Fondue [fondü]
V kotlíku, který je neustále zahříván nad plamenem, se nechá roztavit sýr (směs aromatických sýrů, např. Beaufort, Comté a Emmental) s bílým vínem a do této směsi se pak namáčí kousky bagety. Tento pokrm vynalezený původně chudými švýcarskými pastevci si rychle získal popularitu nejen v celé oblasti Alp, ale i jinde v Evropě či dokonce až v Mexiku. Večer strávený nad kotlíkem fondue bývá opravdu veselým zážitkem.
Tartiflette [tartiflet]
Tartiflette je vydatné zapékané jídlo z brambor, sýra, slaniny a cibule, které vzniklo v osmdesátých letech 20. století původně se záměrem zvýšit spotřebu a prodej sýra Reblochon. Tartiflette zaznamenal fenomenální úspěch, dnes je tartiflette velice vyhledávaným pokrmem a v každé vesnici nebo údolí existuje nejméně jeden originální recept.
Raclette [raklet]
"Le raclette" je sýr švýcarského původu z oblasti Valais, jehož výroba se
v současné době rozšířila také do Francie – konkrétně do regionů
Savojsko a Bretaň. Sýr se roztaví ve speciálním přístoji a podává s
bramborami vařenými ve slupce a se savojskými uzeninami. Raclette je skvělou
příležitostí k setkání s přáteli nebo rodinou za dlouhých zimních
večerů.
V každém středisku francouzských Alp si každý určitě najde restauraci s nefalšovanou horskou atmosférou a vynikající kuchyní. Zde je pár tipů na letošní sezónu:
Alpe d´Huez
ve zrekonstruovaných prostorách původní stodoly z roku 1881 najdeme stylovou restauraci La Pomme de Pin, kde můžete ochutnat domácí chléb, uzeného lososa a tradiční pokrmy savojské kuchyně.
Les Arcs
restaurant Le Savoy v Arc 2000 vede Mme Candice Falcoz, která navazuje na dnes již legendární rodinnou restauraci Les Chalets de l´Arc. Místními specialitami jsou např. hovězí žebro, jehněčí kýta, pomazánka ze pstruha či husí jatýrka.
Isola 2000
místní provensálská kuchyně je obohacena o prvky středomořské a italské gastronomie. Doporučujeme restauraci La Bergerie přímo v centru střediska, zařízená v rustikálním stylu a vyhlášená výbornou kuchyní a vydatnými porcemi.
Les Menuires
restaurace La Bouitte v Saint Marcel je již tradičním místem setkání gurmetů z celého světa a v roce 2012 se stane členem prestižního klubu “Grandes Tables du Monde”. V roce 2008 získali René a Maxime Meilleur za jejich klasickou savojskou kuchyni připravovanou moderními postupy již druhou michelinskou hvězdičku.
Tignes
dobrým typem na výbornou tradiční kuchyni je restaurace La table, kde
vaří vyhlášený savojský šéfkuchař Jean Michel Bouvier. Velkým
zážitkem je bezesporu také noční sjezd s pochodněmi do střediska z
restaurace Le Panoramic, která je v nadmořské výšce 3 022 m nejvýše
položenou restaurací v celé oblasti Espace Killy.
Tříchodové menu (salát, hlavní chod, dezert) s některou z
tradičních specialit se pohybuje v ceně 20 – 25 EUR.
Savojská večeře s přáteli či rodinou v typické horské restauraci s milou atmosférou, hořícím krbem a vůní dřeva bude určitě příjemnou vzpomínkou z každé zimní dovolené strávené ve francouzských Alpách.
Praktické info:
www.lyze-francie.com – francouzská lyžařská
střediska, sněhové zpravodajství, aktuality a mapy
http://cz.franceguide.com – rubrika Dovolená na
téma/Hory
info.cz@franceguide.com
- ZDARMA mapa francouzských lyžařských středisek v češtině s vyobrazením v zimě uzavřených horských průsmyků
- registrace k odběru E-Newsletteru – elektronických novinek z Francie