Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Rada s lyžemi - co vlastně vybrat?

Rada s lyžemi - co vlastně vybrat?

08.08.2016 15:15:58 #1 

svatas

Zdravím všechny poradkyně a poradce,

už týden procházím všemožné diskuze zde, recenze a začínám se v tom ztrácet. Začnu jak inzerát na seznamce . jsem chlap, 42 let, měřící 181 cm a vážící 100 kg.

S lyžováním jsem začal před 15 lety – hlavně proto, protože jsem se přiženil do rodiny, kde lyžování brali jako normální sportovní aktivitu. Což pro mne bylo nesmírně těžké. Nějak jsem to zvládl a od té doby jsem procestoval spoustu evropských kopců (Rakousko, Německo, Itálie a Francie) + nějaké české hory jako „doplňkový“ sport. Sjedu už kde co (takže se můžu označit za pokročilého), ale momentálně cítím, že jsem brzdou rodiny, protože děti (10 a 7 let) si začaly stěžovat…

Lyžujeme samozřejmě na standardních sjezdovkách, spíše modrých, občas červená.

K lyžím jsem se dostal vždycky tak, že jsem zašel do obchodu a „něco“ si koupil. Po pročtení diskuzí zde vím, že lyže mám špatné a vlastně se s nimi tak trochu trápím. Dělám si proto naději, že se zážitek vylepší tím, když lyže vyberu a ne jen koupím.

Na druhou stranu jsem si nechal mnohokrát poradit a zajímal se, ale co člověk, to názor. Generálně jsem však dospěl k tomuto :

• na svou výšku potřebuji lyže délky alespoň 170 cm spíše 176 cm
  • pokud možno dřevěné a s titanalem

Pochopil jsem, že značka není úplně důležitá. Zároveň mám strach z tvrdosti lyží, ale to snad s touhle váhou nebude tak žhavé. Zároveň vím, že technika určitě není úplně správná. Dokážou to tvrdší lyže ustát?

Nemám bohužel nějakou možnost zkoušet testování a vybírat. Navíc jsem výběr nechal na léto, kdy se budou dát koupit starší modely ve výprodeji za slušné ceny, i když cena není úplně rozhodující.

Chtěl bych od vás radu, co vybírat. Cena není úplně limitující když budu vědět, že investuji do výdrže. Nechci lyže na dvě sezóny. Chci něco co jako pokročilý ocením a chtěl bych poznat, co je to jízda na pořádných lyžích.

Přiznám se, že mne odrazují proklamace typu „lyže pro experty“, protože expert nejsem. Ale dle všeho, potřebuji lyže pro experty. Dokážete to rozčísnout?

Jako lyže, které by mohly výběru dle zadaných parametrů jsem narazil na lyže Elan Amphibio 82 XTI Fusuion. To bych bral jako nějaký příklad, jak bych se vydal já (jasně, jsou to ty lyže, kde nelze střídat levou a pravou). Dokážete mne usměrnit, jestli takto ano či ne, případně co srovnatelného vzít?

Moc děkuji předem všem , kteří se rozhodnout mi poradit.

08.08.2016 21:27:23 #2 

Vvladimir muž

Nechci to shazovat, ale jak můžeš být brzdou pro děcka 10 a 7 let na většinou modrých a někdy červených sjezdovkách? Obdařenější rádce bude asi zajímat preferovaná délka oblouků a zda jezdíš spíše na ranní upravené sjezdovce nebo pozdější rozbité a na čem jsi zatím jezdil a proč to nebylo ono. Pokud nevybíráš slalomky, tak bych 176 cm volil jako minimum. Nálepky výrobců by měli strašit spíše opačně – v doporučení rekreačním, málo nebo středně pokročilým lyžařům (nebrat), na tvoje kila a plánovaný pokrok musí být lyže konstrukčně hodně kvalitní. Určitě i amatér (ne začátečník) si více užije na lyžích „pro experty“.

09.08.2016 06:20:17 #3 

HonzA_ muž

>> #1, svatas, 08. 08. 2016 15:15:58

Zdar, vybral sis báječnou rodinu! ;-)

Jestli nestačíš dětem po 15 letech lyžování a se 100 kg, bude příčina možná i jinde než jen v materiálu.

Na jakých lyžích jezdíš teď? Na jakých jezdí děti?

Jak jsi na tom s technikou? Píšeš že nakonec jsi to nějak zvládl – věnoval se ti těch 15 let někdo systematicky a nebo jsi odkoukával co dělají ostatní a snažil ses to nějak „vyjezdit“?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

09.08.2016 10:56:48 #4 

svatas

>> #3, HonzA_, 09. 08. 2016 06:20:17

Já věděl, že to nebude tak jednoduché. Primárně jsem to nechtěl uvádět, protože vím, že je to hrůza (ale nekamenujte, je to prostě tak) :

• teď jezdím na lyžích Atomic Series C-9 z roku 2006 a v délce 160 cm.
  • učit jezdit jsem začal pod dohledem zkušených lyžařů (manželky) a absolvoval jsem i nějaký první kurz s instruktorem. No a pak jsem už jen jezdil.
  • s obloukama nevím, papírově mají staré lyže radius 14 metrů ale určitě „nekarvuju“. Možná to je ten důvod proč jít do lepších lyží a techniku vylepšit. Momentálně to mám tak, že si dokážu lyžování užívat, ale například odpoledne už je to moc těžké, protože se nedokážu pořádně „trefit“ do vyježděných muld na sjezdovce.
  • celkově to souvisí s tím, že nejsem moc sportovně zdatný, spíše dřevo a koordinace těla je pro mne docela složitá, což se projevuje například při tanci…
  • děti jezdí na lepších lyžích Blizzard a Atomic maximálně dvě sezóny a vždy se snažíme s nimi na kopec dostat poměrně často. Lyžují od svých tří let stylem, který zajisté znáte – nízké těžiště a šusem dolů. Dalo nám práci je dostat k obloučkům, ale za pomocí instruktorů se to povedlo. I v rámci všemožných sportovních lyžařských kurzů nemají problém a patří k těm lepším.

Shrnu-li to : mám značné mezery v technice, které si však myslím trochu souvisí s lyžemi. A proto jsem tady. Bude toho více, začnu lyžemi.

10.08.2016 02:10:42 #5 

PE3K muž

>> #4, svatas, 09. 08. 2016 10:56:48

Věř, že už jen výběrem vhodnějších prkýnek se ti bude lyžovat o něco lépe. Obecně bych ti doporučil, jak jsi sám zmínil, lyže 170+ cm, 75+ mm šířky pod botou.

Poslední cca 2–3 sezony je trend mít větší šířku pod vázáním a ačkoliv jsem se tomu zpočátku bránil, mám už doma několik takových párů lyží a 85mm mají ty nejužší. Šířka ti dá více jistoty v horších podmínkách, pak už zvolit jen „tvrdost“.

V rychlosti jsem našel několik zástupců kategorie allmountain. Ber to jako jeden ze směrů, kterými se můžeš vydat, možností je nespočet.

Atomic Nomad Kästle MX HEAD REV

10.08.2016 09:48:00 #6 

Myval muž

A nebo neco z tuzemske produkce, trochu mekci model – http://www.lusti.cz/…de-detail-45

Nebo trochu tvrdsi typ s dvema plechy – http://www.lusti.cz/…de-detail-51

Oboji samozrejme v delce 176cm (opravdu to neni moc dlouhe, tyhle lyze mam v delkach 171 a 176 a to vazim 76kg, jsou to skvele univerzaly na upravenou i hodne rozrytou sjezdovku).

Ale z vlastni zkusenosti musim rict, ze testovaci jizda napovi opravdu hodne a ze se urcite vyplati zajet nekam na testovacku, ja uz takhle koupil po testovani dvoje lyze, tak me to presvedcilo :-) (bohuzel ted v lete to moc nejde).

K tem vyse uvedenym bazarovkam z Happysportu bych jeste urcite pripojil tyhle Armada Triumph – http://www.happysport.cz/…h-2011-2012/

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže, ale ty hubený jsou taky dobrý :-)

10.08.2016 10:20:18 #7 

Vvladimir muž

Konkrétně neporadím, ale kupoval bych lyže v délce 176–186 cm, s šířkou 70–80 mm (na upravené sjezdovky při problémech s koordinací asi moc širší ne- i když sám mám m.j. 86 mm a super i na tvrdém), asi s min. 1 titanalem, radius minimálně 14–15 m, pokud není čas testovat, pak možno volit i bazarové (mám dobrou zkušenost s AAA lyže, dobře vypadá i nabídka Happy sportu), popř. zmíněné kvalitní české lyže Lusti, Sporten za slušné ceny.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy