Val Gardena je společně se sousedním areálem Seiser Alm největší lyžařskou oblastí Dolomiti Superski a zároveň součástí slavného lyžařského okruhu Sella Ronda. Zatímco Seiser Alm nabídne výborné podmínky rodinám s dětmi, vrchol Ciampinoi v Gardeně hostí pravidelně Světový pohár mužů ve sjezdu, a tak je spektrum lyžařů, kterým se ve Val Gardeně bude líbit, poměrně široké.


Sjezdovky ve Val Gardeně jsou však symfonií pro lyžařskou duši. Nejsou tu žádné spletité krkolomné pavučiny sjezdovek, nýbrž většinou široké přehledné tratě dálničního charakteru. Pokud jsou sjezdovky členité, tak jen lehce, a pokud se trať stáčí do zatáčky, tak je dostatečně široká a otevřená, takže se tu na sjezdovkách dá dobře předvídat i ve vyšší rychlosti. Bez nadsázky by se dalo říct, že těmto sjezdovkám by šlo jen horko těžko něco vyčíst, zvláště při nízké předsezónní návštěvnosti.


Méně zkušení lyžaři tu mohou zamířit na pozvolné svahy pod vrcholem Piz Sella, kde najdou modré široké dálnice, které jsme tu po ránu měli dokonale pokryté manšestrovým kobercem. Kdo neholduje rychlým prudkým tratím, bude se mu pohodovost sjezdovek zamlouvat a navzdory mírnějšímu sklonu se tu dají vykružovat příjemné carvové obloučky.


Výzvou pro zkušenější lyžaře může být safari The Legendary 8, což je 8 zdejších nejvýznamnějších sjezdovek s příběhem. Nechybí mezi nimi samozřejmě legendární trať Saslong, na které se jezdí Světový pohár mužů ve sjezdu a super-G, patří sem ale také například sjezdovka Falk – „První“, která je jednou z nejstarších sjezdovek Dolomit a lyžuje se na ni už od roku 1940. Tahle trať nabídne neokoukatelný pohled na pohoří Sella, ale také lehce členitý a středně sportovní profil, takže baví nejen panoramaty, ale hlavně i samotnou jízdou.


Další sjezdovkou z legendární „osmičky“ je sjezdovka Gardenissima – „Senzační“, která se spouští na prosluněné Secedě a jezdí se na ní nejdelší obří slalom světa na konci každé sezóny. Tuhle sjezdovku si opět nelze neoblíbit. Je široká jak letiště a náramně přehledná, což se hlavně při relativně vyšší rychlosti, která se tu na červeném sportovním sklonu dá hravě získat, docela hodí.


Seceda je ale celkově velmi líbivou částí Gardeny - neleží na „hlavním tahu“ Sella Rondy, takže jde o takovou okrajovou část s nižší zalidněností a z hlavního lyžařského centra Val Gardeny se sem dostanete metrem vedoucím pod městečkem St. Christina. Výhodou Secedy je také orientace sjezdovek, které jsou od rána na sluníčku - na rozdíl od sjezdovek na protější straně, které leží po většinu dne ve stínu mohutného skalního zubu Sasso Lungo.


Do „Legendary 8“ patří také sjezdovka Cir – „Ženská“, na které se jel v roce 1970 Světový pohár žen ve sjezdu. Trať startuje z vrcholu Dantercepies skoro až na hranici s vedlejší lyžařskou oblastí Alta Badia a opět nabídne trochu jiný pohled na signifikantní masiv Sasso Lungo. I tato sjezdovka stojí za opakované jízdy, protože je opět příjemně široká, hodně rychlá a pro zpestření nabídne i dvě hravá esíčka, která jsou ale opět v celé šíři dobře přehledná.


Z výzvy osmi legendárních sjezdovek jsme si už dále dali jen sjezdovku La Longia – „Nejdelší“, která startuje na Secedě, končí v městečku Ortisei a po proměnlivém profilu na ní nalyžujete 10 km, čímž patří mezi vůbec nejdelší sjezdovky Dolomit. Čtyři sjezdovky nám tedy stále chybí, což je škoda, protože pokud bychom pokořili všech 8, dostali bychom v turistické kanceláři Val Gardeny cenu a digitální diplom The Legendary 8. Takže co jsme nezvládli my, dejte za nás vy a nezapomeňte si u toho stáhnout do telefonu aplikaci, kterou si aktivujete vždy na startu konkrétní legendární sjezdovky.


Lyžování ve Val Gardeně ovšem nabízí mnohem víc než legendy, každá část areálu má něco do sebe a každá zaujme trochu jinými sjezdovkami nebo i trochu jiným pohledem na Sasso Lungo nebo Sellu. Zatímco ze Secedy nebo Dantercepies působí masív Sasso Lungo jako jeden celek, ze strany z Col Rodelly směrem do Val di Fassy se nad vámi tyčí tři obří špičaté zuby. A zatímco máte na svižných červených sjezdovkách nad Passo Sella v zádech skalnatý trojzubec, před vámi se otevírá ten nejvýraznější pohled na mohutnou skalní skupinu Sellu.


Val Gardena je součástí slavného lyžařského safari Sella Ronda, tedy lyžařského okruhu obepínajícího pohoří Sella a měřící úctyhodných 40 km. Projet ho můžete z obou stran, tedy buď po zeleném okruhu, který vede směrem na Val di Fassu, Arabbu a přes Alta Badii zpět do Val Gardeny, nebo opačně po oranžovém okruhu, který je zhruba o 2 km delší než zelený.


Shodou okolností jsme Val Gardenu navštívili právě při Světovém poháru mužů ve sjezdu a super-G. Sice jsme si tak „na vlastní nohy“ nemohli vyzkoušet zmíněnou legendární sjezdovku Saslong, jakožto velcí fanoušci sjezdového lyžování jsme si ale nemohli přát víc, než být u takové události na živo a zažít atmosféru Světového poháru jinak než u TV.


Jako diváci jsme se účastnili jen čtvrtečního sjezdu (15. 12.), což byla náhrada za zrušený sjezd v Lake Louise, takže jsme se vyhnuli víkendovému návalu dopředu plánovaných závodů a byla tak větší možnost setkat se tváří v tvář s našimi lyžařskými idoly. Z takového Kildeho se mi skoro rozklepala kolena. :-) Jinak nás překvapila docela příznivá cena vstupného, která činila 20 eur na hlavní tribunu a součástí ceny byl nápoj a párek v rohlíku. Zda byla ale cena vstupného o víkendu vyšší, jsme už nezjistili.


Psát o Val Gardeně a vynechat gastronomii by byl hřích, protože právě na kulinářských zážitcích si tato lyžařská oblast zakládá a ne náhodou v údolí najdete hned několik michelinských restaurací. Za zastávku samozřejmě stojí prosluněné terásky a horské chaty přímo u sjezdovek a já osobně tu nejvíc oceňuji tradiční italská prkýnka plná kvalitního prosciutta, bresaoly nebo sýrů, to je mi zkrátka tak nějak víc po chuti než rakouský šnicl. Doporučovat konkrétní restauraci nemá smysl, prakticky žádnou tu chybu neuděláte, nicméně nás učarovala horská chata Sofie na Secedě, která okouzlí exteriérem i interiérem, dobře tu vaří a navíc je její terasa po celý den na sluníčku.


Fajnšmekrům opravdu doporučuji navštívit jednu z michelinských restaurací v údolí, tedy Alpenroyal Grand Hotel v Selvě s hvězdným šéfkuchařem Mario Porcellim nebo Anna Stuben v hotelu Gardena Grödnerhof v Ortisei s hvězdným šéfkuchařem Reimundem Brunnerem.


Nám to nedalo, a když už jsme tolik toho o zdejších gastrozážitcích četli, chtěli jsme nějakou tu michelinskou restauraci vyzkoušet na vlastní chuťové pohárky, a tak jsme si zvolili zmíněnou Annu Stuben v Ortisei. I když jsme do restaurace přišli bez rezervace, měli jsme štěstí na poslední volný stůl, pro jistotu ale rezervaci doporučujeme. Netroškařili jsme a rovnou jsme si vybrali šestichodové menu, kdy je ke každému chodu servírované příslušné víno. Ve spojení s dobovým interiérem a jídlem, které bylo naprostou delikatesou, jde o velmi zajímavý zážitek. Celková cenovka pro dva za šestichodové menu včetně vín činila v přepočtu 7 000 Kč, což je cena srovnatelná s podobným menu v ČR.


Val Gardena v kostce:

Vzdálenost z Prahy 7 h 25 min
Celodenní skipas dospělý 62 eur
6 denní skipas dospělý 312 eur
Celodenní skipas mládež (nar. po 26. 11. 2006) 43 eur
Děti do 3-8 let v doprovodu rodičů zdarma
Celodenní skipas senior (narozeni před 26. 11. 1957) 56 eur
Provozní doba střediska 8:30-16:00
Webové stránky střediska www.valgardena.it
Ubytování www.residence-altea.it