Plešivec se tyčí do výše přes tisíc metrů nad
mořem a obce Pstruží a Abertamy na svém úpatí převyšuje o dvě stě
až tři sta metrů. Z jeho vrcholu se sjezdovky rozbíhají do tří
světových stran.
Moderně vybudovaný lyžařský areál se třemi sedačkovými lanovkami má
tratě všech náročností, přičemž převažují ty mírné, prudší jsou
především kratší úseky přímo pod vrcholem. Sjezdovky jsou přitom na
české poměry nadprůměrně široké a přehledné a lyžování na
Plešivci si tak užije celá rodina.
Sezóna nebývá dlouhá, zato je ale v areálu obvykle velmi klidný ruch
a lyžaři mají pro sebe dostatek volného prostoru.
Na Plešivci je postaven i jeden z největších dětských parků
v republice, vybavený pojízdnými koberci, kolotočem a nejrůznějšími
výukovými prvky a atrakcemi. Je snadno dostupný z celého Karlovarska,
Plzeňska i z Prahy a při příjezdu není nutné zdolávat horské úseky
silnic. Parkoviště se nacházejí jak v Pstruží, tak kousek nad
Abertamy.

Jak se na Plešivci vyrábí technický sníh
Jen výjimečně napadne na Plešivci tolik sněhu, aby spolehlivě zajistil
kvalitní a bezpečné lyžování – bez technického sněhu to nejde. Ale
hlavně, sjezdovka bez technického sněhu nedokáže odolávat výkyvům
počasí, stačí třeba pouze jeden dva dny intenzivního deště a většina
sněhu je pryč. Management výroby technického sněhu je na Plešivci
obzvlášť složitý nejen proto, že tamní horské počasí umí být
divoké, zimu a mráz střídá vítr i všudypřítomné oblevy. Brát ohled
se musí i na limity odběru vody, zejména zůstatek dostatečného průtoku
vody v potoce a celkové maximální možné množství odebrané vody.
Skiareál má k dispozici tři retenční nádrže, ani ty ale nestačí na
vysněžení všech sjezdových tratí. Může se proto stát, že opakované
oblevy spláchnou sníh vyrobený z takového objemu vody, že při dalším
dosněžování by byl limit legálního odběru překročen.
Sněžná děla se spouští okolo teploty –3 °C, kdy je ale efektivita
výroby jen okolo 20 %. Při –6 °C efektivita roste na cca 50 % a při
teplotách nižších než –8 °C se blíží 80 %.
Zasněžování ovlivňuje i takzvaná vlhká teplota. Automatický systém si
z vlastních meteostanic vyhodnocuje vlhkost vzduchu a přepočítává ji na
vlhkou teplotu. Podle toho pak stanovuje množství vody, aby byl vyroben
kvalitní sníh – čím sušší sníh je, tím je výroba sněhu snazší. Do
hry vstupuje i vítr. Při nepříznivém nebo příliš silném větru se
sníh rozptýlí do okolí a nevyužije se tak, jak má. Na Plešivci bývá
vlhkost hodně vysoká, stejně tak i vítr snižuje prostor pro kvalitní
zasněžování a klade další nároky na jeho management.
Poté, co se vyrobí technický sníh do hromad, nechává se jeden den
takzvaně odpočinout, především, aby odtekla přebytečná voda. Následně
rolba nahrubo sníh po sjezdovce rozprostře. Tento postup se opakuje
přibližně třikrát, aby byl základ technického sněhu dostatečný
a odolal počtu návštěvníků i každoročním oblevám. Na některých
terénně komplikovaných místech je potřeba i přes 2 metry technického
sněhu.
Potom rolby rovnají povrch do finální formy. Po každé takové operaci se
nechává povrch vymrznout, aby se odpařila přebytečná voda a netvořily se
ledové plotny. To se provádí 3–4krát. I to je velice důležitá fáze
proto, aby přes celou sezónu zůstala sjezdovka co nejvíce homogenní. Až
nakonec se sjezdovka upraví 2–3krát frézou a vytvoří se všemi
oblíbený manšestr.
Přes maximální snahu personálu se může stát, že počasí provoz areálu znemožní. Aktuální informace o otevřených sjezdovkách a lanovkách naleznete na webu www.skiarealplesivec.cz v sekci sjezdovky/lanovky, mimořádné oznámení také na facebooku střediska.
www.skiarealplesivec.cz
