Čtvrtek 17. listopadu, špindlerovský skiareál ve Svatém Petru. Den volna
tu slaví po svém: od rána se na Černé stříká. Svatý Petr tentokráte
vyslyšel pokorné prosby organizátorů Světového poháru a seslal na
výročí sametové revoluce počasí umožňující odstartovat přípravu
závodní pisty. Od tohoto okamžiku nastává práce pro dva zasněžovací
týmy areálu. Jsou sedmičlenné, každý má svého šéfa. Jiří Antoš je
jedním z nich, spolu s Markem Paulíčkem tvoří sehranou dvojici vedoucích
obou skupin.
„Ve čtvrtek jsme spustili šest sněžných děl na ‚hřišti’, v
pátek jsme se dostali na Velký hank a v sobotu jsme už stříkali i v
cílovém prostoru,“ podává Jiří Antoš ochotně aktuální informace o
stavu příprav, aby poté připomněl tři rozhodující faktory, které jsou
podmínkou toho, aby se mohl vyrábět technický sníh. „Jedná se o teplotu
vzduchu, vlhkost vzduchu a teplotu vstupní vody, která jde do čerpadel. Když
je například vlhkost vzduchu devadesátiprocentní a voda v Dolském potoce
má kolem pěti stupňů, tak je pro zasněžování potřeba, aby venku byly
minimálně čtyři stupně pod nulou,” uvádí příklad mezních hodnot,
při kterých možnost sněžit nabývá reálných kontur.
Venkovní teploty okolo minus pěti stupňů jsou solidní zárukou toho, že
se Kosteličová, Pärsonová, Záhrobská a spol. projedou ve Špindlu na
trati, co bude mít všechny náležitosti vyžadované ze strany Mezinárodní
lyžařské federace. FIS přímo stanoví, že na ní musí ležet 40–50 cm
sněhu. „V první fázi se musí nejprve sjezdovka nastříkat. Děla dělají
velké kupy technického sněhu, který po svahu rozhrnou rolby. Když je pista
upravená, udělá se její preparace. Vypreparovat ji znamená prolít ji
tlakovou vodou do hloubky patnácti až dvaceti centimetrů,“ popisuje Antoš
proces přípravy a dodává: „Pokud vydrží počasí tak, jako bylo v
posledních dnech, stihneme připravit Černou včas,“ říká v
jednadvacátý listopadový den. Za tři týdny a chlup musí být sjezdovka
nachystaná do gala, neboť ji přijde zkontrolovat technický delegát FIS,
který svým verdiktem rozhodne o tom, zda do Krkonoš zavítá elita ženského
sjezdového lyžování.
Jak vidno z předchozích řádků, Špindlerovský Skiareál hodlá udělat
pro konání Světového poháru maximum. Hlavním důvodem je samozřejmě
snaha prezentovat se coby prvotřídní lyžařské středisko. V tomto ohledu
nezbývá než držet palce a zároveň upozornit lyžařské gurmety na jednu
opravdovou delikatesu – možnost svézt se po skončení Světového poháru
na závodní pistě. Řečeno populárním termínem těchto dní, kdo chce
zažít pořádný fičák, ať vyrazí v průběhu zimy na Černou. A nejlépe
hned 23. prosince…


































