Völkl Mantra M5 - recenze (mini test) z 04.06.2019 - SNOW.CZ

Völkl Mantra M5 | recenze (mini test) z 04.06.2019

Sjezdové lyže - allmountain | Počet recenzí: 5 | Značka: Völkl
Vložil: Petr Socha - SNOW | Ročník: 2018 | Doba užívání: ½ roku

Völkl je tradičním průkopníkem v oblasti allmountain a freeride lyží, tedy modelů nejen na sjezdovku, ale (i nebo zejména) mimo ni. Stačí si připomenout jeho futuristické karbonové V-Works Katana, které imponovaly freeridovému světu. Poslední roky byl v hledáčku i univerzálnější model Mantra, jehož loni nový koncept Mantra M5 se stal jedním z hitů německého výrobce. Právě ten jsme měli k dispozici pro dlouhodobé testování.

Řada Mantra oslovuje silně rozkročené lyžaře, kteří vnímají hory v celé své komplexnosti, nikoli jen jako nosič upravených manšestrových sjezdovek. Při prvních příznivých podmínkách hledají to, co je na lyžování nejryzejší: prašanové sjezdy. Ale pokud se přírodě nechce nebo nedaří, uspokojí je i tvrdá sjezdovka – pokud je tedy dostatečně modelovaná pro rychlou a agresivní jízdu. Ostatně tak zní definice kategorie, kam Mantra M5 patří: allmountain 50:50 neboli široce univerzální lyže se stejnými předpoklady pro lyžování na i mimo sjezdovou trať.

Konstrukce 5. generace

Řada Mantra se v kolekci značky Völkl objevuje už dlouhé roky. Aktuální Mantra M5 (134-96-117, R 19,8, při 177 cm) je již pátou generací modelu.

Konstrukce staví na tzv. Titanal Frame, kdy se do sendvičové skladby implementuje tvarovaný titanalový plát kryjící ale jen obvodovou část plochy lyže. Jádro tvoří kombinace bukového a topolového dřeva, špičku pak odlehčuje karbon. Mezi další klíčové technologie patří samozřejmě specifický camber (průhyb) lyže s mírným rockerem ve špičce i patě (Moderate taper) nebo Full Sidewall, bočnice vedené po celé délce lyže.

Zkušenosti s užíváním produktu

A konečně pocity
Když vezmete takovou lyži do ruky, vůbec není lehká, přinejmenším v ohledu dnešních nároků na podobné typy lyží (námi testovaná 177cm lyže váží bez vázání 2070 g) – a to je z hlediska jízdních vlastností první dobrá zpráva. Už při osahání zaujme měkká podélná flexe, kdy se lyže velmi snadno prohne zejména na periférii, ve špičce a patce (je znát ztužení pod vázáním). Na kopci jsme lyže testovali ve všemožných podmínkách od tvrdého technického sněhu na pistě, přes hluboký prašan a jarní firn až po šlapání na pásech.
První seznámení je rychlé, lyže vyzařují důvěru a nevyžadují dobu hájení. Můžete rovnou jet skoro naplno, obzvlášť pokud je na trati vrstvička vodivého sněhu, která odblokuje spíše psychologický problém s ledovým povrchem.

Na sjezdovce
Na tvrdé sjezdovce je překvapivě agilní a vstřícná, nemá problém krátit oblouky a jezdit v krátkých poloměrech. Zahajuje „na myšlenku“, přes svou šíři je ale i dostatečně ostrá a sportovní. Pokud bychom hledali ideální jízdní režim, na sjezdovce bude vévodit rychlý střední oblouk na hraně vybízející (díky jízdní stabilitě a klidu ve vysoké rychlosti) i k extrémním náklonům.

Lyžařský den s Mantrou M5 ale pokračuje i tehdy, kdy ostatní usedají na slunečné terasy a sjezdovky změknou na bláto. Asi není třeba nikoho přesvědčovat, že lyže s bezmála 10 centimetry pod botou, projíždí jarním firnem i nahrnutými muldami s grácií a jistotou, přičemž je stále schopna nabízet a rozvíjet svoji dynamiku. A kupodivu není pocitově ku škodě kratší špička, která má stále zcela dostatečnou schopnost probíjet se muldami, aniž by narušila jízdní režim a plán lyžaře. V mnoha situacích přispívá k harmonické jízdě a předozadní stabilitě lyžaře i delší ocas lyže, která je i s ním hravá a harmonuje s celkovou dynamikou lyže.

Už jen perličkou je keramický zvuk, které lyže při vzájemném kontaktu (třeba na lanovce) vydávají. Obvykle se podobný úkaz objevuje na lyžích ze závodních oddělení.

Do prašanu! 96mm lyže už má dostatečné předpoklady na plavby v prašanu, ačkoli dnešní standard do prašanu leží výše. Trochu obavy také vzbuzovala už zmíněná kratší špička, obzvlášť ve spojení s poměrně výrazným rockerem. Přední část lyže je ale nastavena dokonale – pokud tedy mohu mluvit za jezdce spíše drobnější, řekněme do 80 kg hmotnosti (já jsem 171 cm/70 kg). V hlubokém sněhu se lyže nepropadá, rocker je nastaven tak akorát, aby i přední část lyže trvale pracovala. Prodloužený ocas stabilizuje záklon, dovoluje hru s předozadní rovnováhu a jízdu na patkách. Džentlmenský projev lyže přispívá k jízdní pohodě, netřeba nic přetlačovat a chyby se ztrácí někde v rozprášením sněhu. Potenciál lyže v prašanu je široký, náš 177 cm model se jevil jako spíše agilní, těžším lyžařům a těm, co mají rádi méně zatočené lajny, bych doporučil delší model. Naopak, 177 utáhnou v klidu i děvčata.

Resumé
Mantra M5 je mimořádně univerzální, velice harmonická lyže s duchem typickým pro značku Völkl: sportovním a někde v hloubi až malinko agresivním. Plně zabaví i na sjezdovce, doma je v prašanu. Pokud bych měl hledat výtku, pak snad jedině skutečnost, že pro svou hmotnost není optimální pro delší výšlapy. Je to lyže primárně pro sjíždění – ale to si na ní užijete bez kompromisů!

+ plusy

  • mimořádně univerzální, plnohodnotně použitelná v mnoha podmínkách
  • vhodná jako jediná lyže pro ty, kdo nejezdí jen na sjezdovce
  • hravá, zábavná, odpouští chyby

- mínusy

  • těžší, náročnější pro výstupy

Völkl v bazaru

Lyže VOLKL

Lyže VOLKL


Vloženo: 10.04.2019
Cena: 800 Kč
Lyže VOLKL

Lyže VOLKL


Vloženo: 10.04.2019
Cena: 2500 Kč

Völkl v testu

Völkl Deacon 74


(2018/2019)
Cena: 19990 Kč

Völkl Deacon 74


(2018/2019)
Cena: 19990 Kč

Diskuze: Völkl Mantra M5

06.06.2019 20:36:21 #2 

Příspěvků: 1281

Vvladimir muž

Dík za pěknou ochutnávku, přesně takhle jsem si je představoval. Tyhle Mantry jsem viděl opřené u lanovky na Hintertuxu a vypadaly impozantně. Mantry různých ročníku a parametrů jsem procházel ve výprodejích a nakonec koupil Brahmy (dáno i cenou). Jednou je ale musím prubnout.

09.06.2019 17:39:31 #3 

Příspěvků: 39

llug

>> #2, Vvladimir, 06. 06. 2019 20:36:21

brahmy jsou ale 88 mantra bude jiná, řekl bych a to nejen primárnímu určení

10.06.2019 07:07:45 #4 

Příspěvků: 1281

Vvladimir muž

>> #3, llug, 09. 06. 2019 17:39:31

Ano jsou to jiné lyže, ale myslím, že v cca 3/4 se jejich vlastnosti a vhodný terén mohou překrývat s přesahem Mantry do prašanu a výhodou Brahmy na upravenější, ale pořád ne tvrdé sjezdovce.

12.06.2019 10:37:04 #5 

Příspěvků: 39

llug

Možná právě ta jedna čtvrtina je ten rozhodující faktor koupit si vícero lyží.Mantra bude určitě lepší v prašanu,kdežto s brahmou to bude spíše utrpení,proto koupit místo mantry brahmu?? nebylo by lepší třeba bonafide

12.06.2019 11:58:58 #6 

Příspěvků: 1281

Vvladimir muž

>> #5, llug, 12. 06. 2019 10:37:04

Mantru jsem uvažoval jako pro mě asi nejširší „universálku“ na sajrajt a občasné výlety do prašanu kolem sjezdovek. V tom prašanu vzhledem k absenci znalostí i lavinového vybavení jsem hodně opatrný. Brahmu mám jako variantu do horších podmínek ke GS. Toto splní dobře, vyzkoušeno. Občasný prašan zvládne taky, na Mantru jsem ale zvědavý, jako na každou lyži, která je jiná (širší, delší,atd.) než jaké mám doma. V.

P.S. O Bonafide jsem taky přemýšlel, myslím, že parametrově bude Mantra a Bonafide dost podobná, Mantra asi zase lepší v prašanu, ale to už je jiná kapitola, prašanovka to není a nesháněl jsem ji. Bonafide jsem za 5 tisíc neviděl.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Recenze dle kategorii

Recenze dle značek

Lyžařské zájezdy

La Locanda
Orientační cena za noc vč. snídaně 800 Kč/os.
Penzion Salaterhof
Orientační cena za noc vč. polopenze 994 Kč/os.
Hotel Vael

Hotel Vael

Itálie Itálie - Vigo
bez stravování vlastní doprava skipas v ceně
Od 16 929 Kč
Orientační cena za noc vč. skipasu 3 113 Kč/os.

Reporty

Hintertuxer Gletscher

Hintertuxer Gletscher

autor: Orhor
Arlberg

Arlberg

autor: Orhor
Ovčárna Praděd

Ovčárna Praděd

autor: Kašpi
Fendels

Fendels

autor: gimli35
Klínovec

Klínovec

autor: Milka
Mayrhofen / Ski Zillertal 3000

Mayrhofen / Ski Zillertal 3000

autor: Bobulini
Kaunertaler Gletscher

Kaunertaler Gletscher

autor: gimli35