Škopky na palu! - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Škopky na palu!

13.11.2013 22:53:30 #1 

Čert muž

Mne by zajímalo kdo je typický lyžař s helmou a proč? Dobrá, nemluvím o dětech. Jezdí někdo tady na fóru s hluchátkama a rambajsem (Metallica) na plný knedl? Jaké jsou prosím Vaše zkušenosti (lépe ne osobní) s bezpečností a úrazovostí na svazích, která kost či kloub lyžaře nejvíce trpí?

Lze dopravu na svahu vytvořit bezpečnější? Jak? Kde lze najít opravdu špatná místa na svahu? Znáte 7 pravidel provozu dle FIS? Jak moc si myslíte, že se dodržují?

Nečumákuj a fič dolů...

13.11.2013 23:07:51 #2 

vrcho

K tým zraneniam bolo v starsom cisle snow clanok aj s peknym percentualny vycislenim zraneni jednotlivych casti tela. Koleno tusim viedlo, hlava bola niekde na chvoste ale skusim to niekde najst.

14.11.2013 00:08:30 #3 

Mirek muž

>> #1, **Čert **, 13. 11. 2013 22:53:30

Nevím zda jsem typický lyžař s helmou, ale mám ji rád, protože v ní je teplo i v mraze a netáhne do ni na rozdíl od čepice.

Sluchátka jsem zkoušel, ale při jízdě dolů slyšet nebyla a nahoru věšinou hovořím se synem. Tak, že na lyže ne, na kolo ano.

14.11.2013 00:09:16 #4 

edacarver muž

>> #1, **Čert **, 13. 11. 2013 22:53:30 Nejsem doktor, takže nevedu statistiky – nejčastější poranění je vždy na končetinách, od oděrek ke zlomeninám. O zranění na hlavě raději psát nebudu, sic díky tomu raději nosím helmu již 21 let. Doprava na sjezdovkách se zatím zabezpečuje pouze slabou informovaností o desateru FIS, což jsou pouze „pravidla“, o kterých se mezi lyžaři sice ví, ale jejich obsah znají většinou jen provozovatelé lyžařských areálů, pracovníci HS a pár lidí, kteří se s někým již na sjezdovce střetli. Kdyby u nás existovala tzv. lyžařská policie, která by trestala ty, kteří absolutně nedodržují pravidla (alespoň odebráním permanentky) tak by se o to lyžaři začali asi více zajímat. Zatím si každý dává pozor sám na sebe a své děti bez ohledu na ty ostatní. Omezování ostatních lyžařů na většině přehuštěných českých svahů už nestojí za komentář, ale ohrožování ostatních lyžařů je u nás už bezohlednost na nejvyšší úrovni. Měla by existovat „pravidla lyžařského provozu“ a lyžařský průkaz, tak jako řidičský. Na kole se lidi nechovají o nic lépe, ale platí na ně stejná pravidla jako pro řidiče a jejich nedodržování je trestné. Na sjezdovkách je zatím beztrestnost do té doby, než dojde k vážnému zranění. O opilce na lyžích se zatím taky nikdo nestará. Hlavně že se máme kde svézt a že jsem zatím celí…;-)

Každý pohyb má svou hranu (limit)

14.11.2013 17:31:02 #5 

Čert muž

>> #4, edacarver, 14. 11. 2013 00:09:16

Dobrý postřeh. Občas mám možnost nahlédnout do statistik či odposlechnout skutečnou realitu úrazů v té či oné stanici. Docela často se tam objevují zápěstí, ramena a nějak natlučená záda a zhmožděná krční páteř. Osobně jsem dost viděl vyražené zub(y), natlučený fifák. A to i při amatérském závodění, zuby a nos! Osobně mi přijde velmi rozumné mít na hrbátu páteřák. Přilbu sic mám ale dvakrát nadšený v nejsem. Připadá mi, že neslyším, že jsem ochuzen o šířku zorného pole. Nosím ji podle situace. Loni jsem potkal na svazích partu Poláků, skuteční piráti. Absolutní sebevrazi a nebezpečí pro okolí. Na oběd si dali proteinovou mňamku a zapili to 3 pivy. Moje zkušenost mi říká, že ve spodní části stanic je rozumné nedělat maséra. Zdravý úsudek a 7 FIS na mysli, může předejít mnoha nepříjemnostem.

Mnoho fatálních nehod zapříčiní laviny, neznalost terénu a nezkušenost s nevybaveností a heslo " to dáme, jedem…".

Nečumákuj a fič dolů...

14.11.2013 17:49:32 #6 

Myval muž

V helme jezdim uz 10 sezon a nemuzu si to vynachvalit, nefouka do toho, brejle na tom drzej, proste super vec. Sluchatka neee, i tenhle smysl na kopci potrebuju (jestli na me nekdo nerve at uhnu, pipajici rolba nebo skutr, jestli mi nekdo neco nepovida do vysilacky, jestli kolem nepraska chystajici se lavinovy odtrh…)

Na prelidnenych sjezdovkach se straslive bojim (jeste ze deti uz jsou plnolete, tak se bojej sami za sebe, kdyz se mnou jsou obcas na svahu tak nemusim mit o ne takovej strach jako kdyz jim bylo 10–12). Snazim se jezdit co nejvic mimo sjezdovky a vzdy s partou kamaradu kterym verim. Bohuzel ne vzdy je to mozne.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

14.11.2013 18:09:41 #7 

Pavel ZRX

Lyžování bez helmy si už nedovedu představit, je pro mě důležitá stejně, jako lyže.. Použivám ji od r. 2000, občas se někdo dotazoval, k čemu je to dobré. Já sám jsem helmu otestoval několikrát, zásah kotvou bych bez ní asi neustál. Letos pokukuju po páteřáku integrovaného do vesty ze síťového materiálu, můj starší krunýř mě moc nesedí. Pokud má někdo dobrou zkušenost s nějakým konkrétním typem, doporučte a poraďte mě, prosím, měřím 196cm.

14.11.2013 18:54:15 #8 

HonzA_ muž

>> #5, **Čert **, 14. 11. 2013 17:31:02

Čerte, to máš nějakou mizernou helmu, kdyz v ni neslyšíš a omezuje ti výhled. Já jsem se svou Briko Kimera Comp spokojený. Slyšet je v ní velmi dobře a výhled taky v pohodě.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

14.11.2013 20:22:56 #9 

Pavlos muž

Lyžování bez přilby si už ani neumím představit. Zorné pole mi nezúžuje, na hlavě nevadí a hlavně v mrazu hřeje a v teple pěkně větrá.

Sluchátka jsem si vzal jen jednou. Není nad to slyšet šustění sněhu pod skluznicí :-D

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

14.11.2013 20:45:08 #10 

VojtěchV muž

Zní to od tebe trochu nepřesvědčivě, kázat tady o nezodpovědnosti a bezohlednosti na sjezdovkách, když si vzpomenu, jakým videem ses tady loni prezentoval (vlákno Azuro špindlerovské)… Přesně tebe bych na svahu potkat nechtěl.

14.11.2013 20:57:06 #11 

fischerbl

Jinej gang...

15.11.2013 20:05:36 #12 

Čert muž

>> #8, HonzA_, 14. 11. 2013 18:54:15

Čéče já a přilba je jako led vs. čaj s rumem. Přilbu mám, ovšem na palu si ji nasazuji jen pro specifické dění na lyžích. Nemůžem si na sebe zvyknout, fakt se snažím… A v beranici to jde i s Metallicou…, alespoň na sedačce! Za to bez „želvy“ nezakliknu botu do vázání.

Poslední dobou se často setkávám typickým zimním „zraněním“. Omrliny. Nos, brada, boltečky ušiček, prsty na hoře i dole. Občas jsem viděl lyžaře/ku , totálně zkolabovaného z podchlazení. Prostě, asi vystrčí fifák o okna přetopeného hotelu a vyjde ven jak na procházku po Madridu. Hodinu se ukecává, že se zahřeje pohybem ale nakonec se volá horská a frajera bobují dolů zabaleného v dekách.

Nečumákuj a fič dolů...

15.11.2013 21:09:45 #13 

16.11.2013 14:26:27 #14 

Navvy

Tvé názory jsou nebezpečnější něž opilí rekreanti, i když to myslíš dobře.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy