Nejlépe se na ranní lyžařský obřad Guga Hö vstává v některém z hotelů přímo na Hochkaru, protože příjezdová cesta z údolí od Göstlingu je poněkud krkolomná. Uvítání okolo 7. hodiny ranní se odehrává u plápolajícího otevřeného ohně s malou „předsnídaní“ poblíž nástupní stanice hlavní sedačkové lanovky.

Poté se skupinky, čítající nejvýše 30 osob, ujímá průvodce a všichni společně vyjíždějí na vrchol Hochkaru, který právě začínají olizovat první sluneční paprsky nového dne. Kdo by se chtěl ihned vrhnout na ještě nedotčený manšestr, ten bude muset ještě chvilku vychladnout, vlastně se spíše zahřát – rozcvičkou, pojatou však zábavněji jako slalom mezi hůlkami, ovšem bez lyží, jen v přezkáčích a v soutěži dvou štafetových týmů.

Jakmile průvodce sezná, že jsou všichni dostatečně probuzeni, tedy ve stavu „guga hö“, jede se dolů. Nastává zhruba hodinka až hodinka a půl „privátního“ lyžování na sjezdovkách, kde potkáváte hlavně vlastní stopy, občas pár spolulyžařů a ještě fotografa, který pořídí záběry na památku.

V 9 hodin se prostře v horské chatě Geischlägerhaus poctivá snídaně a hoduje se, klidně další hodinu a více. Podávají se typické speciality Mostviertelu – salámy, sýry, vajíčka, jablečný či hruškový cider, a třeba i tradiční rakouské Kaiserschmarren.

Účastníci Guga Hö nebývají až tak chtiví lyžování na panenských sjezdovkách, ale spíš jedinečné atmosféry – být v horách skoro sami, při východu slunce a v péči šarmantního průvodce. V loňské úvodní sezóně si zážitek Guga Hö dopřála zhruba stovka lyžařů, z nichž prý jediný si postěžoval – že prý ho fotograf ani jednou nezachytil…

Více informací o střediscích, termínech a cenách Guga Hö najdete na
www.dolni-rakousko.info!