Upozornění: Tento článek není vhodný pro skalní příznivce „starého“ Špindlu, neboť obsahuje pozitivní zážitky jen nepřímo související s lyžováním. Nezkoumá morální profil provozovatele ani důvody uzavření některých sjezdovek. Děkujeme za pochopení!

Bouda Na pláni, podniková chata rodičů, byla každou zimu mým druhým domovem. Nebo spíše prvním? Atmosféra Svatého Petra, mrazivé kotliny s věčně zamrzlým Labem, dusot lyžáků na dřevěných schodech ke staré lanovce kolem hučící strojovny s těžkou vůní oleje, fotograf v dřevěné budce na kopci, … to jsou mé vzpomínky zaryté hluboko pod kůží.

Jak šel čas a kupily se přes sebe lyžařské zážitky v Alpách, hvězda dětství pro mně trochu pobledla. Kopec se nezmenšil a krev rozpumpuje stále stejně spolehlivě, ale...

Bolestná pro mne byla přímá konfrontace úrovně služeb tam a v Alpách, nebo spíš poměr výkon/cena. Přesto jsem rok co rok přijížděla alespoň jednou za sezónu svůj domov zkontrolovat a stále v sobě živila doutnající jiskřičku naděje, že mě jednou překvapí i perfektními službami…


A zdá se, že se dočkám. Nebude se to líbit každému, ale k nejlepšímu středisku prostě patří i nadstandardní servis. Tam, kde jsme kdysi vyskakovali z jednosedačky ve stylu „nezastavujem, máme zpoždění“, vyrostla z tuctového bufáče moderní stylová restaurace. Nejen, že se tu ve dne poměrně rychle a kvalitně najíte v kulturním prostředí, ale za své peníze tu můžete dostat i něco navíc. Novinky této sezóny se jmenují „zážitková večeře“ a „fresh track“. Obojí stojí to za to, tedy máte-li rádi něco extra.

Zážitková večeře začíná „welcome drinkem“ u dolní stanice lanovky, která vás vyveze přímo k restauraci Na Pláni (marketing areálu uvažuje i o možnosti výjezdu rolbou). Zanecháte pár stop v čerstvém manšestru, který ještě nestihl ztvrdnout, a hořící pochodně vás dovedou ke dveřím. Za nimi vás uvítá dobře naladěný personál a vy si můžete naplno všemi smysly vychutnávat výborný slow-food, jak se dnes kvalitním pokrmům a odpovídající kultuře stolování moderně říká.



Pečlivě vybraná vína doplní každý chod, čas příjemně plyne a za tři hodiny završí nevšední zážitek zpáteční jízda lanovkou. Záleží pak na vás, jestli se ještě necháte zlákat světly v údolí a vyrazíte – jako my – například do klubu Dolská, anebo půjdete rovnou na kutě, abyste byli ráno fresh na Fresh.

Zážitková večeře trvá cca 3 hodiny a stojí 1 299 Kč pro dospělého a 629 Kč pro dítě do 12 let.


„Fresh track“ je zážitek o něco sportovnější – lanovka pro vás startuje již v půl osmé a celou hodinu máte vyžehlené sjezdovky jen pro sebe.



Můžete si zazávodit bez obav ze setkání s jiným podobným šílencem, protože maximálně třicet lidí se po kopci bezpečně rozprostře. Lyžování bez front a bez lidí, to je něco, co si dnes ve Špindlu může dopřát každý, komu nebude líto si za tento luxus připlatit. Komu by hodina nestačila, může pokračovat ještě půlhodinku v běžném provozu a pak rovnou nahoru do restaurace Na Pláni, kde čeká bohatá snídaně.



Tu si vychutnáte i s výhledem do probouzejícího se údolí, a pokud to náhodou trochu přeženete se šampanským, můžete se dolů svézt lanovkou.

Cena Fresh tracku je 790 Kč včetně snídaně.

Najde si „zážitkový Špindl“ své nadšence?