Objevil jsem sníh - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Objevil jsem sníh

26.02.2010 13:37:51 #1 

tomfa

Ahoj lyžaři :-)

Přítelkyně ráda lyžuje, a tak jsem si já nelyžař půjčil výbavu a vzal ji na svah. Docela mě to chytlo, pojedem zas, ale mám pár otázek, na které mi ona nedokáže odpovědět:

• Chci si koupit lyžáky, velikost, tuhost – rady beru tady z fóra, ale jde mi o opotřebení. Půjčené lyžáky byly nové Alpine. Po prvním dni (6 hodin) jsem si večer všiml, že je orvaná patka, zářezy pár mm do plastu. Na obou nohách, na pravé o něco více. Druhý den se to zhoršilo, po týdnu na horách bych patky zcela ohobloval a to by u bot za pár tisíc mrzelo. Co může být příčinou, jak tomu předejít?
  • Druhý den mě v lyžákách pálila chodidla. Na vleku si nohy zjevně odpočinuly, při sjezdu také, nejvíce pálila ve frontě na vlek (10–15min). Stejný problém mám na inline bruslích, a tam pomůže si povolit tkaničky. Důvodem je podle mě, že se noha příliž zmáčkne, klenba se přitlačí a celá noha se rozpleskne, ale nejsem si jistý. Co by teda mohlo být příčinou?
  • Všiml jsem si, že se mi při rovné jízdě špičky lyží klepou ze strany na stranu. (jel jsem rovně když jsem traverzoval po sjezdovce, abych nemusel hned do fronty, jel na parkoviště, odskočit si do lesa …) Bylo to intenzivní, ±5cm, osa otáčení pod nárty a netušil jsem, jak tomu předejít. Přítelkyně to viděla, jí to nedělá i při stejné, malé rychlosti. Zkoušel jsem všelijak zatěžovat nohy, předklánět, jiné rychlosti, jediné řešení bylo krapet plužit. Co je příčinou?
  • Poslední dotaz se týká vázání. V servisu si změřili koleno, vzali míry, a nahlásil jsem že na lyžích neumím. Na sjezdovce mě překvapilo, že na stupnici u vázání bylo nastavené červené 10,5. Stupnice byla od 5 do 12 tuším, přišlo mi to nějak hodně, ale říkal jsem si, že v servisu vědí co dělají … no ale protože se řídím ‚Důvěřuj ale prověřuj‘, zajímalo by mě, jak si nějak laicky překontrolovat správnost seřízení. Zatím jsem se dostal k ISO 11088, ale to je pro mě zbytečný.
  • A ještě jeden dotaz, nemáte někdo tip na šikovnout příručku? Školu lyžování tuhle zimu už nestíhám, ale chtěl bych si něco přečíst, dokud to mám v paměti :-)

Pozn. Mám 195cm, 100Kg (schodit není co), noha 46. Vypůjčené lyže byly Sporten Spider 170, loňské.

Mám za sebou jeden školní lyžák, tedy asi 4 dny podivného výcviku, teď po 15ti letech jsem kupodivu první den z lyží nespadl, druhý den jednou. Jezdil jsem za přítelkyní na sjezdovce a kopíroval vše co dělala ona :-)

27.02.2010 07:03:46 #3 

RadKov

Připojuji se s nářkem nad okousanými patkami (částečně i špičkami). Kupuji nové boty a už vzhledem k ceně bych je rád uchoval v původním stavu déle než své předchozí.

>> #1, tomfa, 26. 02. 2010 13:37:51

Laická odpověď: Jestliže se jednalo o krátkou slalomovou lyži, ta již ze své podstaty neumí jet příliš dobře rovně.

27.02.2010 08:29:24 #4 

TomáS muž

Lyžáky: co nejméně v nich chodit a když tak po sněhu Pálení chodidel: speciální vložka to vyřeší, najdeš tady spoustu informací DIN vázání: na váhu 100kg je to určitě možné, záleží také na velikosti nohy a zdatnosti lyžaře. 100kg chlap může mýt nastavení od cca 9–13. Špičky lyží: lyže z půjčovny jsou většinou v dost špatném stavu, několik let po klinické smrti, klepání špiček je znakem vypráskanosti lyže. Také lže s malým R špatně snášejí jízdu po skluznici. Navíc lyže byla skutečně nevhodně zvolená na tvou výšku a váhu. Až su budeš kupovat lyže, potřebuje ty nejvýkonější a nejdelší v dané řade. Sporten Spider jsou nevýkoné lyže tak pro 60kg děvče. Je jasný, že pod 100kg chlapem nejely. Aspoň už víš, co to udělá když si jednou koupíš nevhodnou lyži. Aby tě lyže takové konstrunkce jako spider uvezla, musela by být aspoň 195cm dlouhá. To se ale nevyrábí. Lyžáky: na svou výšku a váhu si musíš bohužel koupit lyžáky dost sportovní (aby to nebylo jako s těma lyžema). FI kolem 90–100 bych řekl minimálně. Koupíš-li levné boty s FI70 nebude to bota dostačeněndržící tvé velké tělo. PS-velmi důkladně vybírek malou velikost boty, více info si tady přečteš

28.02.2010 11:59:04 #5 

HonzA_ muž

Jestli tě ošlapané špičky a patky lyžáků opravdu tak trápí, máš 3 možnosti:

• koupit lyžáky s výměnnými částmi podrážky na špičce a patě. Pravda je, že když budeš chtít dokupovat ty kousky plastu, protáhne se ti z ceny čelist a hned tak se nevrátí
  • koupit si na lyžáky návleky – kromě ochrany podrážky ti navíc nebudou klouzat. Čelist se ti protáhne také
  • smířit se s tím, pokud moc nechodíš na tvrdém povrchu (asfalt, beton, štěrk, …) tak podle mně bude životnost podrážky odpovídat životnosti celé boty.
Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

01.03.2010 09:03:19 #6 

RadKov

Kruci, copak by se tohle nenechalo sehnat někde v českých luzích?

01.03.2010 11:49:01 #7 

ivan

>> #6, RadKov, 01. 03. 2010 09:03:19

U nás se moc nepoužívají, v Evropě vůbec jsou hodně drahé, a tak je určitě pořád mají u Vancla ve Vrchlabí, měli dva typy.

602 529 336, prodejna@vanclsport.cz

01.03.2010 18:30:31 #8 

tomfa

>> #5, HonzA_, 28. 02. 2010 11:59:04

Nešlo o podrážku, odrbaly se samotné výstupky, kterými bota drží ve vázání a to zejména seshora. Každopádně děkuju za radu, volím tu třetí, smířím se s tím :-) Teď si pojedu opět zalyžovat, a tak si řeknu o lepší lyže. (Před 14 jsem přišel do půjčovny s tím, že potřebuju lyže, leta jsem na tom nestál, a tak jsem lyže co mi vybrali prvně viděl až na sjezdovce)

01.03.2010 19:40:03 #9 

ivan

Na dobrých botách se ti to nestane. Zde mohla být i nějak deformovaná pata vázání. Nebo jsi měl sníh na podešvi a držáky paty vázání příliš tlačily na podpatek? Levné boty, tedy typicky rentalové, se dělají z měkčího plastu (polyolefin) a ten tolik nevydrží. Něco tam bylo špatně, ale na dálku to nelze diagnostikovat.

Pálení chodidel: nejspíš si to vysvětluješ správně. Lyžák je nezvyk. Odpomoct může dobrá vložka (stélka) náhradou té, která v botě je od výrobce. Za přijatelný peníz jsou třeba předtvarované Superfeet, k určitému modelu můžeš dostat i jedno ze tří druhů srdíček, které podepře klenbu.

Že se lyže klepou, je dané jak jejich charakteristikou, tak i pravděpodobně tvým postojem.

Nastavení vázání pro deklarovaného začátečníka (typ I) s nohou 46 (skelet nejspíš delší než 331 mm) na 10,5 rozhodně není v pořádku. I když podle tibie vychází o něco výš než podle váhy, je podle druhé (11088) 6,5. Takže i kdybys byl větší verze Ramba, víc než 8 bych ti nedal.

Šikovnou příručku v češtině neznám. Kromě toho si myslím, že učit se lyžovat z knížky je blbost. Informace ano, tipy pro pokročilého taky, ale spíš bych šel za kvalitním učitelem (viz vedlejší diskuse o lyžařských školách).

Soudě podle fyzických parametrů i toho, jak jsi hned jezdil za přítelkyní, jsi zřejmě sportovec šikovnej, takže by šlo spíš o rychlý úvod, nasměrování a vychytání obvyklých chronických chyb.

02.03.2010 08:15:49 #10 

˘Ö˘Krab muž

>> #8, tomfa, 01. 03. 2010 18:30:31 … navíc se dá předpokládat, že používáš hodně síly k zatáčení a základním prostředkem je rotace, kteroužto samozřejmě působíš na lyže skrze vázání, což se mu až tolik nelíbí, ve spojitosti třeba s nastaveným malým předpětím tomu pak odpovídá stav bot. Jen hezky ještě chvíli demoluj vybavení půjčovnám, takové, které budeš potřebovat, tam stejně nenajdeš.
Jestli Tě lyžování chytlo, doporučil bych brát do budoucna za základ vázání do DIN 14–17, mají menší vůle – klidně i starší modely, až tak se nemění. S nastavením bych asi pro začátek nešel nad 8,5, boty vybírej FI cca 110, další si stejně koupíš ještě tvrdší. Lyže můžeš mít klidně i s tvrdší deskou pod vázáním, optimálně závodní sendvičové konstrukce; většina komerční produkce by Ti moc nevydržela, pokud budeš opravdu jezdit.
100 kg živé váhy se nám holt pěkně prodražuje, není-liž pravda :~)

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

02.03.2010 17:32:15 #11 

tomfa

>> #10, Krab, 02. 03. 2010 08:15:49

Zítra si půjdu zamluvit další set na víkendové demolování :-) Půjčovna, co je po ruce, nemá takový výběr lyží 170 a více. Když odmyslím ty Sporten Spider 170cm, nabízí se už jen:

• Völkl RACETIGER RC TIT + Marker MOTION iPT11.0 173cm
  • Völkl RACETIGER GS RPS + vázání Marker MOTION iPT12.0 D 175cm
  • Völkl UNLIMITED AC 30 WR + Marker MOTION iPT WR 12.0 D 177cm
  • Völkl THE GRIZZLY + Marker MOTION iPT WR 12.0 D 170cm

a protože se mi nechce moc tahat lyže za 30k, a jako pohodáře mě odrazuje ‚… lyže vyladěné pro vysoké rychlosti a nekompromisní styl …‘ zkusím ty RACETIGER RC TIT. (a nebudu se řídit radami z webu carv.cz – 140–160cm lyže s R<13)

Ještě jednou díky za rady

02.03.2010 21:33:32 #12 

Mirek muž

>> #11, tomfa, 02. 03. 2010 17:32:15

No, myslím si, že na carvu mají pravdu, na učení bych volil lyže do 165cm a s poloměrem pod 13m, na tvoji váhu raději tvrdší…

03.03.2010 14:14:43 #13 

tomfa

>> #12, Mirek, 02. 03. 2010 21:33:32

Jedna věc je vybrat si lyže, ta druhá si je vůbec půjčit. V půjčovně mi nutili opět ty Sporten Spider, kratší lyže prý ne, ty Völkly pro začátečníka ani náhodou. Trval jsem aspoň na tvrdších lyžích, velikost a typ nechal na nich, stejně v tom měli jasno, a tak mám Sporten Tector 169cm – zhruba po ramena. Jinak co jsem pak koukal do jejich výběru, lyže s R pod 13m mají jen kolem 150cm a méně.

08.03.2010 12:04:21 #14 

tomfa

Jen shrnu, kdyby někdo použil search. Byl jsem si opět zalyžovat a

• tvrdší lyže se neklepaly
  • chodidla mě nepálila – vzal jsem si tvrdší boty, nějaké Head Edge 10 a o číslo menší než mám normální tenisky (předtím byly asi o číslo a půl větší) Nemusel jsem je tak utahovat, noha seděla, po zapnutí před prsty tak 2mm místo. Ani nevíte jak tohle zpříjemnilo lyžování.
  • Ale opět jsem je orval, patku jsem zkrátil tak o půl milimetru. Doteď nechápu proč 2cm čtvereční plastu, na které zjevně chvílema tlačí víc jak váha lyžaře, není zpevněno (nejezdil jsem vůbec rychle, 20km/h průměr, 26 max, nespadl jsem a nastupoval s čistými botami). Plast pod tlakem teče jako vosk, jestliže jsem teď byl úhrnem 6h na lyžích po 14dnech na horách by byly boty na výhoz.

08.03.2010 12:33:24 #15 

˘Ö˘Krab muž

>> #14, tomfa, 08. 03. 2010 12:04:21 Podle bodů:

• to tak bývá
  • to také tak bývá, ale mnozí na to nepřistoupí. Jak měkké jsi měl boty předešlé?
  • ty boty mají FI 80/70, tomu odpovídá i tuhost použitého plastu. S nevyčvachtaným vázáním, správným předpětím a botou FI 110–120 by se Ti to asi nestalo.

Ještě vytrvej u půjčoven. Ale už víš, jak by měla minimálně sednout bota, což je dobré, a víš, v jakých kvalitativních oblastech lyží se poohlížet.Bohužel, tvrdší boty asi nikde snadno nepůjčíš.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

08.03.2010 16:15:14 #16 

tomfa

>> #15, Krab, 08. 03. 2010 12:33:24 předtím Alpina Discovery, s FI 50. Tvrdší nemají, ale to mi už nevadí :-)

Možná se to zlepší, až na tom budu lépe stát. Příští sezónu se porozhlédnu po nějakém kurzu. Snažím se opisovat od lidí kolem, ale potřeboval bych zrcadlo, abych stál jako Ti, kterým to zjevně jde :-) Rad jsem tu už načerpal spousty, obzláště mi utkvělo: Pánev není nikdy dost vepředu :-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy