13.11.2013 11:12:47 #1
Novinkou ve Špindlerově Mlýně budou takzvané ski-patrols –
lyžařské hlídky, jejichž úkolem bude dohlížet na bezproblémový provoz
na sjezdovkách. Horští „četníci“ budou jezdit na lyžích a pokud si
všimnou, že někdo ohrožuje ostatní, „průšviháře“ ze sjezdovky
třeba i vyloučí.
Odkaz
na článek
14.11.2013 00:15:47 #3
>> #1, SNOW, 13. 11. 2013 11:12:47
Já proti tomu nic nemám, jsem pro. Bude líp. Aspoň na svahu.
14.11.2013 09:45:51 #5
Náhodou, není to špatný nápad.
V Itálii to funguje naprosto skvěle. Jednou jsem zažil v San Martinu, jak místní šerif řešil jednoho „vlajícího“ bouráka z našeho zájezdu. Toho člověka ovládal lyže, místo toho, aby ovládal on je.
Šerif si na něj počkal dole u lanovky a lidsky mu vysvětlil, že ohrožuje všechny kolem a že by měl zvolnit. Nicméně, on na to kašlal, takže si ho odchytl podruhé. Následovala pokuta tuším 20E a musel na stanici podepsat nějaké papíry. Jenže ani to ho nezastavilo. Když ho odchytl potřetí, tak mu znehodnotil týdenní skipas a pohrozil tím, že pokud ho chytne ještě jednou, tak ho vyloučí ze střediska. A byl pokoj.
Zajímavé ale je, že tam jezdilo pár lidí opravdu rychle, šerif je většinou část sjezdovky sledoval, ale když viděl, že to ti lidé zvládají, neohrožují nikoho dalšího, nejezdí těsně kolem ostatních a v nepřehledných částech sjezdovky používají mozek a zvolní, tak je nechal jezdit bez nějakých sankcí. Sem tam s někým prohodil pár slov, ale žádný problém v tom nebyl.
To se mi tam opravdu líbilo, ten jejich přístup !
14.11.2013 10:18:14 #6
jistě, pokud budou zastavovat lyžaře jezdící viditeleně nepředvídatelně,tak souhlasím,bojím se jen,že v našich luzích a hájích nebude fungovat rozpoznání mezi lyžařem na GSkách,zcela ovládající svou rychlou jízdu a teenagery svištící šusem na Medvědínu. Možná jsem předpojatý:), uvidíme:)
14.11.2013 18:58:56 #8
>> #7, TomáS, 14. 11. 2013 11:40:44
Taky jsem s očekáváními poměrně opatrný. Předpokládám, že budou hlídat hlavně to, aby se partneři nestřídali o skipass při péči o dítě a řádně platili nově zavedený špindlerovský rodičovský příplatek.
14.11.2013 22:16:39 #9
>> #8, HonzA_, 14. 11. 2013 18:58:56
Je jasné, že jim nepůjde jen o „neřízené střely“ které při jízdě neberou ohled na okolní skižaře, ale pokud budou mít v podvědomí přítomnost „policie“, tak to bude mít účinek. Jako s kamerami a radary na silnicích. Budou se více zajímat o to, co je to v těch pravidlech FIS napsáno, aby nepřišli o permici. Když jsem se průběžně ptal spolucestujích na lanovce nebo na vleku jestli vědí něco o pravidlech, tak většinou odpověděli, že musí být opatrní a dávat si pozor. Takže NIC. Proto věřím, že bude líp.
14.11.2013 22:39:00 #11
>> #10, PetrAT, 14. 11. 2013 22:22:41
SNBourďákům konečně domluví, že nemají sedět pod hranou
Pokud se tak stane,tak v tom asi vidím jedinej přínos.Teda ještě by je mohli přesvědčit,že ani sezení uprostřed kopce není to správné ořechové.
15.11.2013 07:24:46 #12
>> #11, m3, 14. 11. 2013 22:39:00
Jediným trestem pro ně je, že to sezení na sjezdovce za pár roků
poznají na svém těle. Jak se přehoupne pětatřicítka, tak to
začne…
15.11.2013 10:57:01 #14
>> #13, fricino, 15. 11. 2013 10:07:05
Řekl bych, že koupí skipasu člověk souhlasí s provozním řádem daného střediska a myslím, že každé středisko tam má uvedeno, že každý lyžař se má chovat tak, aby neohrožoval ostatní. Jinak mu může být odebrán skipas.
15.11.2013 11:09:31 #15
>> #14, Ross, 15. 11. 2013 10:57:01
Ale o tom mluvím.. To máš jak skříňky v posilovně.. V obchodních podmínkách mají, že za věci neručí, ale to si piš, že ručí:)) Myslím si, že to, že si to napíšou do obchodních podmínek jim je prd platný.. Můžu ti samozřejmě odepřít vstup na lanovku, ale sebrat skipas (v tu chvíli tvůj majetek) nebo dokonce dát pokutu, bych řekl, že nemůžou..
15.11.2013 11:15:29 #16
>> #15, fricino, 15. 11. 2013 11:09:31
V Itálii to tak funguje a nikdo v tom problém nehledá.
Ostatně, oni ti ten skipas nemusí vzít, stačí, když ti ho
zablokují..
15.11.2013 16:32:18 #17
>> #16, korsičan, 15. 11. 2013 11:15:29
Ale u nás se zase jistě vyrojí plno chytráků, kteří to budou zpochybňovat. Podobně jako v minulých sezónách nepřenositelnost skipasů. Doufám, že jejich nářky jarní stanovisko UOOU utnulo.
15.11.2013 20:38:22 #18
>> #12, korsičan, 15. 11. 2013 07:24:46
Jediným trestem pro ně je, že to sezení na sjezdovce za pár roků poznají na svém těle. Jak se přehoupne pětatřicítka, tak to začne…
Jo to máš asi pravdu.Bohužel v momentě kdy si tam několik takových oslů vedle sebe sedne navíc pod hranou a nicnetuší lyžař se objeví nad nimi s tím,že si ten zlom „užije“ nemá moc možností kam to pustit.Takže mu to moc nepomůže…
15.11.2013 20:44:53 #19
>> #17, fischerbl, 15. 11. 2013 16:32:18
Ale UOOU žádné nářky neutnulo. Stále platí že mají být u ÚOOÚ registrovaní, ale nejsou. Stále platí, že mi mají dopředu sdělit jak s mým osobním údajem nakládají, ale nedělají to. A stále platí, že se mi takovýto obchodní model nelíbí a dokud si budu moci vybrat, budu jezdit jinam. A důvodem není to, že bych měl své lyžování založené na přeprodávání permic.
15.11.2013 21:01:26 #21
>> #17, fischerbl, 15. 11. 2013 16:32:18
Pokud se dobře pamatuju,tak debata okolo stanoviska UOOU se vedla hlavně o tom jestli je nebo není legální fotografování v turniketu.O nepřenositelnosti skipasu si nadále myslím totéž.
Tohle je ale trochu z jiného soudku.S tím bych asi v oprávněném případě problém neměl.Jiná věc kdo a jak posoudí „nebezpečnou“ jízdu.A v tom vidím největší zádrhelec.Ve zmiňované Itálii to dělají lidi s mnohaletými zkušenostmi.Nováček vždy pod dohledem zkušeného.U nás z toho mám trochu obavy,protože zkušenost nemá nikdo,nebo možná pár lidí.
15.11.2013 23:03:35 #22
>> #1, SNOW, 13. 11. 2013 11:12:47
Určitě dobrý směr, ku prospěchu fšech na svahu. Již jsem se tím setkal tam a támhle… Záleží, jaké pravomoce hlídka na svahu má a pak také jak je bude veřejnost respektovat. Totiž fše je v lidech. Vzít někomu ski pass není jen tak, dotyčný se obvykle brání. Nicméně vzpomínám, že nějaký frája se rozhodl vjet do zavřeného terénu. Pro lavinové nebezpečí. Dole čekali patroláci, eskortovali dolů do base a tam už čekala policie. Jak to dopadlo nevím? Asi pokuta?
16.11.2013 00:07:12 #23
Tak ono možná potřeba mít na svahu četníky také vypovídá o tom, že příslušné sjezdovky jsou přeplněné (ve Špindlu to je tuším kapacita cca. 21t./hod. vs. 24 km sjezdovek, ski ratio pomalu 900).
V Alpách snad jen některá italská střediska jdou přes 500 (a zde také mají karabiníky, přičemž šířka sjezdovek bude zřejmě o něčem jiném), zatímco jinde se běžně tato hodnota pohybuje mezi 200 – 450, takže bezpečnost lyžařů a potřeba na ni dohlížt je úplně někde jinde.
Nehledě na to, že v zahraničí lidé používají mnohem více hlavu a když vidí modrou plnou lidí nebo vláček pinguinů, štrikujících svah zleva doprava, tak se obvykle chovají mnohem ohleduplněji, než na našich sjezdovkách.
17.11.2013 09:09:57 #24
>> #19, HonzA_, 15. 11. 2013 20:44:53
Toho jsem se obával. FYI Klínovec se zaregistroval. Kde budeš lyžovat, je samo sebou tvoje věc. Předpokládám, že v Alpách to sledování překousneš.
>> #21, m3, 15. 11. 2013 21:01:26
Ale vždyť to s tou nepřenositelností přímo souvisí, nějak to kontrolovat musí. A ta technologie není český výmysl, podobně jako skipatroly, v Alpách mnohde funguje.
Jinak s obavou o fungování skipatrol v českých podmínkách nezbývá než souhlasit. Bohužel.
17.11.2013 10:55:13 #25
ad neprenositelnost – Loni jsem byl na hintertuxu a sjel jsem kolem poledne dolu vymenit si lyze a turniket me nechtel pustit nahoru. A vlekar mi pak vysvetloval, ze na skipass muzu vyjet nahoru(tou prvni lanovkou) jen jednou za den. Kdyz jsem mu to vysvetlil, tak me pustil, ale nevypadal nadsene. Predpokladam, ze tim resi (ne)prenositelnost permanentky.
17.11.2013 12:19:14 #26
>> #24, fischerbl, 17. 11. 2013 09:09:57
„Toho jsem se obával.“
Nerozumím tomu, co myslíš. Jestli nanážíš na to, že ÚOOÚ nářky neutnulo, tak já jsem nikdy nezpochybňoval (alespoň si myslím) právo majitele na to, že po SPLNĚNÍ příslušných podmínek toto může dělat.
Co jsem vždy kritizoval bylo to, že areály samy neplní povinnosti ze zákona. A současně ukazují prstem na lyžaře, že jsou to oni, kdo jim zásadně kazí hospodářské výsledky. A to tím, že občas někomu prodají v půli dne permici a nebo tím, že se rodiče dítěte v půli dne na tu jednu permici vystřídají. Přitom problém leží úplně někde jinde.
„FYI Klínovec se zaregistroval“
Taky bylo načase. Nemám se ještě Klínoveckým (a nepřímo tedy i spolku provozovatelů areálů) omluvit, že už má vše v pořádku? Sice až od srpna 2013, ale v pořádku? Po těch kecech co mi psali a po tiskových zprávách kde ze všech dělali hlupáky? Ne díky.
Ostatně, zajímalo by mne zda Klínovec a jemu podobní za provozování takového systému bez odpovídajících náležitostí nakonec skončili alespoň s pokutou a s jakou.
A teď ještě aby Klínovec začal plnit další z jeho povinností vůči státu (tedy i vůči mně) – např. dávat do Obchodního rejstříku účetní závěrky. Zběžným pohledem zjistím, že poslední co udělali bylo podání závěrek za 2006–2009 v roce 2010. A od té doby nic. Nada.
„Předpokládám, že v Alpách to sledování překousneš.“
Z toho co píšeš je cítit, že si myslíš že jsem na areály v ČR přísnější než na Alpy. A svým způsobem máš pravdu – je to proto, že srovnávám co kde za své peníze dostávám. A u nás je to často tristní úroveň služeb – a tím nemyslím špinavé hajzlíky. Problém bývá v tom, že spousta lidí je přesvědčených, že stačí nasypat do areálu balík peněz. A vůbec si neuvědomí, že to jádro je v lidech, kteří tam pracují. Samozřejmě že jsou výjimky a jsem za ně moc rád.
Co si mám myslet o firmě, která chce abych k ní jezdil a utrácel u ní peníze a současně mně obviňuje z toho že ji okrádám. A když ji upozorním že jaksi poškozuje má práva, tak mne její vrcholové vedení přesvědčuje že je vše v pořádku a že na nic nemám nárok. Lítají tiskové zprávy apod. Asi si o takové firmě nic dobrého myslet nemůžu.
Ad. Alpy – i pro ně platí toto: „A stále platí, že se mi takovýto obchodní model nelíbí a dokud si budu moci vybrat, budu jezdit jinam.“
17.11.2013 13:14:46 #27
A ještě doplním z registrace na ÚOOÚ:
„PŘÍMO OD SUBJEKTŮ ÚDAJŮ SE ÚDAJE ZÍSKÁVAJÍ POUZE U SEZÓNNÍCH JÍZDENEK – POUZE JMÉNO, PŘÍJMENÍ A FOTOGRAFIE POŘÍZENÁ V KANCELÁŘI SPOLEČNOSTI. DRŽITEL SEZÓNNÍ JÍZDENKY MŮŽE TAKÉ PŘINÉST VLASTNÍ SCAN FOTOGRAFIE. U OSTATNÍCH TYPŮ JÍZDENEK JE FOTOGRAFIE ZAZNAMENÁNA POUZE PŘI PRŮCHODU TURNIKETEM, K ZAZNAMENÁNÍ TEDY NEDOCHÁZÍ V OKOLÍ TURNIKETU. U DĚTSKÝCH JÍZDENEK SE POROVNÁVÁ VÝŠKA POMOCÍ LASEROVÉHO ČIDLA.“
„OCHRANA SPOLEČNOSTI PŘED NEOPRÁVNĚNÝM ZNEUŽÍVÁNÍM JÍZDENEK, ZEJMÉNA SEZÓNNÍCH, KDY DOCHÁZÍ K JEJICH NEOPRÁVNĚNÉMU UŽÍVÁNÍ JINOU OSOBOU, NEŽ JE OSOBA DRŽITELE JÍZDENKY, ČÍMŽ SPOLEČNOSTI VZNIKÁ ZNAČNÁ FINANČNÍ ŠKODA.“
Zajímavé je, že tady píší „ZEJMÉNA SEZÓNNÍCH“ – u těch ale fotku už mají a není nic jednoduššího, než občas prohlédnout osobně někoho z držitelů sezónek. Nemuseli by ani investovat takové sumy.
Systém, který zavedli je ale jednoznačně zaměřený právě na permice bez fotografie.
17.11.2013 13:59:13 #28
>> #26, HonzA_, 17. 11. 2013 12:19:14
Ale jo, věřím, že to tak opravdu máš, Mirků Dušínů je
potřeba.
Já z toho Klínovce nejsem taky bůhvíjak vodvázanej, ale furt objektivně vzato je to nejlepší kopec v mým dosahu, proto ta má shovívavost. Z letošních novinek taky nejásám, vypadá to, že posledním volnějším sjezdovkám na Klínovci odzvonilo. Krabíci nebudou mít radost.
17.11.2013 16:11:35 #29
>> #28, fischerbl, 17. 11. 2013 13:59:13
Vidíš, na ceník jsem se nedíval, protože Klínovec nemám rozhodně v plánu.
Každopádně je vidět, jak to dopadá po zavedení takovýchto systémů:
2+2 děti | 2+1 dítě | 1+2 děti | 1+1 dítě | |
Denní | 1 850 | 1 580 | 1 340 | 1 020 |
Od 11:00 hodin | 1 700 | 1 430 | 1 230 | 920 |
Od 13:00 hodin | 1 450 | 1 240 | 1 040 | 790 |
Pěkné co? A potom se diví, že někdo prodával v poledne permice.
Na druhou stranu Klínovec musím pochválit za velmi umírněné ceny – těch 590,– za celodenní se mi nezdá až tak moc poté, co jsem viděl novou cenu celodenní na Zadov. 1 sedačka, kolem ní 2 sjezdovečky s jednou odbočkou a je to za 500,– na den. To je docela ranec.
Jinak já žádný Mirek Dušín nejsem, ale vadí mi kdy ze mně někdo dělá vola.
17.11.2013 17:05:38 #30
>> #24, fischerbl, 17. 11. 2013 09:09:57
Ale vždyť to s tou nepřenositelností přímo souvisí, nějak to kontrolovat musí.
No,právě.U sezonky to asi všichni chápou a ani se tomu nikdo asi nebrání(stejně nic jiného nezbývá).U jednodenních permic si mi to pranic nelíbí,nesouhlasím s tím a nic na tom nemění stanovisko UOOU nebo kohokoliv jiného.
A ta technologie není český výmysl, podobně jako skipatroly, v Alpách mnohde funguje.
Sice nevím čí výmysl to je,ale i kdyby to vymyslel sv. Tomáš ,tak to ještě neznamená,že je to OK a já s tím budu jen tak souhlasit,jako že je to „normálka“.Když si koupím celoroční jízdné na vlak = je to na moje jméno a nemůžu jí někomu dát,prodat atd.Když si ale koupím u Jančury jízdenku Praha-Ostrava a pak si to v půlce rozmyslím,tak jí taky klidně prodám a finito.Navíc nevidím sebemenší důvod aby mě někdo fotil když do toho vlaku lezu.U lanovky to je naprosto totéž.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.