Domů Diskuze Lyžařské boty Vázání a pojišťovna

Vázání a pojišťovna

07.03.2010 19:16:42 #1 

Janek muž

Ahoj!

Jde mi o následující… Modelová situace: Vlastní nešikovností špatně spadnu, nevypne mi lyže a přivodím si zranění. Jsem v zahraničí, mám pojištění, takže v pohodě. Ale!

Může po mě pojišťovna požadovat potvrzení o seřízení v odborném servisu, aby se vyloučilo, že jsem si vázání neodborným zásahem nepřešponoval sám? Máte s tím někdo zkušenosti?

Podle logiky věci by mohla, ale když se vžiju do reality, zdaleka ne každý si dává vázání pravidelně seřizovat a když už to občas udělá, potvrzení si schová do té doby než ho vynese s přečtenými novinami do kontejneru. Nehledě na širokou skupinu lyžařů, kteří si seřizujou sami…

Tak co, diskutéři? Jak tohle řešíte?

07.03.2010 20:35:54 #2 

demon3 muž

Těžko říct, zatím jsem se s tím nesetkal.

Vloni jela dcera se školou na lyžák a vedení školy mimo jiné požadovalo potvrzení o odborném seřízení vázání a nebyl jsem s to je přesvědčit, že stejně dobře jako servis nebo půjčovna, nastavim vázání já sám. Nakonec jsem rezignoval a nechal udělat servis lyží v Harfasportu, ale jelikož to bylo už na poslední chvíli, po vyzvednutí lyží jsem jen zběžně zkontroloval nastavení (bylo tam o celý stupeň víc, než předtím) a řekl si, že je dcera zas o rok starší, tak to asi odpovídá. Tim nechci nijak kritizovat servis, prostě provedli nastavení dle váhy, kterou jsem jim nadiktoval…

Co čert nechtěl, dcera si na lyžáku otočila koleno, měsíc s tim byla doma a pojišťovna vyplatila pojistku, aniž si potvrzení o nastavení vyžádala.

Vázání jsem zase přenastavil podle svého nejlepšího svědomí a dcera bez problémů odjezdila celou sezónu.

07.03.2010 21:34:57 #3 

Janek muž

>> #2, demon3, 07. 03. 2010 20:35:54

Tak to je pěkné… :-/ Na školní kurs je to zase trochu něco jiného, taky jsem to tenkrát nesl do servisu kvůli potvrzení. Mimochodem, kdykoli si někdo z mých známých nechával lyže seřídít v servisu, vždycky tam byla plus mínus nějakých půl stupně hodnota, kterou bych jim odhadem (nebo podle tabulek) doporučil. Jediný, co tohle nepostihuje, je ta odchylka hodnot skutečných a nominálních, jak je ve vedlejším vláknu. Ta je ale většinou podle mě pro běžného lyžaře preferujícího vypnutí před nevypnutím na straně bezpečné (odborníci opravte mě!).

08.03.2010 08:26:42 #4 

davka muž

Škola se tímto brání pro případné zranění. U nás na škole potvrzení chtějí také, ale stačí jím i souhlasné vyjádření rodičů že jsou lyže seřízené. Ve většině servisech se vázání nastavuje jen podle váhy lyžaře bez ohledu jak zkušený lyžař to je. Přes zimu dělám instruktora a v servise. Takže vlastní zkušenosti.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy