Domů Diskuze Lyžařské boty Upravovat Nordica Dobermann?

Upravovat Nordica Dobermann?

02.01.2012 21:24:45 #1 

wildhorse muž

Na konci minulej sezony som kupil Nordica Dobermann Pro EDT velkost MP 265 (mensi skelet uz bol prilis maly, vyzadoval by prilis vela uprav). Jazdi sa v nich vyborne az na jeden maly problem. Tlacia na vonkajsej strane chodidla, zhruba v strede dlzky, kde sa nachadza nejaka kost. Ten tlak sposobuje miernu bolest, ktora vsak pri lyzovani neprekaza – nezhorsuje sa to ani nerobi problemy pri rychlej jazde. Postupom casu sa ta bolest otupi a potom to trochu boli pri chodzi ked sa zmeni tlak na chodidlo. Je to zhruba pocit ako ked si clovek obuje hokejove korcule na lad – tie tiez bezne (teda aspon mna) tlacia z vonkajsej strany na tom istom mieste.

Jazdim vo velmi tenkych coolmax ponozkach ktore su na trekking a ani nieje nutne po jazde rozopinat lyziarky. Lyziarka fixuje nohu vyborne. Napriek tomu tlaku na vonkajsiu stranu chodidla nieje problem v lyziarkach vydrzat 8h, keby bolo nutne 12h tak slo by aj to :-). Ten tlak proste nieje taky silny aby sa v tom nedalo „pohodlne“ lyzovat (uroven pohodlia ktoru mozno ocakavat od takychto lyziarok, je ale prekvapivo lepsia nez som cakal) a stat vo fronte na vlek.

Rozsirovat skelet na celej dlzke asi nema zmysel, sirka mi docela vyhovuje. Neviem ci je mozne rozsirit len uzku cast cca 1.5cm dlhu/vysoku na jednej strane. Frezovanim by slo mozna pridat 1mm, ale skor by sa asi na zaciatok vyplatilo v danom mieste boticku nejak „zlisovat“ – potom by mozna frezovanie ani nebolo potrebne – robi vobec niekto take upravy?

Rad by som sa spytal ci vobec ma vyznam sa v mojom pripade pustat do uprav, obavam sa zhorsenia fixacie chodidla na sirku za cenu vyzsieho pohodlia. Pritom ten tlak nieje taky silny aby mi to zneprijemnovalo pozitok z lyzovania a skor by som preferoval dobru fixaciu chodidla.

02.01.2012 21:30:20 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, wildhorse, 02. 01. 2012 21:24:45
Úprava jen tohoto místa není problém. Ale podle toho, co píšeš o bruslích, jde spíše o problém podpory klenby chodidla. Jaké tam máš stélky v botičce? Ty původní?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

02.01.2012 22:50:15 #3 

HonzA_ muž

>> #1, wildhorse, 02. 01. 2012 21:24:45

Přidám se ke Krabovi – nejdřív bych se zabýval podélnou podporou klenby a teprve potom řešil (nevratnou) modifikaci skeletu.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

03.01.2012 00:09:58 #4 

wildhorse muž

>> #2, ˘Ö˘Krab, 02. 01. 2012 21:30:20

Ano su tam povodne stelky. Mozem ich skusit poriesit, i ked v mojom pripade sa obavam ze to riesenie nebude take jednoduche.

03.01.2012 00:38:38 #5 

PetrAT muž

>> #4, wildhorse, 03. 01. 2012 00:09:58
Mám už druhé dobermanny
Ty první jsem jezdil s origo stélkou a ty současné mám se sidas ski dělanou na míru
Je to velký rozdíl. Je to dobrá investice
Pak jsem si nechal skelet roztáhnout do šířky , malinko zbrousil zeppu (mám botu bez EDT s flexí 120) a lehce obrousil ten plast co je nad prsty

03.01.2012 02:07:25 #6 

HonzA_ muž

>> #4, wildhorse, 03. 01. 2012 00:09:58

„…i ked v mojom pripade sa obavam ze to riesenie nebude take jednoduche.“

Můžu se zeptat proč?

03.01.2012 10:54:56 #7 

wildhorse muž

>> #6, HonzA_, 03. 01. 2012 02:07:25

Skusal som na zemi dat pod klenbu oporu aby som videl aky efekt bude mat lepsia stelka na tu kost. Ta kost malinko ustupi ale uplne sa bok chodidla nezrovna. Obavam sa tak ze vymena stelky ten problem uplne nevyriesi ale uvidime.

03.01.2012 11:36:44 #8 

HonzA_ muž

>> #7, wildhorse, 03. 01. 2012 10:54:56

Musíš to zkusit v botě. Jde o cca 100 Kč s profi podporou klenby a nebo i méně s nějakým náhradním řešením. Netvrdím že to musí v každém případě pomoci. Jen to, že je lepší za pár korun vyzkoušet tohle, než nevratně upravovat skelet.

03.01.2012 16:58:50 #9 

wildhorse muž

Kupil som podpora-klenby-podelne a vyskusal to v lyziarkach, no nejake znizenie/zvysenie toho bodoveho tlaku som si nevsimol. Kedze som mal vybratu boticku tak som skusil znovu bosu nohu v skeletu a ten bodovy tlak je tam citit tiez. Na pravej nohe je to trochu horsie nez na lavej.

Celkovo sa ale zlepsilo obopnutie chodidla kedze povodna stelka takmer ziadnu podporu klenby nema. Tym padom by sa mi malo lepsie lyzovat pri spodnych 2 prezkach na druhy zub (prvy zub ani neuzavrie lyziarku), doteraz som vzdy tak na 2h (zo 7h lyzovania) prepol na treti zub co sa ale nedalo cely den tolerovat a tiez sa bota tazsie ohybala (co je v mojom pripade skor na skodu). Vyskusam to zajtra.

Vyzera to ze ani stelka vyrobena presne na chodidlo ten problem s bodovym tlakom nevyriesi a bude nutne mierne rozsirenie skeletu v danom mieste. Tym padom stoji za to rovno pouvazovat i o vyrobe stelky na mieru, kedze pripadna vymena stelky po upravach skeletu znamena len nutnost dalsich uprav. Rad by som to rovno vyriesil naraz. Do uvahy pripada napriklad „Sidas Conformable Volcano Custom Fit“ alebo „Sidas Custom Ski Race“, skor by som sa klonil k tej druhej. Montana Sport sa asi presidlil z OC Nove Butovice do Kříženeckého nám.990, Praha 5. Mate s nimi niekto skusenosti (pozitivne i negativne)? Nasiel som Jak se zbavit bolesti chodidel kde ma prekvapilo ze si Pavlos dal robit „SIDAS CUSTOM Ski Pro“ ktore su vyzsie namiesto „SIDAS CUSTOM Ski Race“ ktore by mali byt tensie. Pavlosov blog je ale z roku 2008, odvtedy sa v Montane mohlo toho dost zmenit.

05.01.2012 09:31:17 #10 

HonzA_ muž

>> #9, wildhorse, 03. 01. 2012 16:58:50

Jestli můžeš, tak bych ti doporučil v tom polyžovat. A uvidíš zda a jak se to změnilo a co je případně třeba řešit. I bez úprav jsi mohl jezdit celý den, tak by to mělo vyjít.

Jen pro informaci – SIDAS CUSTOM Ski Pro je právě ta stélka, se kterou jsem měl špatné zkušenosti. Jeden z problémů u ní je (v mém případě) že na jejím povrchu vůbec nekloužou lyžařské ponožky. Takže, pokud se nechci obouvat a zouvat s botičkou na noze, mám problém. Řešení jsem zatím nehledal, protože ji, kvůli jiným problémům, stejně momentálně v lyžákách nemůžu používat a jezdí v bruslích. Takže doporučuji zkonzultovat před rozhodnutím s někým kdo ji má. A jestli najdeš řešení ponožkového problému, budu rád, když mi dáš vědět.

05.01.2012 14:36:37 #11 

wildhorse muž

Bol som vcera lyzovat a ta podpora klenby je u mna nepouzitelna.

Sposobuje niekolko problemov: a.) Pri nalepeni na povodnu vlozku je podpora klenby prilis vysoka. Je to sposobene zrejme i tym ze povodna vlozka ma miernu podporu klenby, takze po nalepeni je trochu vyzsie nez by mala byt. Problem sa velmi rychlo prejavi miernou bolestou pod klenbou pri jazne na hranach, pretoze tam dochadza k vecsiemu tlaku nez je rozumne. Predtym som mal len miernu bolest na vonkajsej strane chodidla a s tou podporou klenby i bolest klenby. Aby sa problem odstranil bolo by nutne tu podporu klenby zospodu zbrusit. Mozno bol problem i ciastocne sposobeny nie uplne optimalnou polohou podpory na dlzku – to uz ale znovu skusat nebudem. b.) Ta podpora klenby sposobuje mierne posunutie chodidla na vonkajsiu hranu tym jak je vyvysena na jednej strane a zrejme tiez koli problemu a.). Vysledok je este vecsi tlak na vypuklu kost na vonkajsej strane chodidla co bez lyzovania nebolo poznat, ale po par jazdach sa to prejavilo. Pre istotu som tu podporu z vlozok odlepil az po skonceni lyzovania, a ta bolest po tom bola jednoznacne horsia. c.) Problemy a.) a b) sposobili nie idealnu polohu chodidla v lyziarke, ked som mal pocit ze prave chodidlo proste nedosada rovnomerne na vlozku.

Ihned po lyzovani isla ta podpora z lyziarok von.

Existuje tiez „SIDAS CUSTOM Ski Premium“, ktora ma vraj v prednej casti material na lepsie vklznutie do obuvy (myslene zrejme nohy do obuvy). U tej som ale skepticky koli popisu ze sa jedna o „nejkomfortnější zimní mode“ a tiez koli „Pod celou přední částí a pod patou je vložka vyměkčená materiálem PORON“. U „SIDAS CUSTOM Ski Race“ moze byt ten isty problem ako u „SIDAS CUSTOM Ski Pro“, moze sa predpokladat ze sa proste pouziju len so snurovacou botickou. Skusim to z montanou konzultovat, pripadne sa tam buduci tyzden zastavim a uvidi sa.

06.01.2012 10:47:40 #12 

wildhorse muž

Podla vyjadrenia Montana sport vlozka „SIDAS CUSTOM Ski Race“ prilis klzka nieje, a moze sa tam teda objavit ten isty problem ako u „SIDAS CUSTOM Ski Pro“. Bude to asi nutne skusit s mojimi ponozkami na nejakom modeli. V Montane nerobia upravy skeletov.

Radsej to necham cele vyriesit u pana Petra Purdu z bootfitting.cz, ktory je podla nazovov na tomto fore clovekom ktory problematike dobre rozumie, tvaruje vlozky i upravuje skelety.

Neviem ci sa bootfitting.cz snazi odplasit potencialnych zakaznikov, poslatie emailu totiz zlyha na:

"554 smtp; 554 5.7.1 <info@bootfitting.cz>: Relay access denied

Chyba transakce. Transaction failed."

06.01.2012 11:18:40 #13 

PetrAT muž

Mám v dobermannech Sidas Custom Ski. Vyloženě klouzavý ten povrch vložky není, ale obout se to dá bez nějakých problémů
Ještě k těm pokusům s origo vložkou. Uvědom si, že třeba 1mm je míra, která zásadně mění pocit z uložení nohy v lyžáce. Já pod origo vložku zkoušel tvrdší molitan a postupně ho vrstvil. Je to řešení, ale vložka natvarovaná podle Tvé nohy je určitě lepší volba.
Ale i tak počítej, že si i s tou tvarovanou vložkou možná ještě pohraješ (zastřižení, dobroušení…).

05.02.2012 22:42:51 #14 

wildhorse muž

Dal som si u Purdu urobit vlozky Sidas Custom Ski a je to uplne o inom ako ta pozdlzna podpora klenby. Ta proste na moju klenbu nesedela a sposobovala len bolesti. S custom vlozkami klenba neboli a s podlozkou je v kontakte cele chodidlo. Dal som ich tiez na malikovej strane chodidla v bode tlaku tepelne rozsirit (prava o 3mm, lava o 2mm). Pri skusani to bolo super, ziadna bolest a lyzaky boli stale tesne. Na skusku som ich este doma obul na 1h, trochu este tlacili ale bolo to ok. Ale ked som ich obul vcera a dnes tak uz tlacili viac. Neviem ci sa ten plast proste posobenim chladu/tepla opet dostane do povodneho tvaru alebo cim to je. Kazdopadne uz netlacia az tak ako predtym. Problem bude asi aj v tom ze koli tomu ze som v nich lyzoval cca 7krat nez boli v tom mieste rozsirene tak sa ten vyrastok na chodidle stal citlivy na dotyk – staci trochu stlacit a hned boli (prava viac, lava menej). To bude zrejme ten dovod a zatial ich viac rozsirovat nebudem. Mozna tak dalsiu sezonu ked to miesto prestane byt bolestive a bude mozne lepsie zistit ci je skutocne nutne dalej to miesto rozsirovat. Nechcem to rozsirovat viac nez je treba, aby som neskoncil ako v rekreacnych lyziarkach. Ono hlavne teraz koli citlivosti toho vyrastku ani nejde stanovit sirku na fest tak aby neboleli a skelet nebol zbytocne siroky.

S vlozkami Sidas Custom Ski sa obuvaju tazsie, ale ide to. Je potreba samozrejme rukami roztvorit tie spodne 2 plasty.

05.02.2012 23:01:44 #15 

PetrAT muž

Úplně do původního stavu se to nejspíše nevrátilo
Ale zkrátka tím chladem se materiál o něco zcuknul a noha je citlivá a poznala to
Navíc v chladu to člověk vnímá jinak než když je noha a bota ohřátá

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy