Chci nové lyže poraďte
02.01.2019 21:57:45 #1
Zdravím, rád bych si koupil nové lyže a na testování nemám čas, zkusíte mi někdo poradit? Vlastně si nedokážu odpovědět na pár základních otázek, které mi prodejci kladou při výběru lyží.
První otázkou je kde budu jezdit no samozřejmě po sjezdovce, která ovšem po 3 hodinách vypadá jako mimo sjezdovku. Každý víme jak vypadají sjezdovky ať už v ČR nebo v alpách po pár hodinách jízdy. Pokud není zrovna černá, na kterou se všichni tak nějak bojí a ta je odpoledne vlastně nejlepší.
Jaký jsem lyžař? Tak na tuhle otázku si nedokážu odpovědět vlastně vůbec, podle mě mizerný protože občas vidím někoho kdo lyžuje krásně a na jeho úroveň já se nikdy nedostanu. Na druhou stranu si troufnu napsat, že 60% lidí lyžuje hůř než já resp. nemají to vlastně vůbec pod kontrolou. A těm se neustále vyhýbám objíždím je apod. Nemám problém sjet jaký-koli kopec svým vlastním bezpečným stylem carv+smyk :) na čistý carv potřebuji prostor, málo lidí, ideální sklon sjezdovky a samozřejmě ani ne zmrzlý ani ne měkký povrch. Takže s tím carvem to nebude tak horký.
Jak jezdím rychle? Opět záludná otázka podle mě pomalu, ale zase rychleji než většina lidí resp. maximálku podle GPS mívám okolo 60 km/h což není moc, ale myslím, že to mám zase pod kontrolou. Nepadám, nedělám zmatky, nechovám se nebezpečně ani vůči sobě nebo ostatním.
Co mám na lyžích rád chování apod.? Aktuálně jezdím na lyži Atomic Nomad Blackeye TI 160 cm (126–81–106) R 13,4 m. Tuhle lyži miluju možná právě proto, že na ní jsem schopen, když už se ostatní trápí na rozbité sjezdovce jezdit kontrolovaně a snad i svižně. Zastavit, otočit se, změnit prudce směr mi jde na téhle lyži velmi rychle a to mi vlastně vyhovuje to, že to mám pod kontrolou. Když je vydřená plotna tak na lyži zatlačím a ona drží. Ve vyšších rychlostech už ten pocit nemám a proto se tam asi ani nedostávám což mi, ale nějak zásadně nevadí. Lyžuji ve většině případů s rodinou celodenní lyžování v Alpách v ČR chodíme většinou jen na večerní, nejsem závodník a ani nemám závodní ambice.
Tak teď moje parametry: muž 40 let 180 cm 82 kg rekreační sportovec kolo, běh, bazén, lyže apod. Mám z fotbalu po plastice kolenního vazu možná i proto už se na lyžích nepouštím do většího risku. Potřebuji jít druhý den do práce a ne chodit o berlích.
Potřebuji lyži, která umí jezdit po rozbité sjezdovce, drží na ledu, umí carv i smyk. Je velmi dobře ovladatelná řekněme ve středních rychlostech a ještě na mě bude hodná. Parametry R 14–16 pod botou od 77– 81 v délce okolo 170 cm. Jde mi hlavně o délku rád bych delší než mám teď to znamená víc než 160 cm, ale bojím se, že lyže ztratí tu rychlost té změny směru reakce apod. Možná se pletu nevím. Prostě na prvním místě pro mě je mít to pod kontrolou jinak si to lyžování vlastně člověk nemůže užít, když pořád balancuje na hraně, že se poláme.
Mám několik tipů a prosím o radu: Atomic Vantage X 80 CTi + FT 12 GW (ty vlastně mám jen starší model) Salomon XDR 80 Ti + Z12 Walk Fischer PRO MT 80 TI TPR + MBS 11 PR Lusti CWR 81 + VIST VSP 412 + deska SPEEDCOM Lusti PC 77 + VIST VSP 412 + deska SPEEDCOM (ty se mi moc líbí, ale nějak se jich bojím absence rockeru apod.. nevím co od toho čekat abych se pak netrápil)
Uvítám i nějaké vaše tipy, díky za radu.
03.01.2019 07:49:45 #2
>> #1, mario.olah, 02. 01. 2019 21:57:45
Shrnu relevantní údaje:
- muž 40 let 180 cm 82 kg, rekreační sportovec – kolo, běh, bazén, lyže; z fotbalu po plastice kolenního vazu
- aktuálně Atomic Nomad Blackeye TI 160 cm (126–81–106) R 13,4 m
- na lyži je schopen, když už se ostatní trápí na rozbité sjezdovce jezdit kontrolovaně a snad i svižně
- ve většině případů s rodinou celodenní lyžování v Alpách, v ČR většinou jen na večerní
Co si o tom myslím:
Na takto podměrečných lyžích každý králem. Opravdu rychle se na nich
jezdit nedá, o což se nepokoušíš a ani to nepotřebuješ.
Takže podle mě máš předvýběr dobrý. Jen bych šel s délkou ještě
o kousek výš, cca mezi 175–180 cm. Do sestavy si určitě přidej Scott The
Ski, ty si Tebou požadované vlastnosti zachovávají i v délce 180 cm.
EDIT: Určitě se podívej na Kästle a Völkl RTM81 či jejich nástupce
(177 cm – nenech se zmýlit uváděným R lyže, točí do krátka a velmi
ochotně).
CWR 81 nějakou formu rockeru mají. Cituji:
Navíc má tato lyže malý rocker (obrácený průhyb) ve špičce, který
usnadňuje nástup do oblouku.
03.01.2019 07:59:47 #3
>> #1, mario.olah, 02. 01. 2019 21:57:45
Celkom slušné zadanie, pochvala!
Zhruba viem odhadnúť jazdný štýl a snahu o „univerzálku“ na hranu/šmyk aj bordel/platne. Na tvoju výšku min. 175cm dlhé lyže, neboj sa toho, v „carvu“ aj šmyku budú lepšie ako krátke lyže, hlavne väčšia stabilita.
Ku konkrétnym lyžam sa detailne nevyjadrím, na prvý pohľad sú to všetko v pohode komerčné univerzálky s Ti, takže kvalita všeobecne OK. Šírka je viac do poobednej oranice ako na „ľad“, ale aj tak asi nejdeš pretekať na ľade.
Tie PC77 nie sú až tak moc do bordelu, z Lusti radšej tie CWR. Vyberaj všeobecne z viazaní DIN 12, nižšie v záujme životnosti nie.
EDIT: Mr Krab ma predbehol…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.