Boty
10.06.2026 03:29:59 #1
Zkusím napsat co asi znáte a jak to funguje. Zajíma mne co by se mohlo zlepšit a s čím kdo kdy „bojoval“ .
- Náklek boty – přední náklon/sklon skeletu
… https://snow.cz/…ng-kdy-a-jak … fotka klínku na zadní straně kominu na žlutých botech To je úhel od roviny podrážky boty v předozadní ose pata špička, bývá od výrobce pevně daný (dnes maximálně některé modely mají otočný segment vzadu v na komínu pro volbu dvou úhlů) a je v rozsahu cca 12 – 18" . Případný další sklon lze řešit zadním klínem mezi skeletem a botičkou, ale ten by měl snad sloužit primárně pro nastavení správného uchycení lýtka. .
- Náklon – canting – boční náklon
To je úhel od roviny podrážky boty v ose pravá levá strana. Tahle osa by měla z principu procházet stavicími šrouby komína a to je dané jak zvolí výrobce pozici šroubů. Koukal jsem nyní na svoje Lange a Fischery a šrouby jsou usazeny ve stejné výšce – tedy rovnoběžně s plochou podrážky a poměrně vzadu na úrovni vnějšího kotníku a druhý se mi zdá symetrický přes osu (vychází za vnitřní kotník). Takže kolmice k předozadní ose. Nějak si vybavuji, že kdysi ty šrouby měl nějaký výrobce výce na kotnících (vnitřní vpředu) a tvrdil, že je to přirozenější. .
- Nohy na Čaplina nebo Stydlivka
… https://www.youtube.com/watch?… b… To je jak se nám liší osa nohou/chodidel k předozadní ose těla. Tady to je už čistě alchimie výrobce (protože to nelze nastavir) a může se do toho zahrnout i případný sklon vnitřní stélky (to ale snad uměly Dobrmany?) – v běžeckých botách se tomu říká drop – tady trošku tápu, ale vím že i se sklonem se dá v sestavě lyže – deska – vázání – bota – botička laborovat . Pro tento moment nebudeme brát v potaz tvarování vnitřní botičky s vložkou, která to celé může dost rozhodit. Prostě Botička je srostlá na nohu, dělá nám rovinu podrážky rovnoběžnou s rovinou podrážky skeletu (díky stélce) a ostatní tvar cca kopíruje. . Zají má mne co jste kdo ladil a s jakým výsledkem. Případně co by vám asi vyhovovalo více … viz třeba SOMA koncept. . Jo a případné zkušenosti se skialpovými botami kde je použitý karbon – tak mne zajímá jak se chová v mrazu.
Přeji pěkný den.
17.06.2026 23:54:09 #2
Jenom se zastavím u SOMA TECu: osy chodidel jsou zado-předně rozbíhavé v přirozeném postoji, pokud se ovšem dáte do fyzické akce, pak se osy řídí podle potřeby síly páky.
Takže pokud by tohle chtěly boty dostat pod kontrolu, musela by být výstelka dynamicky se pohybující a reagující na „myšlenku“ (špičky k sobě – špičky od sebe).
Ačkoliv nějaký drobný rozbíhavý úhel špiček v botě asi není špatný nápad.
Otázka je, kdo vůbec drobné úpravy pozná a pro koho mají význam. Jsem průměrný jezdec s velkou zkušeností a co se týče bot, sázím na 2 věci: 1) boty na míru a nikoliv kupované ve sportu z regálu a 2) upravení cantingu na svahu s imbusem v ruce.
To jsou dvě věci, které mi dokázaly změnit lyžování (v dobrém slova
smyslu
K ostatním
vychytávkám nemám co říci, sám za sebe jsem je ohodnotil jako zbytné.
29.06.2026 08:08:07 #3
>> #2, šlak (ŠLAbý Kus), 17. 06. 2026 23:54:09
SOMA Fischer
Mně to po úrazu pomohlo
Jinak to je asi diskutabilní .
Vzniklo to v určité době , za určitých geometrií lyží
Fischer a Rexxam se o tom už asi ani nezmiňují
Do jaké míry to na jejich botách ještě je nevím
Ale závodní RD to už delší době neměly mít
30.06.2026 21:58:46 #4
Ona každá inovace si svoji cílovou skupinu najde, ovšem standardem se stane až s množstvím zákazníků.
Dneska jsou firmy z konkurenčních důvodů do inovací nuceny, takže musí inovovat i když momentálně není co, čímž vzniká velká nabídka slepých uliček vývoje (nejenom u lyží, samozřejmě).
Za poslední roky jsem si všimnul hůlek bez poutek a naopak poutek u rukavic, či velkého rozšíření rukavic – palčáků. Či helem s integrovanými brýlemi/ visierem. Na těchto jednoduchých a dobře vyhodnotitelných příkladech si můžeme ozřejmit přínos a rozšíření inovace.
Třeba ona poutka u hůlek: jsou praktická a zároveň nebezpečná. Módou je jezdit bez nich. Teď se svým způsobem rozhoduje o standardu i když je možné, že se standardem stanou oboje a z jedněch hůlek se časem vyvinou dva zcela rozdílné výrobky. A pozor: mluvím o běžném lyžování na sjezdovce.
U poutka hůlek můžeme lehce určit jeho výhody i nevýhody a zároveň místo (způsob) použití. U těch bot je to to samé, jenom inovace je opticky skryta a funkčně je nenápadná…tedy zde se docela těžko určuje její možný obecný přínos ve smyslu „bez toho nemůžeš být“.
Pro někoho může být SOMA velkým přínosem, ale obecně rozšíření bych tu neočekával. A když, pak jedině pod silným marketingovým tlakem (= investice) a zde, dle mého, do toho výrobci nepůjdou. Jedině, že by už nevěděli kudy kam.
Mysleme také na to, že 80% lyžařů si chce koupit/půjčit, pak stoupnout a jet… nějaké technické vychytávky jsou pro ně obtěžující.
01.07.2026 15:10:42 #6
>> #4, šlak (ŠLAbý Kus), 30. 06. 2026 21:58:46
A co se děje s hůlkama a poutkama ?
03.07.2026 14:43:26 #7
>> #6, PetrAT, 01. 07. 2026 15:10:42
Invence → inovace → imitace, neboli inovace 1., 2., 3. řádu dle Schumpetera. Specializovaná lyžařská bota a lyžařská hůlka byly inovacemi 2. řádu…kam zařadit poutko a Soma je pak jasné a vyplývá z toho i délka účinnosti inovace, respektive její mezní užitek (dodatečný užitek z další jednotky statku). To je vše.
04.07.2026 12:57:46 #8
>> #6, PetrAT, 01. 07. 2026 15:10:42
A co se děje s hůlkama a poutkama ?
V minulosti sa to tu už asi preberalo, nespomeniem si v akom vlákne.
používam palice bez pútok a rukavice s očkom na zaklapnutie. Je tomu cca
6 rokov keď mi kamarát poradil, že nech skúsim jazdiť bez zaistených
pútok no a teraz mi ani nenapadne si palice zacvakávať. Má to totiž jeden
užitočný efekt, že máš lyže na svahu pod kontrolou. Samozerejme to
neplatí pre free race. Nejak prirodzene som zistil, že pútka k paliciam
nepotrebujem.
(toť
moja skúsenosť, no každý to má asi inak).
10.07.2026 15:29:50 #9
>> #8, orim, 04. 07. 2026 12:57:46
teraz mi ani nenapadne si palice zacvakávať. Má to totiž jeden užitočný efekt, že máš lyže na svahu pod kontrolou. Samozerejme to neplatí pre free race.
Co je to free race?
13.07.2026 07:36:57 #10
>> #9, slowthinker, 10. 07. 2026 15:29:50
Ty si ale zvedavý. Nechcem plevelit vlakno ale OK. Ten výraz sa používa pre lyžovanie mimo vyznačených a upravených zjazdoviek. Tam nie si viazaný bielym kódexom.
14.07.2026 18:27:32 #11
>> #10, orim, 13. 07. 2026 07:36:57
Nechci plevelit vlákno, ale OK. Neříká se tomu spíš „free ski“?
„Free race“ jsem v tomto kontextu nikdy neslyšel.
14.07.2026 19:11:57 #12
>> #11, slowthinker, 14. 07. 2026 18:27:32
Jasne, používa sa free ski , keďže sme na fóre o lyžovaní použil som
tento výraz, Hlavne, že si rozumieme ![]()
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.