Domů Diskuze Světový pohár a zahraniční závody Alpské lyžování v TV s českým komentářem

Alpské lyžování v TV s českým komentářem

02.03.2008 10:45:45 #1 

administrator

(R. Havlíček, RH.Havlicek@seznam.cz) Celkem by mně zajímalo jestli sledujete pravidelně světový pohár v bedně. Jaký je váš názor na české komentátory alpského lyžování. Pochvalu by dle mého opravdu zasloužil jedině Borek Zakouřil z Eurosportu, jediný skutečně komentuje jízdu závodníků, škoda že komentuje tak zřídka a ještě trochu Holický z Čt. Jinak je to fakt slabota mám pocit že si pánové pletou komentování s deníkem Blesk. Informací kdo s kým chodí, komu to sluší apod. tím opravdu nešetří, prostě čím více bulváru tím lépe. Vrchol všeho je ale „PAN KOMENTÁTOR“ Krátoška z Eurosportu, někdy si říkám že ten člověk snad při komentování ani nemá puštěný monitor se závodem. Jak jinak by snad nedokázal takhle žvanit. Jako příklad slalom, na trati favorit B. Raich a ten blb celou jeho jízdu žvaní jak si telefonoval s Bankem jak se mu prima daří i se zlomenou nohou a jak se učí angličtinu, bla, bla, bla, nebo včera, nebo předevčírem ve sjezdu jede B. Miller jasný favorit a dobré dvě třetiny jízdy si komentátor naprosto nezaujatě povídá s Krýzlem (asi jeho kámoš) jak se mu daří v evropském poháru a jaký je to úspěch že už je asi devadesátý :-) atd.atd. Naprosté ignorování závodníků, jejich jízdy a většinou i těch nejlepších je u tohoto pana komentátora naprostým pravidlem, přenos co přenos! Ale třeba jsem na něj už prostě alergický a tak mně napadlo založit diskuzi na tohle téma, zajímalo by mně jak to vidíte vy.

02.03.2008 20:30:41 #2 

administrator

(arsi, ) Súhlasím,že Borek Zakouřil aj keď ako komentátor len začína nie je až taký márny.Jeho komentár rozhodne neurazí.Na tých ostatných pánov už bolo v diskusiách celkom dosť príspevkov.Ale nie som si istý či aj na tomto fóre.Úroveň komentárov je fakt hrôza.Konkrétne na pána Krátošku je určite alergických podstatne viac ľudí,než si myslíme:-)Ako som už raz písal je to náš dvorný zabávač.Aj ľudia ktorý lyžovaniu rozumejú len trocha sa divia,„že čo to ten chlap preboha mele?“.

03.03.2008 01:40:52 #3 

administrator

(ivan, ) Na tohle téma jsem už také leccos napsal, a tak jen ve stručnosti. Když se má komentovat na celoplošném kanálu pro většinového diváka (případ ČT2), je to vždycky problém, protože fajnšmekrům mezi diváky nutně přijde styl komentování přiměřený laikům jako málo zasvěcený a příliš plkavý. Není snadné najít vyváženost a vlastně není dost dobře možné uspokojit obě skupiny.
Plkání by měli obstarat komentátoři-profíci (profíci na komentování, ale v příslušném sportu většinou vesměs jen poučení laici) a odbornost spolukomentátoři „od fochu“. Potíž může být v tom, že co do mluvení je prvý pro druhého vzorem, od něhož se vlastně za pochodu učí mluvit. Jenže mnozí z těchto vzorů mají s kvalitním projevem sami problémy. Navíc lyžování nerozumějí, což kvalitě jejich projevu nepřidává. Logicky se uchylují k obecným plkům, jež nevyžadují žádnou odbornost, žádnou velkou orientaci v problematice, ale přitom jim umožňují stále něco říkat a působit tak na laika zasvěceně. A tenhle manýr od nich odkoukávají odborní spolukomentátoři. Protože ti ale přece jenom obstarávají komentář věcný, zbývá hlavnímu komentátorovi-sporťákovi právě jen ta parketa plků a doprovodných informací. A jelikož přece musí ukázat, že je tím mluvkou hlavním, zaplavuje diváka nánosem doprovodných keců = informací a až únavných statistik vyplivovaných počítačem, leckdy bohužel bez citu vůči aktuálnímu dění na obrazovce.
Jinak komentátoři se tvrdě kritizují i v Rakousku, a to jde o borce skutečně věhlasné, z nichž někteří se dostali až k roli komentátora skutečného, ne jen asistujícího. Na Eurosportu se tohle povedlo Franku Worndlovi a jeho komentování jsem tam míval nejradši.
Českou verzi ES jsem nikdy neslyšel. Krátoška ovšem je legendární blábolil. Už někdy před sedmi nebo osmi lety se mě ptali lidé, co je to tam za blbce, a někteří poštívali, jestli bych to neměl dělat místo něj. Tehdy jsem trochu zasondoval a dozvěděl se, že snad je nějaký kamarád nebo dobrý známý s kýmsi důležitým (jméno jsem neznal a zapomněl), takže jeho židle je neotřesitelná. Zřejmě opravdu ano, protože nářky na jeho bláboly slýchám dodnes – a nic se neděje. Tím hůře, že tady na rozdíl od ČT2 nejde o celoplošný kanál, nýbrž o specializovanou stanici, která by IMHO mohla být posazená aspoň trochu jinde.
Honza Holický mi přijde OK, má příjemný hlas, lyžování zná, s vědomím stabilního kšeftu v ČT Svěťák i sleduje, občas se přímo na místě dostane na trať a v mezích možností k lidem v zákulisí (nikdy se tam ale nemůže pohybovat tak jako zasloužilí borci z alpských zemí, kteří se s každým druhým znají už ze školy a od žáků), takže až na nějaká zjednodušení (jimž se asi sotva lze vyhnout a jde pak spíše jen o přesné formulace a slovíčka, jejichž volba se z pozice posluchače ex post dobře kritizuje) mi to, co jsem ho slyšel říkat, přišlo celkem odpovídající. Česky jsem ale WC v životě moc neslyšel, spíše jen proto, abych byl trochu v obraze, jak to zní, vždycky jsem se snažil koukat hlavně na ARD/ZDF.

03.03.2008 11:21:44 #4 

administrator

(R. Havlíček, RH.Havlicek@seznam.cz) Dík za odpověď, když se jede v Rakousku tak to vždy večer dávají na TW1, neplacený kanál co dává celé ráno počasí v Alpách a vysílá na Astře. I když němčinu neovládám je vždy z jejich komentátora cítit takové zaujetí pro věc že jim tiše závidím. Fakt je že v Rakousku je lyžování sportem číslo jedna. Tyto přenosy jsou ale jen když se jede v Rakousku, na ARD (Das Erste) toho poslední dobou, ale už moc nedávají, škoda. Třeba má někdo i další typ pro sledování přenosů v TV.

03.03.2008 13:12:39 #5 

administrator

(arsi, ) Bezpečne všetky prenosy s celej sezóny vysiela rakúska ORF1.Často dávajú aj prenosy z tréningov DH.Bohužial ORF nemám,takže som odkázaný na Eurosport,ČT2 a STV2.Eurosport nekupuje práva na preteky v Rakúsku,tie ale častokrát vysiela STV2,ktorá kupuje práva na tie najviac vychytené preteky v Rakúsku+niektoré ženské slalomy,lebo jazdí V.Zuzulová.Komentár na STV2 je taký nemasný/neslaný,ale aspoň neutrálny,že ho človek ani nevníma.Často majú ako spolukomentátora jedného z trénerov reprezentácie,ktorý ponúka aj relevantné info zo zákulisia a jazdu pretekára komentuje tiež slušne.

15.11.2009 10:40:42 #6 

Tom_

Sleduju SP na českém Eurosportu. Komentátor několikrát zmiňoval, že mezičasy při SL a GS se měří ručně. Je to v dnešní době vůbec možné, měřit ručně?

It's only skiing

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy