Natržený sval a lyžování - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Natržený sval a lyžování

Natržený sval a lyžování

23.12.2009 20:59:19 #1 

Martin_B muž

Ahoj. Při tenisu jsem si před týdnem natrhl lýtkový sval. Napřed vše nasvědčovalo tomu, že byl jen natažený, ale pak se objevily modřiny a diagnóza byla jasná. Noha mne už moc nebolí, ale lékař mi nedoporučil sport (tenis) po dobu 6 týdnů. Ptal jsem se ho na možnost lyžování, na to mi řekl, že to nemusí udělat nic, ale také může prasknou celý sval, případně achilovka. Lyžování by prý neriskoval. Smůla je, že mám jet 26.12. na týden na hory. Vzhledem k tomu, že se mi nechce jen chodit po procházkách, ptám se vás, zda někdo máte s tímto zraněním ve vztahu k lyžování nějaké zkušenosti? Přemýšlím, do jaké míry jsou lýtka ve vysokých lyžácích při lyžování namáhána, do jaké míry je šetří i omezení pobybu v kotníku. Jinými slovy, zda to zkusit nebo raději neriskovat. Díky předem za reakce. Martin

Jezdím jak umím.

25.12.2009 18:17:34 #2 

oblouk

>> #1, Martin_B, 23. 12. 2009 20:59:19 Je blbý, že ti nikdo neodpověděl. Nejsem lékař, mám jen hodně zkušeností z lyžování. Ty mně říkají: a)natrženej sval je docela závažný zranění a mělo by bejt doléčený ( jak dlouho, to netuším, ale asi do odeznění ostré bolesti), b)když se po dlouhý době (začátkem zimy) začíná s lyžováním, mám zpravidla citelně namožený (a tedy bolestivý) právě lýtkový svaly (hlavně ten vnější lýtkovej) Z toho plyne, že bych byl s lyžováním dost opatrnej… Vysoký boty tě ale jistě neochrání – spíš naopak… No vidíš – hodně laická rada vyzývající k opatrnosti. Sám se ale znám – já bych lyžoval :))).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

25.12.2009 19:57:33 #3 

˘Ö˘Krab muž

Přidám se se svou trochou. Na jaře jsem si hloupě poranil oba přitahovače, po cca měsíci to bylo k opatrnému lyžování, ale nestálo to za nic, musel jsem se moc hlídat. Teď už samozřejmě OK, poctivě jsem to rozcvičil a docvičil během léta a podzimu. Před touto zkušeností bych se zachoval jako HOnza: asi bych také jel lyžovat, ale teď vím, že bych poslechnul rozum a léčil – zdraví je jen jedno. Podle toho, jak musím lýtka po každém lyžování protahovat, dostávají asi celkem zabrat.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.12.2009 21:35:10 #4 

Martin_B muž

Děkuji za reakce. Asi to stejně nevydržím, a na lyžích velmi opatrně zajezdím. Neuvažoval bych o tom, kdybych měl jakékoliv bolesti, jenže noha mne po týdnu absolutně nebolí. Ptal jsem se hlavně proto, že jediné co mne kdy z lyžování bolelo, a to zcela pravidelně, jsou stehna nebo otlačené holeně. Z toho jsem usuzoval, že lýtka asi nebudou moc zatěžována anebo je mám „namakané“. V každém případě díky za radu, holt budu muset být opatrný nebo v horším případě „turista“. Přeji příjemné a klidné svátky. Martin

Jezdím jak umím.

26.12.2009 17:40:22 #5 

HT.Hugo

Martine, zodpovednou profesionalni radu jsi uz dostal od sveho lekare. I kdyz uz to neboli tak cerstva jizva ma oproti normalni tkani mnohem nizsi pevnost ( snad az dvacetkrat). Kdyz si presto nechces lyzovani nechat ujit tak se snaz sval pred lyzovani dobre procvicit a snad i castecne stabilizovat koleno nejakou ortozou.

29.12.2009 18:58:03 #6 

Martin_B muž

Ahoj. Tak jsem to zkusil, včera jsem jezdil tak opatrně, jak jen to šlo a dnes jsem jezdil tak na 90%. Zítra dám pauzu a pak to asi rozjedu naplno. Lýtko drží a nebolí, ale stehna dávají o sobě pěkně vědět. Ještě jednou všem děkuji za rady.

Jezdím jak umím.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy