Tvrdost lyže a lehký lyžař
10.01.2023 10:58:46 #1
Zjednodušeně sháním lyže pro dceru, 175vysokou 65 kg středně dobrý lyžař jezdící čistě po hranách ve středních případně kratších obloucích(nechci ji zbytečně přeceňovat). Doteď jezdila Fischer RC4 The Curv PRO 150 cm, teď mám koupené s možností vrácení nepoužitých Fischer RC4 SUPERIOR Pro 165cm(údajně jsou to dynamické a točivé lyže, Jsou ideální pro středně dlouhý oblouk a celodenní lyžování, v nějaké recenzi psali, že jsou měkší než závodní komerční modely) a zvažuji zda si je nechat. Obávám se přílišné tvrdosti a těch 2× Ti plátů.
V prodejnách mi někde tvrdí, že je to blbost s tou vahou, že je neprošlápně a někde, že o váhu vůbec nejde a že jde o techniku jízdy.
Tak jsem začal měřit průhyby jednotlivých lyží(lyže podloženy na nejšírším místě paty a špičky) po přidávání závaží na místě vázání po 2,5 kg-měl jsem jen 6 závaží:
- Fischer RC4 The Curv PRO 150 cm(jen carbon vrstva)- při každém závaží se prohnula o 5mm
- Fischer RC4 SUPERIOR Pro 165cm(2× ti vrstva 0,5mm)- při každém závaží se prohnula o 5mm
- Atomic Redster GS 178cm(2× ti vrstva 0,5 a 0,8)- při každém závaží se prohnula o 5mm
- Sporten AHV(bez vyztužení)– při každém závaží se prohnula o 7mm
ještě díky za Sporteny, jinak bych si myslel, že špatně měřím.
Pak jsem zkoušel subjektivně porovnávat dynamicky-opřené o zeď 45 stupňů a rozkmitávat přibližně stejnou silou. Největší odpor a zpětnou reakci měly Atomic, pak byly Fischer obě dost podobné, jen ty s Titanalem měly rychlejší zpětnou reakci(zpětná reakce myslím, že se chovají jak pružina) a nejměkčí bez zpětné rekace byly Sporteny.
Pak jsem zkusil ty nové Fischer RC4 prohnout na podlaze při bočním náklonu 45 stupňů(simulace pohodového rekreačního lyžování) a aby se dotýkaly země celou hranou a průhyb byl ve středu lyže 27mm, což odpovídá dle měžení závažím působením síly 13,5kg na lyži, tedy při rovnoměrném zatížení obou lyží by bylo třeba vytvořit tlak27 kg, což by měli dát dle mého názoru i lehčí lidé než 60–65kg.
Je tedy můj předpoklad, že ty lyže opravdu i s titanalovými vrstvami zvládnou bezproblému i lehčí jezdci, správný? Že tvrdost lyže není ani tak dána Ti pláty, jako spíše konstrukcí jádra, jak moc je tam dřeva apod? A že ty Ti vrstvy spíše dávají lyži tu dynamičnost, ten větší zpětný ráz, než samotnou trvdost? Nebo jsou mé závěry špatné a někde dělám při tom měření a porovnávání lyží chybu?
Hledám pro málo vážící dceru dobře lyžující ne úplně měkké lyže(mám zkušenost, že tvrdší lépe drží na zledovatělém podkladu a navíc prostě docela často si spolu zajezdíme sportovně rychleji) a přitom to nechci s tvrdostí nějak přepísknout, abych jí nezkazil techniku lyžování.Tedy že se na nich při pohodové ježdění může vklidu jezdit s kamarádkami bez vynaložení nějaké extra energie navíc oproti předchozím lyžím(když testem pod závažím měly stejné průhyby) a že když na ně přitlačí a budeme spolu závodit(i když pouze většinou jen na červených sjezdovkách), kdo dřív a lépe v obloucích sjede sjezdovku, že jí tak nebude ve sportovní jízdě brzdit výbava(lyže)?
Děkuji všem, kdo se podělí o zkušenosti v této oblasti, případně poradí.
10.01.2023 11:19:02 #2
Muj nazor na fungovani Ti v lyzich je naprosto stejny. Mel jsem v ruce
tvrde lyze „bez“ i „s Ti“ a rovnez mekke „bez“ i „s“.
Dcera (163cm 55kg) jezdi staricke mekci Stockli 160cm s Ti, v prosinci jsme na
testovacce hledali nejakou budouci nahradu (zatim neuspesne) a lyze bez Ti byly
hodnoceny vetsinou jako „nudne“.
10.01.2023 12:11:37 #3
>> #1, novaktt, 10. 01. 2023 10:58:46
Snáď sa tu ešte vyskytnú lepší odborníci na konštrukciu lyží ako
ja, ale Tvrdosť lyže v priehybe by mala byť záležitosť hlavne skladby
jadra a titanalové výstuhy zabezpečujú hlavne torznú tuhosť. Torzná
tuhosť je znalostí parameter, ktorý určuje držanie lyže na tvrdšom
povrchu(aby sa lyža moc nekrútila). Ono to bude asi o niečo
komplikovanejšie, „všetko so všetkým súvisí“
Btw. páči sa mi tvoj „špekulantský“ prístup s tým testovaním,
zjavne si technický typ Ber ešte v úvahu to, že nejako už používaná lyža postupne
stráca tú „pružinu“ čo popisuješ, takže porovnávať asi jedine nová
versus nová rôzny typ…
10.01.2023 13:14:12 #4
Že svých překvapivě pečlivých "měření* jsi udělal správně závěry. Jen ty lyže bych pro ní volil o 5–10cm delší – důvod? Zvýšení jistoty při větších rychlostech při zachování dobré ovladatelnosti…
10.01.2023 14:40:53 #5
Tak jsem začal měřit průhyby jednotlivých lyží(lyže podloženy na
nejšírším místě paty a špičky) po přidávání závaží na místě
vázání po 2,5 kg-měl jsem jen 6 závaží:
.
Průhyby by jsi mohl srovnávat , ale musel by jsi mít lyže stejné délky
A nebo minimálně mít pořád stejnou vzdálenost mezi podpěrama
10.01.2023 15:28:26 #6
V prodejnách mi někde tvrdí, že je to blbost s tou vahou, že je neprošlápně a někde, že o váhu vůbec nejde a že jde o techniku jízdy. Jde o oboji, vahu i techniku. Nicmene jak zminuji pisatele vyse (a na co jsi sam prisel), Ti platu se netreba bat, tvrdost neurcuji. Pro sportovni jizdu bych lyzi bez Ti platu asi ani nechtel.
Cim lepsi je lyzar, tim horsi jsou pro nej bezne rady z obchodu a tim vice mu uskodi. Cim vetsi je spekulant, tim rychleji na to prijde a tim drive se na marketaky a obchodniky nastve.
10.01.2023 15:33:55 #7
>> #5, PetrAT, 10. 01. 2023 14:40:53
Nikoli, pro využití při lyžování, když přece lyže jede po hraně tak na ideálně rovném podkladu při náklonu se lyže opře právě v nejširším místě špičky a paty o sníh a prohýbá se tlakem v místě upnutí boty směrem ven z oblouku. Neberu tedy v potaz Rocket nadzvednutí špičky, které ale při větším náklonu nemá téměř vliv.
10.01.2023 15:41:10 #8
>> #6, valerius, 10. 01. 2023 15:28:26
Asi jsem to měl upřesnit, bavil jsem se s nimi vždy v lyžařských speciálkách nikdy ne v běžném obchodě. Co tam taky má člověk dělat, když obhlíží lyže a přijdou radit :) Právě mě trochu zvyklali. Ale díky všem za upřesnění. Pro sebe si člověk vždy vpohodě vybere, už má zkušenost, ví co mu vyhovuje a co chce, ale pro „dítě“, které nemá tolik zkušeností, nedokáže si samo vybrat a potřebuje relativně lehké ovladatelnější lyže a člověk by chtěl, aby se posouvalo v technice jízdy a lyžování dál, je to těžké rozhodování.
10.01.2023 17:51:22 #9
>> #7, novaktt, 10. 01. 2023 15:33:55
Úvahu máš správnou
Ale pokud píšeš průhyb 5mm u lyže 150 cm a rovněž 5mm u lyže 178 cm
, tak vzdálenost mezi mezi podpěrama byla u každé lyže jiná
10.01.2023 21:55:17 #10
>> #6, valerius, 10. 01. 2023 15:28:26

Cim lepsi je lyzar, tim horsi jsou pro nej bezne rady z obchodu a tim vice mu uskodi.
Do kamene tesat !!!
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.