Jaké lyže pro kristiánky?

16.12.2013 22:50:58 #1 

Panas

Zdravím,

potřebuji poradit, jaké lyže si mám vyzkoušet, mám trochu na dnešní styl atypické chutě.

Měřím 190, vážím 95. Nejsem excelentní lyžař, ale něco trochu zvládnu. Začínal jsem na dvoumetrových klasických rossignolech, velmi tvrdých a rychlých. Před třemi lety jsem přeskočil na heady, lehce carvingové, 190cm, opět dost tvrdé, rychlé. Dříve mi hlavní požitek z lyžování přinášela právě rychlost, takže to bylo celkem ok, i když ty lyže byly určené pro kvalitnějšího lyžaře a občas mi to připoměly. V současné době ale častěji jezdím na přeplněných sjezdovkách, kde bych se s čistým svědomím nemohl rozjet jak by se mi chtělo a taky si už asi víc uvědomuji každý přemet navíc :-)
Další věc co mě na lyžování baví, je nasekat co nejvíce obloučků s nohama u sebe na co nejkratším úseku, tzv. kristiánky, jestli se nepletu. S carvingovou lyží se to moc nemusí, protože je naopak potřeba lyžemi smýkat. Terén jakýkoli, upravená sjezdovka, rozoraná, prašan, boule, hlubočák…
Snažím se to praktikovat na současných lyžích, ale jak délka tak rychlost jsou tu dost na škodu :-). Taky bych to rád příležitostně proložil krátkým obloukem, ale hlavní cíl to není.
Takže zvažuji že si na zkoušku půjčím zřejmě nějaké kratší, crossové lyže, chtělo by to asi trochu širší střed a užší patky? Máte nějaké tipy,rady, zkušenosti?

16.12.2013 22:59:25 #2 

hm1

Ahoj,

nevím jestli chápu správně toto: " S carvingovou lyží se to moc nemusí, protože je naopak potřeba lyžemi smýkat."

Carvingovou lyži dělá carvingovou, její telemarský tvar a pokud se používá k tomu k čemu je určena – jede se po hraně. Beze smyku, ten je u carvingu nežádoucí … Tak nevím jestli tohle jsem pochopil úplně správně…

16.12.2013 23:16:03 #3 

Panas

>> #2, hm1, 16. 12. 2013 22:59:25

Formuluji to tedy jinak :-) Místo „S carvingovou lyží se to moc nemusí, protože je naopak potřeba lyžemi smýkat.“ bude přesnější „Zatímco s carvingovou lyží se nesmýká (jedu jednou stopou po celé délce hrany), při kristiánkách se s lyží smýká, lyžař se nadlehčuje a přehazuje zadek lyží ze strany na stranu.“ Možná to není přesný popis, ale nejsem instruktor. Na webu jsem našel přiložené video

Takže chci carvingové lyže používat i na něco jiného než na carvingový oblouk. A hledám, které carvingové lyže pro to budou nejvhodnější, protože jestli se nepletu, jiné než carvingové dnes nekoupím.

Video

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy