Domů Diskuze Česko Harrachov: [Středisko]

Harrachov: [Středisko] (strana: 2)

12.04.2022 16:32:43 #32 

fricino

Já byl v sobotu a to mě docela zklamalo. Napadlo cca 10 a oni to v 6 ráno stáhli. Samozřejmě to nestihlo přituhnout, takže to vytvořilo na tvrdém podkladu dost divnou vrstvu do které se člověk propadnul zrovna ve chvíli, kdy měl lyži nejvíce zatíženou:) Paradoxně se podklad zlepšoval tím, jak se ta horní vrstva rozjezdila.. Přišlo mi to jako docela fail, ale je možné, že to z pohledu střediska mělo nějaký smyl..

12.04.2022 18:28:56 #33 

ZB?

Lyze-to je moje diagnoza...

12.04.2022 18:32:55 #34 

ZB?

>> #32, fricino, 12. 04. 2022 16:32:43

Vždy to ma nějaký význam… Nejspíš čekali kdy přestane sněžit aby nemuseli jezdit dvakrát… Přirodě neporučíš… (teda kromě bolševiků)

Lyze-to je moje diagnoza...

12.04.2022 21:21:11 #36 

johnycek muž

>> #28, VojtěchV, 12. 04. 2022 10:09:53

Podklad byl opravdu tuhý, ale nikde snad nebyl ledovatý, viz foto. Spíše takový agresivní, občas hranu nechtěl pustit

Takže stejný jako u nás. Taky jsem žádný ledy nepotkal. Naposledy snad někdy minulý pondělí.

12.04.2022 22:38:27 #37 

fricino

>> #34, ZB?, 12. 04. 2022 18:32:55

No to prave nebyl ten pripad. Podle me to rolbovali i vecer. Asi spis cekali, ze to stihne jeste prituhnout, ale tentokrat jim to dost nevyslo..

13.04.2022 20:38:29 #38 

slowthinker

Posílám stručný report z dnešního Harrachova.
Celý den slunce, max. teplota 14
Lanovka ve špičce tak akorát stihla nabírat cestující bez front, s tím, že sedačky byly obsazené tak z půlky. V okamžicích, kdy bylo málo lidí, byla obsazenost sedaček pod 5% 

Na sjezdovce jsem vůbec nikdo nepotkal, jezdil jsem tam celý den sám! Nevím kam ti lyžaři mizeli, hodně bylo nahoře u kiosku, ale to stejně neodpovídá mnořství lidí vytažených nahoru.
Množství sněhu na sjezdovce bych označil za ideální: člověk si musel dávat pozor kudy udělá zatáčku, protože občas koukal kámen, ale těch kamenů bylo tak akorát ;-) , že lyžování bylo zajímavější, ale na druhou stranu nebylo třeba jezdit extra opatrně nebo pomalu. Ale pozor, sníh může rychle odejít. 

Krásné výhledy na můstky.Viz fotky

EDIT: raději jsem přidal smajlík, abych neodradil nějakého rychločtenáře

Fotky

13.04.2022 20:41:02 #39 

slowthinker

Fotil jsem na třech místech sjezdovky, vždy nahoru a dolů.

Fotky

14.04.2022 08:34:54 #40 

Jendajede

>> #39, slowthinker, 13. 04. 2022 20:41:02

Já píšu pořád že máš smysl pro humor :-) :-)

14.04.2022 20:46:02 #41 

oblouk muž

>> #39, slowthinker, 13. 04. 2022 20:41:02

Příště se zkus zeptat, kde je sjezdovka. Po tom co vidíš pod sebou když sedíš na sedačce jezdí jen pravověrní teréňáci, lyžaři sjíždějí po srabském vysněženém a urolbovaném skorováclaváku…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

15.04.2022 07:53:29 #42 

slowthinker

Sníh na mé sjezdovce včera vydržel
Do odpoledne bylo pořád jasno.

přes noc pršelo, studená fronta, dělá se jasno

Edit: začíná mzit

Teď prsi

Už neprsi

Chvíli svítilo teď zataženo a neprší. Dnes je naposledy co dělám nějaký report. Tohle nemám zapotřebí.

Přestalo pršet ale teď prsi solidně. Je po 11 h.

Sníh na sjezdovce 2 dny držel přes teploty 15 stupňů, ale v noci pršelo. Hodně toho odtalo, pokud někoho natesily fotky a chce sem přijet, už to nedoporučuji (EDIT: beru zpět dá se, pokud přežijete případnou díru ve skluznici). Kamenů je hodně, chtělo by to dokonalou viditelnost aby se to dalo jezdit. Za deště se tam bojím, naštěstí vedle se staví dálnice, tak jezdím po ní.

Už neprsi. Je poledne

Pořád neprší, nahoře mlha ale je jakž takž vidět. Je 13.30

Už nepršelo a mlha se víceméně zvedla.
Uf

16.04.2022 14:16:53 #44 

slowthinker

Dnes, sobota, velikonoce:
Nebyl jsem dnes nahoře.
Celou noc pršelo, přes den skoro zataženo. Ve 13 h je většina sedaček aspoň částečně obsazených. Fronta není nebo na jednu dvě sedačky
Teplota o něco nižší než včera, tvrdost sjezdovek dedukujte z následujícího popisu, s přihlédnutím k tomu že je tu mnohem více lidí

Včera, pátek:
Počasí popisuje minulý příspěvek.

Stav sjezdovky:
poprvé jsem tam byl cca v půl jedné, teplota 5 stupňů po dešti, a bylo to ztuhlé, drnkalo to pod lyžema, nepříjemné zvláště při pomalé jízdě. Během dne to postupně měklo, ale k téměř dokonalému (neprojetá místa malinko tahala za nohy) firníku ze dvou předchozích dnů se to nedostalo
Kameny se rozmnožily, ale pořád zůstaly téměř čisté úseky. Poslední část před výjezdem z průseku je trochu na morál: nejdřív jsem si ze sedačky naplánoval jak to odjet, ale potom shora dolů jsem viděl jenom souvislý úsek skalek a trávy, sníh byl schovaný, moje odvaha klesla na nulu a přešel jsem na plužení :-D
Fotka je ze včerejška.

Rozestavěná dálnice/václavák
…byla ráno snad i měkčí než dva předcházející dny, a to přestože teplota dole klesla za 14 na 7. Asi kombinace nočního deště s vyšší noční teplotou(?)
Přes den to ale bylo mnohem tužší předtím:
Ve spodní části mají stavaři vedle dálnice postavený vrátek, a lyžaři tento průmyslový vlek používali na vytažení nahoru,. Zkusil jsem to několikrát taky. Je to placka s parametry mezi zelenou a modrou sjezdovkou, a já na tom překvapivě dokázal (na slalomkách) zatočit: půlku jsem odjel ve vajíčku a díky tomu jsem dokázal několik zatáček! Nevím jestli mám být na sebe pyšný nebo to znamená degradaci ve směru ke sjezdovkovému lyžaři, nebo, ještě hůř, k tyčaři.
No ale proč to píšu: Byly tři hodiny, podklad byl tvrdý, a na tom jenom trošku roztálého. Občas dokonce takový ten „teplý led“, jako bývá na jaře na lesních cestách. Předchozí dny byla v těchto místechj ve stejnou dobu čvachta.
Nahoře na dálnici v pravotočivé zatáčce do „prudší“ části bylo pár vykukujících kamenů.

Fotky

16.04.2022 20:31:49 #45 

HonzA_ muž

>> #44, slowthinker, 16. 04. 2022 14:16:53

Dobře se bavím, upřímně netuším co mám brát vážně a co ne :-D

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

17.04.2022 09:14:07 #46 

slowthinker

Teď je neděle, na nule, bylo slunce ale asi se zatáhne, fronta v 9 k turniketum, tj asi 3 min. Vzhledem k jejich systému 5 hodinové permice (čas se odečítá po hodinách, takže kdo stihne projít turniketem v čase 0:59, nesežere mu to další hodinu) to bude asi občas o nervy.

9.30 fronta se nezvětšuje, slunce asi bude pořád svítit skrz mracky

11.30 vše zůstalo stabilní

Odpoledne jasno, takže oproti pátku to na dálnici kolem stavebního vrátku bylo rozbředlé, přestože byla nižší teplota asi

19.04.2022 20:09:45 #47 

slowthinker

>> #45, HonzA_, 16. 04. 2022 20:31:49

upřímně netuším co mám brát vážně a co ne :-D

:-) Obecně všechno co sem píšu o lyžování je v zásadě pravda, třeba jenom trochu nestandardně podaná.
Trochu ozřejmím věci kolem „dálnice“, protože by mě zajímala případná zpětná vazba.:

SL
Kolem toho stavebního vrátku (myslím že se jmenuje Doplik) bych se nemusel nutně rozjíždět ve vajíčku, a přesto bych na slalomkách zatočil. Jenomže vzhledem k tomu, že jsem intuitivní lyžař, měl bych na výběr asi tak 100 způsobů co v pomalé rychlosti dělat, a nepoznal bych co je správně. Intuice v této situaci nefunguje.
Takže postup vypadal takto: Šusem jsem jezdil asi tak třetinu Dopliku, v podstatě dokud to zrychlovalo, a vzhledem k tvrdšímu podkladu to stačilo na dosažení jakési minimální rychlosti ve které jsem byl provozuschopný: už jsem neměl na výběr co s lyžema dělat, (intuitivně) se nabízel jediný způsob jízdy, u kterého jsem cítil že je to přesně to, na co jsou tyhle lyže stavěné a co ode mne očekávají. Měl jsem z toho super pocit
„Jediný způsob jízdy“ není míněno doslova. Mohl jsem korigovat detaily: frekvenci, jak hodně přimáčknu tělo ke svahu, jestli lyže podržím v oblouku déle takže mi vyjedou ze sněhu a „přehraňovat“ budu ve vzduchu, nebo jestli do toho budu bouchat nebo pojedu „light“.
U toho posledního se zastavím: „bouchání“ (to slovo je možná až příliš silné, nekopu do toho maximální silou) a silová jízda je jednak jedna z věcí co mě na lyžování baví. Ale současně mi přijde efektivní, alespoň z hobíkovského pohledu „dobrá jízda=dobrý pocit“. Když jsem dal ránu, v každém oblouku jsem měl pocit pevnosti a jistoty. Když jsem zkusil oblouky light, stávalo se že lyže trošku znejistěla, zavlnila se a tak, zřejmě chybějící „technikou“. (Připomenu: byl tvrdý podklad, s trošku natátou vrstvičkou. Takže mě napadá: že by to „znejistění“ lyže bylo taky tou vrstvičkou?)

Mimochodem, viděl jsem na Doplíku jezdit člověka, který jezdil neuvěřitelně líně, pomalu, ani se pořádně nevkláněl do oblouku – ale zřejmě věděl něco o technice a jak na tom stát. Já bych tohle na mírném svahu nikdy nedokázal, v té pomalé rychlosti bych nevěděl, co si počít.

GS
Srovnám SL a Doplik s jízdou úplně seshora po červené na GS.
I na GS potřebuju nějakou minimální rychlost, abych „dokázal zatočit“ nebo abych se na lyžích „nepotácel“.
(Pro obecnou situaci bych místo „rychlost“ raději použil slovo „hybnost“, ale ne v tom původním fyzikálním smyslu. Hybností označuju to, jakými silami na mě kopec působí. Takže na prudším kopci k tomu, abych získal potřebnou hybnost a „dokázal zatáčet“, mi stačí nižší rychlost.) („Potácet se“ je můj subjektivní pocit, když se mnou lyžuje nějaký turista tak mi stejně řekne „jezdíš krásně“ :-)

V neděli bylo na červené v Harrachově opravdu hodně lidí, a já vždycky musel zastavit v pravotočivé zatáčce nad nejprudší částí a čekat na příležitost. Když se dostavila, šusoval jsem asi tak čtvrtku toho svahu, a stejně jsem nedosáhl potřebné minimální hybnosti a potácel se. Takže jsem se musel postupně učit/vzpomínat jak se to dělá. Teprve sedmá jízda se mi pocitově opravdu líbila.
Na bájném Stohu :-) (nebo jiné černé sjezdovce) jsem schopen na GS slušně lyžovat okamžitě, nepotřebuju se to učit během sedmi jízd. Protože intuice a větší „hybnost“, která mě rychle srovná do latě. Nemám na výběr 100 možností jak to jet a nemusím pracně hledat tu správnou.

SL i GS
Mezi „potácením se“ a jízdou která sedí je pocitově nebetyčný rozdíl. Pro mě je to extáze když to všechno sedne jak prdel na hrnec, tělo se pocitově dokonale složí do zatáčky tak nějak bez námahy (v tu chvíli si uvědomím, jak během potácení se dělám hromady zbytečných a namáhavých pohybů).
Na červené i černé je to extáze a) z dobře provedeného oblouku, na černé navíc b) z té „hybnosti“, ze sil co na mě působí – je to „záhul“. Na slalomkách jsem ale zažil jenom o trošku slabší záhul i na tom Doplíku: nebylo to z rychlosti, ale z frekvence a jak se tělo mlátí ze strany na stranu.

Věřím, že i když mi oblouk /jízda pocitově perfektně sedne, z pohledu „závodní techniky“ je tam dostatek detailů, které jsou špatně. To ale mě jako hobíka nezajímá. Hobík na lyžích nemaximalizuje rychlost/čas, ale dobrý pocit z jízdy.

Koukám, že sestak.dom odkázal na můj dřívější příspěvek, který s tímto tochu souvisí.

19.04.2022 20:58:24 #48 

Jendajede

>> #47, slowthinker, 19. 04. 2022 20:09:45

Už pouze jenom když to celé začneš : " Obecně všechno co sem píšu o lyžování je v zásadě pravda, třeba jenom trochu nestandardně podaná ". ......Pro mě osobně je lyžování téměř vším jiným než tím co popisuješ ty, od tvojí intuice, vidění techniky, postupů a snad úplně všeho. Ale sranda někdy je, to jo :-)

19.04.2022 21:17:28 #49 

IIIvan muž

>> #47, slowthinker, 19. 04. 2022 20:09:45

Mňa by niekedy strašne zaujímalo, že čo sa vlastne v reáli skrýva za jazdu, popísanú takýmto textom :-D

19.04.2022 21:31:25 #50 

slowthinker

V pondělí jsem už nejezdil. Byl to poslední den, ale přesto svah večer rolbovali (sněhu je dost). Co se tam teď děje?

V neděli jsem pod lany vyměnil slalomky za tlusté lyže. Byl to větší rozdíl než jsem čekal.
Pošlu později report, ale protože už nebudu popisovat podmínky pro lyžování, přesunu se do tématu, na které odkazuju níže.

>> #41, oblouk, 14. 04. 2022 20:46:02

Po tom co vidíš pod sebou když sedíš na sedačce jezdí jen pravověrní teréňáci, lyžaři sjíždějí po srabském vysněženém a urolbovaném skorováclaváku…

To si zaslouží zvláštní téma

>> #48, Jendajede, 19. 04. 2022 20:58:24

Dík za zpětnou vazbu :-)

>> #49, IIIvan, 19. 04. 2022 21:17:28

:-) Se někdy přijeď podívat. Mám diváky rád.
Všiml jsem si, že když jsem jezdil pod lany, lidi na sedačce se otáčeli a to i když jsem jel volněji. Podle mě čekali jestli to přežiju nebo ne. Přitom já jsem hrozně opatrnej a nesmělej: jezdil jsem tam čtyři odpoledne a jenom velmi pomalu jsem přitvrzoval. Až poslední den jsem si užil pořádnou jízdu když jsem doufal že se trefím na flek se sněhem ale vzal jsem to přímo přes dvě skalky.

19.04.2022 22:32:59 #51 

m3 muž

>> #48, Jendajede, 19. 04. 2022 20:58:24

>> #49, IIIvan, 19. 04. 2022 21:17:28

Letos po mnoha letech se nekonalo plnohodnotné rychlostní vlákno, což mě tedy upřímně docela mrzí. Rychlostkáři na SL se asi přesunuli se svými výkony jinam, takže tajemství RV asi zůstane dále neodkryto. Na druhou stranu se nám tady vyprofiloval borec úplně jiného kalibru, tak mu prosím nerozkopávejte bábovičky ať se něco dozvíme.

19.04.2022 23:00:13 #52 

slowthinker

off-topic

>> #51, m3, 19. 04. 2022 22:32:59

Moc se omlouvám. Dovolil jsem si příliš. A slibuju, že se na GS už ani nepodívám. Nejsem jich hoden.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy