Když jsme se před takřka desetiletím rozhodli uspořádat první SNOWkid kemp, lyžařský týden pro rodiny s dětmi od tří let, vybrali jsme nejprve středisko – Seiser Alm v Jižním Tyrolsku. Je totiž neskutečně pohodové, útulné, s kopci vhodnými pro malé děti, širokou nabídkou nejen lyžařské zábavy, s lanovkami, z nichž děti nemohou vypadnout. Se skvělými restauracemi, které jsme za ty roky ani nestihli všechny objevit, zato jsme si ověřili, že je skutečně většinu času zalitý sluncem, jak se tam traduje.
V rámci osady Compatsch, která je, přestože malinká, největším sídlem v oblasti, jsme podrobili rešerši snad všechny budovy nabízející ubytování. Vítězem našeho interního tendru se stal Piccolo Hotel Sciliar. Hotel vedený rodinou původně z Itálie není nijak nabubřelý, ba spíš skromný než luxusní, a ukázal se jako skvělá základna pro naše dětské akce. Je dobře, že není naleštěný do posledního detailu, a vůbec nevadí, že sem tam objevíte retro prvky či zákoutí – alespoň není moc toho, co by děti mohly poničit. (Je tedy pravda, že právě touto dobou, na jaře 2022, prochází hotel další fází modernizace, takže příště dost možná už náznaky minulých časů neobjevíme). A podobně nevadí jeho menší pokojíky. Naopak člověka nutí trávit volný čas společensky ve veřejných prostorech nebo na baru, jehož nabídce věnujeme samostatný odstavec…
Unikátní poloha
Asi prvním zřejmým lyžařským argumentem pro výběr hotelu Piccolo je jeho poloha. Přijedete (na propustku) k hotelové budově, zaparkujte pár metrů od dveří. Z lyžárny je to na sjezdovku nějakých deset metrů. Na lyžích se svezete pod severní sjezdovky Seiser Almu, přelyžovat zpět k hotelu pak dá nějakých 20 minut. Lyže nemusíte celý den sundat.
Hotel leží přímo u sjezdovky, vše další je v dosahu desítek či malých stovek metrů
Jídlo a pití
Seiser Alm nabízí přes tři desítky malých restaurací postavených často ze starých salaší a stodol, což je další specifický prvek místa – požitkář si jen málokde jinde užije tak jako zde. V hotelu se pak podává pestrá a bohatá strava složená z několika chodů. Už jen sám předkrmový a salátový bufet by člověku k nasycení vystačil. Po něm ale ještě přijde na řadu polévka nebo teplý předkrm, hlavní jídlo s „nekonečnou“ přílohou a dezert, případně ovoce nebo sýr. Jídlo je samozřejmě výtečné a je s ním jediný problém – hlídat se, aby se člověk večer co večer nepřejedl.
Nejlepší aperol světa
Zatímco o celkový chod hotelu se stará jeho majitelka, paní Patrizia Lasagna, za hotelovým barem připravuje nápoje jeden z jejích synů. Jím, ale i jinými hotelovými zaměstnanci či samotnou Patrizií připravený aperol je nejenom mimořádně poctivý, ale stojí pouhých 5 euro. Každopádně, tamní aperol se pro nás stal etalonem určité kvality hotelového servisu, kterou nezřídka kdy testujeme v jiných zařízeních právě prostřednictvím tohoto míchaného nápoje. Nestalo se nám, abychom někde narazili na lepší. A samozřejmě, připravuje a pije se i mnoho dalších koktejlů, likérů včetně těch lokálních a jihotyrolského vína, z něhož je regionálně nejslavnější odrůda Lagrein. Ceny často směle konkurují těm v obdobných zařízeních v Česku. Bar hotelu Piccolo a jeho produkty se v čase ukázaly jako další prvek generující naši afinitu k podniku.
Aperol je tu nejlepší, na jaký jsme kdy narazili. V zimní sezóně 23-24 stál 6 euro, tedy asi jako v běžné české restauraci
Bazén a sauna
Pro děti se v mezidobí nabízí hotelový bazén, kde obvykle odčerpají energetické zásoby zbylé po lyžování. V suterénu hotelu to není žádný supermoderní wellness, ale účel splní, můžete se i ohřát v infrasauně nebo zajít na střešní vířivku s vyhlídkou na slunce zapadající nad impozantním masivem Schlernu. Na tutéž stranu má výhled i většina pokojů, takže trasu zlatého terče do sluneční postele můžete sledovat den co den.
Rodina pro rodiny
Jak už bylo řečeno, hotel provozuje rodina a provozuje ho tak, aby byl útočištěm zejména pro rodiny. Vše se řeší osobně a ihned, nenarazíte na žádný úřední šiml, na všem se snadno domluvíte. Patrizia preferuje italštinu, ale s ostatním personálem se většinou domluvíte anglicky i německy. Vrcholem týdne bývá čtvrteční party, kdy se paní majitelka vzdá své úctyhodné role a převlékne se třeba za pirátku nebo klauna. Následně se rozjede bujarý večer s živou muzikou a tancem. Mnohdy někoho zaskočí svou hlasitostí, ale snad vždy je z toho nezapomenutelná, veselá a živá party – něco, co k dovolené také patří.
V zimě i v létě
Do Seiser Almu jsme před lety přijeli i v létě. Byli jsme zvědaví, jestli známá lokalita pomůže s motivací dětí k pohybu. Přeci jen se zdá snazší umluvit děti k výletu do míst, kde to znají v zimě z lyží. Nicméně se ukázalo, že s motivací není problém. Snad za to může tamní energie, ale i s poměrně malými dětmi mezi 7 a 11 lety jsme byli schopni zdolat nejvyšší okolní hory Schlern nebo Sasso Piatto. V okolí je množství atrakcí, od výletů na vymazlené horské chaty po výlety na elektrokolech, ferraty nebo za koupáním. A bylo to tak skvělé, že jsme se po další tři léta vrátili a letní týden strávili v Piccolu místo u moře. Chcete-li, přečtěte si o tom v článku Letní Seiser Alm - víc než jen nostalgie.
Ať v zimě, nebo v létě, v Piccolu zažijete, co je to „skutečná dovolená“. Tak alespoň moje manželka charakterizuje fakt, že se nemusí o nic starat, celá rodina dostane snídani a večeři a má pořád uklizený pokoj. A co může být základem pro spokojenou rodinnou dovolenou než spokojenost manželky…
Pokud byste měli zájem se o hotelu dozvědět více nebo si tam rovnou rezervovat pobyt, obraťte se na nás e-mailem na team@snow.cz, rádi vám vše za lepší cenu zajistíme.