Pořizovali jsme boty
17.12.2013 20:05:56 #1
(Předešlu pro ty, kdo mě nemají načteného. Mám už 30 let manželku, kterou tituluju jako geniální. Důvodů pro toto tvrzení mám za tu dobu více než dostatek (mí známí vědí, že to není ironie, nýbrž průběžně obdivná pokora), ale ty nelyžařské zde nechám stranou.
Okolnosti tomu chtěly, že jsem pro tuto bájeslovnou bytost včera (pondělí 16/12/13) pořizoval lyžařské boty v Rossi shopu v Praze, Myslíkově.
Proběhlo to sice trochu atypicky, protože jsem si i coby anonym od začátku vytvořil postavení toho, co ví, co chce a co si diktuje, ale oba prodávající hoši dobře spolupracovali a podle všeho byli i beze mě přiměřeně v obraze. Dovoluju si proto směle odhadnout, že i bez znalého znalce mého typu by zákazníka/zákaznici dovedli ke slušnému výsledku.
Ilustrativně: změřená dost široká noha 250–255 definované rekreační lyžařky začala v botě Lange mondo 25, pokračovala ve 24 a skončila v konkrétní Rossi 24 proto, že tato jediná netlačila nepříjemně vrškem komínu/botičky do lýtka pravé nohy. Milovaná manželka Kateřina, která už v dobách krále Klacka ještě beze mě svou genialitou dospěla u svých prvních pořádných lyžáků Alpina k velikosti 24 a k závěru, že v takové botě je vlastně vnitřní polstrovaná botička ponožkou, v níž je noze nejlépe jen v silonce, a která průběžně občas trpí sdílením mých témat, akceptovala má varování o botě příliš velké a závěrem jsme se kvůli tomu lýtku shodli na řešení velikosti 24.
Neboli: babu s širokou nohou 25–25,5, jednoznačně cílící na pohodlí, jsme v pohodě navlékli do velikosti 24 s nominální šířkou 102. I tak měla vzadu ve skeletu 1,5 cm. Hoši přiznali, že do tak malé boty podobnou zákaznici obvykle nedostanou. Já ji přitom nijak neznásilňoval, dohodli jsme se, že ji nebudu lámat ve smyslu zdejšího „trp, kozáče, u televize, patóm atamánom búděš“, pořád jsem se jí ptal, zda je to příjemné.
Holku jejího typu o 20–30 let mladší (modelově si představujme třeba naivní nebo kalkulující milenku, kdybych měl patřičné konto), kdy se mnou kdysi tato konkrétní hodně obstojným způsobem zdolávala v Rokytnici i neupravované svahy, bych určitě dostal i do velikosti 23. Vlastně i ji,nebýt toho lýtka. (Feedback: žádná tlustá stokilová padesátnice, jen jedno dámské lýtko, jež na takové babě ničím nezaujme, ale v kozačce a lyžáku dělá trochu problém.) Nebyl ale důvod.
Závěrem jsem ji explicitně upozornil, že pravděpodobně kupuje botu, která jí časem bude trochu velká, ale s přihlédnutím ke všem okolnostem včetně množství jejích lyžodnů jsme zvolili.
Fazit: rekreační lyžařku v letech s nohou 25–25.5 s nízko posazeným lýtkem jsme spokojeně umístili do rekreační boty (flexindex 70) velikosti 24 s tím, že kdyby neexistoval problém lýtka, mohla asi mít i 23–23,5. Kéžby to posloužilo jiným k dobré volbě.
Plus: aniž bych měl potřebu nějak to tam vychvalovat, dobrý pocit z celého krámu. Pěkné prostředí, znalá obsluha, k dispozici i sidasovské centrum na individualizaci. Podle toho, co jsem v téhle „zkratce“ zjistil, bych se tam neznalce nebál pustit. Asi by neskončil v minimalisticky ideální velikosti, ale troufnu si říct, že by neskončil/a mimo. Což je přesně to, co běžný zákazník od takového obchodu očekává.
Tento post nikdo nesponzoroval a nejsem v žoldu Brettonu. Značku Rossignol jsem kdysi dávno adoroval, v postsametové době oficiální zástupkyně Olgy Charvátové kvůli ní mírně řečeno nemiloval, nyní beru čistě věcně.
17.12.2013 22:48:55 #3
Jsem na tom stejně s pozitivní zkušeností. Tedy z Sidas centra – dlouholetá dobrá zkušenost s Petrem Purdou, který to tam dělá… Boty možná půjdu zkoušet tento týden :)
18.12.2013 00:34:18 #4
>> #3, Danikklotz, 17. 12. 2013 22:48:55
Peter se před pár lety u Vancla v Butovicích dostal k botařině a jestli u toho zůstal, mohl by za tu dobu shromáždit slušné know-how. V té Myslíkově mají na pultu i jeho vizitky.
Elementární know-how není rocket science a mělo by být součástí nabídky každého kvalitního prodejce.
Je to ostatně věc zrání trhu. Když se koncem 90.let Sidas pokoušel uchytit na zdejším trhu, ohlas na tehdejším semináři byl skoro nulový. A zájem o seminář u Leitnera, který jsem o něco později i s překladem nabízel, podobně. Doba ale od tehdy pokročila a botařina dorazila i do zemí českých. Ku prospěchu zákazníkovu, zatleskejme si. Čím víc hochů (a holek, to by přece pro prodej dámských bot bylo skvělé) na úrovni těch v Myslíkově a jistě i ve speciálkách jinde, tím lépe.
18.12.2013 14:36:56 #5
>> #4, ivan, 18. 12. 2013 00:34:18
Ano,Peter celou tu dobu se tomu věnuje – hlavně lyžařům a také hokejistům. Mě jeho vložky před dávnou dobou pomohly od bolesti a od stálého rozepínání přezek pod kopcem. takže má moje absolutní doporučení, pokud někdo úpravu bot či vložky řeší. Zároveň se stará i o race program v Brettonu (snad jsem nepráskl něco tajného :)), takže je to tam provázané…
18.12.2013 14:52:51 #6
S Peterem jsem se potkal v Butovicích v Montana Swiss Shopu před pěti lety (toto sakra letí), když jsem si nechával dělat vložky Sidas Custom Ski. Už tehdy měl rozhled a dokázal dobře poradit.
18.12.2013 16:46:45 #7
Zdarec,doporučíte prosím obchod s kvalitní a věci znalou obsluhou v Brně,Prostějově,Olomouci?Po zkušenosti s kupováním lyžařského oblečení už nemám nervy se dohadovat s obsluhou co chci a proč to chci.Potřebuji jen kvalitně poměřit nohu a nabídnout pár párů.Děkuji za odpověď
19.12.2013 19:58:55 #8
>> #4, ivan, 18. 12. 2013 00:34:18
Takže dneska návštěva u Rossignolu v Myslíkově. Stejný vštřícný přístup. Skeletova metoda – Začali jsme u Lange RS 130 wide 27 a skončili jsme u Rossi WC 130 26,5 (97mm). Lange teto velikosti v uzsim nemeli. Plus vlozky od Petra. a prijatelne tesna bota. Takže doporučuji vřele!! D
19.12.2013 20:04:29 #9
Skus se stavit za námi. Záleží co potřebuješ (Dakosport v Brně). Máme sice skrovný výběr lyžáků, ale třeba si vybereš. Jinak bych skusil mrknout třeba na Hope, mají dobré ceny a míhají se s prodejem ve sklepě v Semilasu.
20.12.2013 00:25:09 #10
>> #5, Danikklotz, 18. 12. 2013 14:36:56
„Zároveň se stará i o race program v Brettonu…“
Tak to se ještě bude muset zbavit té hromádky takřka neprodejných závodních lyží (stará norma, ba i jedny sjezdovkytuším 210), které tam v regálu sice stojí za 50% ceny na nalepené cedulce, ale to je pořád cca 13 000 za lyže s deskou, do níž pasuje jen Look a jeho klony. Až dá GS za 4k, SG za 2k a DH jako dárek k většímu nákupu, začne to být zajímavé…
20.12.2013 09:09:37 #11
>> #10, ivan, 20. 12. 2013 00:25:09
No a pak tam mají boty z race programu ZB, ZC tuhosti a šířky 92–95mm, tak to je taky mučidlo :) Do toho jsem ani nezkoušel vlezt …
10.01.2014 06:32:07 #12
Nevíte, jak je to s cenou u pana Purdy při vytahování skeletu. Jde mi o malíkovou hranu a po tom, čím jsem si musel projít při úpravě nových bot nedávno u několika „odborníků“ bych dnes šel okamžitě k Purdovi. A ještě jedna otázka, může se díky vytahování sloupat barva, barevný nápis, potisk na botě? Mě se to stalo a to i v místech, která nejsou přímo vytahována, ale díky teplotě nahřátí je možné, že teplo bylo vyšší i na těchto místech. Dík za odpověď.
10.01.2014 07:43:19 #14
>> #12, Ondraš FM, 10. 01. 2014 06:32:07
Barva se ti určitě nesloupe, stejně tak nápis na botě se v žádném případě nesloupe, teda pokud to umí. Maximálně ti můžu doporučit Petra Hybnera ve Zlíně, cena vetšinou kolem 500 za obě boty a vytáhne to perfektně. Mě dělal technica R9.8 a kolega tam teď nechal vytahovat Dalbella Scorpion SR o celých 8 mm do šíře a nápisy i barva boty naprosto bez chybičky. Ps ty Dalbella můžu nafotit at máš představu.
10.01.2014 09:44:12 #15
Ptám se proto, že se mi to stalo na R 9.8. Něco dělali v Ostravě u Madeji a něco v Praze ve Ski a bike centrum Radotín. Potřeboval jsem to vytáhnout v delce cca 5 cm na malíkové hraně. V žádném případě nevinim pracovníky oněch servisu a jsem pocitově spokojen, nikde otlaky a noha drží jak přibita. Jen mě mrzí, že boty teď vypadají blbě. Loupalo se to už před tím a vytahování tomu asi moc nepřidalo. Stalo mě to měsíc lítání, byť v Praze pracuju, času stráveného v MHD a dohromady1500,– peněz, vzhledem k četnosti vytažení. Proto jsem se ptal na cenu pana Purdy, který by to zřejmě udělal najednou a možná napoprvé.
10.01.2014 10:07:31 #16
>> #15, Ondraš FM, 10. 01. 2014 09:44:12
Farba sa po nahriatí môže zmeniť, tak isto polepy alebo nástreky sa môžu
poškodiť, dokonca sa na povrchu možu vytvoriť drobné bublinky. Všetko sú
to kozmetické taľafatky bez vlivu na funkci.
Čo sa týka vyťahovania na viackrát, tak tam je ťažko určiť presnú mieru
o koľko.Pri skúšaní nasucho sa zdá že je to OK, ale po pár jazdách
môžeš zistiť že by to chcelo ešte doladiť. Viem že v Zlíne bolo jedno
doladenie v cene.
10.01.2014 10:43:21 #17
>> #15, Ondraš FM, 10. 01. 2014 09:44:12
Kamarád má taky tyto tecniko-dobrmany
Tvaroval s pomocí horkovzdušky
Nápisy mu slezly
10.01.2014 11:28:39 #20
Horkovzdušná pistole nebyla použita. Podle toho, co jsem zjistil, jsou kopyta Ultracamu nahřívání zevnitř. Víc jsem nezjistil. Takže se domnívám, že se kopyto umístí do boty, nechá se nahřívat a pak se roztahuje do požadovaného tvaru. Trvá to údajně 2 hodiny. Jak se vytlačují body nevím. Nikde jsem nenašel téma či podrobnější informace o různých způsobech vytahování. Navíc mi říkali, že čím tvrdší bota, tím víc se plast pak vrací zpět a že Ultracam je limitován délkou použitého kopyta. Docela bych se o tomhle dozvěděl víc Jinak náhradní samolepky jsem k botám taky dostal.
10.01.2014 20:10:24 #21
>> #20, Ondraš FM, 10. 01. 2014 11:28:39
Zdravim Ondro,
mam Lnage RS, ktere maji dle TNS vyssi teplotu tvarovani plastu: 150°C a tudiz jsem pro vytahovani pouzil horkovzdusku:
- nahrati skeletu do zmenknuti (cca do 3 minut)
- zaklineni / roztazeni skeletu zevnitr pomoci udelatka
- chvili pockat
- chlazeni pod tekouci vodu z venkovni strany
Tento postup opakovat s rozsirovanim udelatka a naslednym zkousenim na noze do pocitu spokojenosti.
Napis Lange na vnitrni strane boty je natisten sitotiskem, ktery maji za tepla vytvrzen. V miste tvarovani se s napisem nic nestalo a ani se barevne nezmenil. Z venkovni strany jsou napisy ze samolepky a tam by mozna mohl vzniknout problem.
Co se tyce vytahovani do sirky v miste kotniku, tak podle me neni problem to vytahnout i na 10 mm.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.