rovné lyže.nostalgia?ani nie:-)
12.01.2008 21:25:51 #1
(arsi, ) Minulú zimu som si urval na slalomke kus hrany.Kedže som nemal
poruke žiadne „kameňačky"a súrne som mal odísť na preteky(ako člen
techniky)požičal som si od kámoša starú závodnú slalomku.Rovnú,na
dnešné pomery úzku "bežku“.Už si nepamätám presne aký typ,aby som tu
nepísal bludy:-)Bola to Völkl asi 200cm ostrá slalomka.Najviac som sa bál
viazania.Používam závodné viazka asi do 20 DIN,ale tento Marker na tuším
15 DINoch len začínal a takúto hodnotu by som si sám dobrovolne nedal na
voľné jazdenie.Tak som sa utešil,že je staré,aj struna v ňom je
stará,možno z neho ešte aj „vypadnem“:-)Lyže boli dosť zanedbané,ale
zoservisoval som ich ako tak dokopy a ide sa na hory.Celý pretek som samozrejme
nemal čas zisťovať,ako jazdia.Ale pár dní na to áno.Jedným slovom
úžasné.Už dlho som sa tak na lyžiach nezabavil.V prvej jazde som na kopci
vyzeral,ako by som stál na lyžiach prvý krát.Nechcel som ani veriť,že som
z predcarvingovej doby zabudol tak veľa:-)Vtedy som lyžoval na takýchto
rovných,potom som mal 7 rokov pauzu a zrazu takéto lyže už neexistovali a
hneď som som sa prestavil na moderné.Ďalšie jazdy už boli len lepšie a na
záver ma zaujímalo,či sa dá na takejto lyži dá aj carvovať.Dá.Aj keď ja
som skoro vypľul dušu ako som sa snažil.Holt nikdy som nejazdil rýchlostné
disciplíny,nemám to v nohách.A k by ste chceli vedieť aký rádius mali
tie moje oblúky,tak fakt netuším.Snažil som sa ich „uťahovať na fest"čo
to šlo,ale boli určite aj tak obrovské:-)Okololyžujúci na tú moju snahu
pozerali a asi fakt nevedeli do akej "škatulky“ ma majú zaradiť.Keď som
potom prešiel na nové slalomky len som sa smial-„Hračkárske
lyže“.A záver?Tento topic neni nostalgia,ale fun.Ozaj,kto chce okúsiť
pravý fun carving,tak toto bol návod,ako na to.Len sa bude musieť zmieriť
s tým,že fun to bude tých ostatných,čo ho pozorujú:-)))
A úplne na záver:jeden krát v ten deň keď sa mi ukážkovo prekrížili
lyže a držka bola slušná,tak to viazko nepovolilo,ta mrcha struna bola ešte
celkom zachovalá:-)))Bez následkov(šťastie hlupáka asi).
14.01.2008 12:29:40 #2
(Amaguk, ) Pekne :))). Tiez som sa minule divala na tie moje storocne Rossignoly, ze ako by mi to asi na nich slo…
17.01.2008 23:40:16 #4
(ivan, ) Hezký kousek ani ne tak nostalgie jako spíše upozornění, že karvovat lze i rovném prkně, když se prohne. Podle mých zkušeností je mnohdy větší problém právě v (ne)prohnutelnosti starých nejenom „rovných“, ale také tvrdých lyží. Lyže může mít veký konstrukční radous, pokud je dobře prohnutelná (lyže na super-G, sjezd, dlouhé freeridovky) a jde s ní docílit přiměřený radius okamžitý. Ty staré lyže s tím ale nepočítaly, zejména slalomky ne. Tohle jsem před pár lety ověřoval na skoro nejetých starých Volklech P 20 RS Super 205 cm. Radius i délka jako současné superobřačky, ale schopnost vyjet obloluk po hraně značně horší právě kvůli tvrdosti té lyže. (A to jsem si se srovnatelnou někdy 1995 liboval, jak ji vodím po hraně, ovšem ohromnými oblouky s velkým R.) No a ježdění s vázáním DIN 15–30 je taky dobrá legrace. Kdysi jsem měl od Formiče (Martin Forman z Bremy) půjčenou obřačku s vázáním nastaveným na DIN tuším 18 a měl jsem setsakra stažené půlky.Taky vypadalo, že ta mrcha struna je tam naozaj zachovalá a funkčná
23.01.2008 10:58:30 #5
(flexMR, roman.marian@gmail.com) Ahoj, pred par rokmi som v BA v Zanze videl posledne rovne nove nevrtane klasiky Fischer RC4 Competition obracky 210 cm za totalny vypredaj asi 800,– (su to tak 4 roky). srdco mi poskocilo a okamzite som ich kupil (klasiky som jazdil vzdy najmenej 200 a obracky, vacsinou 210cm (100kg/180cm moje params). zohnal som starsiu ale zachovalu tyrolku freeflexku (tusim) 9-ku, namontoval a planoval ze kde kedy pojdem pojazdit. parkrat som ich vytiahol a je to presne ako vravis. ked sa do toho opres, tak to slape a je to „karving“ jak vino a ohromna zabava a hovadska drina a vyborny trening. ked potom poobede prestupis na svoje „nove“ lyzicky su ako hrackarske . este prvy zazitok z vleku, taha ta to hore a neveriacky pozeras na tie bezky pod botami .. maju tusim 66 alebo 68 mm a radius urcite pod 40m nebude. nie som ziaden zavodnik, v poslednom case jazdim viacmenej vyhradne skialp a freeride (skor freeride) ale tieto klasiky urcite z ruky nepustim a obcas pojdem na nich pojazdit. dokonca som si k nim zakupil tiez klasiku cez e-bay Raichle Flexom 9.9, funglace, z US za asi 120 USD. idealna kombinacia. a tie ksichty v rade na vleku co neveriacky obzeraju, ze aj take lyze existuju, stoja za to
23.01.2008 11:48:13 #6
(arsi, ) Nazdar,tak také lyže by som v Zanze nečakal:-) Za takú cenu by som ich bral okamžite aj ja.Ako tréningové(na kondíciu) sú fakt dobré.A ako sa píše vyššie aj na trošku tej recenzie.Humor je predsa korením života:-)Kedysi v začiatkoch carvingu si bol exot s vykrojenými lyžami a dnes sa ti to isté podarí v opačnom prípade:-)))A tými lyžiarkami si to doviedol takmer k dokonalosti.Len ti tie lyže poškriabu v rade na vlek.Ľudia si už odvykli od 210 cm.A vtedy nechápali môj nahnevaný pohľad,že mi skáču po lyžiach,veď podľa „železnej logiky“ v tých miestach už lyže mať nemôžem:-)))
24.01.2008 09:16:53 #7
(flexMR, roman.marian@gmail.com) Ahoj arsi, budem musiet tie moje klasiky uz pomaly prebrusit, a mam na teba dotaz (nieco mi vravi, ze asi budes vediet odpovedat : ako to nauhlovat ? resp. ako byvavali taketo klasiky priblizne nauhlovane ? uhol zo sklznice brusit nebudem, k tomu som sa este nedopracoval, ale zaujima ma bocny uhol. ak mas tip (tusim si pisal, ze si tie svoje klasiky brusil), tak pls porad. Vdaka ps: ked si uvedomim, ze moj tatko (a vsetci strycovia) lyzoval na 215cm Artis Hickory, ktore mam este na povale na chalupe, v snurovacich Botaskach (aj ked dvojite snurovanie, vnutorne a vonkajsie), tak veru klobuk dole. to je pre mna nepredstavitelne (hlavne tie boty).
24.01.2008 10:45:19 #8
(arsi, ) Aby sme sa neopakovali,skoro všetko nájdeš tu na fóre v príspevku /brusenie hran/.Uhol od sklznice by si brúsiť mal,aby sa ti to pri jazde nechcene „nekúslo“.(možnosť sa zraniť).Stačí zájsť do dobrého servisu,dať si zrovnať sklznicu na kameni a nauhlovať spodnú hranu podľa tvojich požiadaviek.Túto časť stačí absolvovať raz do roka,spodná hrana sa často nebrúsi.Len sa priebežne opraví diamantom,atď.Čo sa týka brúsenia starých závodných lyží,tak viac skúseností bude mať Ivan.Kedysi som si servis nerobil sám a potom som prešiel na carvové.Konkrétne tie "garniže"čo tu spomínam som brúsil: spodná hrana odklon 0,5° a bočná 87°.Viem,že kedysi sa takéto lyže brúsili aj extrémne,napr.bočná hrana na 85°-82°,ale ako vravím vlastné skúsenosti nemám.
24.01.2008 11:06:05 #9
(Amaguk, ) tak s takouto vystrojou som dlhe roky lyzovala este aj ja :))) a to ani nie som nejaka extra stara. snurovacie vikslajmantove botasky, strunove viazanie, drevene lyze artist, bambusobve palice. Ked mal niekto kozene klipsnaky a lyze s umelou sklznicou, tak to uz bol iny frajer! akurat pred par dnami sme sa na tom s mojou rovnako veteranskou kamoskou na svahu bombovali. clovek ma pocit, ze to bolo pred tisic rokmi…no, vlastne, bolo to v minulom tisicroci :D :D :D
24.01.2008 12:40:24 #10
(peter, ) začínam lutovať že svoje 205cm sulovky s našlapovacím viazaním marker /ktoré som zohnal v roku 1981 pod pultom/ som vyhodil do kontajeru…
24.01.2008 13:03:29 #11
(Amaguk, ) tak to si uz mal total namakanu vystroj – naslapovaci marker, wow, to bolo nieco! :D. Ja lutujem, ze nemozem mojmu synovi a neteri ukazat tie drevaky so strunovym viazanim
24.01.2008 13:27:00 #12
(Amaguk, ) inac, celkom rada by som videla zbierku tohoto pana: http://www.sme.sk/…avla-II.html
24.01.2008 13:30:26 #13
(flexMR, roman.marian@gmail.com) hmm 87 na 210 obracku sa mi zda brutal, 0,5 sa mi zda v poriadku. skusim to dako premerat ze ake to je teraz (da sa to odhadnut, ked zalozis pilnik do konkretneho uholnika a zlahka potiahnes, hned citis ako chyta / nechyta) a uvidim. inak diskusia o bruseni je velmi poucna, normalne by som privital, keby niekto vyhlasil ze „kurz“ alebo „seminar“, ako sa to prakticky robi. viem ze v starom ski magazine raz vysla taka mala prirucka tusim „udrzba a servis sjezdovych lyzi“, akurat tu uz budem asi marne hladat. dobre pdf-ka z navodmi su na http://www.tokowax.cz/main.php?… aj tak dik za radu.
24.01.2008 14:58:32 #14
(arsi, ) Dík za tip,keď budem mať cestu určite to pôjdem omrknúť.
24.01.2008 16:25:36 #15
(peter, ) to teda som bol frajer, to bol asi prvý našlapovací marker už aj s brzdami tuším to bol M 3 step i alebo tak nejak, ja som chcel našlapovaciu tyroliu ale tá nebola ani pod pultom, a ten strunový marker mala moja sestra, s takým otočným tanierom, kúrnik jak teraz lutujem že som to dal všetko preč
24.01.2008 18:51:54 #16
(Amaguk, ) jj, Marker Rotamat – na tom sa dobre vypinali ludom patky :D ale to uz tiez bola vyssia liga, my sme mali taky zazracny vynalez, ze natahovacie strunove viazanie Massag – to bola sila :D :D :D
24.01.2008 20:26:31 #17
(Honza, ) Na Massagu jsem začínal a poměrně dlouho jezdil. Nejdřív jen s úchyty na špičku boty a potom i s bezpečnostní (!) špičkou. Nakonec jsem se dopracoval až k Markeru Rotamat MR s BRZDOU!
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.