Plešivec se tyčí do výše přes tisíc metrů nad mořem a obce Pstruží a Abertamy na svém úpatí převyšuje o dvě stě až tři sta metrů. Z jeho vrcholu se sjezdovky rozbíhají do tří světových stran.
Moderně vybudovaný lyžařský areál se třemi sedačkovými lanovkami má tratě všech náročností, přičemž převažují ty mírné, prudší jsou především kratší úseky přímo pod vrcholem. Sjezdovky jsou přitom na české poměry nadprůměrně široké a přehledné a lyžování na Plešivci si tak užije celá rodina.
Sezóna nebývá dlouhá, zato je ale v areálu obvykle velmi klidný ruch a lyžaři mají pro sebe dostatek volného prostoru.


Na Plešivci je postaven i jeden z největších dětských parků v republice, vybavený pojízdnými koberci, kolotočem a nejrůznějšími výukovými prvky a atrakcemi. Je snadno dostupný z celého Karlovarska, Plzeňska i z Prahy a při příjezdu není nutné zdolávat horské úseky silnic. Parkoviště se nacházejí jak v Pstruží, tak kousek nad Abertamy.




Jak se na Plešivci vyrábí technický sníh

Jen výjimečně napadne na Plešivci tolik sněhu, aby spolehlivě zajistil kvalitní a bezpečné lyžování – bez technického sněhu to nejde. Ale hlavně, sjezdovka bez technického sněhu nedokáže odolávat výkyvům počasí, stačí třeba pouze jeden dva dny intenzivního deště a většina sněhu je pryč. Management výroby technického sněhu je na Plešivci obzvlášť složitý nejen proto, že tamní horské počasí umí být divoké, zimu a mráz střídá vítr i všudypřítomné oblevy. Brát ohled se musí i na limity odběru vody, zejména zůstatek dostatečného průtoku vody v potoce a celkové maximální možné množství odebrané vody. Skiareál má k dispozici tři retenční nádrže, ani ty ale nestačí na vysněžení všech sjezdových tratí. Může se proto stát, že opakované oblevy spláchnou sníh vyrobený z takového objemu vody, že při dalším dosněžování by byl limit legálního odběru překročen.
Sněžná děla se spouští okolo teploty –3 °C, kdy je ale efektivita výroby jen okolo 20 %. Při –6 °C efektivita roste na cca 50 % a při teplotách nižších než –8 °C se blíží 80 %.
Zasněžování ovlivňuje i takzvaná vlhká teplota. Automatický systém si z vlastních meteostanic vyhodnocuje vlhkost vzduchu a přepočítává ji na vlhkou teplotu. Podle toho pak stanovuje množství vody, aby byl vyroben kvalitní sníh – čím sušší sníh je, tím je výroba sněhu snazší. Do hry vstupuje i vítr. Při nepříznivém nebo příliš silném větru se sníh rozptýlí do okolí a nevyužije se tak, jak má. Na Plešivci bývá vlhkost hodně vysoká, stejně tak i vítr snižuje prostor pro kvalitní zasněžování a klade další nároky na jeho management.
Poté, co se vyrobí technický sníh do hromad, nechává se jeden den takzvaně odpočinout, především, aby odtekla přebytečná voda. Následně rolba nahrubo sníh po sjezdovce rozprostře. Tento postup se opakuje přibližně třikrát, aby byl základ technického sněhu dostatečný a odolal počtu návštěvníků i každoročním oblevám. Na některých terénně komplikovaných místech je potřeba i přes 2 metry technického sněhu.
Potom rolby rovnají povrch do finální formy. Po každé takové operaci se nechává povrch vymrznout, aby se odpařila přebytečná voda a netvořily se ledové plotny. To se provádí 3–4krát. I to je velice důležitá fáze proto, aby přes celou sezónu zůstala sjezdovka co nejvíce homogenní. Až nakonec se sjezdovka upraví 2–3krát frézou a vytvoří se všemi oblíbený manšestr.

Přes maximální snahu personálu se může stát, že počasí provoz areálu znemožní. Aktuální informace o otevřených sjezdovkách a lanovkách naleznete na webu www.skiarealplesivec.cz v sekci sjezdovky/lanovky, mimořádné oznámení také na facebooku střediska.

www.skiarealplesivec.cz