Se SNOW jsme se jako každý rok i na jaře 2009 vydali na největší českou lyžařskou ochutnávku. Naší cílovou stanicí bylo švýcarské Jungfrau, místo, kde obzvlášť chutná, skvělé prostředí pro všechny lyžařské konzumenty. Tam na nějakých šedesát hladových jedlíků čekal zhruba stejný počet čerstvě upečených lyží, všechny z kolekce 2009/10.
Rekordní sněhové podmínky, na začátku týdne nový sníh a počasí krásné natolik, že ke konci pobytu se jezdilo už vesměs na firnu. Takové byly vnější podmínky. Servisní centrum Montana v Grindelwaldu pracovalo večer co večer tak, aby ráno byly všechny lyže čerstvě a jednotně vyladěné – všem z Montany za to patří velký dík – a podmínky ochutnávky se tak co nejvíce sjednotily. Co ještě objektivně vylepšit?
Testéry? Naše historická testérská parta je kompaktní, zkušená a spolehlivá a předpokládáme, že dovednostně odpovídá těm lyžařům, kteří čtou SNOW. Nemáme v úmyslu ji nijak měnit, ale v rámci rozšíření pohledu vytváříme ještě letos skupinu tvořenou čistě profesionály – lyžaři s takovým vzděláním, které je přinejmenším teoreticky opravňuje popisovat chutě jednotlivých lyží, čímž i zvyšovat legitimitu výsledků ochutnávky. (Představujeme je osobně v samostatném rámečku).
A propos ochutnávka. Kdo čtete naše testy pravidelně nebo aspoň občas, možná vzpomínáte, k čemu všemu jsme je již přirovnávali. K autům. K ženám. K vínu… Proč? Metafora je pomůcka k tomu sdělit, že lyže není jen kus hmoty poskládané do vhodného tvaru, ale že obsahuje mnohem více – když ne duši, pak alespoň charakter, který z ní dělá osobnost jedinečných vlastností. Není jen černá a bílá, ale vně i uvnitř hýří barvami a chutěmi, které vyžadují spíše senzorický rozbor než exaktní analýzu. Podobně jako off-road nepředjede sporťáka, maratónská běžkyně nebude zároveň dobrá koulařka a bílé víno nikdy nezahřeje tak jako červené, i lyže mají své preference, plusy a minusy, které se mnohdy vylučují, něco umí lépe a něco jim nesedí. Vytváří originální požitky z jízdy, pokaždé jiné a často nové lyžařské chutě. Lyžařští konstruktéři dnes snad už bez výjimky umí smíchat jednotlivé ingredience v pokrmy, z nichž se nikomu určitě špatně neudělá. Naopak. Lyže jsou stále lahodnější a lahodnější. Jídelníček se ustálil a recepty, které byly dříve tajné, jsou dnes už veřejné. Kuchaři migrují i s jejich know-how, vývojové týmy měly již spousty času na analýzy konkurence a přijetí patřičných opatření. Jsme, zdá se, na vývojovém vrcholu.
Když je něco dobré a je toho moc, pak to paradoxně komplikuje jedlíkům výběr z menu. Jó, smět tak ochutnat před tím, než nám pokrm připraví!, napadá nás někdy. Ale v případě lyží by kolikrát ani toto nepomohlo – ne každý z testérů má po testovacím týdnu jasno v tom, jaké lyže by si pro sebe vybral, neřkuli jaké jsou nejlepší. Seznam nejchutnějších lyží pak nenese dva tři čtyři nej modely, ale klidně 10 nebo 20. Tak kvalitativně blízké jsou si dnešní lyže. Tak rozdílní jsou jejich uživatelé.
A jsme u zásadní otázky, otázky strávníka – lyžaře. On jediný je soudcem, neomezeným ve výběru své pravdy. On ví, na co má chuť právě teď či na čem chce dlouhodobě postavit svůj jídelníček. Při obědě v restauraci jste také asi těžko zažili, že by si každý z početné skupiny strávníků objednal totéž jídlo (postavy ze Slavností sněženek by mohly vyprávět). Nejenže někdo má rád to a ten zas ono. Výběr jídla i lyží ovlivňují i dočasné nálady a okamžité okolnosti – jen u lyží platí jiné časové souvislosti a vše je roztaženo do většího časového intervalu. Lze však říci, že když si dám dnes slalomku, dost možná budu mít zítra chuť na obřačku.
PROFI TESTÉŘI SNOW
PETR VALIŠ - vedoucí profi týmu
Věk: 27
Lyžařské vzdělání: APUL A + ISIA, cvičitel SLČR, studující trenér I.
alpských disciplín FTVS, rozhodčí SLČR
Praxe: 9 let. Lyžařský instruktor Špindlerův Mlýn, Sv. Mořic, Saas-Fee,
VIP privátní lyžařský instruktor, pořadatelství závodů SLČR,
trenérská a závodní oddílová činnost VŠTJ Ekonom Praha…
PETR KONEČNÝ
Věk: 45
Lyžařské vzdělání: instruktor SLČR
Praxe: 16 let. Závodní zkušenosti, pořádání zimních firemních
akcí…
KLÁRA PERTLOVÁ
Věk: 27
Lyžařské vzdělání: APUL C
Praxe: 4 roky. Lyžařská instruktorka Happy Hill – Pec p. Sněžkou,
Keystone (Colorado)
JAN DVOŘÁK
Věk: 29
Lyžařské vzdělání: APUL A + ISIA
Praxe: 8 let. Závodní zkušenosti, šéfinstruktor (Pec p. Sněžkou) a
lyžařský instruktor (Nový Zéland a USA)
DÁŠA JANOUCHOVÁ (Team SNOW)
Věk: 23
Lyžařské vzdělání: APUL B
Praxe: 3 roky. Závodní zkušenosti, lyžařská instruktorka
MICHAL BLAŽEK
Věk: 33
Lyžařské vzdělání: instruktor SLČR
Praxe: 15 let. Lyžařský obchod a ski servis, vyškolený servisman