17.12.2009 17:24:14 #2
Je mi líto, ale i od Honzy vesměs banální konstatování na úrovni rozhovoru pro mainstream, které by při troše rešeršování asi svedl i Alfoldi. Postrádám insider-wissen, tedy argumentaci z pozice znalce.
„Existuje řešení?“ Odpověď: „situace se nijak výrazně nezměnila“. Co je to za odpověď? To je konstatování, které mohlo být klidně součástí otázky.
Otoh, dobře pro to, co k tématu dávám dohromady já : – )
17.12.2009 17:53:44 #3
I limity sportovců se trochu posunuly. Do tréninku, zejména ve vyspělých státech, se hodně vložila věda a sjezdaři jsou mnohem lépe disponovaní než dřív.
Můj názor, jako dlouholetého fanouška sjezdového lyžování, je ten, že OH a MS považuji za druhořadé závody a dokud nebude na obou soutěžích startovat v každé disciplíně automaticky prvních třicet ze žebříčku, nebudou pro mě moc přitažlivé. I kdyby se to však změnilo, ani na OH, ani na MS se neukáže kdo je nejlepší. Nejlepší jsou ti, kdo udrží dlouhodobě formu a získají malý glóbus za vítězství v disciplíně. To je pro mě osobně na vrcholovém lyžování nejzajímavější. Co je to vlastně za mistrovství světa, kde nesmějí administrativním nařízením startovat nejlepší závodníci?
A ještě ke zraněním. Celá slavná FIS hledá údajně cesty jak to změnit a přitom nechá naprosto nesmyslně jezdit nejlepší borce v interních kvalifikacích na OH a MS zcela na hraně. Divím se, že se jim na to například Rakušáci už dávno nevykašlali, OH nebojkotují a raději riskují, že se jim někdo v kvalifikaci přizabije.
17.12.2009 18:10:52 #4
>> #3, Martin47, 17. 12. 2009 17:53:44
Co si budeme vykládat. Zkusím ještě dneska najít svůj roky starý článek, kde do nesmyslnosti těch 4 za federaci buším. (Edit: už jsem ti ho mezitím poslal.)
Je ale fakt, že se to týká jen pár zemí, hlavně Rakouska. A když se podíváme na seznam letos zraněných, není to situace typická. Zranění jsou většinou ti, kdo žádné problémy s nominací neměli (Gut, Svindal, Zuzulka, Grange…)
Lyžaři sami sice MS a OH nad WC nestavějí, ale vykládej to (typicky americkému) fanouškovi a (zejména americkým, ale též nadnárodním) sponzorům! Olympiádu prostě prodám (viz Valenta), takže je holt důležitá. Závod to není kvalitnější, už třeba proto ne, že parametry tratí i úprava podložky jsou často mírně uzpůsobené přítomnosti slabších závodníků, ale holt má zvuk a tím i cenu.
Atd. atp., ale to už si nechávám do článku.
17.12.2009 18:11:56 #5
>> #3,
Martin47, 17. 12. 2009 17:53:44 No jestli ono to
není hodně taky tím, že to „nejsou Rakušáci“, ale každej z nich je
tam především za sebe – hlavně z olympijskejch medailí se dělaj
prachy, hlavně ti kluci chtěj tam bejt… A i když je rakouskej svaz
možná nesilnější mezi ostatníma slabejma, změnu se mu nepodaří
prosadit, protože Olympiáda má holt hlavně ten punc „že na ní má právo
se zúčastnit každej“ – což je svým způsobem správný… No a tak si
to holt kluci musej vybojovat … Jinak od televizního komentátora, kterej má
za sebou závodnickou minulost a díky obojímu se dostane téměř kamkoli a
má přístup k hodně neveřejnejm informacím, bych taky očekával daleko
zasvěcenější a odbornější komentáře ze zákulisí a pak taky daleko
větší vhled do současný techniky lyžování (s ohledem na materiál a
kvalitu tratí…). Ono se s ním ale o tom těžko hovoří …
17.12.2009 18:25:18 #6
>> #5, HOnza, 17. 12. 2009 18:11:56
Tak ať tam každej startuje. Ať je na startu 300 závodníků. Tratě jsou dobře připravený, tak o co jde? Když má právo starovat každý, tak proč ne ti z nejlepších? Ti právo startovat nemají? O kolik by tam bylo víc závodníků, kdyby start měla zajištěná první třicítka žebříčku? O deset?
17.12.2009 18:45:25 #7
>> #6, Martin47, 17. 12. 2009 18:25:18
S těmi počty a nárůstem jsem si tehdy (2001) dost vyhrál, v mailu máš tehdejší čísla, dnešní se mi dohledávat teď nechce.
@ HOnza: u Honzy je to novější profesionální deformace překrývající tu původní. Neboli jeho viditelná role TV spolukomentátora ho naučila argumentovat pro úroveň příslušné TV cílovky a tím v médiích přestává být závodníkem a trenérem.
Řešení by bylo požádat ho, aby pro lyžařský časopis hovořil/psal jinak než jak mluví do TV nebo pro deník. Resp. ho k takovým odpovědím přinutit, včetně dotazů. Nebát se zatlačit na detaily. To už je ale především věcí tazatele.
Ale jak jsem už napsal, čím míň toho řekne, tím víc zbyde na mě. A to se mi vlastně líbí.
17.12.2009 20:52:01 #8
>> #3, Martin47, 17. 12. 2009 17:53:44
Myslím si, že ve sjezd. lyžování ty kvóty ještě nejsou tak drastický, když můžou startovat 4 závodníci z jedné země + event. obhájce prvenství, navíc ještě je hafo disciplín. Oproti některým jiným sportům, třeba slalomu vodnímu.
17.12.2009 21:19:05 #9
>> #4, ivan, 17. 12. 2009 18:10:52
Dík za mail. Pro zajímavost, v tuto chvíli by v OS mužů na OH přišli z třicítky o účast dva Italové, jeden Francouz a jeden Švýcar. Rakušané by díky obhajobě Raicha jeli všichni. Takže žádný dramatický nárůst startovního pole. To se ale samozřejmě do OH ještě změní.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.