Marker Logic M 8.1
05.12.2009 13:49:23 #1
Zdravím všechny lyžováním posedlé:-) Dostaly se ke mně lyže Volkl racetiger SL 07/08. Jsou to racestocky a mají právě tuto vázání -Marker Logic M 8.1..Netuším vůbec z kterého roku je a hlavně jestli má smysl ho zachovat, nebo je to šrot a mám ihned zakoupit jiné. Na desce je nápis SC. Vázání má na špičce páčku a jakési 3 polohy nastavení- k čemu je to dobré? Zkoušel jsem pana Googla,ale víceméně jsem nic kloudného nenašel, proto se ptám zde u odborníků. Děkuji za info
08.12.2009 14:47:40 #3
>> #2, kutill, 08. 12. 2009 14:24:37
Já mám podobný vázání (Logic SC). Jestli ti stačí vypínací rozsah, tak je to v pohodě. Jsou to dobrá vázání. Ten přepínač na špici upravuje tuhost integrované desky a polohy jsou prašan – uježděný sníh – led (takový placebo). Jestli můžeš, hoď sem fotku, pak budem ještě chytřejší.
08.12.2009 15:43:55 #5
SC = selective control. Jeden z pokusů uskutečnit dávnou touhu měnit vlastnosti jedněch lyží ovlivněním jejich tuhosti v ohybu. Přišlo cca 1994, skončilo asi o 5 let později (data z hlavy, neručím). Bohužel špatný timig: vymyšlené ještě v době, kdy se lyže používaly bez desek a podložek a kdy se taková měkčí lyže trochu málo ovlivnit dala. Záhy ale nastoupily desky a ty v podstatě zlikvidovaly jak Marker SC, tak podobnou Tyrolii PS = power select. Určitá změna tuhosti na délce maximálně 55cm spodku vázání (vlastně neseného na plastové desce) samozřejmě nemohla způsobit znatelný průhyb nosníku 15–20 mm (vlastní lyže) + 10–20 mm (deska). Tuším, že o maličko později skončila i ta Tyrolie.
Jestli vázání praskala, nevím. Na měkčích lyžích Volkl jsem je kdysi zkoušel a zdálo se mi, že to trochu cítit je. Trošku tam ale mohla působit i „projekce očekávání“, tedy nastavím polohu, která má změkčit, a už proto změkčení „cítím“.
Zde by ale zjevně šlo o použití vázání bez přepínání. Funkčnost přinejmenším 10 let starého vázání ti sdělí v servisu po zkoušce na trhačce. Paušálně se to nedá říct, nevíme, co všechno má za sebou a my ho ani nevidíme.
04.01.2010 15:22:50 #7
Mám (resp. měl jsem) vázání M7.1 taky se Selective Control. Kupoval jsem ho asi před 9 lety. Letos jsem na něm urval patku (není tam ani kus kovu). Ta páčka fungovala. Rozdíl poznat byl, ale měl jsem to pořád nastavené na tvrdo. Jinak mi přišlo, že lyže reaguje pomaleji než se mi líbilo.
04.01.2012 18:30:17 #8
>> #1, kutill, 05. 12. 2009 13:49:23
Ahoj lyžiarsky priateľ.S lyžami, resp. s viazaním na Tvojich lyžiach by si mi vedel pomôcť, alebo ja Tebe zbaviť sa ich.Na mojich Elanoch mám presne toto viazanie a jedna pätka sa poškodila neopraviteľne, musí sa vymeniť.Zháňam preto tento typ viazania.Ak si ochotný zbaviť sa lyží za "ľudskú"cenu, možno vy sme sa dohodli a kúpil by som ich iba kvôli viazaniu.Každopádne sa mi prosím Ťa ozvi, nech viem či mám hľadať ďalej alebo spravíme malý biznis.Zdraví Ťa Viktor Z Košíc.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.