Nutný canting? - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty Nutný canting?

Nutný canting?

26.01.2013 20:00:16 #1 

nemozny

Ahoj, koupili jsme přítelkyni nové lyžáky a s výjimkou tvarování vložek jsme neprováděli žádné zásahy do nastavení boty. Když jsem se teď vrátili po druhém víkendu domů, tak vnitřní botička byla takto posunuta (červeně jsem zvýraznil):

Posunutá botička

Posunutá botička

Nastavení cantingu je na neutrál (stupeň II na obou stranách obou bot), což je podle manuálu normální noha.

Je na základě posunu vnitřní botičky lepší nastavit canting na nohy do „O“, přestože má rovné nohy?

26.01.2013 22:50:54 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, nemozny, 26. 01. 2013 20:00:16

Canting nastavte podle zatížení hran lyží – aby při normálním postoji byla lyže na obou hranách a lyžařku to v koleni nikam netáhlo. Drobné posunutí botičky v rozepnuté botě nemusí znamenat nic podstatného. Jak se jí v těch botách lyžuje?

Posunutí možná je pobídkou k podrobnému průzkumu, ale nejdřív je potřeba vyloučit jiné alternativy (křivě ušitá botička, málo utažená bota, špatně usazený jazyk po zapnutí, posun při obouvání nebo vylézání z boty a následné manipulaci, příliš velká/široká bota … ). Také je potřeba se zamyslet, jak je vlastně při lyžování bota používána – jakým způsobem ji lyžařka zatěžuje, jakým způsobem skrze ni přesvědčuje lyže k zatočení.

Doporučil bych každopádně jednu věc: botičku vyndat a po vyschnutí znovu vložit do boty ve vyrovnané poloze. Zkontrolovat znovu po nazutí a před vyzutím. Pokud se jev bude opakovat, začít zkoumat výše naznačené alternativy.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

26.01.2013 23:36:23 #3 

Navvy

>> #2, ˘Ö˘Krab, 26. 01. 2013 22:50:54

Doporučil bych ještě jednu věc – vyndat obě botičky a porovnat je, jestli jsem obě stejně velké. Syn už takto vracel lyžáky, kdy v krabici byly různě velké boty. S botičkami se to může stát (i když méně pravděpodobně) ta­ké.

27.01.2013 00:08:50 #4 

ivan

>> #1, nemozny, 26. 01. 2013 20:00:16

I když má přítelkyně rovné (a třeba sebekrásnější) nohy, ještě to neznamená, že bude v lyžácích stát na plochách. Takže ověřit to nikdy neškodí, i když v takových rekreačních botách vysoká přesnost stejně nebude.

Toto vychýlení botičky vůči ose skeletu je ale primárně způsobeno tím, že přirozený pro většinu lidí je mírný „V-postoj“ (paty blíže u sebe, špičky dál). Tohle ale lyžařská bota, montovaná přísně v ose lyže, nezohledňuje buďto vůbec, nebo jen málo (výjimka: staré Rexxamy, v menší míře Fischery Soma). Další možné vlivy popsal Krab.

27.01.2013 08:59:58 #5 

˘Ö˘Krab muž

Jestli se nemýlím, jde podle obrázku asi o boty Tecnica Viva Dragon 100 .

Tady je popis technických vymožeností, jestli tam jsou opravdu, je potřeba prozkoumat. Dalo by se eventuálně pohnout „velcro spoilerem“ na lýtku, tedy pokud není opravdu nutný canting, tak by to mělo problém snadno vyřešit.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy