Upozornění: Tento článek není vhodný pro skalní příznivce
„starého“ Špindlu, neboť obsahuje pozitivní zážitky jen nepřímo
související s lyžováním. Nezkoumá morální profil provozovatele ani
důvody uzavření některých sjezdovek. Děkujeme za pochopení!
Bouda Na pláni, podniková chata rodičů, byla každou zimu mým druhým
domovem. Nebo spíše prvním? Atmosféra Svatého Petra, mrazivé kotliny s
věčně zamrzlým Labem, dusot lyžáků na dřevěných schodech ke staré
lanovce kolem hučící strojovny s těžkou vůní oleje, fotograf v dřevěné
budce na kopci, … to jsou mé vzpomínky zaryté hluboko pod kůží.
Jak šel čas a kupily se přes sebe lyžařské zážitky v Alpách, hvězda
dětství pro mně trochu pobledla. Kopec se nezmenšil a krev rozpumpuje stále
stejně spolehlivě, ale...
Bolestná pro mne byla přímá konfrontace úrovně služeb
tam a v Alpách, nebo spíš poměr výkon/cena. Přesto jsem rok co rok
přijížděla alespoň jednou za sezónu svůj domov zkontrolovat a stále v
sobě živila doutnající jiskřičku naděje, že mě jednou překvapí i
perfektními službami…
A zdá se, že se dočkám. Nebude se to líbit každému, ale k nejlepšímu
středisku prostě patří i nadstandardní servis. Tam, kde jsme kdysi
vyskakovali z jednosedačky ve stylu „nezastavujem, máme zpoždění“,
vyrostla z tuctového bufáče moderní stylová restaurace. Nejen, že se tu ve
dne poměrně rychle a kvalitně najíte v kulturním prostředí, ale za své
peníze tu můžete dostat i něco navíc. Novinky této sezóny se jmenují
„zážitková večeře“ a „fresh track“. Obojí stojí to za to, tedy
máte-li rádi něco extra.
Zážitková večeře začíná „welcome drinkem“ u dolní stanice lanovky,
která vás vyveze přímo k restauraci Na Pláni (marketing areálu uvažuje i
o možnosti výjezdu rolbou). Zanecháte pár stop v čerstvém manšestru,
který ještě nestihl ztvrdnout, a hořící pochodně vás dovedou ke
dveřím. Za nimi vás uvítá dobře naladěný personál a vy si můžete
naplno všemi smysly vychutnávat výborný slow-food, jak se dnes kvalitním
pokrmům a odpovídající kultuře stolování moderně říká.
Pečlivě vybraná vína doplní každý chod, čas příjemně plyne a za tři
hodiny završí nevšední zážitek zpáteční jízda lanovkou. Záleží pak
na vás, jestli se ještě necháte zlákat světly v údolí a vyrazíte –
jako my – například do klubu Dolská, anebo půjdete rovnou na kutě, abyste
byli ráno fresh na Fresh.
Zážitková večeře trvá cca 3 hodiny a stojí 1 299 Kč pro dospělého a
629 Kč pro dítě do 12 let.
„Fresh track“ je zážitek o něco sportovnější – lanovka pro vás
startuje již v půl osmé a celou hodinu máte vyžehlené sjezdovky jen pro
sebe.
Můžete si zazávodit bez obav ze setkání s jiným podobným šílencem,
protože maximálně třicet lidí se po kopci bezpečně rozprostře.
Lyžování bez front a bez lidí, to je něco, co si dnes ve Špindlu může
dopřát každý, komu nebude líto si za tento luxus připlatit. Komu by hodina
nestačila, může pokračovat ještě půlhodinku v běžném provozu a pak
rovnou nahoru do restaurace Na Pláni, kde čeká bohatá snídaně.
Tu si vychutnáte i s výhledem do probouzejícího se údolí, a pokud to
náhodou trochu přeženete se šampanským, můžete se dolů svézt
lanovkou.
Cena Fresh tracku je 790 Kč včetně snídaně.
Najde si „zážitkový Špindl“ své nadšence?
Špindlerovská večeře a první stopa: od hučící strojovny k zážitkům
Lyžařské oblasti |
03.03.2014 |
Jana Kubitová
Chtělo by se říci „jen“ Špindl – a přece nenechá snad žádného českého lyžaře v klidu, zvlášť poté, co se ho ujal nový provozovatel. Pro mě osobně je kolébkou lyžování. Tady jsem vykrajovala svoje první oblouky dávno před tím, ještě než jsem bezpečně odlišila levou ruku od pravé.
anketa
Ranní lyžování před otevíračkou ve Špindlu (Fresh Track) je:
31 hlasů
13 hlasů
Celkem hlasovalo 49 uživatelů.