Dámské lyže s nadváhou?
14.03.2016 13:36:10 #1
Dobrý den, chci si pořídit lyže. Jsem začátečnice až mírně pokročilá, výška 172 cm, váha 80 kg. A v tom je ten háček. Mohu vybírat z dámských modelů? Někde jsem se dočetla, že jsou dělané na nižší hmotnost lyžařky. V obchodě mi byly doporučeny Sporten Mystic v délce 156 cm. Jsou pro mě prosím vhodné? Děkuji ze odpovědi.
14.03.2016 13:54:34 #2
>> #1, Isistera, 14. 03. 2016 13:36:10
Uvezetě Tě mnohé, lyžovat se dá jen na něčem. Obecně by ses měla
u dámských modelů poohlížet po nejdelším provedení, tedy Mystic
172/R15, tam se už s takovou hmotností počítá. To jsi asi nechtěla
slyšet.
Když navštívíš oddělení unisex/pánských lyží, bude stačit
i kratší lyže s kvalitnější konstrukcí. Pro začátečnici bych to
viděl třeba na Iridium 160/10,9–13,1m.
Trochu ekonomičtější Sensual 159/12,7m.
Nabízené Mystic jen na pomalou jízdu na ideálně upravené a ne úplně
tvrdé sjezdovce.
14.03.2016 14:17:10 #3
Pomalá jízda by byla asi v pořádku Ale chtěla bych je jak na tvrdou, tak na rozježděnou sjezdovku. Není už pro mě 160 cm moc dlouhé? Z půjčovny jsem měla délku lyží asi někam mezi bradu a nos (což by mohlo být kolem těch 155cm) a vyhovovaly mi. Napoprvé Každopádně děkuji za radu.
14.03.2016 14:31:53 #4
>> #3, Isistera, 14. 03. 2016 14:17:10
To je relativní. Přečti si toto vlákno, aneb kterak žena 160/68 za týden lyžování postoupila testováním na sobě od dámských lyží 146 cm někam úplně jinam. A tady si vybrala 174/60 lyže sice jen 162 cm, ale aspoň širší.
Jestli si nejsi jistá a moc nelyžuješ, lyže si půjčuj.
14.03.2016 14:57:25 #5
Půjčování se chci právě vyhnout. Pokaždé jiné boty, jiné lyže, shánět půjčovnu… Nejsou ty Iridium na mě moc pokročilé? Abych je ukočírovala v té délce… Mám za sebou 1 den na svahu. Jedu rovně, zatáčím (ale o carvingovém oblouku si ještě asi dlouho nechám zdát), zabrzdím, kde potřebuju. Radši pomalu, dokud si nejsem moc jistá v kramflecích
Jinak jsem je našla i levněji, takže cena by až takový problém asi nebyl… http://vsehomix.cz/…90-1415.html#…
A Sporten je dobrá značka? Z jakých mohu ještě vybírat v cenové relaci do 6000 Kč?
14.03.2016 15:06:28 #6
>> #5, Isistera, 14. 03. 2016 14:57:25
Konkrétně tento model je velmi dobrý, jak dobrá je značka nemohu
posoudit a ani mě to nezajímá. Za Tebou nalezenou cenu budou těžko hledat
konkurenci, přílišné ‚pokročilosti‘ se u nich určitě neboj, naopak,
budeš se na nich snadněji učit, protože se chovají jako opravdové
lyže.
Váha (hmotnost) těchto lyží je taková normální … oproti běžným
dámským modelům asi lehkou nadváhu mít budou, také i v tomto ohledu by
měly zadání vlákna vyhovět.
14.03.2016 15:13:05 #7
Moc moc děkuji
A ještě co třeba tyhle? Jen starší model… http://sjezdove-lyze.heureka.cz/…se-wd-11-12/#… http://www.kolasimsa.cz/…ase-wd-11-12 Délka 158 cm
14.03.2016 15:17:15 #8
>> #7, Isistera, 14. 03. 2016 15:13:05
Proti Iridiím o několik tříd níž a chováním líné potvory.
14.03.2016 15:32:08 #10
>> #9, Isistera, 14. 03. 2016 15:18:40
Když se podíváš na řez lyží, tak je to pořád jedna a ta samá, jen s jiným obrázkem.
14.03.2016 16:14:28 #12
Poslední nástřel: http://ceskelyze.cz/…yprodej.html délka 158 cm
Pořád mám tendenci tíhnout spíš k pomalejším snadněji ovladatelným lyžím, rychlost mě zatím trochu děsí…
14.03.2016 18:12:17 #13
>> #12, Isistera, 14. 03. 2016 16:14:28
Nevím, proč mají všichni pocit, že dražší a (proklamovaně) sportovnější lyže se musejí hůř ovládat, když je to přesně naopak.
S rychlostí lyží se to má tak, že jedou právě tak rychle, jak jim dovolíš. Lepší lyže se v rychlosti navíc dají ještě ovládat, horší ne.
Spolu s trvanlivostí jsou výše uvedené dvě věci přesně to, za co si stojí připlatit.
14.03.2016 21:06:03 #14
>> #12, Isistera, 14. 03. 2016 16:14:28
Věř klukům. Navedou rovnou na dobré kousky.
Kup si lyže pořádné, obyčejné si můžeš půjčit.
15.03.2016 07:33:03 #15
Mně jde o to, abych se na nich netrápila. Proto končím se snowboardem. Ten pocit „nejde mi to, neovládám to, bojím se“ už asi opakovat nechci. Proto jsem byla tak nadšená z mé první zkušenosti na lyžích. V podstatě můžu říct, že už po 3 hodinách na sjezdovce lyžuju líp než snowboarduju po 2 letech opakovaných pokusů… Jedu, kam chci a jak rychle (nebo spíš jak pomalu)chci, zatočím, kde chci. Zastavím, kde chci, i když pro jistotu skoro vždy pluhem. Prostě mi to přišlo takové skvěle intuitivní oproti snowboardu. A možná to mohlo být právě těmi „podřadnými“ lyžemi z půjčovny?
K těm Iridium by to asi chtělo i tvrdé boty, co? Jaké můžou být k nim nejměkčí?
15.03.2016 07:59:54 #16
Pro Kraba (toto jsi zmínil v jiné diskuzi): "Délky lyží by měly v principu spíš odrážet předpokládané zatížení lyže, tedy pokud platí (což většinou ano), že větší délky jsou u stejného modelu pro těžší/rychlejší lyžaře. Jedinou výjimkou jsou úplní začátečníci, kteří se snaží otáčet silou lyži, která je zatížená a někdy i zahraněná – to nebývá dobrý nápad. Pak se délka lyže (páka) projevuje negativně, lyže se zdá být těžká, neovladatelná, nebezpečná – a taková i je.
Pokud jsi schopná buď občas lyže nechat jet ±po hraně nebo je odlehčit do řízeného smyku nebo obojí, delší lyže vždycky oceníš. Na rekreační jízdu skutečně tvrdé lyže potřebovat nikdy nebudeš (ani je běžně za malý peníz nekoupíš), pokud se budeš chtít povozit lépe, spíš se začneš poohlížet po ještě delších."
Ty Iridium jsou spíše tvrdé? Abych si na nich neupravila fasádu… Prostě bych chtěla asi něco mezi měkkou začátečnickou lyží a zabijáckou sportovní lyží, která neodpouští chyby. Takový zlatý střed.
15.03.2016 08:29:54 #17
>> #16, Isistera, 15. 03. 2016 07:59:54
Na rekreační jízdu skutečně tvrdé lyže potřebovat nikdy nebudeš (ani je běžně za malý peníz nekoupíš).
Nemusí se Ti líbit, ale Iridium jsou běžně dostupné, za malý peníz v porovnání s kvalitou a konkurencí, navíc Ty nevážíš 50kg. Zajdi si někam do prodejny, určitě tam budou mít chlapské závodní slalomky 165, porovnej tuhost s Iridii. Je možné, že rozdíl nepoznáš, ale je tam a výrazný, hlavně při větším průhybu a návratu z něj.
Iridium 160cm je nejkratší vyráběná délka, taková začátečnická, jinak to jsou lyže skoro nevím pro koho, možná pro sportovní ženu 155cm/50kg.
Začátečníkem budeš týden, lyžařkou celý život. Je nesmysl si kupovat nové začátečnické lyže, vyplatí se bazar nebo půjčovna.
Intuitivní Ti lyže přijdou především proto, že máš pro zachování
rovnováhy možnost používat nezávisle každou dolní končetinu zvlášť,
takže jsi v konečném důsledku schopna těžit z vykrojení lyží, třebas
i v nejnižší rychlosti a na placce. Hodně vykrojené lyže navíc není
potřeba moc naklápět, přesto se hned chytnou po hraně do oblouku.
Na snowboardu jsi pevně spojena s prknem a jsi mu vydána na milost a
nemilost. Na lyžích můžeš (jako začátečník) používat k zatáčení
jen jednu lyži, zatímco druhou se jistíš na ploše – každá lyže může
beztrestně směřovat jinam a být úplně jinak zahraněná. Proto fungují
oblouky v pluhu – vnější zatáčíš a vnitřní se jistíš a
brzdíš.
U snowboardu ses, předpokládám, k jízdě po hraně ani nepřiblížila,
velmi pravděpodobně by Ti něco takového Tvé prkno (a zbylých 90%
běžných levných) technicky nedovolilo. Navíc jeden oblouk jde přes
špičky – tam vidíš, druhý přes paty, tam nevidíš. U lyží vidíš
na obě strany stejně.
O udržování rovnováhy a korekci rychlosti na prkně si příslušnou stať
doplň sama z vlastní zkušenosti.
15.03.2016 09:39:34 #18
Děkuji moc za trpělivost Asi se budu snažit vyjet ještě tak aspoň 1×-2× letos na hory s tím, že si asi půjčím ještě v půjčovně. Při té příležitosti se snad i trochu vyjezdím. Mezitím se budu shánět po botách (které zatím taky nemám). Ty potřebuji tvrdší k těmto lyžím (Iridium)? Až seženu boty, tak koupím asi ty Iridium lyže. Do té doby mi přijde zbytečné kupovat pěkné lyže a jezdit na nich v botách z půjčovny.
15.03.2016 09:55:11 #19
>> #18, Isistera, 15. 03. 2016 09:39:34
Ke své maličkosti potřebuješ boty odhadem cca FI 80. Přečti si tady.
15.03.2016 10:01:45 #21
>> #20, Isistera, 15. 03. 2016 09:59:00
… na sedění u televize v pohodě.
15.03.2016 10:04:00 #22
Takže třeba tyto by šly? http://www.sportisimo.cz/…-75-w/89551/
Prosím, nezabij mě za to Sportisimo, moc lyžařských obchodů v Plzni nemáme… Samozřejmě nechci kupovat bez zkoušení.
15.03.2016 10:11:39 #23
>> #22, Isistera, 15. 03. 2016 10:04:00
Třeba. Hlavně si nekup boty moc velké a na tlustou ponožku (viz odkaz na čítanku). Kdyby se Ti povedlo najít dokonale padnoucí botu, neboj se klidně ani FI~100. Raději padnoucí 100 než kompromisní 75.
15.03.2016 10:32:57 #25
>> #17, ˘Ö˘Krab, 15. 03. 2016 08:29:54
„Začátečníkem budeš týden, lyžařkou celý život“
To platí pre snowboard.Na lyžiach dokáže byť väčšina začiatočníkmi po zvyšok života.To,že sa veľa nelyžiarov naučí spúšťať,brzdiť,zatáčať v pluhu a jazdiť na vleku za jedinú hodinu neznamená nič.
Každý kto vytrvá prvý ťažký týždeň(len výnimočné antitalenty) na doske,má zvyšné roky už pokoj a nikto mu nepovie,že na tom stojí blbo.Priradí sa ku zvyšným „kolotočárom“ a užíva si jazdenie.Ak sa chce ďalej učiť triky,potom bude tiež po zvyšok života drillovať a padať.Podobne ako na lyžiach,len pádov bude násobne viac.
„U snowboardu ses, předpokládám, k jízdě po hraně ani nepřiblížila, velmi pravděpodobně by Ti něco takového Tvé prkno (a zbylých 90% běžných levných) technicky nedovolilo. Navíc jeden oblouk jde přes špičky – tam vidíš, druhý přes paty, tam nevidíš. U lyží vidíš na obě strany stejně.“
•Prečo by 90% lacných dosiek nedovolilo jazdu po hrane?
•Oblúk na zadnej hrane(backside) je asi tak 100× jednoduchší.
15.03.2016 10:50:31 #26
Ještě pro Kraba: V té čítance o výběru lyžáků píšeš: Myslel jsem to spíš jako: „jak se bez bolestivých grimas a bez úrazu dostat do tuhých bot a zase ven“. Nejnižší komerční modely na manévr obouvání pamatují především, pro mnohé sportovní už to tak neplatí.
Takže si ve výsledku nekoupím padnoucí sportovní boty jenom proto, protože se obouvají trochu jinak a já se do nich vůbec nedostanu. Že by mi dokonale seděly kolem nártu (nebo neseděl) tedy vůbec nezjistím."
Já se horko těžko rvala i do měkkých bot. Měla jsem dojem, že si snad budu muset vykloubit kotník, abych do nich vlezla. Jak tedy na to?
15.03.2016 11:09:39 #27
>> #25, TNS, 15. 03. 2016 10:32:57
Každý kto vytrvá prvý ťažký týždeň(len výnimočné
antitalenty) na doske,má zvyšné roky už pokoj a nikto mu nepovie,že na tom
stojí blbo.
Souhlasím s Tebou, snowboard má o něco výš počáteční práh
‚zvládnutí‘ základních úkonů, každý, kdo je zvládne bez pádu je
cool snowboarďák. Lidí, kteří to na sjezdovce uměli na prkně, že by mi
spadla čelist, jsem viděl za život tak do desíti, tak osm z nich byli
jezdci na alpine.
Prečo by 90% lacných dosiek nedovolilo jazdu po hrane?
Protože jsou prkna pro začátečníky záměrně měkká. Dovolí sice
i jednodušší triky a prasácké doskoky, dá se na nich usmýknout
kdykoliv – jsou tolerantní, ale při pokusu o razantní zahranění se pod
dospělým zkroutí do vrtule a ustřelí.
Normální prkna až ve střední a vyšší cenové (kvalitativní,
konstrukční) hladině se dají pro jízdu po hraně na tvrdším povrchu
uspokojivě použít srovnatelně s alpine.
Víš, proč na alpine nikdo nejezdí? Protože je to těžké.
Oblúk na zadnej hrane(backside) je asi tak 100× jednoduchší.
Toto jsme rozebírali se synem, nemá to každý stejně. Někomu vyhovuje, že
na backside může všechno regulovat jen krčením kolen a předklonem trupu,
někomu vadí, že za sebe nevidí. Jednodušší je určitě backside v tom,
že sednout si dovede každý, naklonit se na frontside do prázdna (navíc ze
svahu dolů) a vydržet tak, už zdaleka ne.
Zásadní estetická výhoda snowboardu je v pevném spojení obou nohou s jedním prknem, kdo se zvládne udržet bez pádu, vypadá vždycky podobně (dobře). Na lyžích to neplatí, bez pádu se dá sjíždět v nejrůznějších postaveních a různě divokými styly, které ne vždy lahodí oku přihlížejícího.
Kdybychom uplatnili na jezdce na snb stejné technické nároky, jako na lyžaře, také by skoro nikdo nevyhověl. Na snb se naštěstí nedá plužit, takže je hned každý ‚spíš více středně pokročilý‘.
15.03.2016 11:20:15 #28
>> #26, Isistera, 15. 03. 2016 10:50:31
O tom, kterak supermarkety vyprodávaly závodní boty FI120+ za hubičku, protože se do nich nikdo normální nebyl schopen obout, už jsme také psali .
JAK SI OBOUT BOTY
1) Před obouváním rozepni všechny přezky a pro jistotu je o kousek
pootoč, aby se náhodou znovu nezachytily za hřebeny.
2) Ujisti se, že máš na sobě tenkou nechlupatou ponožku, na zkoušení
nejlépe jen silonku.
3) Horní části boty se říká komín. Oběma rukama roztáhni od sebe
vepředu obě překrývající se chlopně komína.
4) Nejsi chobotnice, takže tytéž dvě ruce zasuň hřbety od sebe pod obě
chlopně, ještě než se tyto úplně vrátí zpátky k holeni.
5) Mezi palce a ukazováčky uvězněných rukou uchop oba okraje dolního
skeletu u nártu – pravý pravou, levý levou.
6) Začni skelet u nártu silou rozevírat (jde to), zároveň při tom hřbety
dlaní rozevíráš i chlopně komína.
7) Do takto otevřené boty nastup, uprav povytažením za lýtkovou část a
jazyk polohu botičky ve skeletu.
8) Zkontroluj dobré usazení jazyka a paty a postupně botu zapni.
Pozn: Některé boty Tecnica mají na delší chlopni komínu po straně ještě další panty, takže odpadá nutnost rozevírat zároveň i komín.
15.03.2016 11:38:23 #29
Děkuji. I jsem se docela pobavila při té představě
K tomu snb – plužit se dá, ale je to celkem namáhavé (jede se pouze po přední/zadní hraně kolmo na kopec). Já většinou dělala „padající list“. Oblouk mi šel pouze pokud jsem se rozhodla ignorovat, že prkno nabírá kosmickou rychlost (ve chvíli, kdy se otočilo špičkou ze svahu). Což jsem většinou ignorovat nedokázala… A poslední kapka byla má neschopnost nasednout na kotvu. Jo a obecně mi šel lépe frontside, jsem prostě úkaz!
Zpět k lyžím. Jakou prosím délku hůlek? 120cm?
15.03.2016 11:42:45 #30
>> #29, Isistera, 15. 03. 2016 11:38:23
120 cm bude na klasiku i na skejt ještě pořád málo.
Podle proporcí a prohnutí holí 115 –120 cm, když budeš stát na lyžích s holemi svisle ke svahu a špičkami na sněhu, měla bys mít předloktí vodorovně a lokty v pravém úhlu.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.