Na ledovec obytňákem - jak je to s parkováním?
14.11.2013 09:41:10 #1
Plánujeme výlet na ledovec v OBYTŇÁKU, ale ještě ani nejsme
rozhodnutí na který. Mezi možnostmi je Pitzal, Sölden, Stubai, nebo
i další. A nebo taky klidně víc najednou. S obytkou jsme procestovali už
skoro celou Evropu, ale ještě nikdy jsme s ní nebyli na horách (o ledovci
ani nemluvě). Proto bych Vás ráda poprosila o rady, tipy a Vaše
zkušenosti, jak je to s parkováním přes noc u ledovců. Klidně se
rozepiště konkrétně (jako že např. na Pitzalu tak a na Söldenu jinak a nebo obecně – prostě
uvítáme jakoukoli informaci. Naše představa je, že přijedeme k ledovci na
parkoviště, tam se ukempíme a ráno jdeme lyžovat, ale nevíme, jestli ta
představa není naivní. Je možné postavit obytku přímo u vleků
(výjezdních lanovek)? Jak je to s cenami? Může se tam zaparkovat na více
dní? Máme velkou dodávku, ne přímo obytný auto s alkovnou (ale v tom asi
nebude rozdíl…) Děkuju moc všem!
14.11.2013 12:56:20 #4
*>> #3, Maru1, 14. 11. 2013 11:51:15
Nevím, jak dalekou cestu plánujete, ale my jsme loni absolvovali cestu obytňákem do Saas Fee (včera jsem tu o něm četla článek), které milujeme a vždycky jsme tam byli na letní lyžovačce. Loni jsme tam vyrazili na podzimní prázdniny, kdy nečekaně napadlo i dole, takže můžu doporučit i ve sněhu. Je tam camp pro karavany na začátku střediska krytý z jedné strany budovu parkoviště (středisko je bez aut, takže všechna tu jsou odstavena) a z druhé strany s panoramaty. Sotva trochu napadlo nebo připadlo, přifrčel Švýcar s frézkou a camp okamžitě vyčistil. Je v docházkové vzdálenosti k lanovce. Doporučuji.
14.11.2013 13:00:47 #5
Super, děkuji moc. O Saas Fee jsme také uvažovali, určitě si pročtu ten článek. Obávala jsem se právě toho, že středisko je bez aut, takže nebude možné se pořádně někde zakempovat. Nevíte, prosím, přibližnou cenu toho parkování? A dostat se tedy z parkoviště na sjezdovky i s lyžemi je bez problému? Ještě jednou děkuji.
14.11.2013 13:58:25 #6
>> #5, Maru1, 14. 11. 2013 13:00:47
Ahoj, obecne neni problem nikde, parkoviste placena nejsou a pres noc tam
nikdo neni… Jsou hardcore lidi(instruktori nebo jini zamestnanci) kteri takto
travi celou sezonu. Ale to uz musi byt zateplena obytka, nezavysle topeni a
hlavne sezoni permice do bazenu
14.11.2013 14:05:37 #7
Je to opravdu kousek, nějakých 200–300m, žádný problém. Ceny si nepamatuju, ale žádné drama, mám pocit, že je to téměř stejné jako parkoviště (které platí každý ubytovaný). Kromě toho nějaká minimální kauce za klíče k přípojkám, kterou samozřejmě při odjezdu vrací. Ale pokusím se ceny najít a napíšu.
14.11.2013 14:33:32 #8
Renato, děkuji, ceny nehledejte. Důležité je, že to není nějak extra
drahé nebo nějaké závratné částky – zadarmo to samozřejmě nechceme
Teda rozhodně ne ve
Švýcarsku – ostatní země uvidíme. Díky moc taky Hrebenovi za
názor – hardcore týden vydržíme. Pak to jistí teplá sprcha doma
14.11.2013 21:04:48 #9
Zdravím, s obytným autem jezdíme na hory už asi 10 let. Je to trošku jiný styl pobytu na horách – zastavíš a bydlíš! Takže zkušeností opravdu mnoho. Jezdíme Rakousko (moc nakloněni karavanistům nejsou, ale nikdy jsme tam problémy neměli), Itálie – bez problémů, vloni jsme absolvovali týden ve Švýcarsku a také bez problémů. Pokud máš zájem tak se koukni na www.caravan24.cz – články-cestopisy – akce Wallis únor 2013, kde naši cestu podrobně popisuji. V Rakousku konkrétně známe Solden, Obergurl, St. Anton, Salbach-Hinterglem, Serfaus-Fiss-Ladis, také samozřejmě Kaprun, Nassfeld, Moelltal, Bad Kleinkirchheim, Heiligenblut. Asi by to bylo na delší povídání. Tak pokud máš zájem o konkrétní středisko tak napiš. Příští týden se chystáme na Pitztal, ale to zatím jen s os. autem jen na 1 den – zahájit sezonu, ale určitě se tam budu dívat, kde by se tam dalo zaparkovat s obyt. autem.
14.11.2013 21:59:13 #10
Skol, za parkoviště v Saas Fee jsme před dvěma lety platil 156CHF/týden. Několikrát jsem ale vyjížděl a opět najížděl, čímž jsem platil každý den plnou taxu. Za týdenní stání v kuse by to mělo být rozhodně míň. Jedno ale poradím, už jsem to zde také někde psal. V některý den, tuším v sobotu byla závora ráno otevřená asi 1 hodinu. Mám tušení, že to bylo právě pro karavanisty. Mám na mysli venkovní parkoviště přilehlé ke krytému parkingu ležící na začátku vísky. Dál(výš) se s obytňákem nedá dostat. Aktuální ceny zde: http://www.saas-fee.ch/…saas-fee-eng
15.11.2013 08:02:19 #11
Perlic: My jsme co se týče hor opravdu totální začátečníci. Z cest
po Evropě víme, že ne všude je noční parkování sranda, takže se toho
trochu obáváme. Naštěstí podle vašich všech příspěvků to vypadá, že
to půjde Můžu poprosit
o konkrétní zkušenost se Söldnem a Kaprunem? Jak je to s kempováním tam?
Jinak vyjíždět chceme také příští týden. Ještě nejsme rozhodnutí
kam, ale to je ta výhoda/nevýhoda cestování na čtyř kolech
Brumla: Díky za
konkrétnější info o Saas Fee.
A můžu mít takovou obecnější otázku? Na který ledovec by jste
doporučili vyjet někomu, kdo ještě na žádném ledovci nebyl? Aby měl fakt
zážitek? Jsme dobrý lyžaři, máme slalomky i obřačky a rádi
divočejší terény, ale i pohodičku na široké modré Tak jen takovej tip, kterej
nám třeba ulehčí rozhodování.
15.11.2013 09:39:30 #12
Kaprun se mi moc nelibil a v Soldenu jsem nebyl, mam rad Hintertux a Molltaler. Tux je o neco vetsi, s vice moznostma. Moll je spis komorni klidnejsi zalezitost, ale taky pekny svezeni (jako rozcvicka na zacatek sezony idealni, jedeme tam pristi vikend).
15.11.2013 12:36:57 #13
>> #11, Maru1, 15. 11. 2013 08:02:19
Zdravím, pokud máte auto, které nevypadá jako typický obytnák s alkovnou tak dle našich zkušeností je to výhoda, my máme fiat ducato – dodávka ve žluté barvě a na to také trochu hřešíme. Samozřejmě v Rakousku mají u všech parkovišt u lanovek zákaz nočního parkování od cca 22.00 – 8.00 + dodatková cedulka se zákazem kempování, je to z důvodu úklidu parkoviště od sněhu. Takže nocleh si většinou hledáme někde jinde, nebo podle okolností to risknem i na tom parkovišti ale někde na kraji(ne hned u lanovky). Zatím jsme žádný problém neměli. Většinou také přijíždíme po tmě (zvlášt v zimě když už v 5 odpoledne je tma) No a ráno pak už přijedeme kolem 8.00 a můžeme parkovat hned u lanovky.
Kaprun – naposledy jsme tam s obyt.autem byli asi před 5 roky, takže nevím jaká je současná situace, ale pamatuji se,že tam jsou takové přírodní poschodové parkoviště, takže když tam někde zaparkujete v ústraní tak bez problémů. No a ráno pak můžete popojet blíže k lanovce.
Sölden – máme tam vyhlídnuté parkoviště přímo u hlavní silnice po pravé straně když se přijíždí od Längenfeldu. Je to skoro v centru menší parkoviště vpravo – označené P a žádný zákaz nočního parkování a také bez poplatku (naposledy jsme tam byly vloni). Je to opravu zapadlé parkoviště takže to chce trochu trpělivosti ho najít. No a pak ráno popojedeme na hlavní parkoviště u lanovky cca 500 m po hlavní silnici vlevo. Nebo jsme uvažovali o další možnosti v Längenfeldu je velký termální aquapark (doporučuji navštívit) a u něho je velké parkoviště, takže tam se dá také parkovat přes noc a ráno pak dojet do Söldenu k lanovce.
Parkování s obyt.autem u lanovek přes den není vůbec žádný problém. Během dne se sejde i několik obyt.aut. Tak asi vše na co jsem si v rychlosti vzpomněl.
15.11.2013 13:39:03 #14
Ahoj! V pondělí jsme se vrátili z Hintertuxu. Myslím, že tam by problém s parkováním obytňáku být neměl. A to hned u lanovky. Protože s kamarády v létě také obytňákem cestujeme, docela si toho všímám. O víkendu jich tam bylo takových 5 a některé z nich vážně obrovský!:) Co se týče ledovců doporučil bych právě Hintertux. Na ledovcové středisko je tam velmi dobrý výběr tratí. Občas bývá docela plno, ale na druhou stranu určitě méně, než na Stubai.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.