Domů Lyžařské analýzy elwood - č. 1 Komentář: Tomáš Mical

Tomáš Mical - komentář

k analýze: elwood (lyžařská analýza č.1) | Zpět na analýzu

První dojem:

Snaha o jízdu o kratším poloměru pěkně čistě po hranách bez bázně a hany. Mám ovšem pocit, že určitá přemíra snahy, netrpělivost a technické chybičky jízdu na velmi točivých lyžích dosti limitují.

Analýza:

Nechť je tvůj pád důkazem toho, proč jízda po vnitřní lyži není úplně tím ideálním řešením. Důvodem, proč se dostáváš téměř v každém oblouku na vnitřní lyži, je tvé postavení na lyžích. Boky jsou oproti kotníkům a kolenům příliš ohnuty a boky + těžiště díky tomu zůstává permanentně hodně vysazeně vzadu. Především v přechodu a v nájezdní fázi oblouk je to zásadní moment, od kterého se dále vše odvíjí. Způsobuje to protirotaci a omezuje práci dolních končetin a možnost vyvinout dostatečný tlak do lyží a tím používat efektivně náklonů (kterých se nebojíš) a působících sil. Vytahuješ se do oblouku pouze rameny, vnitřní lyže vyjíždí v nájezdu v důsledku hodně před vnější, přenáší se na ní váha a proto ti vnější zdánlivě odjíždí a vedení není stabilní...důsledek ti jistě nemusím opět připomínat.

Cvičení:

Zpomal!Popros někoho z tvých kamarádů, ať na tebe občas mrknou z boku a řeknou ti, zda máš hezky rovnoměrně pokrčené kotníky, kolena a boky. Osy holenní a trupu by měly být zhruba vůči sobě paralelní, to by mohla být pro tebe pomůcka k rozeznání toho, jak na lyžích stojíš. Nemáš strach z náklonů, tak ho ukaž, ale mnohem dříve v oblouku a pěkně z nové vnější lyže (končící vnitřní), na kterou si stoupni v momentě, kdy se rozhodneš, zahájit nový oblouk. Pár TIPů k tréninku: Začni hezky na modré a zkus udržet špičky lyží stále vedle sebe. Neboj se o trochu delší oblouk a udržuj stále vnější chodidlo těžší než to vnitřní.Zkus při zahájení zvednout do vzduchu novou špičku vnitřní lyže, abys měl jistotu, že vytváříš oporu na vnější lyži. V průběhu oblouku vrať špičku na zem a dokonči hezky oblouk až do konce na spodní. Hodně zdaru.

Zpět na analýzu - elwood (lyžařská analýza č. 1)

Komerční tipy