Den 1. – cesta
Odlet z Ruzyně byl včas, přesto v Paříži přestup stíháme jen o prsa. V dálkovém letadle moc místa tam nebylo, a to jsem mrňavá. Slečna u okénka vedle mě usnula hned po nástupu do letadla a vzbudila se až na snídani po 13 hodinách letu. Na displeji, který má každý před sebou, je možné kromě filmů, hudby, kvízů a dalších blbostí pro ukrácení dlouhé chvíle sledovat informace o letu – jak vysoko letadlo letí, jakou rychlostí, kolik zbývá nebo kolik je hodin v zemi přistání. K tomu mapa, která ukazuje, kde se letadlo právě nachází. Přistávali jsme dopoledne a podařilo se mi ještě před přistáním udělat několik snímků And.
V Santiagu nás nahnali do tranzitního prostoru, kde jsme setrvali 6 hodin.
Neuvěřitelná nuda. Když jsme jej už znali nazpaměť, bylo připraveno
naše letadlo. To jsme netušili, že na vzdálenosti cca 800 km budeme mít
ještě mezipřistání, kde nás opět vyhodili do tranzitu. Pak jsme 40 minut
letěli do Argentiny a konečně přistáli v Bariloche. Smůla byla, že díky
mrakům jsme neviděli Andy, které jsme přelétali. Škoda.
Taxikáři jsou tu pohotoví, takže než jsme se rozkoukali, už jsme seděli v
autě. Jízda městem byl první šok. Nevím proč, ale představovali jsme si
malebné lázeňské městečko, a zatím projíždíme přecpanými ulicemi
velkoměsta v obrovském provozu. Později zjišťujeme, že Bariloche má 100
000 obyvatel. Je to splácanina všech architektur, výšek budov a materiálů,
no hrůza.
V penzionu (zde zvaném hostéria) jsme již byli očekáváni. Má 16 pokojů
ve třech patrech, pokoje nemají čísla, ale jména podle okolních hor –
náš se jmenoval Cerro Dormillon. Lyžárna tu není, protože všichni si
lyže půjčují nahoře a nikdo si svoje nevozí.
Je nám doporučena restaurace hned vedle penzionu – koneckonců proč chodit
daleko. V restauraci ani noha, chlapík je ochotný a pozorný, ale mluví jen
španělsky. Objednali jsme si biftek a salát, neboť to bylo jediné, čemu
jsme ve španělském jídelníčku porozuměli. Chlapík se snaží, a aby
nedošlo k nedorozumění, nosí nám na malém talířku vzorky zeleniny,
abychom si řekli, z čeho chceme salát připravit. Jak se řekne víno, jsem
si vzpomněla, ale nevěděla jsem, jak se řekne červené. Ukázala jsem na
malbu na zdi, která však byla spíše růžová, a tak jsme obdrželi
růžové víno. Bylo výborné, stejně tak i biftek. Pro příště jdeme
jíst se slovníkem.
V noci mě pravidelně rušilo nějaké hekání. Asi jsou tenké zdi, říkala
jsem si, ať si slečna užije. Až ráno jsem zjistila, že to nebyla slečna s
velkou výdrží, ale papoušci. Krásné zelené lorinky v počtu 15–30
kusů, které bydlí v okolí a lítají ve velkých hejnech.
Den 2. – lyžování za všechny prachy
Venku černá tma, leje jak z konve a mlha. Snídaně je na naše zvyklosti
zvláštní. Podává se asi 5–6 druhů sladkého pečiva – vše na nás
velice přeslazené. K pití káva, různé druhy čajů a obyčejná studená
voda. To je klasická argentinská snídaně. Salámy, vejce, sýr ani paštiky
tu nenajdete.
U snídaně jsme se sešli s dalšími zákazníky – pán našeho věku nám
poradil, že jezdit na kopec ráno skibusem je blbost. První do areálu Cerro
Catedral dojíždí až v 9.30 h, je narvaný a je to o nervy. Taxi stojí
desetkrát více – 38 ARS, ale ráno je to nejlepší.
Po příjezdu jsme viděli jen mlhu, sníh a informace jen ve španělštině.
Prý je 50 % turistů z Ameriky, ale nikdo nám předem neřekl, že ze
španělsky mluvící Ameriky. Angličtina se tu nenosí, jako se u nás
nenosila ruština. Rozumí, ale nechtějí mluvit. Každý se chytne za hlavu a
uteče. Jediný, od koho získáte informaci, je informační četa – lidi v
jednotném oblečení s nápisem Informace. Jsou všude a vodí lidi z místa na
místo, vysvětlují a ukazují, snaží se poradit. Na náš dotaz, kde je
možné se přezout a uložit batoh, mávají rukama kolem jak větrný mlýn.
Nakonec jsme drze vlezli do kanceláře informační čety, odkud nás raději
osobně dovedli ke skříňkám.
Pro první cestu nahoru jsme zvolili šestisedačku. Za turniketem stálo asi 10
lidí, kteří nám podávali ruku pro vstup do prostoru sedačky a nepustili
nás dále, dokud jsme nebyli alespoň čtyři, aby se sedačka ve větru
nekývala. Nahoře – mlha. Vrhli jsme se za davem po modré, zbytek sjezdovek
byl uzavřen, což znamenalo, že u provazu stála informační četa a
ukazovala, kam máme jet. Modrá byla jako Krkonošská cesta, ale jen na
šířku rolby a objížděla kopec kolem dokola. Igor už byl trochu vytočený
a ani nekomunikoval. Dojeli jsme k dalšímu vleku – nejel. Bylo tam více jak
200 lidí, co se učili lyžovat. Všichni měli ne vestičky, ale rovnou celé
lyžařské soupravy lyžařské školy, která je učila.
Igor stále špačkoval, že za desítky tisíc jezdí jak blbec dokola kopce
a počítal, kolik by za to bylo Tuxů.
Dole jsme si dali pivko a šli na to znovu, zopákli jsme si to asi dvakrát.
Už nám docházely síly, když se objevilo plné slunce, jezera, hory, ...
nádhera.
Odpoledne jsme vyrazili do města. Je to tu trochu jinak než v Evropě. Světla
pro auta jsou až za křižovatkou, nejsou tu světla ani přechody pro chodce.
Když auta stojí, chodci se vrhají do silnice a doufají, že je nikdo
nesmete. Řidiči zásadně nezastavují a chodce nepouštějí. Chodníky jsou
jen pro mladé, zdravé a zdatné. Kvalita chodníků je hrozná, spousta
schodů, vypadané kameny, pasti jak na slony. Některé strmé ulice jsou
vedeny doslova jako slalom a kvůli bezpečnosti jsou jednosměrné.
Hlavní třída je plná průchodů, kde se střídají půjčovny zimního
oblečení, prodejny sportovních potřeb, suvenýrů, obchody s čokoládou a
cukrárny a agentury nabízející výlety.
Bariloche je proslaveno ruční výrobou čokolády, kterou sem poprvé
přivezli Švýcaři ve 30. letech minulého století. Na hlavní třídě jsou
proto velké čokoládovny, kde můžete výrobu sledovat na vlastní oči.
Jenom procházení čokoládových obchodů a dýchání sladkých vůní nás
tak přesytilo, že jsme na čokoládu ani neměli chuť.
Den 3. – prašan, slunce a delikatesy
Ráno jsme se probudili do nádherného dne, právě nad horami vycházelo
slunce. Cestou taxíkem jsme jen tiše žasli a sledovali neuvěřitelně
krásné scenérie a výhledy na hory a jezera. I celý lyžařský komplex
vypadal úplně jinak než včera.
Projezdili jsme část nazývanou Condor, která je prý pro experty. Sjezdovky
v horní části byly utlučené větrem a občas něco urolbováno, ale zatím
jsme nepochopili systém, podle kterého to dělají. Paradoxní je, že ty
upravené tratě jsou nabízeny pro experty a ty s boulemi pro ostatní.
Nohy nám upadly opět kolem půl druhé. Po vypití dvou třetinek místního
piva na baru v penzionu jsme vyrazili na další průzkum města. Dnes jsme
měli za cíl muzeum. Ve španělštině jsme si moc nepočetli a ani
zapůjčené informace v angličtině nám moc neříkaly – jména
jednotlivých utlačovatelů a průkopníků v Argentině asi na 60 stránkách.
Největší část je věnována Indiánům. Jsou tu kánoe, korálkové
výšivky, malby na těle, kožešinová zdobení a kresby na kůžích. A
fotodokumentace z dob, kdy do těchto míst ve 20. letech minulého století
dorazili bílí osadníci a učili žít Indiány křesťansky.
Na radu domácích jsme se nechali objednat do výborné restaurace Kandahár. U
dveří je zvonek, a nejste-li předem objednáni, máte smůlu. Vaří tam jen
to, co žije divoce a co lze v okolní přírodě ulovit. Jelení a ryby jsou
jejich hlavní nabídka. Dali jsme si kousek jelena na špízu s jáhly a
kaší. Cena byla asi o 60 % vyšší než jinde – většina jídel stála
40–48 ARS (jinde 22–34 ARS) a nejlevnější víno bylo za 32 ARS. Ale
stálo to za to.
Infobox |
Autorka článku je majitelkou CK Hanka, která chystá na léto 2008 zájezd do této oblasti. Více info na stránkách www.hanka.cz. |