Momentálně je v Antonu v provozu zhruba 70 % lanovek a okolo 60 % sjezdovek, na kterých leží až 145 cm sněhu, což je na úvod prosince velmi štědrá nadílka – St. Anton přece jen není ledovec.
Nám před i během návštěvy v Antonu připadlo několik desítek centimetrů čerstvého sněhu, takže jsme se v lyžařské škole Ski Schule Arlberg, jejíž sídlo je u čtyřsedačkové lanovky Gampen, jen pár metrů od páteřní lanovky Galzigbahn, vybavili pípákem a batohem se sondou a lopatou, což je povinná výbava pro každého freeridera.
Guide nás nejprve v čerstvém sněhu protáhl podél sjezdovek na Gampenu, jakmile však vyhodnotil naše schopnosti, vzal nás mimo tratě na otevřené pláně, kde jsme svojí lajnu do sněhu kreslili jako první. Sněhu bylo tolik, že nám v prudších pasážích lítal až přes ramena.
Privátní guide na freeride vyjde na 5 hodin na 342 eur, přičemž za každou další osobu je účtováno 27 eur. Skupina o pěti lidech vyjde na 450 eur, což je na osobu 90 eur. V přepočtu vyjde tedy jednotlivce 5 hodin s osobním guidem na 2 340 Kč, v ceně je zapůjčení pípáku, sondy i lopaty.
Samozřejmě jsme se v Antonu proháněli i na sjezdovkách, které byly v tento mimosezonní čas takřka poloprázdné. Čerstvý sníh byl po ránu urolbovaný, sjezdovky byly ale díky tomu obecně měkčí, takže se hodily spíš měkčí lyže. Díky minimu lidí se netvořily žádné boule a sníh byl lehký, takže se dal lyžemi odhrnovat jako pudr.
V provozu zatím nebyla naše oblíbená část Rendl, ve zbylých částech střediska (St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech a Oberlech) jede už většina sjezdovek. Tentokrát jsme nejčastěji brousili pohodové modro-červené na Galzigu a velmi pěkně připravená a úplně prázdná byla sjezdovka č. 43 Fasch na Gampenu.
Občerstvit se v St. Antonu můžete v samoobslužných restauracích, které povětšinou najdete u výstupu hlavních lanovek. V nabídce jsou tradiční rakouská jídla od sýrových špeclí, přes gröstl nebo „šnicl“ po kynutý knedlík s vanilkovou omáčkou. Prostorný interiér s venkovní terasou nabídne například restaurace Gampen.
Pro vybíravé jazýčky v Antonu pokaždé doporučujeme Bistro Galzig přímo u kruhového objezdu v centru města, kde nabízí výborné burgery, thajskou polévku, fish&chips nebo dezerty jako créme brulée nebo jablečný štrúdl s čerstvým ovocem.
Do Antonu jsme přijeli už v neděli večer, takže jsme stíhali tzv. Adventzauber u Muzea nedaleko nástupní stanice Galzig. Jde o formu komorního vánočního trhu, který tu nabyl naprosto kouzelné vánoční atmosféry díky duchnám napadaného sněhu na střechy malých chaloupek. Ty nabízely tradiční svařák, ručně vyráběné svíčky a v jedné z nich dokonce hodný pán vyprávěl u svíček pohádky.
Na doporučení jsme se ještě od vánočních chaloupek vydali výše po zasněžené pěšince a k našemu překvapení jsme se dostali k nasvícenému betlému, romanticky zasazeném do zachumelené krajinky.
Jedním z nej tohoto originálního a hlavně davem nepřeplněného „vánočního trhu“ byl také vánoční strom přímo před muzeem, který je se svou výškou 32 m největším vánočním stromem v Rakousku.
V rámci apres-ski programu jsme navštívili také muzeum historie lyžování v St. Antonu - lyžařský klub St. Anton je na počet medailí jedním z nejúspěšnějších oddílů světa. Můžete se podívat na různé dokumentární filmy o stavbách lanovek. V přízemí si pak můžete posedět v restauraci s dobovým interiérem.
St. Anton je známý také díky legendárnímu apres-ski a malé městečko tu i dlouho po lyžování žije. Zasněžené ulice, bohatá vánoční výzdoba, útulné kavárny a obchůdky na hlavní ulici vylákaly večer do víru velkoměsta i nás.
Ubytovaní jsme byli v hotelu Valluga, který patří mezi top čtyřhdvězdičkové hotely, které jsme kdy navštívili. Vallugu si objednejte, pokud holdujete luxusu a neřešíte peněženku. Nadchnou vás designové pokoje, wellness svět, lobby bar s posezením u krbu a samozřejmě gastronomie, k večeři můžete mít třeba steak z jelena.
St. Anton v kostce:
Vzdálenost z Prahy | 6 h 20 min | ||
Celodenní skipas dospělý | 53 eur | ||
Celodenní skipas mládež (ročník 1998 – 2001) | 48 eur | ||
Celodenní skipas dítě (ročník 2002 - 2009) | 32 eur | ||
Celodenní skipas senior (ročník 1943 a výše) | 48 eur | ||
Webové stránky | www.stantonamarlberg.com | ||
Web ubytování | www.vallugahotel.at | ||
Parkování | parkoviště přímo v St. Antonu placená |
Partneři SNOW tour:
V St. Antonu jsme reportovali na lyžích FISCHER, v oblečení HELLY HANSEN, v helmách a brýlích SMITH. Na sjezdovkách jsme používali hůlky KOMPERDELL, videotechniku LAMAX a DJI a fototechniku SAMSUNG, hodinky GARMIN a hřály nás vyhřívané ponožky LENZ a rovněž vyhřívané rukavice ZANIER. Sílu nám dodávají tyčinky BOMBUS a nápoje DAVID RIO CHAI.