Lyže pro instruktora - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Lyže pro instruktora

26.03.2018 07:44:03 #1 

Claire+ žena

Dobrý den,

mám trochu konkrétnější dotaz „na míru“, a tak jsem se rozhodla založit nové vlákno, kdyby mi byl někdo ochoten poradit.

Váhám nyní s výběrem lyží v mnoha sférách.

Jsem sportovní lyžařka (výška 168 cm, váha: 58 kg), která si užívá jízdu středně dlouhých oblouků na upravených tratích, ale zároveň lyže využívá při výuce (přes zimu funguji jako instruktor lyžování). Z toho důvodu se asi přikláním k nějaké univerzále, která by mi umožnila odučit všechny typy oblouků, s tím, že si po čase koupím nějakou „ostřejší“ lyži pro své vyžití.

1. Můj první dotaz tedy je, zda tady mezi Vámi není někdo, kdo by měl typ na vhodnou lyži pro instruktora, která umožní výuku jak zdatnějšího, tak méně zdatného lyžaře.

2. Druhý dotaz se vztahuje ke koupi testovací lyže, kterou jsem nyní shledala jako vhodnou univerzálu: Na webu jsem nyní narazila na prodej lyže Stockli O Tree Motion (2018), která sloužila jako testovací lyže na rezervaci. Její cena je 15 000. Myslíte, že je lepší v této kategorii koupit novou neojetou lyži nebo se Stockle vyplatí brát už jen proto… že je to Stockle. 8-) :-D. Trochu tuším, že braní testovací lyže bude koupě zajíce v pytli, ale třeba je zde někdo, kdo mi poradí, jak se v tom zorientovat.

Díky za čas i případné odpovědi!

Mějte se. :-)

26.03.2018 08:55:34 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Claire+, 26. 03. 2018 07:44:03

Ve skutečnosti dotaz moc „na míru“ není, vybrané Stöckli O_Tree_Motion (157 cm / R=12,6 m/ 69 mm pod patou) se vyrábějí jen v jedné délce, ale když Ti vyhovují, kup si je. Potřebuješ, aby ses na lyžích cítila sama co nejkomfortněji, pak na klienty budeš působit jistě.
Zůstává otázkou, jestli na výuku neposlouží stejně dobře vhodně vybrané bazarové lyže za 3,5–5 tisíc. Poslouží, v podstatě stačí, aby měly dost hran. Myslím, že klienti, spíš než na lyže, budou hledět na to, co jim na nich ukazuješ.

Co a komu a na čem chceš demonstrovat je výhradně a jen na Tobě. Asi nejlepší instruktorské demonstrace oblouků, které jsem letos viděl, byly jety na twintip parkových lyžích, ten člověk prostě věděl, co chce ukázat a uměl to.

Harfasport je celkem solidní obchodník, neměl by být zásadní problém s komunikací a získáním aktuálních fotografií těch lyží.

Jinak pro Tvé svezení bych začal asi tak něčím takovým, ale, jako instruktorka, bys měla hravě zvládnout i tyto.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

26.03.2018 10:20:13 #3 

mr_tom muž

Mam dvoje lyze, jedny starsi rossignoly R12 na uceni pluhu, smyku a zakladu carvingu a kdyz uz nekdo prijde a ze budeme vic jezdit, sahnu po VOlk RTM 77. Letos jsem chtel ty starsi Rossi nahradit decathlon lyzema wedze 600, ale nakonec k tomu nedoslo. Kdyz uz kupovat bazarovku muzu doporucit, vyprodej pujcovny z tuxu, kde uz jsem koupil nekolik paru lyzi. Vzdy na nich nebylo poznat ze byly pouzity a za rozumny prachy. https://skibuy.at/skiboerse/

26.03.2018 13:25:17 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, mr_tom, 26. 03. 2018 10:20:13

Dobrý odkaz. Líbí se mi, že udávají, kolik lidí mělo lyže půjčeno a jak dlouho jezdily.
Takže rozmezí od 3 lidé/17 dní, přes 5 lidí/18 dní po třeba 24 lidí/46 dní. Průměr bude odhadem někde kolem 10 lidí/37 dní. Což znamená, že to chce vybírat konstrukčně a materiálově nejkvalitnější možné lyže, protože běžné šlupky z nižších řad mohou také být (a skoro budou) po ~40 dnech na svahu už ve stavu posmrtné ztuhlosti. A když ne hned, tak po pár desítkách dnů instruktorského nasazení určitě.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy