07.10.2009 01:00:53 #1 

administrator

(Ivo, jurnečka.ivo@seznam.cz) Zdravím,lyžuji již léta a kdykoliv je příležitost a peníze tak na nějaký ten svah rád vyrazím.Ale již dlouho jezdím na jedněj lyžích,a vlastně ani nevím co je to za lyži a jak je to s její tvrdostí.Jená se o model Sporten AHV,ještě ten první bez číselné řady,jen vím,že když jsem si ji kupoval byla to prý kvalitní lyže…?Mohl by mi někdo poradit jak je to s tvrdostí této lyže?Osobně si myslím,že je asi dost tvrdá,protože na upraveném povrchu drží,postupně jak se sjezdovka rozbíjí je to s ní horší,nedej bože aby byl led a muldy,pak z toho lyžováni nic nemám,nebo na to už nemám sílu,nevím?Chci si letos konečně koupit nové lyže,tak bych rád věděl čeho se mám vyvarovat,potřebuji lyže co dokážu ovládnout i na rozbitých sjezdovkách,což jsou u nás odpoledne témeř všechny.Rád jezdím široké oblouky,nejlíp přes celou sjezdovku,když to jde,a jidině modré a červené sjezdovky,černé zrovna nemusím,většinou bývají nejvíc rozbité,lyže se mi zbytečně rozjedou a pak je nezvládám,možná je to taky jejich tvrdostí?Nikde jsem na lyžích nenašel nic co by označovalo jejich tvrdost nebo nevím jak se to značí,tak snad mi někdo bude schopen poradit,popřípadě vyvést z omylu a doporučí mě typ lyží co by mi vyhovoval:-).Všem děkuji za odpověd,díky Ivoš

07.10.2009 13:16:28 #2 

administrator

(Krab, ) bych doporučil brousek a najít trochu jiný způsob jízdy. AHV (ty původní) byly opravdu celkem kvalitní, otázkou je vhodná délka – a nezapomenout, že nic nevydrží věčně. Jinak je třeba vyzkoušet.

08.10.2009 03:13:45 #3 

administrator

(ivan, ) První AHV byla lyže, na níž se ve Sportenu učili dělat sjezdovku s dřevěným jádrem. Tvarově poplatná době = dnes už zoufale nevykrojená. Tehdy jsem se konzultačně podílel na vývoji a pamatuju, jak jsem prototyp tvrdě kritizoval kvůli nedostatečné tuhosti v ohybu. Měl jsem ho celou sezonu. Snad ho potom trochu vyztužili, přesně nepamatuju. Další generace, už značená 01, byla už o něco lepší, až na děsnou skluznici.
Ta lyže už je dneska historie. Klobouk dolů před Petrem Ondráčkem (šéfkonstruktér) & Co., že po rozpitvání pár slalomek dokázali už druhý model, slalomku 06, udělat jako velmi vydařenou sportovní lyži. Ta původní AHV (01) ještě nějakou dobu žila, ale podle dnešních měřítek už to není lyže.
Postav se někde v testcentru nebo při předváděčce na aktuální dobrý sportovní model a ucítíš sám.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy