tady minulou sezonu rozebírali technické prvky její jízdy na videu profi kvality, toto své tvrzení nějak doložit? (Jestli ne, neboť správný profík nerozdává své know-how zdarma – zásada, se kterou se aktuálně pokouším vyrovnat a uvažuju, jak ji zakomponovat do svého života -, nebudu se ovšem divit ani zlobit. Ale nesmíš se pak divit, když to fórum „nějak“ ocení.)
Skutečnost, že si rozdílu mezi jízdou Šárčinou a jiných všimne i nezávodnice u televize (mladá sportovkyně jiného odvětví, která už asi nějaké malé „pohybové“ oko má), mi přijde docela výmluvná.
Pavlosi, přeju dceři úspěšnou kariéru. Tuhle jsem si zase trochu početl v tom, co můj ex-spoluhráč a ex-trenér Zdeněk Vrbenský na stránkách cvf.cz píše. Krásné a místy i smutné vzpomínky na lidi, kteří už tu a tam, leckdy předčasně, odcházejí. Včetně kdysi reprezentantů a bývalých mistrů světa, které jsem znal a zažil – když byl 1956 Toni Sailer a další Rote Teufel na vrcholu, byli zase Čechoslováci mistři světa ve volejbalu…
Sežene Šárka trenéra snadno? Jistě, po světě běhá plno maníků k licencí v kapse (dokonce i já mám glejt, který mi formálně umožňuje stát se jím, haha), zlatky k obživě chce každý, ale kdo je vhodný k individualitě, která po většinu kariéry dostávala ryze na tělo ušitou přípravu podloženou naprostým respektováním její osobitosti? Má to být starší expert, hledající svou „poslední výzvu“, nebo naopak mladý Aufsteiger, který by si rád na napravení padlé mistryně udělal jméno? A má to vůbec být člověk, jemuž Šárka poslouží hlavně jako objekt jeho osobní ambice?
Atd. atp., to jsou otázky. Šnečků dychtivých kapustičky jistě bude víc, ale po předchozí neblahé zkušenosti rozhodnout, který je ten pravý, bude těžké. Naši kluci, kteří si svého času najali toho rakouského „chlastače“ (jak říká ministr Šláfnberk) červeného vína, by mohli vyprávět…
#149 19.03.2012 09:21:20
>> ivan, 19. 03. 2012 07:36:59
<OT> CFV má skvěle propracovaný systém práce s dětmi a mládeží. Jejich program MINIVOLEJBAL.CZ přilákal za poslední rok tisíce dětí. Něco takového v lyžování chybí. Je jesné, že hrát volejbal se může klidně i v malém městečku, kde je tělocvična, ale v podchycení dětí a mládeže má ČSL velké rezervy. Zatím se alpské lyžování profiluje jako snobský sport (podobně jako třeba tenis). Tady hlavně selhává stát (potažmo ministerstvo školství), protože ufinancovat sezónu je pro středněpříjmové rodiče nemožné a oddílová podpora je většinou mizivá. </OT>
#150 19.03.2012 11:05:35
>> ivan, 19. 03. 2012 07:36:59
Šárce a celé rodině, protože její kariéra byla výsledkem zabejčenosti a soudržnosti celé rodiny, kdy všechno tmelil největší loser toho všeho, paní Jiřina, a kde svou roli zkušebního králíka sehrál Petr mladší, nikdo tady její úspěchy neupírá, nikdo je nezlehčuje, snad všichni je ctí a nezapomínají na ně.
Vystizne napisane.Len silne bycie povahy mozu dokazat to ,co Zahrobski.
A zaplatili za Sarkine vysledky dost vysoku cenu,teda ak sa rozpad rodiny za cenu da povazovat.
Nuz,sme len ludia,nie sme stroje.
**Jestli ne, neboť správný profík nerozdává své know-how zdarma – zásada, se kterou se aktuálně pokouším vyrovnat a uvažuju, jak ji zakomponovat do svého života -, nebudu se ovšem divit ani zlobit. **
Tohto som sa bal.Takto som to v sebe citil,preco si ostal ticho.Som rad,ze to tu stale sledujes/Petre H. sledovanie diskusie na Snow dajte prosim I.S. do pracovnej zmluvy/.
Bude skoda,ak si budes nechavat svoje know- how len pre seba.Ale viem Ta pochopit.
A preto Ta velmi uznavam,lebo viem/teda aspon si to myslim/,AKE informacie a na akej odbornej urovni zdelujes.
Ak uz nenapises ani ciarku,to este rozdycham,len Ta prosim,nikdy sa nezniz na uroven RisaD,nenapis ze nemas zaujem prispievat do tejto uzavretej diskusie,a nevymaz vsetky svoje stare posty.To by ma dorazilo.
Zatal tolko,Vas ritopich Harry.Caute.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.
Hledat v diskuzi
SNOWtipy
Diskuzní fórum | aktuální příspěvky
Šárka Záhrobská 13.05.2012 22:48:01 od PetrAT
Brouseni hran v servisech - vase zkusenosti? 13.05.2012 14:59:15 od Orhor
Kitan jede! 09.05.2012 21:34:50 od PetrAT
Od příští sezóny (snad) už bude lyžování bezpečné! 08.05.2012 07:32:48 od orim
Veronika Zuzulová 08.05.2012 07:25:02 od orim
Sněhové zpravodajství | stav sněhu
Nejvíc sněhu - Alpy
| Engelberg - Titlis | Švýcarsko | 550 cm |
| Ramsau - Dachsteingletscher | Rakousko | 490 cm |