Upravy skeletu
25.01.2015 16:13:58 #1
Zdravím!
Práve mám doma lyžiarky RC4 140 (2010/11) veľ. 255 – moja noha 268. Čakal som, že budem mať v nich predsa len trochu viac miesta – špičkami prstov sa dotýkam skeletu. Pri obúvaní mám pocit, že tam nohu ani nedám, po zapnutí je to len o trochu lepšie, takže na prstoch neznesiteľne tlačia a aj keď v nich vydržím len 10min., myslím, že mám, po úprave ideálne lyžiarky – nikde inde netlačia.
Problém je, že som nikdy neupravoval skelet a vôbec neviem do čoho idem. Vie mi niekto povedať ako rozsiahle úpravy budem musieť robiť vzhľadom na vyššie uvedené? Resp. tip na niekoho na Slovensku?
25.01.2015 16:38:00 #2
>> #1, mlrn, 25. 01. 2015 16:13:58
Jde to i amatérsky:
- nejprve zkus vložky do bot podlepené kobercovkou tak, aby se ti poněkud lépe podepřela podélná klenba nohy (délka chodidla se ti tak poněkud zkrátí)
- bude-li tě to i nadále tlačit, tak si v tom místě nech skelet vybrousit (stačí jen 1–2mmm), vybrousit to můžeš sám když si (třeba improvizovaně) upravíš nástroj na vrtačku (nebo kamarád zubař takový nástroj jistě vlastní…)
Neboj se toho…
25.01.2015 19:17:26 #3
>> #1, mlrn, 25. 01. 2015 16:13:58
Bez toho, aby někdo měl v ruce Tvé boty a zároveň k nim i Tebe, není
možné odpovědět, nakolik rozsáhlé úpravy budou třeba.
Oblouk dobře zmínil vložku do boty jako první volbu.
Já bych přidal tip na použití nějakých extrémně tenkých kompresních ponožek, je lépe si je navléci hned ráno, ihned při vstávání, tak zůstane noha nejmenší.
K DIY úpravám je tady v minulosti mnoho vláken, řešilo se zapékání
v troubě, saunování, horkovzdušná pistole, frézování skeletu, zeppy
i vytahování skeletů podomácku.
Zásadně se vždy začíná dokonalým usazením nohy na vložku, pak se
řeší ostatní tlaky.
26.01.2015 00:11:54 #4
- Máš vložky vytvarované přesně na Tvojí klenbu?
- Pokud ano a prsty zepředu nesnesitelně tlačí, tak je podle mě potřeba víc, než 1–2mm. Spíš kolem 3mm. Pokud prsty nemají vepředu místo, tak se trochu pokrčí (pokud je nad klouby místo, což většinou je a mělo by být – co udělá noha v povolené botě, když je v zapnuté přesně?). Předpokládám, že je máš nepatrně pokrčené a přesto Tě vepředu v zapnuté botě tlačí – proto je podle mě potřeba tolik místa
- Nevím, kolik materiálu mají fisherky ve špičce, ale brousit vepředu 3mm se mi zdá už dost na hraně – koukni, kolik tam mají starší Lange plugy: http://www.epicski.com/…w-lange-plug
- Možná může být cesta trochu ubrat na patě (ale psal jsi, že máš už boty upravené?)
- Na frézování boty musí být nějaký ohebný nástavec (mám zkušenosti jenom s nástavcem na frézku (dremel), vypadá to takhle : http://www.amazon.com/…p/B0000302Y8). Pak si botu něčím trochu otevřeš (stačí kus vytvarovaného dřeva mezi chlopně), na stěnu skeletu přilepíš na vhodné místo drát s LEDkou, na dno boty dáš zrcátko a i v „domácích“ podmínkách jsi schopný relativně přesně vyfrézovat botu na nejméně přístupných místech.
- Zkusil bych (nechat si) ve špičce ubrat ty 1–2mm. Pokud to bude málo, tak zkusit (nechat si) vytáhnout
- Vytahování jde v domácích podmínkách taky, ale asi je lepší to svěřit někomu, kdo na to má specializované nástroje. Zkoušel jsem vytahovat botu dřevěným kopytem (kopyto do špičky, vytvarovaný kus dřeva podle paty dozadu a mezi to klíny) a jde to, ale měl jsem pocit, že to botě vůbec neprospívá. Ale na druhou stranu, pokud jde jenom o vytažení špičky směrem dopředu, která už bude trochu zeslabená frézováním (a samozřejmě se dostatečně nahřeje horkovzdušnou pistolí) tak by to mělo jít snadno. Záleží, jestli se s tím chceš doma patlat (a mít na to skoro neomezeně pokusů) nebo to radši svěříš profíkovi (kterému na to dáš pokusů jenom pár)
26.01.2015 18:15:10 #5
na začiatok, ďakujem za tipy.
Bolo spomenuté usadenie nohy – vložky, ktoré tam sú tam mi prišli relatívne dobré takže už som neplánoval investovať do nových, čo keď čítam ďalšie diskusie asi bude nakoniec nutné, inak mi noha sedí pevne v topánke.
Eel, prsty mám trochu pokrčené, presne ako píšeš. Tiež mi nepríde, že by bolo možné zobrať viac než 3mm zo špičky preto sa tu pýtam a dúfal som, že 1–2 by mohlo stačiť. Nie upravované ešte neboli.
Rozumiem, že je problematické niečo poradiť na diaľku, ale ďakujem zatiaľ.
26.01.2015 20:30:56 #6
>> #5, mlrn, 26. 01. 2015 18:15:10
Ad vložky – máš dobrě podepřenou klenbu? Pokud ti současné vložky dávají dostatečnou oporu a noha se v botě ani po dotažení nerozplácne, můžeš je rozhodně použít a nejspíš nepotřebuješ nové.
26.01.2015 21:22:46 #7
>> #5, mlrn, 26. 01. 2015 18:15:10
Aha, tak to závidím, že Tě tlačí v neupravené botě jenom prsty zepředu :)
Pokud máš trochu ostruhy, tak by mohl pomoct důlek na patě – pomohl bys nejen prstům, ale i usazení paty by bylo asi lepší. Ale píšeš, že máš nohu ve skeletu pevně. Aby sis to dobré usazení frézováním paty nějak nerozhodil… No, až bude hotovo, tak dej vědět, jak jsi to vyřešil
27.01.2015 11:48:09 #8
Som aktívny športovec a s klenbou som nemal problémy, resp. zatiaľ som nemusel používať špeciálne vložky.
Teraz tlačia len na prstoch, ale mal som ich obuté najviac 30min. takže sa možno ešte niečo objaví.
Ešte stále mám možnosť ich vrátiť a vidím, že by bola ideálna veľkosť 26. Problém bude na 2.strane zohnať v danej cene niečo podobné.
27.01.2015 11:53:09 #9
>> #8, mlrn, 27. 01. 2015 11:48:09
Dokonalá podpora klenby je v lyžácích potřebná hlavně proto, že na
nárt je vyvíjen realtivně velký tlak zapnutým skeletem a chodidlo se, na
rozdíl od jiných sportů (vyjma cyklotreter a podobně) vůbec neprohýbá.
Pokud tlak skeletu jde do neopřené klenby, ta má tendenci se bortit a
pekelně bolet.
U rekreačních bot (které jsi asi používal doposud) tento problém
nebývá, protože jsou tak objemné, že ani při maximálním utažení se
skelet k nártu pořádně nedostane, navíc jejich plast je zřetelně
měkčí a celá bota i při malých pohybech pracuje. Proto se důraz na
vložku klade zejména u sportovních a závodních bot, které jsou
těsnější a tužší.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.