pomoc s posunem vázání
24.10.2009 10:51:16 #1
(ondra, ondroj@volny.cz) potřeboval bych poradit, jak posunout vázání (špičku). koupil jsem nové boty a jsou větší než staré. při posunutí patky je už moc vzadu a osa boty je tak 0,5–1,0 cm za osou lyže. potřeboval bych posunout špičku vpřed, abych mohl patku zas posunout do bezpečné polohy a osu boty měl raději vpředu. děkuji za jakoukoli radu. ondra
24.10.2009 11:25:28 #2
(HonzA, ) Záleží na typu vázání a jeho uchycení do lyže – takže jaké je to vázání a jakým způsobem je uchycené v lyži?
24.10.2009 11:53:24 #3
(TomáS, ) půl cenťáku za středem není žádná trága. Cenťák taky ne. Ten už bude malinko znát. Záleží na typu lyže a rádiusu. Nicméně plus mínus 1cm je rozmezí se kterým si hraju na svých lyží, abych získal lyži buď ovladatelnější nebo stabilnější. Otázka dvě (a mnohem důležitější) je JAK TO, že máš větší skelet. Roste ti noha? Tak ok. Jinak si ale asi koupil moc velký boty.
24.10.2009 13:43:34 #4
(ivan, ) Tomáši, jak to chápu, podstatou problému není bota
o kousíček za MB, ale „abych mohl patku zas posunout do bezpečné
polohy“. Tipuju to na Tyrolku se zobáčky, protože u šneku by se dostal
nadoraz a dál už ne. Potřebu dalších informací formulovat HonzA. Třeba
má Ondra speedlocka a bude to jednoduché
24.10.2009 14:40:46 #5
(HonzA, ) Tomáši, to že má teď delší podrážku neznamená že musí mít větší botu. Ruzné boty můžou mít ve stejných číslech různé délky podešve. Např. jsem teď měl na noze Lange Comp Pro (Shark) a Rossi ve 27.5 – podešve byly 313 a 320.
24.10.2009 16:43:54 #6
(ondra, ondroj@volny.cz) jedná se o marker ipt motion 11 na Wolkl SL racing. ani tak nejde o osu boty a lyže, ale o to že patka už je až na konci a při zašlápnutí boty vyjede skoro až z desky . dík za radu ondra
24.10.2009 16:53:03 #7
(ondra, ondroj@volny.cz) měl jsem Raichle s malým skeletem, teď jsem si koupil Techniky (dokonce menší) s vetším skeletem. vypadá to že se mi naopak noha zmenšila a skelet zvětšili. dík ondra
24.10.2009 17:22:42 #8
(tom, ) myslím si že musíš pootočit tím aretovacím šroubem, vysunout vázání z desky (dozadu a oak nahoru), otočíš vázání a uvidíš tam rysky s delkama skletu, nastavíš na tvou velikost a nasuneš zpátky do desky a pak otočit zase tím aretovacím šrouobem....., nemám to vázání před sebou takže se to může trošičku lišit
24.10.2009 17:22:54 #9
(emil, ) Co já mám na Voelklech vázání Motion, tak to má uprostřed kolečko, které otáčením mění rozteč mezi patkou a špičkou. U něj je možnost po vysunutí vázání z upínacích lyžin změnit polohu vázání (patky a špičky) otáčením špičky nebo paty na středovém šroubu, který je spojuje. Tak lze v nějakých mezích upravit polohu středu boty vůči kotvení toho vázání v lyžinách a tím vůči středu lyže. Při posouvání špičky dopředu je nutné dbát na to, aby nevyjela z toho šroubu. U vázání bez toho kolečka se myslím špička dává do zářezů a poloha je podle velikosti boty (tj. délky podešve). Takže vysunout vázání z lyžin a přestavit špičku dopředu…
24.10.2009 17:24:09 #10
(ivan, ) tuhle systémovou hračku z hlavy neumím. Ale podobná často mívají možnost délkového přestavení, když se vázání vysune z lišt. Bývá to jedna z mála výhod, kterou mají. Snad se ti ozve někdo, to má a ví.
24.10.2009 17:31:52 #11
(emil, ) Je z boku aretační čep z drážkou. Tem zatlačit a pootočit, aby se odjistil a vytáhnout. Pak jde vázání vysunout z lyžin. Doufám, že ten systém je pořád podobný, že na něm nic zásadního neměnili.
24.10.2009 18:32:30 #12
(ondra, ondroj@volny.cz)
tak zámek na desku je vzadu,po otočení do polohy otevřeno s tím nejde
stejně nikam posunout, vypadá to že to asi odnesu do servisu. kolečko tam
fakt není to bych se neptal , asi je ještě nějaký jiný fígl.dík o
24.10.2009 18:54:29 #13
(ondra, ondroj@volny.cz) všem Vám moc děkuji za pomoc. nakonec se to po delším lomcování povedlo a vázání jsem posunul. díky všem. tak ahoj ondra
25.10.2009 18:04:35 #15
(zbyněk, kupcikz@quick.cz) už jsi to vyřešil, takže si můžeš hrát s nastavením. Já tam dávám trošku vazelíny aby to při uvolňování šlo v kolejnicích snadněji. Plast se netváří že by mu to nějak vadilo.
14.12.2019 18:44:51 #17
Ahoj, potřeboval bych poradit. Koupil jsem na jaře z druhé ruky Stoeckli AX, Je na nich vázání Marker Griffon. Prodejce mě ujišťoval, že s uchycením mé boty o délce podešve 307 mm nebude problém. Jako důkaz poslal fotku, kde je upevněna bota o délce 309 mm, prý bez problémů. No 309 možná ještě držela na posledním závitu, ale 307 už ne. Tedy na jedné lyži ano, na druhé ne (!) což jsem zjistil až teď, když jsem chtěl lyže nachystat na kopec. Bylo prostě na příliš velkou nohu. Původně jsem předpokládal. že vyzkouším lyže s Griffonem a pak se rozhodnu, jestli tam místo něj třeba nedám Vist s podložkou WCA 75. Nicméně, když bych musel Griffon převrtávat kvůli posunu a pak případně znova převrtávat pro Vist, tak jsem se rozhodl dát tam rovnou vist + WCA 75. A hned vše objednal. Jenže ouha, když jsem sundal Griffon z lyže zjistil jsem, že vázání už jednou posouvané (převrtávané pro větší botu) bylo. Takže se rozhoduji mezi dvěma možnostmi. 1) Ponechat Griffon a vrátit jej do těch prvních děr (je-li to možné). 2) Dát tam Vist a WCA 75, ale k tomu je třeba vyvrtat další, už třetí sadu děr. Je mi jasné, že varianta s Vistem je vhodnější, ale vydrží ty lyže tolik děr? A teď babo raď. Objednanou podložku a vázání mají poslat v pondělí, to bych snad ještě stihl stopnout.
15.12.2019 11:19:03 #18
>> #17, brkoslaw, 14. 12. 2019 18:44:51
lyže se dvěma titanaly třetí navrtání určitě snese, když se dobře zatěsní původní díry aby se dovnitř lyže nedostávala voda.
15.12.2019 11:54:10 #19
>> #17, brkoslaw, 14. 12. 2019 18:44:51
Objednal jsi u Vancla? Zeptal bych se přímo tam a ideálně tam nechat vázko namontovat a pokud jsou lyže jeté, tak zrovna udělat servis a nemusíš nic řešit. Za kluky dám ruce do ohně. Servis opravdu umí. Doporučuju hrany udělat na race edge. AX si to zaslouží. Dnes jsem je vzal na Říčky a ty lyže jsou fakt bezva. Takový chameleon který se ve zlomku vteřiny změní z lenochoda na geparda :)
15.12.2019 12:22:38 #20
>> #19, M.art.in, 15. 12. 2019 11:54:10
Ano, kontaktoval jsem, mimo jiné Vrchlabí, WCA 75 mají. Jen jsem se teď lekl toho, kolik už je v těch lyžích děr a další by měly ještě přibýt. Tak spíš uvažuji, že raději nechám Griffon, jen ho nechám posunout a namontovat do těch starých děr. Ty jsi tu někde psal, že jsi měl možnost srovnat AX se základním Salomonem XM 13 a AX s Vist + WCA 75. Salomon XM 13 je dělené vázání, tudíž snad podobné Grffonu, který tam teď je. Stojí náklady na výměnu za Vist a hlavně riziko dalšího vrtání za to? Je změna k lepšímu tak citelná? Do Vrchlabí to mám hodně daleko, musel bych tam lyže poslat, ale to by se snad dalo domluvit.
15.12.2019 15:25:43 #21
>> #20, brkoslaw, 15. 12. 2019 12:22:38
Rozdíl je takový, že s děleným vázkem jsou ty AX vláčnější, takové víc na pohodu, kdežto s Vist deskou působí pevněji, hlavně na hraně je cítit jasnější odezva od lyže a jsou celkově živější hlavně při přehranění. Neměl jsem možnost porovnat na ledu, ale tam je prý rozdíl mezi Salomonem a Vistem ještě zřetelnější. Za mě tedy Vist ano.
18.12.2019 12:03:16 #22
Mám podobný problém, tak to s dovolením přihodím sem – potřeboval bych na letitém vázání Blizzard IQ 3.10 poštelovat rozteč mezi špičkou a patou (je cca o 1,5 cm delší než moje bota; jde o lyže, které jsem našel vyhozené a chtěl bych je vyzkoušet).
Zkusmo jsem vyšrouboval šroub uprostřed desky, že jako špičku a patnu „zdrcnu“ k sobě, ale nejde to, vázání se ani nehne. Vlastně netuším, k čemu tam ten šroub vůbec je a žádný jiný jsem nenašel.
Nakonec jsem to provizorně vyřešil posunem jenom patky, kde jsem se ještě vešel do rozsahu jejího posunu (a ještě tam cca 1 cm rezerva je), nicméně střed boty se mi tak posunul o těch cca 1,5 cm před střed lyže (nevím, jak moc to vadí; lyže jsou obřačky 177cm, r18).
Lze nějak jednoduše posunout špičku?
Jo, věděl by někdo, jak nejlépe nastavit na tomto vázání předpětí? Myslím ne jen pocitově, ale jestli tam není nějaký ukazatel (ničeho jsem si nevšiml).
Předem díky!
19.12.2019 20:45:51 #25
>> #24, Odjinud, 19. 12. 2019 19:55:43
Pořádně si patu prohlédni před zacvaknutím boty a potom, třeba něco objevíš. Ryska, prolis, hrany které se míjí, šroub jemného posuvu který nejdříve čouhá ven a potom zajede, …
19.12.2019 20:58:05 #26
Tak jsem to asi našel v jednom Marker manuálu:
CHECK FORWARD PRESSURE: • Place the ski boot into the binding, close the
binding. • Check if the forward pressure adjustment screw is flush with the
back of the heel housing. If this
adjustment is incorrect, turn the screw until it is flush with the back of the
housing (viz. obr. 10.4 – 7) • Remove the ski boot, then re – insert and
re-check the adjustment
Zdroj: https://www.marker.net/…englisch.pdf str. 121
Tj. správné předpětí (forward pressure) je když hlava šroubu na patce (ta pro štělování posunu patky vpřed/vzad) je při zavřeném vázání zarovnaná s tělem patky (viz obrázek). A šteluje se to při zasunuté botě.
Tak jsem to zkusil a nevím, jestli to není moc natěsno. Při zašlápnutí boty patka lehce cukne dozadu.
19.12.2019 21:24:22 #27
>> #26, Odjinud, 19. 12. 2019 20:58:05
Ano, to je přesně ono. A ano, pata vázání MUSÍ odjet trochu dozadu, tak právě vzniká předpětí.
20.12.2019 09:50:29 #28
>> #26, Odjinud, 19. 12. 2019 20:58:05
A šteluje se to při zasunuté botě.
To bych nedělal. Vyndám botu z vázání, pootočím šroubem, zapnu botu do vázání.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.