Ze Sella Rondy se odpojíte na špičatém vrcholu s názvem Ciampinoi. Pokud do Val Gardeny míříte po zelené variantě okruhu, vyveze vás tam červená kabinka Ciampinoi z Wolkensteinu, pokud po oranžové, bude to nejspíš krátká dvousedačka Piza Pranseies, přijíždějící směrem od sousedního vrcholu Piz Sella.

Věčný klasik

Hned na úvod putování vás čeká závodnický bonbónek. Závody Světového poháru v té nejrychlejší ze všech disciplín už hostily svahy po celém světě, jen pět sjezdů má ale tu čest honosit se přízviskem klasické. Vedle rakouského Hahnenkammu v Kitzbühelu, švýcarského Lauberhornu ve Wengenu, německého Kandaharu v Garmisch-Partenkirchenu a francouzského Oreiller-Killy ve Val d’Isere je členem prestižního klubu jihotyrolský Saslong, na jehož startu právě stojíte.

Nádech a… dolů! Pokud upřednostňujete spíše mírnější terén, držte se pravé strany sjezdovky, pod úvodním hangem ale nezapomeňte na rozcestí odbočit doleva po šipkách na St. Christinu. Pokud vás naopak příkré svahy rajcují, podjeďte šestisedačku Sochers–Ciampinoi hned nahoře a zdolejte úvodní krpál po její druhé straně.

Na rozlehlé a mírné pláni se posléze obě části sjezdovky spojí a poskytnou vám možnost si oddychnout a vystřihnout pár carvingových oblouků, než se před vámi vyloupne mezistanice u horského hotelu Sochers. Tady vás čeká další volba – doprava odbočuje červená varianta Saslongu, která vás provede po úbočí lesem a ve finále okolo hradu Fischburg z první poloviny 17. století až dolů do St. Christiny.

Nebo si můžete vybrat sportovnější černou variantu vlevo – pokračování závodního Saslongu. Po krátkém hangu vás čeká legendární pasáž zvaná Velbloudí hrby (Kamelbuckel), kde závodníci skáčí i přes 80 metrů. Jak se nechal v minulosti slyšet zdejší čtyřnásobný vítěz Kristian Ghedina, ideální je najet si takovou rychlostí, abyste prostřední z hrbů zcela přeskočili – můžete si to zkusit alespoň představit. Když vyjedete z lesa, otevře se před vámi pasáž vedoucí přes horskou louku Ciaslat a pak už pravotočivá zatáčka na závěrečný hang se skokem přes tunel a jste v cíli.

Dechberoucí výhledy

Vaše další pouť povede rovněž do tunelu – toho, kterým jezdí podzemní „metro“ lanovka Gherdëina Ronda Express. Při čekání na ni si povšimněte hned na začátku tubusu vyřezávané sošky sv. Barbory, patronky horníků. Val Gardena je mimo lyžování proslulá rovněž řezbářstvím, kterému se tu dařilo v dobách, kdy zdejší údolí na dlouhé zimní měsíce zapadlo sněhem a místní se museli zabavit s tím, co bylo, třeba kouskem dřeva. Na druhé straně „metra“ pokračujte kabinovou lanovkou nahoru na Col Raiser. Když na výstupu prokličkujete chodbami, schody a eskalátory pod stejnojmenným hotelem ven, uvidíte přímo před sebou dřevěný srub Odles s velikou terasou. Pokud už vám vyhládlo, rozhodně neuděláte chybu, když se zde zastavíte. Chatu provozuje statkář Erich Perathoner a jeho syn Adam, a když je rušno, zapojuje se i zbytek rodiny. Znaveným lyžařům nabízejí bioprodukty ze svého hospodářství na Praplanu včetně čerstvého mléka, burgerů z vlastních kraviček, skvělého štrúdlu a mnoha dalších dobrot.

Pokud se vám ještě zastavovat nechce, držte se vlevo po šipkách směrem na městečko St. Ulrich, setkat se můžete i s jeho italským názvem Ortisei či ladinským Urtijëi. Po krátkém bruslivém přejezdu vás vytáhne čtyřsedačka Fermeda nahoru na planinu Seceda. Určitě nezalitujete, pokud věnujte pár minut výšlapu k vrcholovému kříži, odkud budete mít panorama nedaleké planiny Plose i hlavního alpského hřebene jako na dlani.

Dvě jednou ranou

A teď opět vzhůru dolů! Čeká vás totiž červená sjezdovka La Longia, s deseti a půl kilometry jedna z nejdelších v cirkusu Dolomiti Superski. Orientaci vám usnadní opět šipky na St. Ulrich: po úvodní mírnější pasáži a následném traverzu směrem doprava už nemáte kam odbočit a můžete si jen vychutnávat štreku v celé její kráse.

Pod skalnatým masivem, na nějž se budete posléze vracet velkou kabinou, je krásná široká a přehledná pasáž plná zatáček, které ocení milovníci táhlých oblouků ve vyšší rychlosti. Za poslední zatáčkou se posléze otevře rovina, nad níž se vynoří mezistanice Furnes. Tu minete, jelikož vás ještě čeká kus cesty do údolí.

Sjezdovka nyní vede fotogenickou skalnatou roklí se zmrzlými ledopády, aby vyústila u točny skibusu Costamula. Tam sjezdovka na chvíli ještě nabere grády, sklon se zvýší (objet mírněji lze po pravé straně), až vjedete do ploché pasáže v údolí Annatal, jež vás zavede ke stanici kabinové lanovky St. Ulrich–Furnes. Tou se vyvezete, přestoupíte na visutou kabinu Furnes–Seceda, kde se mohou vytvořit i překvapivě dlouhé fronty, a jste zpět ve dvou a půl tisících.

Netlačí vás čas? Zdržte se v oblasti Seceda ještě chvilku. Pokud nohy bolí, je tu Baita Sofie, kde se síly čerpají jedna báseň. Pokud máte sil na rozdávání, sjeďte ke čtyřsedačce Fermeda a vyvezte se ještě jednou nahoru. Jste tam? Tak vězte, že právě stojíte na místě startu nejdelšího obřího slalomu světa, legendární Gardenissimy, která měří šest a půl kilometru, v jejichž rámci závodníci zdolají 115 branek.

Jsem dole za 3,30:52. A vy?

Už tradičně se na Gardenissimu každoročně sjíždějí na závěr sezóny stovky milovníků lyžování z celého světa. Vždyť kdy jindy si hobík může poměřit síly na stejné trati s hvězdami Světového poháru let současných i minulých, jako jsou Marc Girardelli, Isolde Kostner, Ilka Stuhec, Federica Brignone, Alex Vinatzer, Daniel Danklmaier, Giorgio Rocca a řada dalších, třeba i včetně skokana na lyžích Andrease Goldbergera.

Pokud vás neláká se rovnou přihlásit, zkuste si trať aspoň sjet na jeden zátah. Za tři a půl minuty jako poslední vítěz Mattia Casse to nestihnete, ale až vás budou pálit nohy, uvědomíte si, jak náročným sportem vrcholové lyžování je. Pokud to není nic pro vás, tak sjeďte trať pěkně na etapy, rozhlížejte se kolem sebe a vychutnávejte si nádheru údolí. Ten požitek za to stojí.

Nejdřív se vydáte po široké červené pláni pod čtyřsedačkou Fermeda. Na rovince u její dolní stanice, kde to závodníci kalí ve vajíčku, nechte klidně nohy trošku odpočinout. Posléze si vychutnejte zvlněnou a točivou pasáž, až se připojíte na sjezdovku vedoucí zadem z Col Raiseru. Čeká vás krátká stinná prudší část a závěr opět po široké trati až zpět k Gherdëina Ronda Expressu.

Dráhou přezdívanou „metro“ se svezete zpět pod Saslong, stejnojmennou kabinkou a posléze šestisedačkou až nahoru a zpět k páteřní trati Sella Rondy.

Val Gardena Ronda – kdy, jak, pro koho:

  • celá oblast je – stejně jako Sella Ronda – pokrytá skipasem Dolomiti Superski
  • trasa Ciampinoi–St. Ulrich–Ciampinoi vám zabere bez přestávky bez front klidným tempem asi 3 hodiny
  • jde o celodenní výlet, který byste měli bez problémů stihnout, pokud vyrážíte z Val di Fassa či Alta Badie
  • z Arabby určitě vyrazte hned po ránu, a pokud jste ubytovaní v Malga Ciapele pod Marmoladou, budete mít po celý den co dělat – ale stojí to za to!
  • ideální podmínky jsou od prosince do února, za vyšších teplot a v jarních měsících je třeba počítat s měkčím sněhem v údolních pasážích i na jižním svahu Secedy
  • když je černý Saslong uzavřen na trénink a závody Světového poháru, které se jedou třetí prosincový víkend, lze sjet do St. Christiny po červené variantě tratě
  • výlet je vhodný pro zdatné i mírně pokročilé lyžaře, obtížné pasáže lze vždy objet