Sölden ale v pokročilém podzimu hlavně servíruje pořádný lyžařský nášup, který jen tak někde v Evropě nenajdete. Nasednete do auta a za nějakých šest hodin můžete stát pod ledovcem. Pokud si chcete středisko projet pěkně „popořádku“, zaparkujete hned na první odstavné ploše u lanovky Giggijoch. Ta vás vyveze k příjemně širokým a přehledným modrým sjezdovkám, které přejí maximálním carvingovým náklonům. Lyžaři se závodními ambicemi si tu mohou vyzkoušet paralelní měřený slalom. Když si pak večer zadáte číslo skipasu na webové stránky Söldenu, můžete si svou jízdu i zanalyzovat na videu.



Díky rozloze střediska, která činí okolo 20 kilometrů čtverečních, se lid na sjezdovkách rovnoměrně rozprostřel a o frontách se tu ani v neděli nedalo prakticky mluvit. Dostatečná sněhová pokrývka i na svazích pod ledovcem nedovolila kamenům poškrábat naše skluznice, takže jedinou starostí bylo nespálit si obličej od sluníčka.



Budete-li se ve středisku postupně ubírat směrem zprava doleva při pohledu do mapy, dostanete se k ledovci Rettenbach. My ho dosahujeme pomocí přibližovací lanovky Gletscherexpres, druhou variantou je pak dlouhý výjezd po horské silnici a pohodlné parkování přímo pod ledovcem. Právě sjezdovka na Rettenbachu hostí říjnový Světový pohár v alpském lyžování. A trať není zadarmo. Její černé značení není jen marketingový tah a sklon dá zabrat i zdatnému lyžaři!



Abyste na svoji návštěvu nezapomněli, zvěčněte se v rámečku s alpským panoramatem. Najdete ho u výstupu kabinkové lanovky Schwarze Schneid II. Odtud buď vzhůru dolů na svěťákovou sjezdovku, nebo tunelem zas „o dům dál“ a sklouznout se na slunečných a milých sjezdovkách ledovce Tiefenbach.



Ledovec za tunelem Tiefenbach polahodí především pohodovým lyžařům milujícím širé modré sjezdovky. V podstatě se jedná o jednu velkou modrou dálnici, na které si to svoje najdou i zkušení lyžaři. Třeba my! :-)



Po tom všem samozřejmě vyhládne, takže pojďme na dobré jídlo! Gastronomičtí požitkáři budou jistě slyšet na degustační večeři - první se koná den před Silvestrem a dále pak každou středu až do 1. dubna. Pětichodové menu spolu s ochutnávkou vín a hudbou k tomu na vás budou čekat v moderní restauraci IceQ v nadmořské výšce 3 048 metrů na Gaislachkoglu. My se při návštěvě „spokojili“ s nabídkou samoobslužné restaurace na ledovci Tiefenbach. Na výběr tu máte od těstovin přes pečená žebra po klasický trhanec a samozřejmě řadu lákavě vypadajících zákusků. Na mém stole nemohlo chybět tiramisu... a pivo. :-)



Co se týká akcí v Söldenu, jsou přebohaté - například párty každý pátek na Giggijochu nebo legendární představení Hannibal. Jedná se o divadelní hru přechodu slavného Hannibala přes Alpy, laděné do megashow, která spolkne více než 3 miliony eur. Při takovém rozpočtu nebudou opravdová pyramida nebo sloni na sjezdovce 17. dubna 2015 žádný problém!




Abychom dokázali zodpovědně reportovat, byli jsme vybaveni lyžemi FISCHER, oblečením HALTI, rukavicemi LEVEL a brýlemi a helmami značky SMITH.