Zkušenost s Elan Magfire Magma

22.12.2008 13:02:32 #1 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Včera jsem se vrátil z Dolomit a tak jsem měl konečně možnost vyzkoušet své nové nádobíčko. Obav bylo celkem dost-zda jsem nevybral až moc tvrdé a široké lyže, a taky délka 168 na mých 185 cm. První jízdy byly spíše skeptické, ale čím víc jsem jezdil, tím víc jsem jim přicházel na chuť. Obava, že mé schopnosti na nejtvrdší lyži z modelové řady se dvěma titan. pláty nebudou stačit, se nepotvrdila. Zároveň „línost“ takto širokých lyží také nee. Prkna jedou jako tank, kam je pošlu, tam jdou. Nejsou nijak zvlášť neohrabané, samo že potřebují asi více síly než úzké a měkčí lyže, ale není to nic drastického. Naopak na odpolední rozježděné sjezdovce si poradí daleko daleko lépe než útlá slalomka. Do vyloženého prašanu to ale moc není, což mi potvrdil největší vroubek z celého týdne. A to černá neupravená sporadicky rozježděná Spinalle Diretissima v Madoně. Kdo nezná-max. převýšení 70%, délka 2400 m, nemožnost navázat na jinou sjezdovku. Toto ve spojení 1,5–2,2 m vysoké od snowboarďáků rozježděné nadílky bylo už na tyto lyže a mé schopnosti až moc. Nakonec jsem to sjel, nic jiného mi už ani pak nezbývalo, ale dalo to fackt zabrat! Koneckonců, na celé sjezdovce jsem byl jen já a ještě jeden típek na nějakých freeride twintipech ( tomu se asi jelo o poznání lépe:-) ) Ve finále jsem s těmito Elánkami však moc spokojený a nakonec jsem i rád, že jsem vzal ty 168 a ne 176. Myslím, že v prašanu by to až tak moc nepomohlo a na pistě je kratší délka a menší rádius pro mě výhodou. Koneckonců vážím 74 kg, což není mnoho. Závěr: Mohu tyto lyže doporučit všem lyžařům od středně pokročilých výš, kteří hledají univerzální prkna. Jedinou nevýhodu bych viděl snad jen ve váze, to však platí jen pro nošení, na sjezdovce tato poctivá sendwichová konstrukce bývá spíše výhodou.

23.12.2008 14:44:17 #2 

administrator

(Petr, ) Ahoj, no já mám loňský model Magfire 14.0 (oranžové) 184 cm (mám téměř 199) a občas to střídám s SLX 170 cm na hraní. Musím říct, že se jedná o super universální lyže do všeho. Neumím posoudit nakolik funguje der Elan patent Wave Flex a nakolik je ta lyže dobrá jako celek. I když chce malinko více síly při krátkém oblouku, ale to při mých 103 kg není problém. Jinak do jarních sraček a hlubokého sněhu mimo taky bomba, krásně plave. Na upravený sjezdovce nebo betonu funguje výborně, takže jednoznačně doporučuji. Stejně si myslíím, že se najde jiných X lyží od jiných výrobců, které budou fungovat stejně dobře. Já na Elan řešel před 5ti lety z Atomicu nebo Rossignolu a jsem spokojený. Všem hezkou zimu !!!!

23.12.2008 17:28:30 #3 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) No já mám taky loňský model 2007/2008 a to jsou právě ty 14. Jsou to jediné z celé řady se dvěma titanály. Je to vlastně 14 v té model. řadě, ale na lyžích je napsáno Magma. Určitě bude spousta obdobných dobrých lyží, ale jsem rád, že jsem šel právě do těchto Elánů. Myslím, že tito Slovinci jsou dost dobří ve svém oboru, což mi potvrdil jeden típek, který se v lyžích opravdu dost vyzná a sám je i prodává. Doslova říkal, že mu osobně tato značka nějak nevoní resp. že s ní nijak zvlášť nesympatizuje, ale musí uznat, že jsou momentálně s Volklama na tom nejlépe, ne-li úplně nejvýš v pomyslném žebříčku. Každopádně je spousta dalších dobrých značek. Jen trošku nechápu, že na Elánech, jakožto lyžích velmi solidního výrobce nejezdí moc osobností. Největší „hvězdou“ je snad skokan švýcar Amann, ale další vyložená hvězda mě teda nenapadá, max. ještě náš znovusenacházející Janda. Ale toť jen skokani…No asi mají takovou strategii, že sponzorují spíše mladší, nadějnější borce, kteří teprve vyšplhají na pomyslný olymp..;-)

23.12.2008 20:02:39 #4 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Petře na kolik brousíš u toho Magfiru? Z výroby je 89°, ale já bych to viděl že 88 bude lepší volbou, co?

24.12.2008 00:22:23 #5 

administrator

(Taz, ***) Na Völklech taky nejezdí moc závodníků a přesto jsou to nejlepší lyže, nesmíš koukat, co sedlaj závodníci, stejně je to něco úplně jinýho než všechno co si můžeš koupit, akorát na stupně vítězů pak dostanou ty prodejný modely ;)

24.12.2008 10:35:15 #6 

administrator

(Pavel_Elan_SLX, ) Pete, to že na ELAN-ech závodí mimo jiné Jandič a český mužský sjezdařský team mi úplně stačí. Je jasné, že rakušani a němci nebudou jezdit na slovinských lyžích. Na druhou stranu je sponzoring špičkových národních teamů otázkou velkých peněz a to radši ať ELAN tyto prachy vrazí do nových modelů lyží. Jinak žena má oranžové MAGFIRE 10 a někdy si je na blbnutí půjčuju i já.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy