Boty
dnes 03:29:59 #1
Zkusím napsat co asi znáte a jak to funguje. Zajíma mne co by se mohlo zlepšit a s čím kdo kdy „bojoval“ .
- Náklek boty – přední náklon/sklon skeletu
… https://snow.cz/…ng-kdy-a-jak … fotka klínku na žlutých botech To je úhel od roviny podrážky boty v předozadní ose pata špička, bývá od výrobce pevně daný (dnes maximálně některé modely mají otočný segment vzadu v na komínu pro volbu dvou úhlů) a je v rozsahu cca 12 – 18" . Případný další sklon lze řešit zadním klínem mezi skeletem a botičkou, ale ten by měl snad sloužit primárně pro nastavení správného uchycení lýtka. .
- Náklon – canting – boční náklon
To je úhel od roviny podrážky boty v ose pravá levá strana. Tahle osa by měla z principu procházet stavicími šrouby komína a to je dané jak zvolí výrobce pozici šroubů. Koukal jsem nyní na svoje Lange a Fischery a šrouby jsou usazeny ve stejné výšce – tedy rovnoběžně s plochou podrážky a poměrně vzadu na úrovni vnějšího kotníku a druhý se mi zdá symetrický přes osu (vychází za vnitřní kotník). Takže kolmice k předozadní ose. Nějak si vybavuji, že kdysi ty šrouby měl nějaký výrobce výce na kotnících (vnitřní vpředu) a tvrdil, že je to přirozenější. .
- Nohy na Čaplina nebo Stydlivka
… https://www.youtube.com/watch?… b… To je jak se nám liší osa nohou/chodidel k předozadní ose těla. Tady to je už čistě alchimie výrobce (protože to nelze nastavir) a může se do toho zahrnout i případný sklon vnitřní stélky (to ale snad uměly Dobrmany?) – v běžeckých botách se tomu říká drop – tady trošku tápu, ale vím že i se sklonem se dá v sestavě lyže – deska – vázání – bota – botička laborovat . Pro tento moment nebudeme brát v potaz tvarování vnitřní botičky s vložkou, která to celé může dost rozhodit. Prostě Botička je srostlá na nohu, dělá nám rovinu podrážky rovnoběžnou s rovinou podrážky skeletu (díky stélce) a ostatní tvar cca kopíruje. . Zají má mne co jste kdo ladil a s jakým výsledkem. Případně co by vám asi vyhovovalo více … viz třeba SOMA koncept. . Jo a případné zkušenosti se skialpovými botami kde je použitý karbon – tak mne zajímá jak se chová v mrazu.
Přeji pěkný den.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.