Obřačka 185 +
03.06.2016 03:18:34 #1
Ahoj prosím nejlépe o osobní zkušenosti, srovnání a postřehy.
Kdysi jsem snil o 2 metrové lyži pro chlapy (cca 2 až 3 modely slalomek) pak se dokonce povozil i na staré 207cm dlouhé Atomic (to posuvné Eso bylo fajn a skončil u slalomek a občas lyží z půjčovny (do prašanu a GS) Loni jsem dostal LUSTI s parametry MASTER (asi 183cm na 21m) osazenou deskou a namontoval Tyrolku s FreeFlexem. Lyže byla laděná na cca 95kg a je v perfektním stavu. Lyže je v přímém směru i v oblouku krásně klidná, je nezáludná a jelikož učím i syna, tak mi dovoluje nafázovat oblouk. Zamknutí FreeFlexu je taky znát. Současně jsem přešel z Lange 120 na Atomic 130 WC (130 konečně hned reaguje). Nyní jsou různé výprodeje a nesmyslné ceny a to hlavně na modely 185 až 191 s poloměry od cca 21 a hlavně 27 až 33.
Má cenu pořizovat něco delšího 185 + a co mi to přinese (182cm/82kg) A využiji to u nás kde nebo jen Alpy a to ještě upravený a bez lidí. Díky a pěkný den.
03.06.2016 06:34:35 #2
>> #1, bont, 03. 06. 2016 03:18:34
Netuším jak lyžuješ, jaké jsou tvoje ambice a co ti vyhovuje. Takže jediné, co ti můžu říct, je:
– co ti přinesla 183/21 víš
- chceš toho (klid a jistota v rychlosti) ještě víc a nebo už ti to
stačí?
- stihnul jsi ty 183/21 dostat někam, kde se projevil jejich limit?
- chceš je vyměnit za lyže úplně stejné svým charakterem, jen s tím že
je výraznější?
Rozhoud se, jestli ti to stojí za to, se musíš už ty sám.
03.06.2016 08:18:18 #3
přidám nějaké své osobní zkušenosti…loni jsem různě protočil Masters GS Elany 186/21, dámské FIS R30m a pánské Elany 195/R35..
Masters mám na české kopce, dá se na nich zajet prakticky všude a všechno možné, jezdí se mně na nich dobře..jako mínus vidím to, že mě to na nich nějak moc nebaví…jsou širší, pod botou 70mm, takže je to taková univerzálka…jako jediné lyže na delší oblouk do všemožných podmínek super..
pak mám dámské a pánské FIS obřačky..oboje je zhruba stejně blbě jezditelné na menších kopcích…dámské jsem rychle odložil, zůstal u pánských…beru je tam, kde je dostatečný, tvrdý kopec a delší sjezdovky, jinak to nemá smysl…
strávil jsem se 195/R35 například i týden lyžování v přeplněné Francii na měkkém povrchu (často se neupravovalo, od cca 2500mnm nahoru nebyl sníh ani po ránu tuhý) s hromadou Rumunů, Britů a dalších lyžařských národů okolo..nebýt toho, že jsme našli ideální, i když jenom cca půlkilometrový kopec v dolních partiích areálu, který přes den roztál a v noci pořádně umrzl, tak bych si snad na druhou polovinu pobytu půjčil nějaké blbuvzdornější lyže…hodně jsem litoval, že jsem si nevzal ty Mastersy…na druhou stranu – na tom tvrdém povrchu se zase ukázalo, že jsou ty Fisovky pro mě nejlepší a nejzábavnější lyže na světě..
moje shrnutí – jako jediné GS lyže na ježdění i u nás, učení dětí apod. bych určitě nekupoval ty s radiusem nad 30 metrů…překvapivý závěr ..
03.06.2016 09:46:33 #4
>> #3, Miši, 03. 06. 2016 08:18:18
My o vlku a vlk…
Zrovna vcera jsem se bavil s kamaradem o Elanu. Ma nejaky WC Stock (195/R35) a je z nich nadsenej (a brzo z nich budu nadsenej i ja, Dali bude slintat). On je ma od jineho zavodnika, ktery testoval cca 20 paru a rikal, ze nekolik paru bylo excelentnich (tocivych). Ale zbytek, vetsina, nic moc.
A s Dalim na to prisla rec o den driv a rikal take neco ve smyslu rozharane kvality (ci parametru) Elan lyzi.
Pro mistni to asi neni zadna velka novinka…
06.06.2016 14:10:50 #5
Miši děkuji – to jsem si tak představoval, popsat jak se na tom kdo „vozí“ a co ta která lyže dělá.
Ta moje Lusti master má pod patou 65. Měl jsem možnost v ten samý den vyzkoušet několik Fisherů. Všechny nejvyšší modely co půjčovali a kromě slalomky (ta do „srovnání“ nemůže patřit) v délkách cca 174 – 180?? Všechny lyže fungovaly při normálním ježdění velmi slušně. Nástup do oblouku, vedení a klid. Ovšem při ostřejší jízdě už dvoje začaly být příliš měkké. Byť hravé tak v závěru oblouku pomalé. V rychlosti pak ani jedna neležela na sněhu tak klidně. Pamatuji si dobře že od odladěné obřačky (asi 180/18) jsem jako čekal víc, ale to je právě ten marketing – prostě 180/18 se nerovná 183/21 ať na papír napíšou cokoli. Krásné pohodové a přitom hravé ježdění bylo na jejich allmountainech,kde jsem asi zase vzhledem ke středu přes 80 dostal víc než jsem měl představu.
Srovnání směrem dolu jsem si tudíž udělal sám a potřeboval jsem rozdíl s větším poloměrem. Jasně, jsem si vědom, že to bylo na jednom kopci v jeden den – tj. od skoro manšestru po povolený sníh.
06.06.2016 21:16:49 #6
valerius> ty WC Elany budou bez Amphibia?..pokud si dobře vzpomínám, tak v katalogu na další sezonu už i obyčejné FIS verze legendární Amphibio nemají…občas jsem si levou a pravou lyži prohodil a kouzlo této technologie mně stejně zůstalo ukryto.. srovnání mezi více páry stejných lyží nemám, zatím jsem to dopracoval jenom k jednomu páru od každého …ale nedivil bych se ničemu, Elan je trochu zvláštní… Masters lyže jsou zpracované suprově, od struktury až po horní folii..FIS měly strukturu slabší, horní folii u špičky mírně „pokrčenou“ – nedokonale slisovanou a u jedné lyže cca o centimetr posunutou oproti té druhé atd…na druhou stranu si říkám, že o co hůř ty lyže vypadají na pohled, o to lepší budou uvnitř …
rozhodoval jsem se mezi Elanem a Völklem, ale Elany pro mě vycházejí cenově asi o třetinu líp, takže z tohoto pohledu není moc co řešit a nějaké detaily v designu řešit nebudu…
bont> FIS obřačky se dají těžko někde vyzkoušet, no..ale je to už takový extrém, že to pro člověka, kterého nezajímá závodní lyžování, asi není moc zábavné a pohodové lyžování..zajímavá kategorie by mohly být ještě Masters GS kolem 185/R25, měl jsem kdysi půjčené Sporteny zhruba těchto parametrů a dokázal bych si je relativně představit i na našich kopcích…
07.06.2016 11:13:06 #7
>> #6, Miši, 06. 06. 2016 21:16:49
Ta lyze je pry cca 3 roky stary model a budu zde, stran amphibio, citovat kamose: „Ja nevim. Myslim, ze jsou na obou stranach stejny, ale maj to tam napsany.“
Tak asi tak.
Tys resil o volkl? V bazaru na svazovych strankach jeden clovek WC Stock wolkl prodava. Vetsinou lehce jete, za slusne ceny. 2 ruzne SL jsem si koupil a jsou dobre. Ne tak zive, jak bych si pral, nastup je pomalejsi, ale celkove solidni. K volklu jeste poznamka. Kamarad mel take nekolik paru na vyzkouseni, s UVO a bez (kdyz uz jsme u tech ficur) a prej „ty s UFEM tocej rozhodne lepe“. On testoval ty (bezne) nejtvrdsi (hraje-li to treba roli v kombinaci s UVO, nevim).
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.