Někdo chtěl řezat ATOMICu?
02.11.2009 10:28:06 #1
Ahoj, tuším, že ivan se chystá něco přeříznout. Tady to už někdo udělal. Jak já se stydím. Dlouho jsem byl přesvědčenej, že to jsou nejlepší lyže na světě. Ach jo, ten marketing. T
02.11.2009 11:10:21 #3
>> #1, TomáS, 02. 11. 2009 10:28:06
Jak jsem čekal, s Atomiky mám také vlastní zkušenost… Na druhou stranu je třeba říct že to řezal výrobce echt sendvičů s dřevěným jádrem a používá to zase jako svůj marketing – tak mu na to jen tak slepě neskočit. Vybral si totiž lyži a její určitou část kde je jenom ta pěna a nic jiného. Červenobílá barva evokuje nejvyšší model Atomicu GS, ale nevím. Viděl jsem před nějakou dobou řezy GS11 (z doby kdy 11 byl nejvyšší model) a vypadaly o dost jinak – výztužné tyče apod. To jen pro doplnění, protože jsou lidé kteří jsou schopni tvrdit že i ty nejvyšší Atomiky mají v sobě jen tu pěnu. Takže, až moje Beta Ride R:11 z roku 2001 nebudou dobrý ani jako kameňačky, rád je přeříznu a vyfotím.
02.11.2009 11:40:55 #4
>> #3, HonzA_, 02. 11. 2009 11:10:21
Ahoj Honzo, nedalo mi to a pustil jsem se do tajnýho vyšetřování. Jestli se nemýlím, tak lyže to jsou GS11, tenkrát vrcholný model obřačky. Tady jsou:
http://www.thedailysteal.com/product/117302?…
Dle obrázku je zřejmé, že řez je veden hned cca 4 cm před deskou. Tj. v místě, kde by sakra mělo něco být!!!!!!! ALE NIC TAM NENÍ
02.11.2009 12:25:55 #5
>> #4, TomáS, 02. 11. 2009 11:40:55
To je zajímavý, podle těch řezů, co jsem viděl (měl v ruce), by v těhle místech měly být v pěně jště tyče a pouzdra na ně – ta konstrukce by měla odpovídat mým lyžím z 2001. Ale čert ví jak to ve skutečnosti je, uvidím až je říznu .
02.11.2009 15:27:47 #7
Atomic SL 9, tuším 04/05 nebo 05/06 už jsou rozřezané. Spousta fotek a vše natáčené na video. Co z toho uděláme, se uvidí. Mám plno materiálu včetně obrázků jako pokračování článku o dřevě, ale kluci usoudili, že by to možná bylo už moc hodně technického najednou – uvidíme.
Další na řadě je GS:11.21, koupená jako racestock i s nálepkou tvrdostí, ale podle mne uvnitř podobná jako to, co má Herr Edelholz na obrázku. Až na to, že uvnitř je snad dřevo. Jenže je minimálně jetá a mně je to líto, i když mi jen stojí v koutě. Uvidím. Ale čistě na rozřezání by se měla dát sehnat nějaká ubroušená, poškozená apod., jako byla ta nalomená SL 9.
Horní cap byl opravdu šlupička, ale na perforovaném plechu vespodu zařval levný list pilky na železo. Drátky jménem power rods tam byly. Při jednom řezu uprostřed se ale nepozná, odkud kam tyto prvky vedou. Mám teorii, že nesoulad mezi docela obstojným spodním nosným plátkem a neodpovídajícně fórovým horním takové lyži sice na čas propůjčí dobré vlastnosti, ale nemohou jí vydržet dlouho. Viz TomáSovy „hodinové“ zkušenosti. Prostě tahové, tlakové i střihové síly musejí fungovat v rozumné souhře.
Ad Edelholz: jak upozornil HonzA, je to trochu nefér, neboť stylizace: nakašírovaný řez vlastní lyží (zvětšený víc než foto druhého „syrového“ řezu), jako obyvkle udělaný tak, aby byly hezky vidět vrstvy na sobě. Nicméně ani tohle nic nemění na tom, že „ošizené“ A. pozdějších let nemohly konkurovat klasice poskládané jako na obr. 1. Na to nakonec pověst A. dost dojela. Technologii svého capu dojili příliš dlouho.
Ale účel světil prostředky, bojovalo se o pozice na světovém trhu, a tam se Ameru vedlo dobře. Dominanci vybojoval. Majitelé některých lyží to sice odskákali, ale když se kácí les…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.